Curiozități despre Irlanda. Ce nu știai despre Irlanda

 Barba Mirela
.

Curiozități despre Irlanda sunt mai multe decât crezi. Căci este o țară cu o istorie bogată și plină de tradiții. Iar irlandezii nu sunt renumiți numai pentru celebra bere neagră și dansul lor spectaculos. Așa că, dacă plănuiești o escapadă pe insula verde, ia în considerare și aceste curiozități despre Irlanda!

Istorie, legende, tradiții folclorice, superstiții, bere, puburi și castele, toate se numără printre acele curiozități despre Irlanda pe care trebuie să le știi. Mai ales dacă îți dorești să vizitezi această țară. Și dacă vrei să înțelegi mai bine spiritul local. Pe lângă halbe cu Guinness gulerate și îmbietoare și spiriduși dansatori, mai sunt și alte lucruri extrem de interesante în această țară. Iar unele dintre curiozități despre Irlanda chiar te vor suprinde. Așa că, dacă plănuiești o escapadă pe insula verde, ia în considerare și aceste curiozități despre Irlanda!

Ce nu știai despre Irlanda

Oriunde ai păși în această țară, vei descoperi curiozități despre Irlanda incredibile. Cu o istorie străveche și cu o viață socială efervescentă în zilele noastre, Irlanda este locul perfect pentru o escapadă, atât cu partenerii de viață sau cu grupul de prieteni, cât și de unul singur.

În primul rând, trebuie să știi că pe minunata insulă se află două țări. Și ambele poartă același nume: Irlanda. Și împart cele 32 unități administrative. Dintre acestea, 26 aparțin Republicii Irlanda, în vreme ce 6 dintre ele țin de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Numai că noi discutăm acum despre Republica Irlanda.

Orașul Dublin este capitala țării și aparține omitatului Dublin. Iar una dintre cele mai interesante curiozități despre Irlanda este că Dublin a fost, la început, colonizat de vikingi. Numele ținutului vine de la Dubh Linn, care face referire la nuanța întunecată a apelor Râului Liffey care străbate orașul. Pe de altă parte, capitala Irlandei de Nord este Belfast. Se află în comitatul Antrim. Iar aici se regăsesc cele mai înalte clădiri de pe insulă. În plus, dacă te-a fascinat povestea Titanicului, poți vedea aici unde a fost construit.

Cel mai mare comitat al Republicii Irlanda este Cork. Ocupă cam 7.500 kilometri pătrați. Aici ai ocazia să afli cele mai interesante lucruri despre Irlanda, vizitând Castelul și Stâncile Blarney.

Deși e o insulă, Irlanda deține cea mai lungă șosea de coastă din lume. Iar imaginile pe care le poți surprinde pe acest traseu sunt cu adevărat spectaculoase. În vestul țării, se află Wild Atlantic Way. Este vorba despre o șosea de 2.500 km lungime. Pornește din ținutul Donegal, din Peninsula Inishowen, și merge tocmai până în Kinsale, din Cork. Pe tot acest parcurs, Irlanda ți se dezvăluie în toată splendoarea. Peisajele sunt desprinse parcă din altă lume. Și nu ai cum să parcurgi această rută fără să te oprești la Cliffs of Moher (Stâncile lui Moher). Un asemenea cadru natural nu poate fi ratat.

Curiozități despre Irlanda care merită știute

Fascinanta insulă ascunde multe comori. Și nu este vorba despre cele pecuniare. Tocmai unele curiozități despre Irlanda sunt adevăratele valori ale acestei țări spectaculoase.

1.Mai mulți irlandezi trăiesc în străinătate decât în țară

În prezent, pe Insula Irlandei, trăiesc cam cinci milioane de oameni. Totuși, la nivel mondial, peste 80 milioane de oameni pretind că au rădăcini irlandeze. Iar Republica Irlanda găzduiește periodic evenimente la care sunt invitați toți cei care se trag din această țară. Asta pentru a-și revedea țara și pentru a le aduce un omagiu străbunilor lor.

2.Populația nu s-a recuperat după Marea Foamete

Chiar dacă sună ciudat, Marea Foamete se numără printre curiozitățile despre Irlanda. Și este un fapt. Marea Foamete a început în anul 1845. Se spune că, înainte ca aceasta să înceapă, populația Insulei Irlandei era de opt milioane de locuitori. În cei opt ani cât a durat Marea Foamete, au murit foarte mulți oameni. Și așa se face că, după ce acest moment din istoria țării a fost depășit, au rămas numai 6,5 milioane. În prezent, cum spuneam anterior, doar cinci milioane de oameni mai locuiesc în Irlanda.

3.Harpa aurie este simbol național

Deși ai fi putut crede că trifoiul sau spiridușii sunt simbolurile țării, de fapt nu acestea sunt. Și printre curiozități despre Irlanda se numără și acest simbol național surprinzător, harpa aurie. De ce? Legenda spune că prima harpă i-a fost dăruită de către zei conducătoarei pământești a Irlandei, numită Dagda. A fost recunoscută ca simbol național încă din secolul al XIII-lea. Iar pentru irlandezi are o valoare specială.

4.Cel mai vechi pub are peste 1100 de ani

Că tot veni vorba despre harpă, un lucru știut este că mai toate puburile irlandeze din lume îi poartă numele. Numai că cel mai vechi pub este Seans Bar, din Athlone, Westmeath. Se spune despre acesta că ar fi fost inaugurat prin anii 900 după Hristos. Și că nu și-a întrerupt vreodată activitatea de atunci încoace. Mulți istorici îl consideră cel mai vechi pub din lume.

Rămânând la discuția despre puburi, este important să știi ceva, dacă te afli în unul. Ai mare grijă dacă cineva se oferă să-ți plătească „un rând'. Noțiunea este sacră pentru irlandezi când vine vorba despre băutură. Și se referă la gestul cuiva de a plăti un rând de băutură pentru toți cei prezenți pe lângă el. Numai că favoarea trebuie întoarsă. Așa ești obligat să faci și tu același gest. În Dublin și Galway, oamenii se simt chiar ofensați dacă simt că au fost „țepuiți' cu un rând.

5.Fabrica Guiness e închiriată pe 9.000 ani

Creată de către Arthur Guinness, celebra bere irlandeză este deja un brand recunoscut în toată lumea. Și chiar merită s-o încerci, dacă nu ai făcut asta până acum. E obligatoriu să bei un „pint of Guinness' robust, cu celebrul guler pufos decorat.

Totuși, printre curiozități despre Irlanda, se numără și faptul că, la început, proprietatea fabricii unde se producea berea Guinness nu i-a aparținut companiei. Așa că, în schimb, autoritățile din Dublin i-au oferit un contract de închiriere pe 9.000 de ani. Între timp, compania a cumpărat fabrica și se poate încă vizita intrarea principală originală de la St. James Gate Brewery.

6.Cel mai vechi monument neolitic

Cine s-ar fi gândit că tocmai în Irlanda se află un loc atât de special?! Știai că aici există un loc mai vechi decât Stonehedge și decât Piramidele din Gaza? Ei bine, în ținutul irlandez Meath, există un monument din Neolitic. Acesta poartă numele Newgrange. Și se presupune că ar fi fost ridicat undeva prin anii 3.200 înainte de Hristos. Este vorba despre o cupolă cu un diametru de 76 metri, care conține o cameră mortuară și diferite culoare interne.

7.Sfântul Patrick nu e irlandez

Șocantă veste, dar cât se poate de adevărată! Și e una dintre cele mai interesante curiozități despre Irlanda. Căci Sfântul Patrick este patronul spiritual al insulei și un simbol irlandez recunoscut în toată lumea. Totuși, Sfântul Patrick a fost scoțian sau galez. Asta pentru că numele lui real a fost Maewyn Succat. A fost răpit de pirați, pe când avea numai 16 ani. Și a fost lăsat pe teritoriul pe care se află azi Irlanda de Nord. A fost obligat să păstorească oi, ca sclav, până când a început să propovăduiască religia creștină.

8.Moaștele Sfântului Valentin

Rămânând în aceeași notă religioasă, în Irlanda se pot vizita rămășițele sfinte pământești ale Sfântului Valentin. Am auzit cu toții de el datorită sărbătorii îndrăgostiților. Dar puțini ar fi asociat protectorul îndrăgostiților cu Irlanda. Totuși, moaștele Sfântului Valentin pot fi venerate la Dublin, în interiorul Bisericii din Whitefriar Street. Sunt foarte multe cupluri care vin să se roage pentru trăinicia relațiilor lor și pentru căsnicii fericite. Iar asta se întâmplă mai ales în preajma zilei de 14 februarie.

9.Și Halloween din Irlanda vine

Oricât de ciudat ți s-ar părea, și această sărbătoare importată și pe la noi își are rădăcinile în Irlanda. Înainte ca religia creștină să pătrundă pe Insula Irlandei, majoritatea irlandezilor erau păgâni. Și cum ritualurile erau specifice păgânilor, exista o anumită sărbătoare anuală numită Samhain. Era momentul care marca finalul sezonului agricol și al recoltării. Această sărbătoare a fost adaptată de-a lungul secolelor și s-a transformat în ceea ce știm cu toții azi drept Halloween.

10.Cartoful a ajuns prima dată în Irlanda

Cum știm cu toții, cartofii provin de pe Continentul American. Dar iată încă una dintre curiozități despre Irlanda. Exploratorul Sir Walter Raleigh a adus pentru prima dată cartoful, din Lumea Nouă, America, pe la 1588. El deținea o fermă în comitatul Cork. Și a fost primul care a plantat acolo cartofi. În zilele noastre, cartofii sunt foarte populari în întreaga lume. Și se folosesc pe scară largă și în bucătăria irlandeză. De altfel, ei au reprezentat și cauza Marii Foamete.

11.Regele Capră e ales în fiecare an

În luna august, în orașul Killorglin, de pe muntele ce aparține ținutului Kerry, are loc Puck Fair. Este un festival anual cu tradiție, care se ține timp de trei zile, pe 10, 11 și 12 august. Punctul principal de atracție al festivalului constă în prinderea unei capre sălbatice și numirea acesteia ca rege, timp de trei zile. Iar în onoarea Regelui Capră se fac tot felul de ritualuri și se dau petreceri extraordinare. Partea bună e Regele Capră nu pățește nimic rău. Dimpotrivă, acesta este ulterior eliberat în sălbăticie, alături de semenii lui.

12.Nu trece pe sub Clopotul de la Trinity College din Dublin!

Înființat de către Regina Elisabeta I, în secolul al XVI-lea, Trinity College este cea mai veche unitate de învățământ superior din Irlanda. În piațeta centrală, se află un turn cu un clopot. Este cunoscut sub numele de „campanile'. Și există o superstiție legată de acesta. Legenda spune că dacă un student pășește pe sub clopot înainte de absolvire, nu va lua examenul final. Superstiția s-a extins și se respectă cu sfințenie, pentru a nu avea parte de ghinion.

13.Numele irlandeze sunt speciale

Numele îți poate arăta exact țara de proveniență a unui irlandez. Și asta pentru că sunt cu adevărat speciale. La fel cum și în țara noastră, în special în regiunea Moldovei, există multe nume care arată apartenența față de o persoană anume. Spre exemplu, sunt nume de familie precum Amariei, Aioanei, Aparaschivei etc. La irlandezi, indicatorul precis că acel om este irlandez este dat de O înaintea numelui. Spre exemplu, ODonovan sau ONeill. Acesta se traduce prin „fiul lui' și se continuă cu numele. Mulți spun că ar fi și un semn că cei poartă aceste nume ar fi avut străbuni cu sânge albastru.

14.Irlandezii câștigă Eurovision

O alta dintre curiozități despre Irlanda este faptul că Republica Irlanda a câștigat de cele mai multe ori celebrul concurs Eurovision. Concursul are loc în fiecare an, din 1956. Iar Irlanda a câștigat Eurovisionul de șapte ori de-a lungul timpului.

15.GAA – una dintre cele mai mari organizații mondiale ale sportivilor amatori

Gaelic Athletic Association (GAA) este una dintre cele mai mari organizații ale sportivilor amatori din întreaga lume. Și este foarte ușor să găsești meciuri de sporturi tradiționale irlandeze în timpul unei vizite. Poți urmări un meci de fotbal galic sau de hurling (asemănător cu hochei pe iarbă). Turneele găzduite de GAA se desfășoară pe stadionul Croke Park din Dublin, al patrulea cel mai mare din vestul Europei.

16.Șerpii nu există în Irlanda

Ultima dar nu cea de pe urmă dintre curiozități despre Irlanda este natura surprinzătoare. Și vestea cea bună, mai ales pentru cei care se tem, este că, în Irlanda, nu au existat niciodată șerpi. Nu se știe de ce, dar șerpii nu trăiesc în Irlanda. Legenda spune că Sfântul Patrick i-ar fi alungat de pe insulă, prin Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că erau simbol al răului.

Totuși, natura este extrem de bogată în Irlanda. Cel mai înalt munte este în ținutul Kerry, are 1.036 m înălțime, se numește Carrauntoohill și aparține lanțului muntos Magillycuddy. Se poate vedea vizitând Peninsula Dingle. Pe de altă parte, Râul Shannon este cel mai lung curs de apă. Străbate 11 dintre comitate și izvorăște din apropierea graniței cu Irlanda de Nord. Are 360,5 km și este cel mai lung din toate insulele britanice.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nomadsunveiled.com,

Citește și Ce să nu faci în Turcia ca turist

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton