Curiozități despre Polonia. Ce nu știai despre Polonia

.

Curiozități despre Polonia merită să fie cunoscute. Mai ales că sunt destule trăsături pe care le avem în comun cu acest popor. Iar Polonia este cu adevărat o țară spectaculoasă, care are multe lucruri de oferit celor care o vizitează. Ca să o înțelegi mai bine, e indicat să afli înainte unele dintre cele mai intereante curiozități despre Polonia.

Când vine vorba despre curiozități despre Polonia, mulți dintre cei care au prins perioada comunistă își amintesc cu nostalgie de serialele poloneze difuzate de Televiziunea Română. Erau printre puținele șanse de evadare din cotidianul autohton. Totuși, Polonia înseamnă mult mai mult pentru spațiul european. Iar cunoscând anumite curiozități despre Polonia, ai șansa de a cunoaște și de a înțelege mai bine spiritul acestei țări.

Ce nu știau despre Polonia cea atât de cunoscută

Varșovia, capitala Poloniei, aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cei peste 37 milioane de locuitori își iubesc țara suficient de mult încât să o trateze cu respectul cuvenit și să îi poarte tradițiile cu mândrie. Situată în inima Europei, Polonia are un trecut întunecat, dar o istorie bogată și o cultură fascinantă. Cât despre curiozități despre Polonia, acestea o fac cu adevărat remarcabilă.

Numele țării are origini în limbajul triburilor slavone străvechi. Și se numără printre curiozități despre Polonia. Căci multe triburi și state au invadat Polonia de-a lungul anilor. Iar numele i s-a tras de la cuvântul slavon occidental „Polanie'. Acesta se traduce prin „oameni care locuiesc la câmpie'. Tribul care i-a dat numele a trăit în regiune în secolele al cincilea și al șaselea. Erau nomazi și s-au aciuat în câmpiile din vestul și din nord-vestul țării.

De-a lungul anilor, Polonia a avut mult de suferit. Invaziile imperiilor străine și războaiele, culminând cu cel de-Al Doilea Război Mondial, și-au lăsat amprenta asupra țării. Iar una dintre cele mai interesante curiozități despre Polonia este că această țară nu a existat pe hărțile lumii vreme de 123 de ani!

Deși occidentalii includ Polonia între țările est-europene, polonezii se consideră central-europeni. Și au dreptate, dată fiind poziția geografică a Poloniei, în inima Europei, între Germania și Belarus.

Cu ce comori se pot lăuda polonezii

Acoperind o suprafață de 322.575 kilometri pătrați, Polonia este a noua țară ca mărime din Europa. Așa că nu e de mirare diversitatea culturilor și a tradițiilor de la regiune la regiune. Fiecare părticică a țării are farmecul ei. Pornind din Nord, de la Gdansk, până în orașele mari și animate precum Cracovia sau Varșovia, pulsul țării se simte intens peste tot. Oamenii sunt calzi, primitori și foarte prietenoși.

Cât despre bucătăria poloneză, aceasta poate fi inclusă prontre curiozități despre Polonia. Căci este abundentă și există aici preparate culinare absolut delicioase. Dacă te numeri printre iubitorii de natură, atunci trebuie să știi că în Polonia sunt unele dintre cele mai frumoase rezervații naturale din lume. De la crestele munților Bieszczady până în parcurile urbane luxuriante, ai de privit aici un adevărat spectacol al naturii.

Nume mari ale culturii mondiale își au originile pe tărâmuri poloneze. Celebrul matematician, astrnom și cosmolog Nicolaus Copernic s-a născut la Torun, în Polonia, în 1473. Prima femeie și singura persoană care a obținut Premiul Nobel pentru mai multe domenii, celebra Marie Curie este poloneză. S-a născut în 1867, în Varșovia. Celebrul compozitor și pianist Frederic Chopin s-a născut în 1810, în orașul polonez Żelazowa Wola.

Papa Ioan Paul al Doilea a fost primul Papă fără origini italiene și primul de origine poloneză în mai bine de 450 de ani. S-a născut în 1920, în orașul Wadowice și a fost Papă din 1978, până când a decedat, în 2005. Robert Lewandowski, născut în 1988 la Varșovia, a făcut istorie în lumea sportului. Fotbalistul de la Bayern München și căpitanul echipei naționale a Poloniei este considerat unul dintre cei mai buni atacanți din lume.

O istorie zbuciumată

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Polonia constă în faptul că țara a fost complet distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din nefericire, bombardamentele germane au ruinat Varșovia și toate clădirile istorice din regiune. Cu ajutorul fotografiilor făcute înainte de război, guvernul polonez a reconstruit din temelii Centrul Istoric al Capitalei. Totuși, mai există locuri care păstrează ororile trecutului, drept cicatrice ale rănilor lăsate de război, care nu trebuie uitate.

O alta dintre curiozități despre Polonia este faptul că a dispărut de pe harta lumii vreme de 123 de ani. Datorită poziției geografice și a bogăției în resurse naturale, marile imperii, precum Imperiul Rus, Prusac și Austriac și-au disputat teritoriul Poloniei vreme de peste un secol. Drept urmare, țara nu a mai existat pe hărți și s-a repoziționat abia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cel de-Al Doilea Război Mondial reprezintă un punct de referință în istoria Poloniei. Din păcate, unul complet nefericit. Polonia a fost invadată de Germania Nazistă în 1939 și a fost sub ocupația ei vreme de șase ani. În tot acest răstimp, a fost supusă atrocităților. Pe lângă deportările masive, a suferit și cel mai mare genocid în masă din istoria omenirii. Un alt fapt care poate fi consemnat printre curiozități despre Polonia.

La aproximativ 65 km de Cracovia, porțile lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau II există încă în semn de amintire a masacrului. Nedorind să-și împovăreze pământul natal cu crimele din lagărele de concentrare, naziștii au ridicat asemenea amplasamente în teritoriile vecine ocupate de ei. Și au construit cele mai monstruoase tabere de exterminare.

Regimul nazist a decimat populația evreiască între anii 1938 și 1945. Iar Polonia a fost cea mai afectată țară. În timpul Holocaustului, au murit peste șase milioane de evrei, dintre care peste un milion au trecut porțile lagărului Auschwitz-Birkenau II.

Revolta din Varșovia de la 1944 a reprezentat un gest de mare curaj al Rezistenței poloneze în fața naziștilor. Deși a eșuat, a fost un moment crucial în istoria țării. După război, Polonia a devenit o țară comunistă. La fel ca și România, și-a recăpătat libertatea în 1989. „Revoluția de catifea' a dust la restaurarea democrației în această țară.

Mișcarea de solidaritate Solidarność a fost o mișcare sindicală și socială care a funcționat în Polonia anilor 1980. A fost fondată de Lech Wałęsa și a devenit cea mai mare uniune a sindicatelor independente din întreaga lume. S-a remarcat pentru rolul pe care l-a avut în căderea comunismului în Polonia, dar și în căderea Zidului Berlinului și a colapsului Uniunii Sovietice. Astăzi, Polonia este una dintre cele mai importante state membre ale Uniunii Europene și printre statele cu cel mai mare succes în perioada post-comunistă.

Curiozități despre Polonia pe care trebuie să le cunoști

Deja știm că Polonia este o țară frumoasă, cu o istorie încercată, cu o arhitectură spectaculoasă și peisaje uluitoare. Totuși sunt destule curiozități despre Polonia pe care merită să le afli. Și sigur îți vor deschide apetitul pentru o vizită.

1.Limba poloneză este printre cele mai dificile

Deși nu ai zice, limba poloneză nu se învață ușor deloc. Este atât de complexă, încât nici măcar polonezii nativi nu o vorbesc cu toții corect. Și asta pentru că gramatica dă mari bătăi de cap. Îți sună cunoscut, nu? Ei bine, există șapte cazuri în limba poloneză, iar pronunția este grea. Cireașa de pe tort constă în faptul că sunt sute de excepții de la fiecare regulă gramaticală. Iar pronunția alfabetului este un adevărat coșmar. Pentru noi, românii, obișnuiți cu o gramatică la fel de stufoasă, poate că nu ar fi chiar atât de complicat să învățăm poloneza.

2.Polonia are a doua cea mai veche Constituție din lume

Aceasta este o alta dintre curiozități despre Polonia. După SUA, Polonia a fost prima țară care și-a conceput Constituția națională. Aceasta a fost adoptată la data de 3 mai 1791. Din păcate, a rezistat numai 14 luni, înainte ca țara să fie împărțită între Imperiile Rus, Prusac și Austriac.

3.Steagul Poloniei este plin de simboluri

Nu ai cum să enumeri curiozități despre Polonia fără să vină vorba despre drapelul național. Culorile alb și roșu vin de la uniforma militară a primilor regi polonezi, iar legiutorii au adoptat vulturul ca simbol național în 1325. Buzduganul este arma tradițională, pe lângă toporul cu două tăișuri decorat cu celebrul simbol heraldic fleurs-de-lis. Aceste simboluri au fost utilizate și pentru sigiliile regale și pentru monede.

4.Cea mai mare pădure primitivă se află în Polonia

Cum spuneam mai sus, pentru iubitorii de natură, Polonia este un adevărat colț de rai. Aici se află și una dintre cele mai bătrâne păduri ale Europei. Și este de o frumusețe copleșitoare. Situat în estul țării, la granița cu Belarus, Parcul Național Bialowieza face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Această rezervație naturală spectaculoasă deține unii dintre cei mai bătrâni copaci și porțiuni de natură virgină. De altfel, aici sălășluiește și cea mai veche populație de bizoni din lume.

5.Există și o Sahara poloneză

Da, ai citit bine. Este alta dintre curiozități despre Polonia. Deșertul Błędowska se află între Cracovia și Katowice. Și este cea mai mare întindere de nisip din Europa centrală. Cu mii de ani în urmă, topirea unui ghețar a scos la iveală această întindere de roci sfărâmate și nisip. Oricum, activitatea omului a fost cea care a dus la climatul deșertic. Defrișările agresive și mineritul au făcut ca solul să nu mai poată păstra o pânză freatică constantă și așa a apărut deșertul. Coincidență sau nu, numele Błędowska vine de la cuvântul „bledow', care se traduce prin „greșeală'.

6.Cea mai veche ocnă în activitate din lume

Mâna de sare Wieliczka de lângă Cracovia este singura mină din lume care își menține activitatea continuă încă din Evul Mediu. Și face parte și ea din Patrimoniul Mondial UNESCO. Ceea ce o include printre curiozități despre Polonia este dimensiunea ei impresionantă. Mina este așezată pe nouă etaje. Iar tipurile de sare extrasă sunt diferite, în funcție de adâncimea punctului în care au fost găsite. Mai mult decât atât, tot ce se află în interiorul ocnei, de la poteci la candelabrele uimitoare, este făcut în totalitate din sare. Aici se țin diferite expoziții cu sculpturi și alte opere de artă.

7.Cel mai mare castel din lume

Pentru iubitorii de castele, acest obiectiv turistic polonez este de neratat. Este vorba despre Castelul Ordinului Teutonic din Malbork. Este considerat cel mai mare castel din lume datorită suprafeței de teren pe care o deține. În plus, este una dintre cele mai mari construcții din cărămidă din Europa. Datează din secolul al XIII-lea și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO:

8.Polonia are a doua cea mai veche Universitate din Europa

Este o alta dintre curiozități despre Polonia. Fondată în 1364, Universitatea Jagiellonă din Cracovia a apărut la 16 ani după celebra Universitate din Bologna. Asta o face a doua cea mai veche instituție de învățămnt superior din Europa. Și funcționează cu succes și în zilele noastre. Cu peste 43.000 de studenți, nici nu e de mirare că nume mari ale științei și culturii au studiat aici. Nicolaus Copernic sau Papa Ioan Paul Al Doilea sunt doar două exemple.

9.Chihlimbarul polonez e cel mai apreciat

Polonia este recunoscută pentru producția și exportul de chihlimbar. Este vorba despre o rășină fosilizată care se găsește în multe locuri din lume. Totuși, se spune că cel din Polonia are cea mai bună calitate. Iar polonezii au dezvoltat, de secole, o adevărată industrie în jurul acestei comori naturale. Acum, Polonia este unul dintre liderii mondiali la producția și exportul de chihlimbar.

10,De la polonezi vine sărbătorirea onomasticii

Ni se pare firesc și credem că noi am inventat-o, dar obiceiul celebrării zilei de nume vine de fapt de la polonezi. Și ține de curiozități despre Polonia, mai ales pentru cei care nu sunt familiarizați cu tradițiile est-europene. La fel ca și la noi, numele polonezilor sunt date după sfinții din calendar. Așa că fiecare are o zi de nume. Și primește în dar cu acest prilej multe flori și băuturi alcoolice. Dacă vezi pe cineva pe stradă cu o sacoșă plină de băuturi și un braț de flori, clar își serbează onomastica.

O alta dintre curiozități despre Polonia legată de nume constă în aceea că numele de familie se schimbă în funcție de gen. Acest lucru se mai întâmplă și la alte popoare slave. Spre exemplu, dacă numele de familie al soțului este Targowski, soția și fiica se numesc Targowska.

11.Cel mai mare festival muzical în aer liber din Europa

Dacă te numeri printre iubitorii de festivaluri, Polonia trebuie să fie inclusă pe lista ta. În fiecare an, țara găzduiește Festivalul PolandRock, în aer liber. Este dedicat muzicii de calitate. Iar participanții din toată lumea se adună pentru a savura sesiunile muzicale și pentru o întoarcere în timp. În medie, participă cam 600.000 de oameni anual.

12.Unul dintre cele mai vechi restaurante din Europa

Când vine vorba despre „de-ale gurii', la fel ca și noi, polonezii au ce se lăuda. Bucătăria tradițională se poate include în șirul de curiozități despre Polonia. Și nu e de mirare că aici se află unul dintre cele mai bătrâne restaurante din Europa.

Piwnica Świdnicka a fost deschis în 1273, la Wroclaw. Nu și-a oprit activitatea nici măcar în războaie. Și acum te poți înfrupta aici din preparatele tradiționale savuroase. Și vorbește lumea că s-ar găsi aici cele mai bune pierogi pe care le-ai putea mânca. Se află la subsolul Primăriei Vechi din Wroclaw.

Pe de altă parte, foarte populare în zilele noastre sunt barurile Milk. Este o rețea de mini-restaurante de tip cafenea sau cum s-ar spune pe la noi „împinge tava'. Aici se găsesc preparate tradiționale de bună calitate, la prețuri mici. Se găsesc pe tot teritoriul țării.

13.Preparatele tradiționale sunt delicioase

Că veni vorba despre mâncare, preparatele tradiționale poloneze satisfac până și cele mai pretențioase gusturi. Și este clar o destinație pentru gurmanzi. De la tocane consistente, la colțunași, bucătăria poloneză nu ajută la siluetă. Cârnații polonezi ne sunt tuturor cunoscuți și se află în topul preferințelor pentru multă lume. Numai că altele sunt cu adevărat simbolurile culinare ale acestei țări.

Pierogi reprezintă deja un simbol al Poloniei. Acești colțunași, fierți sau prăjiți, cu diferite umpluturi, garnituri și sosuri, sunt cu adevărat savuroși. Se numără și printre felurile favorite de mâncare stradală și se găsesc peste tot.

Bigos este o tocană consistentă, un fel de varză murată călită, cu carne de porc, vită sau vânat și ciuperci, scăldate în vin roșu. Se gătește molcom, ore în șir. Iar rezultatul este absolut uluitor. Se servește cu pireu de cartofi sau cu pâine și este un preparat popular la vreme de iarnă.

Kiełbasa este un tip de cârnați foarte populari în Polonia. Există mai multe tipuri și varietăți și sunt apreciați la orice vârstă. Se consumă ca atare, afumați, prăjiți sau la grătar, sau se adaugă în supe și tocănițe.

Zapiekanka este un fel de sandviș polonez, foarte popular printre localnici. Se asamblează într-o baghetă și conține brânzeturi, ciuperci și diferite alte umpluturi. Sandvișul se rumenește la cuptor sau pe grătar, pentru ca brânza să se topească și să capete pâinea o crustă crocantă.

Brânza Oscypek este făcută manual, numai din lapte de oaie și exclusiv în Munții Tatra. Este un tip de brânză dură, afumată, cu aromă puternică și cu o textură gumoasă. Este unul dintre cele mai populare tipuri de brânzeturi din Polonia.

Vodca poloneză se bucură de renume în întreaga lume. Este un produs de înaltă calitate și însoțește perfect preparatele extrem de sățioase din bucătăria tradițională.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nomadsunveiled.com,

Citește și Curiozități despre Suedia. Ce nu știai despre Suedia

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton