Curiozități despre Cehia. Ce nu știai despre Cehia

.

Curiozități despre Cehia sunt destule. Căci este un ținut din inima Europei, bogat în istorie și frumuseți naturale, dar și cu o arhitectură incredibilă. În plus, este o destinație căutată și foarte atrăgătoare. Cu siguranță nu te vei plictisi citind despre și chiar experimentând ca turist cele mai interesante curiozități despre Cehia.

Călătorind prin inima Europei, ai șansa să descoperi una dintre cele mai frumoase țări. Iar când vine vorba despre curiozități despre Cehia, această țară stârnește mult interes. Nimic nu se compară cu excursiile în sânul naturii din Cehia, prin păduri, pe lângă lacuri, castele și peisaje uluitoare. În plus, orașele au parfum de epocă și te fac să te simți ca-ntr-o poveste.


Ce nu știai despre Cehia

Republica Cehă este una dintre acele țări pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață. Este o destinație care are multe de oferit. Și trebuie explorată la maximum. Iar aceste câteva curiozități despre Cehia îți vor stârni interesul cu siguranță. Cu atât mai mult cu cât Cehia se află exact la granița dintre Europa de Est și de Vest. Iar sejururile din această țară nu sunt doar minunate, ci și extrem de permisive din punct de vedere al costurilor. Este una dintre destinațiile în care nu ai cum să te plictisești. Mâncarea este absolut delicioasă, iar băuturile, pe măsură. Și locurile de cazare sunt extrem de primitoare, în ciuda prețurilor relativ mici.


Una dintre acele curiozități despre Cehia interesante este că rata șomajului este foarte scăzută. Această țară se poate lăuda cu un procent de numai 3% din populație care nu are un loc de muncă. Și este una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Europa. Mai mult decât atât, procentul era chiar și mai mic înainte de pandemia COVID-19. Pe de altă parte, sunt peste 500.000 străini care locuiesc în Republica Cehă. Dintre aceștia, peste 150.000 au ales să se mute definitiv în această țară. Și nici nu e de mirare. Căci Cehia are locuri superbe de explorat, o istorie fascinantă și o cultură bogată.


O altă curiozitate despre Cehia este că multe celebrități se trag de pe aceste meleaguri. Nume mari ale culturii mondiale au origini cehești. Sigmund Freud, Franz Kafka, Paulina Porizkova sunt doar câteva dintre ele. De altfel, în Praga, capitala țării, există și un bust sculptat al lui Kafka.

Curiozități despre Cehia pe care trebuie să le cunoști

Datorită istoriei străvechi a Cehiei, această țară conține o diversitate de influențe culturale care se regăsesc pe tot teritoriul. Și sunt multe curiozități despre Cehia care merită să fie cunoscute. Iar limba cehă se numără printre ele. Căci, pentru vorbitorii limbilor romanice sau de engleză, învățarea acesteia este o adevărată provocare. Numai celor care au cunoștințe de bază în limbile slave le este ceva mai ușor.


1.Numerologia a făcut istorie

Cine s-ar fi gândit că până și capetele încoronate au ținut cont de numerologie? Ei bine, Regele Karol al IV-lea a stabilit ca prima piatră de temelie la podul care îi poartă numele din Praga să fie pusă la o dată anume. Mai precis, pe 9 iulie în 1357, exact la orele 5:31 a.m., a fost pusă prima piatră la Podul Karol din Praga. De ce? Pentru că Regele credea în numerologie. Iar când citești cifrele în ordine, adică anul, luna și ora, acestea sunt aceleași și de la stânga la dreapta, și invers: 135797531. Cu siguranță, pentru el aveau o însemnătate aparte.


De altfel, există încă o legendă despre Podul Karol din Praga. Și se crede că acesta ar fi bântuit. Legenda spune că, în piața centrală a orașului, ar fi fost executați vreo 30 de reprezentanți ai nobilimii. Iar capetele acestora ar fi fost expuse pe pod. Oamenii cred că spiritele celor uciși încă mai sălășluiesc pe pod și că stafiile lor și-ar manifesta prezența, în fiecare an, la data la care au fost executați.

2.Sunt peste 2.000 de castele în Cehia

Republica Cehă deține peste 2.000 de castele răspândite pe tot teritoriul. Dar Castelul din Praga este cel mai mare și mai impunător dintre toate. Și există multe tururi ghidate care permit vizitarea acestor construcții spectaculoase.


3.Una dintre cele mai vechi universități europene

În Cehia există una dintre cele mai vechi instituții de studii superioare din Europa. Universitatea Carolină sau Universitatea Karol din Praga (Univerzita Karlova v Praze în limba cehă) este prima instituție de acest gen din spațiul central european. A fost întemeiată în 1348, pe 7 aprilie, de același Rege Karol al IV-lea. Chiar dacă nu doriți neapărat să-i urmați studiile sau ați trecut deja de acea etapă, merită să o vizitați. Are un campus uluitor și o viață studențească interesantă. De altfel, ocupă a 266-a poziție în clasamentul mondial al instituțiilor de învățământ superior.


4.Cel mai vechi ceas astronomic din lume

Este una dintre cele mai interesante curiozități despre Cehia. Căci, în centrul istorig al capitalei Praga, se află cel mai vechi ceas astronomic din lume. A fost montat în 1410, de către Nicolae de Kadau și renovat în jurul anului 1490 de meșterul Hanus de la Rose (Jan Ruze). Legenda spune că i s-ar fi scos ochii ceasornicarului Hanus pentru a-l împiedica să mai realizeze vreo capodoperă asemănătoare în vreun alt oraș din Europa.

Ceasul se animă în fiecare zi până la ora 21. Cei 12 apostoli defilează deasupra cadranului superior. Acesta servește la citirea orei și afișează și poziția Soarelui și a Lunii. Cadranul inferior afișează numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă și semnele astrologice. Ceasul astronomic din Praga este decorat cu patru figuri alegorice care reprezintă Vanitatea, ținând în mână o oglindă, Zgârcenia – un comerciant evreu ce-și ține punga în mână, Moartea – un schelet ce trage un clopot și ține în mâna stângă o clepsidră și Invidia (sau dorința de acaparare a bunurilor străine) – sub forma unui prinț turc cu o mandolină.


5.Cesky Krumlov este bijuteria țării

Se pare că niciun alt loc din Cehia nu este la fel de frumos precum Cesky Krumlov. Peste un milion de oameni vizitează anual acest oraș medieval. Și asta pentru că are panorame spectaculoase. Este situat în Boemia de Sud și face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

6.Biserica de oase din Kutna Hora e plină de mister

Deși nu este unică în lume, Biserica de oase din Kutna Hora se numără printre curiozități despre Cehia. Însă osuarul din Cehia are ceva aparte. Este cel mai cunoscut și vizitat lăcaș de cult din Cehia, chiar dacă este construit din schelete umane. Și are și o poveste aparte. Totul ar fi început pe la finele anilor 1200. Atunci, abatele mănăstirii cisterciene din zonă a fost trimis la Ierusalim, în pelerinaj. La întoarcere, abatele a adus o cutie cu pământ de pe dealul Golgotei. Și l-a împrăștiat prin cimitirul de lângă mănăstire. În scurt timp, toată regiunea credea că cei care se îngropau aici ajungeau în Rai.


Perioada cumplită care a urmat în Europa acelor vremuri, cu războaie și valuri de ciumă, a curmat multe vieți. Iar familiile înstărite din Praga și din împrejurimi cereau locuri de veci în cimitirul vestit. Așa se face că, deși satul avea doar câteva sute de locuitori, cimitirul adăpostea mii de morminte. Pe la 1800, un tâmplar a fost angajat să găsească o soluție pentru a adăposti oasele, pentru că nu era creștinește nici să fie arse, nici să fie aruncate. Frantisek Rint și ucenicii lui a trebuit să curețe și să albească miile de oseminte cu apă de var și ierburi de leac. Apoi au fost sfințite. S-a muncit vreme de trei ani pentru realizarea ornamentelor și sculpturilor. Dar care a fost motivul real pentru a construi biserica din oase de azi rămâne un mister.

7.Apele termale sulfuroase din Karlovy Vary

Orașul Karlovy Vary este al doilea cel mai vizitat din Cehia. A căpătat renume încă din Evul Mediu pentru apele termale vindecătoare. Printre curiozitățile despre Cehia se numără și felul în care a luat ființă acest oraș pitoresc. A fost descoperit de Regele Karol al IV-lea, la mijlocul secolului al XIV-lea, pe când se afla la vânătoare de cerbi. Se spune că s-ar fi rănit la picior și s-a vindecat miraculos spălându-și rana cu apa tămăduitoare. De altfel, izvorul legendar există și azi sub vestitele colonade din oraș.

În 1522, doctorul Payer din Loket a expus proprietățile curative ale apelor și faima lor s-a răspândit. Apele curative fierbinți sunt folosite și azi. Iar cănițele speciale cu ajutorul cărora se beau apele termale sunt deja simboluri. De la Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin, Franz Liszt, la Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Schiller, Alexei Tolstoy sau Antonin Dvorak, multe persoanlități de renume și-au petrecut timpul aici. Orașul este faimos și pentru celebrul Festival Internațional de film. Tot aici se produce și lichiorul din plante Becherovka. Și este locul unde se fabrică și vestitul cristal de Boemia.

8.Prima simfonie ascultată pe Lună

Da, ai citit bine! Este poate una dintre cele mai interesante curiozități despre Cehia. Căci unui compozitor ceh îi aparține lucrarea faimoasă. De altfel, este deja o tradiție ca astronauții să asculte muzică de fiecare dată când se află în misiune pe Lună. Iar prima bucată muzicală ascultată vreodată pe Lună a fost Simfonia Lumii Noi (New World Symphony). Aceasta a fost compusă de Antonin Dvorak. Și a fost ascultată în timp ce Neil Armstrong a făcut primii pași pe Lună.

9.Cel mai convenabil oraș

Unul dintre cele mai accesibile și convenabile orașe din Cehia este Havirov. Exact opusul capitalei Praga, cel mai scump și mai popular oraș, Havirov este o oază pentru localnici. Dar este și o opțiune turistică extraordinară. Prețurile sunt mici, nu este aglomerat, dar păstrează spiritul ceh autentic.

10.Un paradis culinar și al iubitorilor de bere

Bucătăria cehă este la înălțime. Cât despre bere, cu siguranță berea cehească nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fiartă sau rece ca gheața, este absolut savuroasă. Unde mai pui că este și incredibil de ieftină! Cât despre mâncare, degeaba ai trecut prin Cehia dacă nu ai gustat friptura de porc cu sos și găluște sau friptura de rață cu garnitură de varză roșie și găluște.

Printre curiozități despre Cehia se numără și pasiunea localnicilor de a culege ciuperci proaspete din păduri. Este deja tradiție și face parte din cultura locală. De altfel, există și o zi dedicată, ziua Sfântului Wenceslas.

11.Hocheiul pe gheață e cel mai popular

În vreme ce alte țări elogiază fotbalul, pentru cehi, hocheiul pe gheață e cel mai important. Este unul dintre cele mai populare sporturi din țară. Nici nu e de mirare că echipa națională se bucură de renume și de titluri la nivel internațional. În 1998, echipa masculină de hochei pe gheață a Cehiei a obținut medalia de aur la Jocurile Olimpice.

12.Praga are ciudățeniile ei

Ultimele dar nu cele din urmă curiozități despre Cehia vin de la Praga. Capitala are mai multe porecle. Așa că este cunoscută și sub numele de „Orașul de aur’, „Acoperișul Europei’, „Orașul celor 100 de turnuri’, „Orașul celor 100 de turle’ și multe altele.

În Praga se află și cea mai mică stradă. Aceasta măsoară numai 10 cm lungime și are o lățime de 50 cm. Se află chiar lângă Podul Karol, despre care am vorbit anterior. Totuși, pentru senzații tari și o panoramă superbă asupra orașului, merită să urci în Turnul de Televiziune Žižkov. Puntea de observare se află la 300 m deasupra solului. Chiar dacă nu arată prea bine din punct de vedere estetic, turnul este un simbol al orașului.

Tot în Praga ai șansa să vezi și Zidul lui John Lennon. Se află în cartierul Mala Strana și este o frumusețe contemporană. Mulți oameni îi spun și „zidul plângerii’, pentru că mulți protestatari se folosesc de el pentru a-și expune mesajele politice. Zidul este o operă vie, dat fiind că desenele grafiti se schimbă permanent. Așa se face că, la fiecare vizută, zidul are alt aspect.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nomadsunveiled.com, wikipedia.org,

Citește și Curiozități despre Albania. Ce nu știai despre Albania