Curățenia de Paște 2025 - cum cureți casa și sufletul

.

Unii o numesc curățenia de primăvară, alții îi spun curățenie generală. Mai toate națiile respectă acest obicei străvechi care coincide la noi cu perioada de dinaintea Sărbătorilor Pascale. Și știm cu toții că e un bun prilej să ne descotorosim de cele netrebuincioase de prin casă, dar și de purificare a trupului și spiritului. Dar ce e mai puțin cunoscut este când se face curățenia de Paște 2025 și în ceilalți ani.

În funcție de regiune, tradițiile diferă. Cert este că, până la Paști, totul trebuie să strălucească de curățenie. Este și motivul pentru care, cu precădere în tradiția recentă, majoritatea aleg să-și primenească locuințele și curțile în Săptămâna Patimilor. Totuși, potrivit obiceiurilor strămoșești, lucruile stau un pic altfel. Și e interesant de știut când se face curățenia de Paște 2025 și în ceilalți ani.


De ce se face curățenie primăvara

Bătrânii obișnuiau să spună că „Paștele nu trebuie să te prindă în necurățenie, că te blesteamă casa!’. Poate că nu din același motiv, mai toate națiile păstrează tradiția curățării casei primăvara. În special populațiile nordice sau din țările cu climat mai rece pe timpul iernii obișnuiesc să facă această curățenie generală de primăvară. Alții fac asta la finele anului lor calendaristic. Și, în unele culturi, se întâmplă ca acesta să fie tocmai la final de iarnă și început de primăvară.

Dar de unde se trage acest obicei de fapt? Când se face curățenia de Paște 2025 și nu numai, e nevoie de timp și migală. Cel puțin așa o cere tradiția adânc împământenită și pe la noi. Deși originile ei par să se tragă din cultura evreiască. Și asta pentru că evreii își curăță impecabil casele înainte de Pesah, Paștele din Vechiul Testament, sărbătoarea care marchează eliberarea poporului lor din sclavia din Egipt.


Pe de altă parte, și poporul iranian are acest obicei, asociat cu Nevruz, sărbătoarea care marchează Noul An. Și chinezii fac curățenie exemplară înaintea începerii Noului An chinezesc. Întâmplarea face ca aceste sărbători să fie mereu la final de iarnă sau la debutul primăverii astronomice.

Pentru noi începuturi

În ritul evreiesc, Pesah este momentul curățeniei exemplare. De ce? Pe de o parte, sărbătoarea are loc la două săptămâni după Anul Nou evreiesc. Dar curățarea temeinică are un alt scop de fapt. Este pentru a îndepărta din casă orice firimitură de pâine cu drojdie, dospită, numită chametz. Căci sclavii evrei erau hrăniți de egipteni numai cu azimă sau pâine nedospită. Iar acest tip de pâine a fost adoptat ulterior de evrei ca simbol al supraviețuirii lor. Așa că, să ai în casă la o asemenea sărbătoare vreo firimitură de pâine dospită este un afront și chiar un semn de ghinion. Drept urmare, totul trebuie să fie scos, aerisit, schimbat, spălat și împrospătat în acest moment al anului.


În Iran, Anul Nou persan coincide cu prima zi de primăvară. Sărbătoarea ține 13 zile. Și implică, printre altele, și curățenia impecabilă. Ritualul mai poartă numele și de „scuturarea casei’. La fel procedează și chinezii, pentru a întâmpina cum se cuvine Noul An. De altfel, ei consideră că aduce ghinion să ții în casă obiecte vechi, stricate sau nefolositoare. Așa că își fac casa „lună’ înainte. În plus, au și superstiția potrivit căreia nu e bine să mături sau să arunci din casă lucruri în primele zile ale Noului An.


Conform obiceiului creștin, catolicii curăță altarul bisericii cu o zi înainte de Vinerea Mare. Iar reprezentanții Bisericii Ortodoxe grecești fac curățenie în casă timp de o săptămână înainte de Postul Mare. De altfel, așa s-a păstrat obiceiul și pe la noi. Și trebuia ca totul să strălucească în jur înainte de Săptămâna Patimilor.

De nevoie

Lăsând la o parte tradițiile religioase, curățenia de primăvară este o necesitate. Pe parcursul iernii, stăm mai mult închiși în casă sau acoperiți de multe haine groase. Avem rare ocazii să primim căldura razelor soarelui. Și suntem apatici și moleșiți. Odată cu primele raze de soare, organismul uman revine și el la viață. Capătă mai mult tonus și suntem cu toții mai optimiști și cu chef de treabă. Drept urmare, simțim nevoia să aerisim bine toate spațiile în care am „hibernat’, să schimbăm hainele groase cu cele de sezon și să dăm un aer proaspăt mediului în care trăim.


Când se face curățenia de Paște 2025

Atunci când se face curățenia de Paște 2025 și nu numai, treaba se face temeinic. În tradiția mai recentă, se obișnuiește ca primele zile din Săptămâna Patimilor să fie dedicate acestui ritual. De altfel, există și ritualuri, rețete și rugăciuni asociate cu zilele de luni, marți și miercuri din Săptămâna Mare.

Numai că, în multe cazuri, nu sunt suficiente numai primele trei zile pentru o curățenie temeinică. Așa se face că cel mai bine este să respectăm tradițiile strămoșești. Și să fim gata cu treburile casnice până în Duminica Floriilor, care, în acest an, este pe 13 aprilie. În Săptămâma Mare, între 14 și 20 aprilie, rămâne să ne dedicăm smereniei, postului, credinței și pregătirii mesei de sărbătoare.


Știind când se face curățenia de Paște 2025, e cazul să afli și ce ai de făcut. Conform tradiției, în Lunea Mare, se scoate totul din casă afară la aerisit. Asta pentru a scoate toate relele de peste iarnă. Se triază lucrurile și se aruncă tot ce este nefolositor. Se pregătesc hainele de sezon și se pun la păstrare hainele de iarnă.

Odată eliberat spațiul, poți face ca totul să strălucească în jur mult mai ușor. Trebuie să termini treaba până în Joia Mare. Miercuri e ultima zi în care se mai poate face curățenie, spăla și călca rufe. În Joia Mare se vopsesc ouăle și se coc cozonacii și pasca. Vinerea Mare este zi de post negru și zi de doliu. Drept urmare, nu se fac treburi casnice și nici nu se gătește. Se merge la biserică, la Denia Prohodului.


Curățenia de Paști purifică spiritul

Când se face curățenia de Paște 2025 și în ceilalți ani, e important să se pună accent pe înălțarea spirituală. Și trebuie să întâmpinăm Sărbătorile Pascale nu doar cu casa curată, cu masa îmbelșugată și cu haine noi, ci și cu trupul și cu spiritul pregătite să primească Lumina Învierii. De aceea se și ține post și suntem îndrumați spre rugăciune și smerenie.

De altfel, din bătrâni se respectă obiceiul ca, în primele zile ale Săptămânii Patimilor, să se citească Psalmul 22. Este o perspectivă a lui Hristos care suferă pentru noi pe Cruce. Și se rostește astfel: Luni, versetele 1-12; marți, versetele 13-22; miercuri, versetele 23-32. Chiar dacă simți că treburile casnice nu îți lasă timp și pentru asta, încearcă să îți rezervi câteva momente pentru a te desprinde de rutina aglomerată.

Dacă vrei să dai de pomană lucrurile care îți sunt de prisos, alege-le pe cele bune, pe care ți-ai dori ca și tu să le primești. Nu te descotorosi de obiecte inutile considerând că faci o faptă bună, dacă acele obiecte sunt în stare precară, rupte, stricate, murdare. Este o perioadă din an în care iertarea, bunătatea, smerenia, iubirea și toleranța primează.

Dacă chiar vrei să aduci bucurie cuiva, mai bine cumpără-i haine sau obiecte noi decât să-i dai ceea ce te încurcă pe tine prin casă. Sau dacă ai obiecte și haine bune, ai grijă ca atunci când le dai să fie curate, dezinfectate, fără defecte.

Oferă-ți stare de bine

Lăsând la o parte tradițiile și obiceiurile religioase, când se face curățenia de Paște 2025 și în ceilalți ani, sănătatea are de câștigat. Potrivit unui studiu publicat în „Personality and Social Psychology Bulletin’ (Saxbe & Repetti, 2010), s-a demonstrat o legătură între dezordine și un nivel ridicat de cortizol, numit și hormonul stresului.

Urmarea? Oboseală accentuată, anxietate și depresie. Stresul prelungit poate duce la apariția tulburării obsesiv-compulsive legată de curățenie, conform unui alt studiu realizat la Universitatea Masaryk (Lang, Krátký, Jan, Shaver, John H., Jerotijević, Danijela, & Xygalatas, Dimitris, 2015), oferind, pentru moment, o senzație de calm.

S-a mai descoperit și că spălatul conștient al vaselor reduce stresul și calmează mintea. În timpul procesului de curățenie, dar și la finalul acestuia, se eliberează endorfine și dopamină (hormoni ai fericirii) datorită efortului fizic depus și sentimentului de împlinire (Dfarhud, Malmir, & Khanahmadi, 2014).

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: wikipedia.org, howstuffworks.com,

Citește și Cât de periculoase sunt medicamentele expirate. Ce trebuie să faci cu ele