Cum să usuci rufele ușor iarna

.

Cum să usuci rufele ușor iarna e bine să știi. Mai ales dacă nu beneficiezi de un uscător electric, de un spațiu foarte generos în casă sau de un loc special destinat acestui scop. Iar dacă credeai că pe calorifer e cel mai simplu, te înșeli. De aceea, te ajutăm cu cele mai bune trucuri pentru cum să usuci rufele ușor iarna.

Iarna dă semne că vrea să își intre în drepturi. S-au cam dus soarele arzător și bucuria de a usca rapid rufele sub razele lui strălucitoare. Cum să usuci rufele ușor iarna ? Căci radiațiile solare oferă o sursă de energie gratuită care evaporă apa din rufele ude, în vreme ce căldura soarelui le usucă rapid. Pe de altă parte, uscate în aer liber, rufele se bucură și de mângâierea vântului. Acesta ajută la uscarea lor rapidă după spălare. Mai ales prin faptul că îndepărtează vaporii umezi de rufe, accelerând uscarea.


Este nevoie de căldură pentru uscarea rufelor?

E drept că, așa cum am spus deja, căldura soarelui accelerează uscarea rufelor proaspăt spălate. Dar nu numai ea contribuie la acest proces. Sunt și alți factori externi care influențează. Așa că, oricât de ciudat ți-ar părea, nu e neapărat nevoie de căldură ca să-ți usuci rufele rapid.

Unii investesc în uscătoare electrice moderne. Însă, ceea ce nu iau ei în considerare este consumul uriaș de energie eletrică. Și chiar nu merită o factură încărcată doar pentru că vrei să îți usuci rufele rapid. De altfel, un uscător electric consumă cam tot atât curent cât un frigider, o mașină de spălat rufe și una pentru spălat vase laolaltă.


Alții consideră că uscarea rufelor pe un calorifer sau în apropierea unui radiator este cea mai eficientă metodă. Or, nu e nimic mai greșit. Căci acest gest duce la creșterea nivelului de umiditate a aerului din încăpere. Și contribuie la dezvoltarea mucegaiului. În plus, poate declanșa probleme de sănătate. Și nici consumul de electricitate nu este de ignorat în context.


E greu, dacă nu chiar imposibil să-ți usuci rufele spălate într-o zi ploioasă sau cu ninsoare. Căci umezeala din aer prelungește timpul de uscare. Dar ai putea fi surprins să afli că, într-o zi geroasă, dar uscată, rufele se usucă mult mai repede decât într-o zi toridă, dar umedă de vară. Așadar, căldura nu este singurul factor care contribuie la cum să usuci rufele ușor iarna.

Cum să usuci rufele ușor iarna

Așadar, iată că e important să știi cum să usuci rufele ușor iarna. Pentru mulți poate părea ceva banal. Ce mare lucru să usuci niște rufe?! Le scoți din mașina de spălat și le atârni pe sârmă. Stau acolo câteva ceasuri și gata. Le iei, le împăturești sau nu, le calci sau nu și le aranjezi în șifonier. Numai că, pe timp de iarnă, lucrurile se complică. Și te trezești că ai nevoie de ceva trucuri despre cum să usuci rufele ușor iarna.


Căci acum vremea rece și umedă face ca uscarea rufelor să fie mult mai greoaie în exterior. Iar în casă creează un plus de umiditate. În plus, umezeala le îmbibă cu un iz supărător, de mucegai. Și se întâmplă mai ales când stau înghesuite în spații meschine. Dar foarte important de reținut este să te asiguri că rufele sunt complet uscate atunci când le aduni de pe sârmă. Astfel își vor păstra prospețimea mai mult timp. Altminteri, poți declanșa apariția mucegaiului în spațiile în care le depozitezi. Din fericire, există metode care să te ajute cum să usuci rufele ușor iarna:


1.Mai puține rufe în mașina de spălat

Totul începe de la supraîncărcarea mașinii de spălat. Și asta pentru că o cantitate mare de rufe îngreunează funcția de centrifugare. Drept urmare, rufele rămân îmbibate cu un surplus de apă. Și uscarea lor va fi mult mai greoaie. Așadar, mai cu seamă iarna, evită să pui prea multe rufe în mașina de spălat. Un truc bun de reținut este să nu eviți balsamul de rufe pe perioada iernii. Acesta ajută la eliminarea mai rapidă a excesului de apă din țesături. Și permite uscarea mai rapidă a acestora. În plus, previne acumularea mirosurilor neplăcute în material.


2.Stoarcerea rufelor de două ori

Dacă vrei să economisești timp și energie, stoarcerea rufelor de două ori poate fi soluția optimă. Centrifugarea ajută la eliminarea excesului de apă reținut în textile. Iar mașinile de spălat moderne permit să faci acest lucru cu ușurință. Totuși, trebuie să ai grijă de obiectele vestimentare. Citește cu atenție etichetele și vezi dacă este permisă stoarcerea. Altfel, poți ruina piese la care ții. Căci unele materiale nu pot rezista la viteze mari de centrifugare, mai ales țesăturile delicate și tricotajele.


3.Aranjarea rufelor la uscat

Primul pas important pentru cum să usuci rufele ușor iarna este să le întinzi imediat. Nu trebuie să le lași să stea în mașina de spălat, nici în coșul de rufe. Pot căpăta miros ciudat, neplăcut. Apoi, e foarte important să te asiguri că aerul circulă bine în încăperea unde le pui la uscat. Asta va accelera procesul de uscare.

Spațierea corespunzătoare a rufelor contribuie substanțial la uscarea lor rapidă. E nevoie de măcar un centimetru distanță între fiecare dintre obiectele întinse la uscat. Și ai grijă să le întorci după câteva ore, pentru a se usca uniform. Există acum materiale care se usucă ușor, așa că ar fi ideal să alegi îmbrăcăminte de acest tip în perioada iernii. Și evită să pui prea multe rufe pe aceeași parte a suportului de uscat.


Umerașele pot fi o alegere ideală pentru uscarea hainelor. Acestea permit o uscare mai rapidă și te ajută să economisești spațiu pe suportul de uscat, fără a aglomera suprafața. În plus, pe umeraș, țesăturile se relaxează. Și e posibil ca ulterior haina respectivă să nu mai necesite călcare. Suporturile de uscat rufe sunt ideale pentru lenjeriile de pat, prosoape și alte obiecte textile mari. Cel mai bine este să le amplasezi în balcon sau în dreptul ferestrelor deschise. Așa încât aerul să circule. Pot sta și în apropierea surselor de căldură, precum caloriferele.

Pe suportul de uscat, așază rufele în așa fel încât să se usuce uniform și rapid. Așadar, obiectele mai grele și cele mici se vor așeza întotdeauna la marginile uscătorului și pe primul rând. Obiectele mari, lungi sau din materiale ușoare se pun pe rândurile din spate. Asta ca să nu blocheze lumina naturală și să împiedice uscarea celorlalte rufe.

4.Spațiu de uscare aerisit și bine ventilat

Evitați uscarea rufelor în încăperile în care vă petreceți mult timp. Iar dormitorul ar trebui să iasă complet din discuție când vine vorba despre cum să usuci rufele ușor iarna. Ideal ar fi să alegeți un loc din casă unde îi este permis aerului să circule nestânjenit. Fie alegi balconul, fie un hol, fie dedici acestui scop un colț din camera de zi.

Important este să pui rufele la uscat pe timpul zilei. Așa poți profita de lumina zilei și, eventual, de razele de soare, care vor accelera evaporarea apei acumulate în țesături. Este foarte important să lași geamurile și ușile deschise, ca aerul să poată circula în voie. Nu te teme că te trage curentul. Nu trebuie să stai și tu acolo, dacă ai astfel de prejudecăți. Ba chiar ar fi util să folosești un ventilator care să imite adierea vântului de afară. Astfel, procesul de uscare va dura mult mai puțin. Pe timpul nopții, poți da drumul la aerul condiționat pe temperatură caldă. Sau poți așeza suportul de uscat în dreptul caloriferului. Dar și ventilatorul va trebui lăsat în funcțiune.

5.Eliminarea excesului de apă

Este o metodă empirică, dar se pare că se bucură de succes. Ai nevoie doar de niște prosoape mari, curate, foarte absorbante, și de multă răbdare. Imediat ce ai scos rufele din mașina de spălat, pune-le într-un prosop de baie și înfășoară-le în el. Nu pune prea multe rufe, căci se poate întâmpla ca în cazul supraîncărcării mașinii de spălat.

Apoi, presează bine prosopul pe toate părțile, pentru a ajuta la procesul de absorbție a umezelii din rufe. Repetă procesul, de fiecare dată cu alt prosop, pentru fiecare grup de rufe. Este vorba despre o metodă foarte ușor de pus în practică și eficientă. Mai ales atunci când ești nevoit să usuci rufele în interior. În cazul în care vrei să accelerezi uscarea unui obiect vestimentar de care ai nevoie imediat, aplică metoda prosopului, apoi folosește-te de uscătorul de păr, fără a-l apropia exagerat de mult de articolul respectiv.

Grație evoluției tehnologiei, ne putem bucura și de beneficiile dezumidificatoarelor. Așadar, poți spune „adio’ mucegaiului și umezelii din aer. Un dezumidificator în încăperea în care usuci rufele poate face minuni pe timpul iernii. Pe lângă faptul că va ajuta la accelerarea procesului de uscare a rufelor, va face și mediul ambiant mai sănătos.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: denverwashhandfold.com, arabiaweather.com,

Citește și Fructe și legume care nu se păstrează împreună