Curiozități despre luna noiembrie sunt destule. Iar acestea fac ca această lună a anului să fie una specială. Brumar, Promorar sau Vinar, oricum i s-ar spune în popor, noiembrie anunță anotimpul geros. Fiind o perioadă de tranziție, este o lună bogată în tradiții și superstiții. De aceea, e bine să știi care sunt acele curiozități despre luna noiembrie.
Cuprins
Deși nu ai zice, există multe curiozități despre luna noiembrie. În tradiția folclorică, oamenii îi mai spun Brumar, Brumarul Mare, Promorar, Vinar sau Viniceriu. Și asta pentru că, la sfârșit de toamnă, tradițiile strămoșești de întețesc. Și ne pregătesc, treptat, pentru venirea sărbătorilor de iarnă. E un moment de răspântie, de luminare a sufletului și de purificare a trupului.
E vremea stratului mai gros de brumă, când vinul se așază bine în butoaie și se limpezește pe îndelete. Șezătorile sunt în toi și încep pregătirile pentru intrarea în Postul Crăciunului. Toate rânduielile zilnice țin de casă de-acum. Căci lucrul câmpului s-a sfârșit. Iar oamenii trebuie să se bucure de roadele muncii lor.
Ce zice calendarul popular
Una dintre cele mai interesante curiozități despre luna noiembrie este legată chiar de numele ei. Căci, deși e a unsprezecea lună a anului, numele e derivat din latinescul „novem', care înseamnă „a noua'. De ce? Ei bine, fără să știm, serbăm de două ori sosirea Noului An.
Căci, în vremuri de mult apuse, martie era prima lună a anului. Așa se face că celelalte luni au căpătat nume în ordine cronologică, precum septembrie, adică a șaptea lună, octombrie – a opta și noiembrie – a noua. Noiembrie era a noua lună și în calendarul gregorian.
Până și dacii serbau Anul Nou în martie. Așa se justifică și urăturile caracteristice Anului Nou, cum este Plugușorul. Acestea fac referire, în mod aparent ciudat, la brazdă, semănat, arături, la tot ce ține de muncile câmpului, de începutul unui nou sezon agrar. Or, în plină iarnă, nu și-ar avea rostul.
Dar, abia din 1701, românii serbează începerea Anului Nou la 1 Ianuarie, prin adoptarea calendarului Iulian. Când au fost adăugate lunile ianuarie şi februarie în calendarul roman a devenit a unsprezecea lună a anului. Noiembrie este o lună de primăvară târzie în emisfera sudică şi de toamnă târzie în emisfera nordică. Noiembrie este și una dintre cele patru luni ale anului cu o durată de 30 de zile.
În tradiția folclorică, în pruma zi a lui Brumar, omanii îi prăznuiesc pe Sfinții Cosma și Damian, Doctori fără arginți, Căci cred că această zi este ziua tămăduirii bolilor grele.În plus, sfinții sunt și protectori ai sfinţeniei căsniciilor, dătători de armonie între soţi. Sunt vindecători ai bolilor de ochi, de sperietură ori epilepsie.
A doua zi de Brumar e dedicată pomenirii credincioșilor răposați în tradiția catolică. E un obicei preluat de creștinii transilvăneni sub numele de Iluminația sau Luminația. Dar se celebrează și în tradiția ortodoxă Moșii de toamnă. Cimitirele sunt curățate și îmbracă „straie' de sărbătoare, în amintirea celor plecaţi pentru totdeauna.
Se ţin slujbe de pomenire, se fac praznice şi se împart pomeni pentru sufletele adormite. Cei ce primesc pomană de la urmași îi ajută pe aceștia să aibă parte de sănătate, de recolte bogate, de bine. Până pe 8, de ziua Sfinților Mihail și Gavril, se tot fac pomeni.
Luna lui Brumar prilejuiește și celebrarea nunților de Câșlegi, înaintea începerii postului. Satele se umplu de voie bună, de bucate de soi. Cu această ocazie se sacrifică animale mari, se prepară cârnați, fripturi, sarmale și răcituri. Se dospesc colacii de nuntă, făcuți din aluat de cozonac, frământat cu lapte și smântână.
Curiozități despre luna noiembrie legate de superstiții
Tot printre curiozități despre luna noiembrie se numără și superstițiile. Se crede că, dacă este vreme frumoasă în Brumar, e bine să plantezi copaci sau să sapi acum gropile pentru pomii ce urmează să fie sădiți în primăvară. Se îngroapă via, pentru a o proteja de ger. Trunchiurile copacilor se vopsesc cu var ca sa nu le fie distrusă scoarța.
Lui noiembrie i se mai spune Vinar. Și asta pentru că acum începe mustul dulce să se facă vin. Este vremea fermentării şi limpezirii vinului în butoaie. În calendarele populare străvechi, se dădeau poveţe legate de lucrările gospodăreşti ale acestei luni. Dar existau și multe lucruri legate de practicile vracilor, de descântece şi previziuni. Oamenii cred că, cine muncește în zilele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil „se va canoni mult până să-i iasă sufletul la moarte'.
Pe 11 Noiembrie, este Sfântul Mâna. Și se ține, în popor, Ziua tâlharilor, atât de către răufăcători cât şi de cei păgubiţi de aceştia. Există practici cu caracter magic, menite să „întoarcă' pagubele, faptele hoților, dar și inimile celor care și-au părăsit iubiții sau iubitele.
Femeile duc la biserică lumânări, pe care le lipsesc de sfeşnice cu capătul care de obicei se aprinde în jos. Asta ca să se întoarcă răul primit. Fetele aprind și ele astfel de lumânări, ca să se întoarcă spre ele inimile ursiților.
Sfântul Filip e prăznuit pe 14 ale lunii, zi în care începe și Postul Crăciunului. În tradițiile populare din estul și sudul țării, sunt cinstiți cu mare fast Filipii de Toamnă. Aceștia pot fi asemănați cu Larii romani, adică zeii caselor și ai căsniciei. Filipii protejează gospodăriile. De nu sunt respectați, devin necruțători. Spre exemplu Filipul Șchiop se răzbună aducând lupii și provocând accidente casnice.
Pe 21 noiembrie, se pomenește Ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia. Acum e momentul să-l cinstim cu se cuvine pe Filipul Șchiop, mai cu seamă că e și începutul oficial al iernii. Se mănâncă mujdei, se ung cu usturoi tocurile ferestrelor și ușilor, pentru a opri strigoii. Se mai crede că, în noaptea de Ovidenie, se deschide cerul și animalele vorbesc.
Urmează pomenirea Sfintei Ecaterina, protectoarea tinerilor care studiază, pe 25. Apoi, sărbătoarea Sfântului Andrei, care încheie luna lui Brumar cu previziuni legate de ursită, pentru cei singuri. Data de 30 noiembrie nu mai are nevoie de nicio prezentare.
E ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. E zi însemnată, cunoscută în popor și ca Ziua Lupului. Se spune că în noaptea din ajunul sărbătorii oamenii se pot transforma în strigoi sau pricolici. Este vorba despre creaturi cu trup de om și chip de lup ori de câine. Limbile melițelor și coasele se dosesc bine, pentru a nu folosi drept arme în lupta dintre spirite.
Curiozități despre luna noiembrie din întreaga lume
Curiozități despre luna noiembrie au luat naștere în mai toate colțurile lumii. Și e interesant să aflăm care sunt cele mai captivante curiozități despre luna noiembrie din întreaga lume.
Luna morților
În Finlanda, cuvântul pentru noiembrie este Marraskuu, adică luna morților. Totuși, deși așa ar părea, nu are nicio legătură cu ritualurile din această perioadă dedicate sufletelor adormite. De fapt, numele e dat de faptul că mai toți toți copacii și plantele sezoniere își pierd frunzele sau mor în luna noiembrie.
În Mexic, la începutul lui noiembrie, este momentul în care morții sunt celebrați cu fast. În acest an, pe 2 noiembrie, are loc Dia de los Muertos sau Ziua morților. Se crede că sufletele celor trecuți în neființă se întorc în această zi la cei dragi. Dar nu este deloc o sărbătoare tristă. Dimpotrivă! E o zi de petrecere, cu multă mâncare, băutură, muzică și dans.
În SUA, însă, noiembrie e o lună îndoliată. În 1963, pe 22 noiembrie, la ora 12:30, a fost asasinat președintele John F. Kennedy, în Dallas, Texas. A fost cel de-al patrulea președinte asasinat al SUA, după Abraham Lincoln, James Garfield și William McKinley. Totuși, Statele Unite ale Americii își comemorează, tot în noiembrie, dar pe 11, veteranii. Ziua Veteranilor este o zi foarte importantă, în care sunt amintiți cei căzuți pentru țară în războaie. Și li se aduc onorurile cuvenite pentru sacrificiul lor.
Luna vântoasă și sângeroasă
Anglo-saxonii i-au găsit lunii noiembrie un nume pe măsura capriciilor ei. Căci această lună vine cu vânt rece, care intră în oase. Și i-au spus „luna vântoasă'. Dar i-au mai atribuit și denumirea de „luna sângeroasă'. Și asta pentru că, de obicei, în noiembrie, se sacrificau vitele pentru hrana necesară de-a lungul iernii.
Pe de altă parte, data de 5 noiembrie este una istorică în Regatul Unit al Marii Britanii. La ceastă dată, în anul 1605, un grup de romano-catolici a complotat pentru a arunca în aer Parlamentul în timp ce Regele James I se afla în interior. Din fericire, complotul a fost dejucat. Și de atunci, an de an, britanicii sărbătoresc acest moment.
Tot în noiembrie, pe 11, în 1978, a avut loc și masacrul din Jonestown. A fost cel mai mare grup de sinucidere. Și peste 900 de oameni au murit într-un ritual de cult.
De menționat că, tot în noiembrie, în 1782, a început și Războiul de Independență. Atunci s-a semnat un tratat provizoriu între proaspăt-înființatele Statele Unite ale Americii și Regatul Marii Britanii. Tratatul a fost finalizat și semnat în forma completă abia un an mai târziu, la Paris.
Luna castorului
Știai că, în SUA, prima lună pkină din noiembrie poartă numele de „Beaver Moon' (Luna castor)? Tradiția vine de undeva din America de Nord, fin perioada colonială. Și asta pentru că, în acele vremuri, în această perioadă a anului vânătorii puneau capcanele de prins castori pentru uktima oară în an, înainte ca iarna să-și intre în drepturi.
Perioada recunoștinței
O sărbătoare unică și foarte frumoasă este Ziua Recunoștinței sau Thanksgiving Day. Aceasta se celebrează, an de an, în SUA, în cea de-a patra joi a lunii noiembrie. Din 1621 încoace, sărbătoarea este una dintre cele mai populare dintre toate sărbătorile americane. Poate doar Crăciunul să o depășeasscă. Inițial, s-a ținut cu scopul de a celebra prima recoltă a pelerinilor din Plymouth și New England. De atunci, această zi reunește familiile în jurul meselor îmbelșugate. Este un sfârșit de săptămână prelungit, plin de festivități în familie. Dar vinerea din acest sfârșit de săptămână poartă numele de Vinerea Neagră sau Black Friday, de care am auzit cu toții. Aceasta marchează începutul sezonului de cumpărături pentru Crăciun.
Luna noiembrie ne-a dus în spațiu
Cum poate știi deja, nu omul a fost primul care a ajuns în spațiu. Laika a fost cea care a zburat spre Univers, fiind prima vietate terestră care a ajuns acolo. Este vorba despre o cățelușă maidaneză din Rusia care a fost sacrificată în numele științei. Ea s-a aflat la bordul navei spațiale Sputnik II. Data de 3 noiembrie 1957 a devenit una instorică pentru omenire. Sovieticii obișnuiau să folosească câini maidanezi la astfel de experimente, considerându-i mult mai rezistenți la lipsa hranei și la temperaturile scăzute cu care s-ar fi confruntat în spațiu.
Luna bunătăților
Printre curiozități despre luna noiembrie se numără și faptul că, în această perioadă, sunt celebrate o sumedenie de delicatese culinare. Pe 3 noiembrie, e Ziua Sandvișului. Urmează, pe 6, Ziua Nacho. Deloc de neglijat, pe 14, e Ziua Murăturilor. Pe 26 noimebrie, SUA celebrează Ziua Națională a Prăjiturilor. Și vine în forță, pe 28, Ziua Pâinii Prăjite. Iar la deșert avem, pe 29 ale lunii, Ziua Tartei cu Lămâie.
Totuși, noiembrie este și luna oficială a iubitorilor de șarlotă din banane. Dar este și Luna Rodiei. Pe 1 noiembrie, americanii celebrează Ziua Națională de Gătit pentru Animăluțul tău de companie. Și tot în aceeași zi se celebrează Ziua Mondială Vegană.
Ziua mondială a toaletei
Ei bine, întâmplător sau nu după sărbătorile culinare, nu putem ignora un asemenea eveniment. Căci, pe 19 noiembrie, este celebrată Ziua Mondială a toaletei. Este spațiul utilizat de toată lumea și atât de căutat la nevoie! Dar scopul acestei sărbători este unul cât se poate de serios. Se concentrează pe răspândirea informaţiilor despre o mai bună igienizare în zone în care miliarde de persoane din lume nu au toaletă. Știai că 40% din populaţia lumii nu are toaletă?
Luna mustăților
Luna noiembrie e prilej de etalare a masculinității în diferite părți ale lumii. Cu precădere în Australia, SUA și Anglia, părul facial e în prim-plan. La începutul lunii, se deschide marele concurs al mustăților. Participanții trebuie să se bărbierească în prima dimineață de noiembrie și să-și lase apoi mustățile să crească pe parcursul întregii luni. Susținătorii sunt încurajați să doneze bani în scopuri caritabile.
Luna scrisului
Noiembrie înseamnă pentru americani și Luna Națională a Scrierii de Romane. Festivalul NaNoWriMo (Național Novel Writing Month) este celebrat în întreaga lume. Scriitorii sunt provocați să creeze romane de 50.000 de cuvinte în 30 de zile.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: Bliblioteca Nicolae Titulescu, Agerpres, thefactsite.com,
Citește și Curiozități despre Anglia. Ce nu știai despre Anglia