Antarctica – curiozități despre continentul mai mare decât Europa

Cel de-al șaptelea continent al lumii, mai mare și mai vârstnic decât Bătrâna Europă, Antarctica se află pe lista tuturor pasionaților de călătorii. Și prezintă o sumedenie de curiozități, mai ales că nu este atât de ușor accesibilă. Continentul înghețat este fascinant din toate punctele de vedere. Așa că merită să afli cele mai interesante curiozități despre Antarctica.

Un colț de lume înghețat, Antarctica este un loc al superlativelor. Este cel mai rece, cel mai înalt, cel mai uscat și cel mai vântos continent de pe Pământ. Stratul de gheață pe care sălășluiește are o grosime de până la 4,8 km. Datorită grosmii spectaculoase a acestuia, Antarctica este situată la cea mai înaltă altitudine față de toate celelalte continente. Și stratul de gheață este atât de greu că, pe alocuri, a împins pământul sub nivelul mării. În plus, Antarctica deține 90% din suprafața de apă dulce a lumii și 60% din totalul cantității de apă de pe Pământ!

Ce trebuie să știi despre Antarctica

Polul Sud se află la numai 1.235 km distanță de cea mai apropiată coastă, pe un platou polar alat la o înălțime de 2.800 m. Se pare că aici temperatura este în jur de -75°C. Totuși, cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost notată la o stație din Antractica, Vostok, care a fost de -89°C.

Antarctica este un deșert înghețat, cu căderi de zăpadă care echivalează cu numai 150 mm de apă pe an. Zăpada se depune treptat, în vreme ce gheața se plimbă pe lângă coaste sub forma unor ghețari uriași. Numai aproximativ 0,4% din suprafață nu are zăpadă sau gheață. Vârfurile golașe ale lanțurilor muntoase țâșnesc maiestuoas din tărâmul înghețat. Cel mai înalt este Muntele Vinson, la 4900 m peste nivelul mării.

Oceanul de Sud este o centură de apă care înconjoară Antarctica. Iarna, peste jumătate din aceasta este înghețată. Chiar dacă stratul de gheață are numai un metru grosime, joacă un rol important în circulația curenților atmosferici și oceanici. Și se topește cam în întregime în timpul verii.

Britanicii au jucat un rol major în explorarea și studiul Antarcticii. Căpitanul James Cook a fost primul care a navigat în jurul continentului, în anii 1770. Expedițiile ulterioare au căutat oportunități comerciale, țintind în general vânătoarea de balene și foci. La începutul secolului al XX-lea, Scott și Shackleton au preluat expedițiile strict științifice. Iar tradiția continuă și în prezent.

Curiozități despre Continentul înghețat

Deși există de când lumea, Antarctica a fost descoperită relativ recent. Grecii din vremuri străvechi au fost primii care au susținut că ar exista un teritoriu în acea regiune. Totuși, nimeni nu a continuat cercetările până în urmă câteva secole. De altfel, pe o hartă datată în 1531, apare un continent uriaș, denumit Terra Incognita Australis sau teritoriul sudic necunoscut. Chiar și în urmă cu o sută de ani apăreau pe hărți numai anumite proțiuni infime ale Antarcticii. Abia recent, datorită fotografiilor făcute de sateliți, s-a reușit obținerea imaginii complete a continentului înghețat. Și iată alte câteva curiozități despre Antarctica:

Și-a căpătat numele oficial în anii 1890

Cartograful scoțian John George Bartholomew a fost primul care a utilizat numele de Antarctica' pentru continentul sudic. Totuși, termenul care s-ar traduce prin „de partea cealaltă a polilor' apare și în lucrările de meteorologie ale lui Aristotel, în anul 350 înainte de Hristos.

În lipsa dovezilor referitoare la existența continentului înghețat până în secolul al XIX-lea, oamenii au crezut multă vreme că există un teritoriu masiv la baza lumii. Și că ar fi acolo pentru a menține în echilibru celelalte continente. De altfel, au fost multe încercări pentru a ajunge pe peninsula antarctică cu mult înainte de a debarca acolo Căpitanul James Cook și echipajul lui. Aceștia au fost considerați primii exploratori care trecut de Cercul Antarctic, în ianuarie 1773.

Este teritoriu de sine stătător

Dacă alte teritorii sunt deținute de diferite țări, nu este și cazul Antarcticii. Aceasta este guvernată în baza sistemului de Tratat Antarctic, care interzice orice fel de revendicare teritorială. Tratatul a fost semnat la început de 12 națiuni, în 1959. În zilele noastre, 53 de state îl susțin, dintre acestea 29 fiind considerate „Părți consultative', implicate activ în luarea deciziilor.

Nu se știe cine a descoperit-o de fapt

Încă există o sumedenie de discuții referitoare la cine a fost primul explorator care a pus piciorul în Antarctica. Mulți cred că ar fi vorba despre John Davis, în februarie 1821. Dar prima expediție confirmată documentar a fost în ianuarie 1895. Atunci, un echipaj condus de norvegianul Leonard Kristensen a debarcat cu un vas mic și cu șase oameni la bord, la Capul Adare. Pe de altă parte, sunt considerați primii descoperitori oficiali ai Antarcticii membrii echipajelor a două nave rusești, Vostok și Mirnyi, sub comanda Căpitanului Fabien Gottlieb von Bellingshausen, în 1820.

Nu există oameni nativi din Antarctica

Sunt 18 state care efectuează operațiuni de explorare active pe continent și pe insulele din jur. Pe timpul verii, peste 10.000 de oameni de știință și personal auxiliar lucrează acolo. Iarna, numărul acestora se reduce la cam o mie. Sunt și turiști care se aventurează în regiune, vara. Cam 40.000 vin, în fiecare an, să se bucure de peisajele spectaculoase și de natura sălbatică. Cu toate astea, nu există niciun om care să se fi născut acolo.

Este un deșert vântos

Chiar dacă deține cele mai mari suprafețe și canități de apă din lume, Antarctica este un deșert. Cu alte cuvinte, este cel mai uscat continent al Planetei. Temperaturile extrem de scăzute și vânturile puternice fac ca nivelul de umiditate să fie foarte redus. Drept urmare, norii se formează extrem de greu aici. De-a lungul coastei, mai ales în Peninsula Antarctică, ploaia este un fenomen rar.

Și nu degeaba e considerată cea mai vântoasă regiune a lumii. Din cauza teritoriilor vaste plate, vântul atinge aici viteze de până la 320 km/h. Ca să-ți faci o idee, astfel de viteze se pot atinge rar în alte țări numai în timpul furtunilor, cicloanelor, uraganelor și tornadelor.

Nu are fus orar

Dat fiind că nu deține o populație permanentă și nici guvernare, nu are nevoie nici de o oră oficială anume. Drept urmare, oamenii de știință și bazele de cercetare, precum și turiștii, se ghidează după ora din țara de proveniență.

Are un ATM!

Chiar dacă nu prea ai ce cumpăra din zonă, poți răsufla liniștit, că ai de unde să scoți bani la nevoie. Există un singur ATM în zonă, la Stația McMurdo, cea mai mare bază de cercetare. Aici ajung în jur de 1.000 de vizitatori în fiecare an, pe timpul verii.

Sunt și lăcașuri de cult

Până și în cel mai vitreg ținut al lumii Dumnezeu veghează. Și sunt oameni credincioși care simt nevoia să se roage. Drept urmare, nu e de mirare că există aici 8 biserici, pe lângă diferite stații de cercetare. De menționat că toate sunt creștine, patru fiind catolice.

Fără urși polari, reptile și câini de tracțiune

Deși ai crede contrariul, nu există urși polari în Antarctica. Ei trăiesc în regiunea arctică. Și dacă te temi de șerpi, aici ești în siguranță. Este singurul continent pe care nu trăiesc reptile. Și asta pentru că reptilele au nevoie de o sursă de căldură pentru a-și regla temperatura corpului. Cum aici solul e înghețat mereu, nu au nici măcar cum să hiberneze.

O altă ciudățenie a regiunii este faptul că aici nu există nici câini care să tragă sănii. E drept că mulți dintre exploratori s-au folosit de câini în timpul expedițiilor. Totuși, din 1994, a fost interzisă prezența oricărui câine pe continent. Și asta din cauza faptului că ar putea răspândi dierite boli specifice în populația de foci și deranja viața sălbatică a zonei.

Totuși, cele mai frecvent întâlnite vietăți din zonă sunt viermii cilindrici sau nematodele. Aceste creaturi minuscule, de numai câțiva milimetri lungime, reușesc să supraviețuiască în condițiile extreme prin diferite strategii specifice.

Paradisul pinguinilor, al focilor și balenelor

Se estimează că ar trăi peste 5 milioane de pinguini pe continentul înghețat. Așa că dacă îți dorești să-i vezi în mediul lor natural, aici e locul perfect. De altfel, pinguinul este și o emblemă națională. Dintre cele 17 specii diferite de pinguini de pe planetă, 8 trăiesc în Antarctica.

Pinguinii imperiali și Adélie pot fi văzuți numai aici. Și balenele sunt acasă în regiune. Există 8 specii care pot fi observate în apele regiunii, printre care balenele albastre și orcile. Dar și focile iubesc această regiune. Sunt șase specii diferite care trăiesc în voie aici, printre care și Ross, Weddell, leopard și elefant.

Peștii antarctici au „antigel' în sânge

Unele specii de pești care trăiesc în oceanul antarctic au în sânge o substanță naturală care îi ajută să nu înghețe. Notothenoidele reprezintă principala familie de pești din regiune. Iar acestea produc o proteină specifică ce acționează ca un antigel. Drept urmare, pot supraviețui la temperaturi scăzute extreme. Iar asta ajută la menținerea ecosistemului. Căci acești pești reprezintă principala sursă de hrană pentru balene, foci și păsări.

Are o cascadă sângerie și cel mai sărat lac

Un miracol al naturii, „Cascada de sânge' (Blood Falls) este o urmare a înlăturării ghețarului Taylor din Antarctica de Est, în urmă cu peste 100 de ani. În 2017, cercetătorii au descoperit că apa care provine dintr-un lac subglaciar este foarte bogată în sare și fier oxidat. Când apa intră în contact cu aerul, fierul ruginește și de aici rezultă culoarea sângerie atât de specială.

Pe de altă parte, la baza munților transantarctici, Don Juan Pond este cel mai sărat luciu de apă de pe Pământ. Are o concentrație de sare de 40%. Ca să înțelegi mai bine, ia în considerare că 3,5% este concentrația normală a apei de mare, în vreme ce cea din Marea Moartă este de ~30%.

Antarctica este continentul științei

De altfel, este considerată regiune științifică protejată. Ea exclude activitatea militară, nu recunoaște pretențiile suverane și încurajează cooperarea științifică. Natura pură și poziția sa unică pe planetă atrage oameni de știință din întreaga lume. Astronomie, științe atmosferice, biologie, știința pământului, știința mediului, geologie, glaciologie, biologie marină, oceanografie și experimente de geofizică au fost toate efectuate acolo. Și asta pentru că oferă cele mai bune condiții pentru cercetare. Există aici peste 70 de stații de cercetare, aparținând de peste 25 de state ale lumii.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: bas.ac.uk, secretatlas.com,

Citește și Kuala Lumpur – obiective turistice și curiozități

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton