Curiozități despre Anglia. Ce nu știai despre Anglia

.

Curiozități despre Anglia par să nu mai fie atât de multe. Mai ales că o mare parte dintre românii stabiliți în străinătate au ales Regatul Unit al Marii Britanii. Totuși, există încă multe comori prin care Anglia își atrage turiștii și o fac unică. Așa că nu strică să afli și despre aceste mai puțin știute curiozități despre Anglia.

Când vine vorba despre curiozități despre Anglia, una dintre cele mai interesante este că, în ciuda dimensiunilor ei mici, această țară a avut și are încă un impact cultural semnificativ. Și numai faptul că unul din șapte oameni de pe planetă vorbește limba engleză spune multe.


Ce nu știai despre Anglia și trebuie să știi

Obiceiul ceaiului de la ora 5 p.m., viața tumultuoasă a familiei regale, fenomenul Beatles, accentul britanic sunt numai câteva dintre acele secvențe care ne vin în minte când ne gândim la Anglia. Totuși, această țară misterioasă e încă plină de tradiții neobișnuite. Așa că merită să parcurgi câteva curioriozități despre Anglia, pentru a-i desluși mai bine caracterul.

Anglia este una dintre țările bătrâne, cu un trecut spectaculos și o cultură fabuloasă. Tot din ce conține îi dă unicitate. De la monumentele străvechi, la autobuzele etajate. De la Palatul Buckingham la mașinile cu volan pe partea dreaptă care circulă pe stânga șoselelor.


De la vremea ploioasă, la subteranele londoneze. Toate sunt emblematice acestei țări speciale. Ca să nu mai spunem de preparatele indiene, precum puiul „tikka masala’, considerate acum specifice Angliei.

Numele țării își are rădăcinile la triburile germanice, instalate pe teritoriul Marii Britanii. Și acesta se numără printre curiozități despre Anglia. Dintre anglo-saxoni, anglii au fost cei care s-au stabilit aici, prin anul 98. Drept urmare, țara a căpătat numele Anglia. În zilele noastre, deține 9 regiuni administrative împărțite în 48 de județe.

De asemenea, de teritoriul Angliei aparțin și peste 100 de insule. Dintre acestea, cele mai spectaculoase sunt Insula Wight, Insulele Scilly, Insulele Farne și Furness. În rest, majoritatea sunt insulițe mici, nelocuite de oameni.

O alta dintre curiozități despre Anglia este că aceasta a devenit țară în secolul al X-lea. Cea mai veche dovadă de viață din regiune este un craniu din Neanderthal, descoperit în Kent. A fost estimat ca având cam 400.000 ani. Totuși, în anul 927, teritoriul a căpătat oficial numele de Regatul Angliei.


Tot printre curiozități despre Anglia se numără și aceasta. Oriunde te-ai afla pe teritoriul țării, nu ai cum să fii la o distanță mai mare de 130 km față de mare. Cel mai îndepărtat punct față de mare este Coton din Elms, un sătuc din Derbyshire. Pe de altă parte, cel mai înalt punct al țării este Scafell Pike. Așa se numește cel mai înalt munte din Anglia. Și are numai 978 m!

Populația de peste 56 milioane de oameni în 2021 reprezintă un record pentru Anglia. Mai ales dacă luăm în considerare primul recensământ din 1801. Atunci erau 10,5 milioane de englezi, dintre care 51% bărbați și 49% femei.


Cele mai interesante curiozități despre Anglia

Faptul că limba engleză se vorbește peste tot în lume nu mai este vreuna dintre curiozități despre Anglia. Nici că a rămas limbă oficială în statele care au fost în trecut teritorii britanice, precum SUA, Australia, Noua Zeelandă sau Canada. Dar sunt alte curiozități despre Anglia legate de limbă și de englezi care merită știute.

1.Franceza a fost limba oficială a Angliei

Deși greu de crezut, este una dintre cele mai interesante curiozități despre Anglia. Din 1066 până în 1362, limba oficială a Angliei a fost franceza. În urma Cuceririi normande și a încoronării ca rege a lui Wilhelm Cuceritorul, franceza normandă a început să fie utilizată în guvern, în documentele oficiale și în rândul elitelor. Chiar și după ce engleza a devenit din nou limbă oficială, au rămas multe cuvinte și expresii.


2.Englezii au accente diferite și un argou ciudat

Când vine vorba despre accentul britanic, te gândești imediat la modul de exprimare al Reginei Elisabeta. Or, în realitate, sunt nenumărate accente utilizate în vorbire pe teritoriul țării. Fiecare e unic și special în felul lui. Ce face din asta una dintre curiozități despre Anglia? Se pare că sursa diferitelor accente utilizate ar fi perioada în care transporturile prin teritoriu erau foarte scumpe.

Din acest motiv, mulți oameni nu și-au permis să plece niciodată din localitățile lor. Și, implicit, și-au păstrat graiurile natale. În zilele noastre, locurile unde se simt cel mai puternic accentele diferite sunt Newcastle și Liverpool. Până și pentru vorbitorii nativi sunt dificil de înțeles.


Un alt aspect legat de limba localnicilor este un argou utilizat în anumite zone. Este vorba despre așa-numitul „Cockney rhyming’. Și presupune utilizarea unui grup de cuvinte care rimează cu acel cuvânt care se dorește a fi rostit.

Spre exemplu, în loc de „phone’ (telefon) se spune „dog and bone’ (câinele și osul). Sau în loc de „upstairs’ (sus, la etaj) se folosește „apples and pears’ (mere și pere). Acest limbaj s-a dezvoltat pe la 1800, în Londra. Și poate fi extrem de ciudat. Totuși, să nu te miri dacă auzi „mardy’ în loc de „moody’ (capricios), „lush’ în loc de „lovely’ (drăguț) sau „sick’ în loc de „cool’.


3.Friptura de duminică e tradiție de familie

În fiecare familie de englezi, duminica, se ia masa în familie. Meniul conține, obligatoriu, friptură, fie din carne de pasăre, fie din miel ori vită. Aceasta se servește cu cartofi la cuptor și legume, cu umpluturi și celebrele Yorkshire puddings, toate stropite cu sos din belșug.În zilele noastre, se prepară și versiuni vegetariene ale preparatelor tradiționale. Obiceiul se păstrează încă de la finele secoului al XVIII-lea, când oamenii luau masa în familie, după slujba de duminică de la biserică.


6.Ceaiul face parte din cultura locală

Unii ar putea spune că englezii sunt obsedați de ceai. De altfel, ceaiul de la ora cinci este deja un obicei foarte cunoscut. Dar printre curiozități despre Anglia se numără și faptul că e cea mai mare consumatoare de ceai din lume. Englezii folosesc, anual, în medie, cam 2 kg de ceai de persoană. Preferatul tuturor este ceaiul de la micul dejun, servit cu lapte și zahăr.

7.Preparatul național englez este indian

Surprinzător sau nu, unul dintre preparatele emblematice din meniul național englez este tikka masala curry. Este o replică adaptată a celebrului fel indian din pui. Preparatul a fost inventat în Birmingham, în anii 70. După cel de-Al Doilea Război Mondial, acolo s-au aciuat destul de mulți imigranți din Bangladesh, Pakistan și India.

8.Se ține anual concursul de rostogolit brânză

Da, ai citit cât se poate de bine. Și este o alta dintre curiozități despre Anglia. Dar reprezintă o tradiție foarte populară și iubită. Se ține în fiecare an, pe Coopers Hill, în Gloucestershire. Fiecare concurent lasă să se rostogolească de pe deal o roată de 3,5 kg de brânză locală Double Gloucester.

Aceasta atinge o viteză de peste 100 km la oră. La o secundă după start, toți concurenții aleargă la vale, pe o distanță de 180 m, să-și găsească roata aruncată. Primul care ajunge la poalele dealului este câștigătorul și primește drept premiu roata de brânză rostogolită.

9.Unul dintre cele mai vechi monumente făcute de om

Celebrul monument neolitic a fost ridicat undeva prin anii 3000 înainte de Hristos. Este vorba despre Stonehenge din Wiltshire,. Și este considerat unul dintre cele mai vechi monumente ridicate de mâna omului. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Angliei, proteja de Patrimoniul Mondial UNESCO.

10.Anglia nu apare pe timbrele inventate aici

Deși aici, s-au inventat, Anglia este singura țară din lume care nu-și tipărește numele pe timbrele poștale. Iar asta se întâmplă din cauza unei legi neactualizate. În această lege, se considera trădare națională lipirea unui timbru cu susul în jos. Și este una dintre cele mai ciudate curiozități despre Anglia.

11.Prima cale ferată subterană din lume

Anglia este prima țară din lume care a construit o cale ferată subterană. Este vorba despre Metropolitan Railway din 1863. Prima linie făcea legătura între stațiile Farringdon și Paddington. Iar trenurile erau propulsate prin locomotive cu aburi. Azi, este una dintre cele mai aglomerate rețele de metrou subterane din întreaga lume. I se mai spune și the tube'(tubul) datorită formei tunelurilor.

12.BBC este cea mai veche televiziune din lume

British Broadcasting Corporation este televiziunea națională britanică. Și este și cea mai veche instituție de acest tip din lume. A fost înfințată în 1922. În plus, este și cel mai mare angajator după numărul de peste 22.000 de angajați. Este printre puținele televiziuni care nu transmit reclame. Însă, cei care îi urmăresc canalele trebuie să plătească o taxă de abonament anual în valoare de 159£.

13.Șase corbi „apără’ monarhia britanică din Turnul Londrei

Este una dintre cele mai ciudate curiozități despre Anglia, căci are legătură cu firea superstițioasă a englezilor și ține de tradițiile străvechi ale acestui popor. În credința lor, este obligatoriu ca, în permanență și fără întrerupere, în Turnul Londrei, să fie ținuți captivi șase corbi. Altminteri, Turnul și monarhia britanică se vor nărui.

Iar această superstiție este luată atât de în serios încât păsărilor le-au fost „tunse’ aripile ca să nu poată zbura de acolo. Mai mult decât atât, există și un corb de rezervă ținut în captivitate pentru orice eventualitate. Cei șase corbi „de serviciu’ în prezent sunt Jubilee, Harris, Gripp, Rocky, Erin, Poppy și Merlina.

14.Un englez este inventatorul WWW

Este vorba despre ceea ce știm cu toții astăzi, ca utilizatori de internet, drept World Wide Web. Sau cei trei w din fața denumirii oricărui site pe care îl accesăm online. Sir Tim Berners-Lee, specialist informatician, a inventat conceptul în 1989.

El este cel care a creat primul server din lume, precum și primul browser web. Iar acest pas a avut un rol esențial în dezvoltarea internetului pentru utilizarea pe scară largă. Informaticianul a publicat primul website în 1990. Și consta într-o descrire simplă a modului de utilizare a World Wide Web.

15.Anglia a câștigat numai o dată Cupa Mondială FIFA

În ciuda scenei sportive spectaculoase și a cluburilor renumite de fotbal, Anglia a obținut doar o singură dată în istorie titlu de campioană mondială FIFA. Iar asta s-a întâmplat în 1966. Este vorba despre meciul istoric dintre Anglia și Germania. Meciul s-a jucat pe Stadionul Wembley iar scorul a fost de 4-2 în favoarea Angliei.

Atunci s-a inventat și celebrul cântec care este fredonat și astăzi la meciurile naționale. Cântecul „Three Lions’ (Trei lei) a fost compus înaintea meciului, pentru a încuraja echipa. Pe de altă parte, important de știut este că cele menționate se referă la fotbalul masculin. Căci echipa națională feminină de fotbal a câștigat titlul de campioană a Campionatului European UEFA în 2022.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nomadsunveiled.com,

Citește și Curiozități despre Finlanda. Ce nu știai despre Finlanda

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!