Curiozități despre Franța. Ce nu știai despre Franța

 Barba Mirela
.

Curiozități despre Franța par să nu fie atât de multe. Căci o țară atât de cunoscută, iubită și vizitată pare să nu mai aibă prea multe necunoscute. Totuși, sunt încă lucruri mai puțin cunoscute, care îi dau Franței un farmec aparte și contribuie la frumusețea ei. Și merită din plin să te familiarizezi cu aceste curiozități despre Franța.

Când vine vorba despre Franța, gândurile zboară firesc spre istoria fascinantă, spre bucătăria fabuloasă, spre cultura vibrantă și peisajele spectaculoase. Totuși, există încă anumite curiozități despre Franța care merită descoperite. Nici nu e de mirare că cea mai mare țară din Europa este și cea mai populară destinație turistică din lume.

Cei peste 89 milioane de turiști care o vizitează anual sunt plăcut impresionați. Și circulă multe mituri legate de Franța și de poporul francez. Iar multe dintre ele sunt asociate complet incorect cu țara și locuitorii ei. Așa că e indicat să cunoști aceste curiozități despre Franța. Mai ales dacă planifici o călătorie în această țară superbă.

Ce nu știai despre Franța

Poate că ai auzit, când se vorbește despre Franța, utilizându-se expresia „LHexagone' sau Hexagonul. Este una dintre curiozități despre Franța. Ei bine, „porecla' vine tocmai de la forma pe care o are țara pe hartă, asemănătoare figurii geometrice.

Liberté, égalité, fraternité' (libertate, egalitate, fraternitate) este deviza națională a Franței. A fost folosită inițial în timpul Revoluției franceze și oficializată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ce face din acest motto una dintre curiozități despre Franța este faptul că acesta s-a păstrat neschimbat de peste două veacuri, din 1790. Este un simbol al Revoluției franceze, un simbol național.

Nu e vreun secret că Franța este una dintre destinațiile de top la nivel mondial pentru experiențe culinare desăvârșite. Nici vinurile franțuzești nu mai au nevoie de prezentare. Ce este cu adevărat impresionant este că Franța nu face risipă alimentară. De altfel, în Franța, este ilegal să arunci alimente la gunoi. Din 2016, a intrat în vigoare legea care interzice magazinelor și restaurantelor să arunce alimente care pot fi consumate. Și este una dintre țările cele mai verzi din lume.

Francezii dezvoltă și promovează constant tehnologia verde, precum și programe performanțe de reciclare. De altfel, francezii se numără printre cei mai inventivi și creativi oameni din lume. Nu numai că au obținut cele mai multe Premii Nobel, inclusiv primul oferit vreodată, pentru literatură, în 1903, dar sunt inventatorii multora dintre obiectele pe care le folosim astăzi cu toții în viața de zi cu zi. Uscătorul de păr, cutia de conservă sau telefonul cu cameră foto inclusă sunt numai câteva dintre ele.

Totuși, umblă vorba despre francezi că ar fi nepoliticoși cu cei care nu le vorbesc limba. E doar gura lumii. Căci francezii sunt, de altfel, printre cei mai politicoși oameni. Și țin foarte mult la respect și bune maniere. De aceea, e foarte important să le arăți că le respecți cultura și limba, învățând măcar căteva cuvinte și formule de salut uzuale. Ce-i atât de greu? Nu e nimic complicat în a saluta, a ruga politicos pe cineva să îți ofere o informație, să te servească la masă și nici să mulțumești la final. Iar asta se face în orice țară și în orice grai, nu doar pe teritoriul Hexagonului.

Curiozități despre Franța pe care merită să le știi

Că veni vorba despre limbă, sunt multe expresii și denumiri asociate cu originile franțuzești. Despre sărutul franțuzesc, despre preparatul din pâine prăjită „French toast', despre celebrii cartofi-pai prăjiți numiți „French fries' a auzit toată lumea. Dar au ele vreo legătură reală cu Franța?

1.Franța deține peste 3000 km de coastă marină

Când te gândești la Franța, pe lângă simbolurile pariziene, cele mai frumoase imagini se leagă de zonele de coastă. Sunt peisaje care taie răsuflarea și plaje desprinse parcă din alte lumi. Ce se numără printre curiozități despre Franța este faptul că există trei porțiuni diferite de coastă marină. De la stațiunile de lux, la golfurile private și plajele intime, Franța îți oferă tot ce ți-ai putea dori de la o vacanță la plajă.

2.În Franța se vorbesc 75 de limbi și dialecte

Deși franceza este limba oficială, în Franța se vorbesc mai multe graiuri decât ai putea crede. Și este una dintre cele curiozități despre Franța. În această țară se utilizează 75 de limbi regionale și dialecte. Dintre acestea, 24 sunt limbi indigene. Deși nu au statut oficial, guvernul francez recunoaște limbile regionale și minoritare.

3.Cea mai scurtă domnie din lume a avut loc în Franța

Louis-Antoine dArtois, duce de Angouleme, a fost rege al Franței timp de numai 20 de minute. Dacă nu ar fi fost revoluția din iulie 1830, i-ar fi succedat tatălui său, regele Carol al X-lea, pe tronul Franței sub numele de Ludovic al XIX-lea. Dar tatăl său a abdicat, Louis-Antoine a fost rege timp de 20 de minute înainte de a abdica el însuși în favoarea lui Henric al V-lea. Și ca să fie cu adevărat una dintre curiozități despre Franța, acest record de domnie este foarte apropiat ca durată cu cel al unuia dintre monarhii din Portugalia.

4.Francezii trăiesc mult și bine

Speranța de viață pentru cetățenii francezi este de 83 de ani. Așa că francezii dețin și recorduri pentru cele mai longevive persoane din lume. Jeanne Louise Calment a fost consemnată drept cea mai longevivă persoană din lume, în momentul în care a decedat, la 4 august 1977. Era născută în 1875, așa că a trăit 122 de ani și 164 de zile!

5.Francezii consumă anual 11,2 miliarde de pahare cu vin

Să fie oare și acesta unul dintre secretele longevității francezilor? Oricum, este una dintre curiozități despre Franța. Căci nu e niciun secret că francezii își adoră vinurile. De altfel, sunt peste 110.000 de podgorii pe teritoriul țării. Totuși, ei știu să-și savureze vinurile, le consumă cu moderație și le includ în meniul zilnic.

6.O autentică masă franțuzească are șase feluri

Da, ai citit bine! Una dintre cele mai interesante curiozități despre Franța este ritualul mesei. Iar cei pasionați de cultura franceză știu că aici e un adevărat paradis culinar. Nu se consumă doar baghetă, brânzeturi și vin. Servirea mesei este extrem de importantă și cere timp. E drept că, în epoca vitezei, se mai întâmplă și pe la ei să „ciugulească' ceva pe fugă. Dar ritualul mesei se respectă ori de câte ori se poate. Iar o masă ca la carte trebuie să fie formată din șase feluri:

1.Apéro – o băutură aperitiv, cu alcool, alături de gustări sărate, precum măslinele.

2.Entrée – ceea ce noi greșit numim aperitive. Sunt preparate reci, menite să deschidă apetitul. Aici se încadrează salatele sau mezelurile, supele.

3.Felul principal – conține, de obicei, carne sau pește, legume și carbohidrați.

4.Platou cu brânzeturi – conține mai multe tipuri de brânzeturi, însoțite de pâine, nuci și fructe.

5.Desertul – este întotdeauna micuț și savuros. De cele mai multe ori, conține ciocolată.

6.Cafeaua de final – rareori înlocuită cu ceai, se servește la finalul meselor copioase.

Deși poate părea un festin greu de digerat, trebuie știut că porțiile sunt mici, dar savuroase. Iar timpul dedicat mesei se poate extinde pe câteva ore. Așa că nu e de mirare că francezii sunt joviali și supli totodată.

7.Franța este țara baghetelor

În Franța, 10 miliarde de baghete sunt produse și consumate în fiecare zi, adică 320 în fiecare secundă. O lege specifică faptul că o baghetă franceză tradițională trebuie să conțină doar făină, apă, drojdie și sare. Iar bagheta este unul dintre principalele preparate emblematice ale Franței.

8.Fiecare francez consumă anual 500 melci

Este vorba de statistici, desigur. Și se știe că francezii adoră melcii. În medie, un francez consumă cam 500 de melci în fiecare an. Cunoscuți sub numele de „escargot', melcii sunt o delicatesă foarte apreciată. Se servesc de obicei cu mult unt și usturoi.

9.Cartofii prăjiți „French fries' sunt franțuzești?

Ei bine, un mit demontat. Căci cartofii-pai prăjiți pe care îi adorăm cu toții nu vin din Franța. Originea lor e în Belgia, de fapt. Dar, cum în sudul Belgiei se vorbește preponderent franceza, în perioada Primului Război Mondial soldații americani i-au „botezat' astfel.

10.„French toast' nu este „French'

Savuroasele friganele cu care am crescut cu toții poartă numele franțuzesc „frigane'. Li se mai spune și „pâine prăjită Bombay'. Numai că, în limba engleză, au fost și ele „botezate' ca „French toast'. E drept că feliile de pâine trecute prin lapte și ou și apoi prăjite în unt sunt foarte apreciate în Franța. Însă originea lor pornește de undeva de prin Roma Antică, de prin secolul al patrulea. Dacă vrei să guști preparatul adaptat franțuzesc, caută în meniurile restaurantelor „le pain perdu'.

11.Sărutul franțuzesc de unde vine?

Cum se spune că dragostea trece prin stomac și ca să rămânem la „de-ale gurii', se pare că nici sărutul franțuzesc nu vine tocmai de pe teritoriul Hexagonului. De altfel, unul dintre saluturile prietenești în Franța constă, ca și pe la noi, în pupatul ambilor obraji. Prin unele părți, se obișnuiește să ofere chiar câte cinci pupături. Numai că acestea poartă numele de „bisous' sau „bise'.

Or, ceea ce înțelegem noi prin sărutul franțuzesc este ceva pasional, erotic. Și se pare că romanii au răspândit sărutul cu limba în Europa. Despre acesta există consemnări chiar și în scrierile sanscrite. Și tot soldații americani sunt „vinovați' de răspândirea, în Primul Război Mondial, a denumirii actuale. Căci au descoperit femeile galice, vorbitoare de franceză, extrem de pasionale.

12.Sărutul de bun rămas din gări este ilegal

Rămânând în temă, legislația franceză interzice sărutările pe peroanele gărilor. Sună cumva ciudat, dat fiind renumele Franței ca destinație a îndrăgostiților din toată lumea. Dar se numără printre curiozități despre Franța. Legea este din 1910 și are scopul de a respecta cu strictețe orarul trenurilor pe căile ferate. Există și o mică abatere acceptată în zilele noastre. Îl poți săruta pe cel care pleacă, numai dacă nu există niciun tren în stație.

13.Rochia albă de mireasă vine din Franța

De la sărut la nuntă nu e chiar mult. Și ni se pare firesc și absolut obișnuit ca miresele să poarte rochii albe, spectaculoase. Totuși, rochia de mireasă nu e o invenție modernă. Miresele franțuzoiace obișnuiau să le poarte încă din secolul al XVI-lea. Și nu e de mirare că cei mai mari designeri de profil sunt francezi.

14.Căsătoria cu persoane decedate

Da, se poate, în Franța! Și e una dintre cele mai interesante curiozități despre Franța. Te poți căsători cu o persoană decedată. Iar persoana care încheie o astfel de căsătorie devine imediat văduvă sau văduv atunci când căsătoria este pronunțată. Aceasta este o procedură excepțională. Iar căsătoria trebuie să fie autorizată de președintele Republicii, căruia trebuie să i se dovedească faptul că persoana decedată a avut într-adevăr intenția de a se căsători. Deși sună ciudat, o astfel de căsătorie a avut loc cel mai recent în 2017.

15.Francezii sunt foarte superstițioși

Deși nu ai spune, una dintre cele mai ciudate curiozități despre Franța este că oamenii sunt foarte superstițioși. Spre exemplu, se crede că dacă pui bagheta pe masă cu fața în jos aduci ghinion. Se pare că astfel de credințe s-au perpetuat încă din Evul Mediu.

Legenda spune că un călău trebuie să se prezinte rapid pentru o execuție și nu a apucat să-și ia masa. Cârciumarul i-a întors o baghetă cu fața în jos, ca să i-o păstreze. Oricum, dacă faci – Doamne ferește! – acest gest, trebuie să faci imediat semnul Crucii pe coaja baghetei și tot răul dispare.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse. nomadsunveiled.com

Citește și Curiozități despre Finlanda. Ce nu știai despre Finlanda

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton