Curiozități despre Scoția sunt multe. Din păcate, acest colț de rai nu este apreciat la justa valoare. Și este renumit mai degrabă pentru idei preconcepute și mituri decât pentru adevăratele comori pe care le deține. Iar dacă vrei să pășești pe unul dintre cele mai bătrâne locuri din lume, trebuie să afli aceste curiozități despre Scoția.
Când vine vorba despre curiozități despre Scoția, lumea se gândește imediat la bancurile referitoare la zgârcenia proverbială a scoțienilor. Sau leagă acest ținut străvechi de filmul „Inimă neînfricată' (Braveheart în original), de Monstrul din Loch Ness ori de fenomenul Harry Potter. Dar Scoția are atât de multe de oferit! Și printre curiozități despre Scoția se numără și faptul că aceste meleaguri datează încă din perioada Neoliticului.
Ce este bine să știi despre Scoția
Fiecare are propriile curiozități despre Scoția. Și niciuna nu poate fi lămurită cu adevărat decât la fața locului. Însă, una dintre cele mai interesante are legătură cu statutul țării. Căci, deși deține propriul drapel și Parlament, Scoția nu este o țară complet independentă. Face parte din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Iar Marea Britanie include Scoția, Anglia și Țara Galilor. Scoțienii dețin pașapoarte britanice, iar moneda națională este lira sterlină.
Cât despre proverbiala zgârcenie a scoțienilor, aceasta face parte dintre curiozități despre Scoția. Și asta pentru că este un stereotip, o idee preconcepută. De altfel, scoțienii sunt considerați cei mai darnici și ospitalieri cetățeni ai Regatului Unit. Cel puțin așa spune un sondaj al unei companii de rezervări online citată de celebra publicație The Telegraph. Pe de altă parte, există un sâmbure de adevăr. Căci, pe vremuri, scoțienii erau un popor foarte sărac. Erau lipsiți de resurse naturale și de terenuri fertile. Așa că erau vecinii săraci ai englezilor. Din această cauză își drămuiau foarte strict fiecare bănuț. De aici a pornit și legenda despre zgârcenia lor. Totuși, în zilele noastre, scoțienii sunt printre principalii contribuabili la operele de caritate, oferind, în medie, fiecare câte 356 de lire sterline pe an.
O altă idee preconcepută este că bărbații poartă fuste în Scoția. Ei bine, e ca și cum ai spune că românii poartă numai gaci, ițari, pene pe cap la pălărie, clop ori alt element al portului popular. Ceea ce numim noi fustă purtată de scoțieni se numește kilt și face parte din ținuta folclorică tradițională. La fel ca și pe la noi, se poartă numai la ocazii speciale sau la evenimente importante.
Curiozități despre Scoția pe care merită să le cunoști
De la vestitele Highland Games la celebrul „whisky', de la mâncarea specifică la peisajele care-ți taie răsuflarea, Scoția este o țară legendară, cu o istorie remarcabilă și o cultură bogată. Este o destinație populară printre turiștii din întreaga lume, în ciuda vremii nu foarte prietenoase. Iată de ce chiar merită să știi cele mai interesante curiozități despre Scoția.
1.Highland Games sunt parte din Jocurile Olimpice
Highlands este una dintre cele 32 subdiviziuni ale Scoției. De aici a pornit și competiția sportivă binecunoscută, numită Highland Games. Încă din secolul al XI-lea, scoțienii au participat la aceste competiții sportive. În cadrul acestora, se testează cu precădere forța fizică a participanților. Se cară și aruncă bușteni (numiți caber). Se aruncă ciocanul, greutăți și se trage de sfoară în echipe. De altfel, aruncarea greutății se numără printre probele Jocurilor Olimpice. Highland Games reprezintă evenimente menite să celebreze cultura scoțiană și celtică, în special a Muntenilor scoțieni din Highlands.
2.În Scoția se află o așezare din Neolitic
Insula Mainland, parte a Scoției, deține una dintre cele mai vechi așezări omenești din lume. Și nu doar pe hârtie, ci în realitate. Căci Skara Brae, dinspre coasta vestică a Scoției deține unele dintre cele mai vechi și bine conservate locuințe. Acestea datează undeva prin anii 3180 înainte de Hristos. Și ai șansa să vezi cu ochii tăi, în zilele noastre, cum trăiau oamenii cu mii de ani în urmă. În plus, ai șansa să vezi și vase făcute din oase de balenă, zaruri și unelte casnice.
3.Un castel e construit în vârful unui vulcan stins
Să faci dintr-un vulcan stins un obiectiv turistic e ceva. Dar să ridici și un castel acolo e fabulos. Castelul Edinburgh a fost construit, în secolul al XII-lea, chiar deasupra dopului vulcanic. Mai mult decât atât, castelul găzduiește bijuteriile Coroanei Scoțiene. Și poate fi vizitat. Panorama este spectaculoasă. Ca bonus, poți asista la orele 13:00, la salvele de tun obișnuite.
Un alt vulcan stins care oferă priveliști uluitoare este Arthurs Seat sau Tronul Regelui Arthur. Este un vulcan antic și vârful principal al grupului de dealuri din Edinburgh. Acestea sunt părți ale rezervației Holyrood. Nu te costă nimic să urci până în vârf și să te bucuri de minunățiile naturii.
4.Scoția are cei mai înalți munți din Regatul Unit
Ținutul Highlands, după cum sugerează și numele, are cele mai înalte vârfuri din Regatul Unit. Iar cel mai înalt dintre ele este Ben Nevis. Are cam 1350 m și nu pare chiar atât de înalt pentru cei obișnuiți cu crestele montane maiestuoase. Totuși, avantajul este că poate fi abordat ușor și oferă peisaje de vis.
5.Lacurile scoțiene nu ascund monștri
În ciuda legendei care circulă încă din anul 565 după Hristos, lacurile scoțiene, sau lochs cum li se spune, sunt adevărate fragmente de paradis. Bine, mai sunt și azi oameni care afirmă că ar fi văzut Monstrul din Loch Ness. De altfel, se și speculează obsesia turiștilor pentru o astfel de arătare. Și se organizează tururi în bărci cu sonare speciale pentru detectarea lui.
Dar Highlands adăpostește alte așa-numite lochs absolut superbe. Loch Lomond, Loch Awe și Loch Tay sunt cele mai vizitate. Se află în cadre naturale spectaculoase și se bucură de popularitate printre pasionații de cățărat și activități în natură.
6.Scoția deține sute de insule
Deși pare greu de crezut, este una dintre curiozități despre Scoția. Sunt peste 790 de insule arondate la această țară. Iar multe dintre ele pot fi chiar vizitate. 660 dintre ele sunt nelocuite. Și cea mai cunoscută și cea mai frumoasă este Isle of Skye. Face parte din arhipelagul Hebridelor interioare din nord-vestul țării.
7.Unicornul este simbol oficial al Scoției
De ce ar alege cineva o creatură mitică drept animal-simbol al unei țări? Ei bine, unicornul este animalul oficial al Scoției. Și este una dintre cele mai interesante curiozități despre Scoția. Se pare că se trage tocmai din binecunoscuta rivalitate dintre scoțieni și englezi. Englezii au ca animal-simbol leul. Iar legenda spune că unicornul este singura ființă capabilă să învingă leul, regele animalelor.
8.Tartanul este un simbol național
Materialul din lână, imprimat în carouri colorate, este unul dintre elementele tradiționale scoțiene. Din el sunt făcute și celebrele kilturi. De altfel, le era destinat celor din clasele de elită. Așa că, din secolul al XVI-lea fiecare clan avea propriul tip de imprimeu pe tartan. Deși simbol al moștenirii culturale scoțiene, tartanul se poartă acum în întreaga lume. O pătură, un fular sau un alt obiect vestimentar din tartan merită investiția.
Lâna scoțiană se bucură de renume la nivel mondial. Căci oile fac parte din cultura tradițională. Iar calitatea lânii este superioară. Și se folosește la confecționarea unora dintre cele mai pretențioase materiale, precum tartanul, Harris Tweed sau cașmirul. De altfel, există locuri care pot fi vizitate, pentru a vedea exact cum se transformă lâna în materiale fine. Unul dintre cele mai faimoase este Johnstons of Elgin. Aici se produc materiale de calitate superioară încă din 1797.
Cât despre kilt, croitorii specializați din Edinburgh îți pot oferi toate detaliile. Te întrebi de se poartă cu lenjerie intimă sau ba? E cazul să-ți lămurești una dintre cele mai captivante curiozități despre Scoția. Ei bine, nu te aștepta ca scoțienii să poarte ceva pe dedesubtul kiltului.
9.Cimpoiul e invenție scoțiană
Atunci când se vorbește despre scoțieni, e imposibil să nu-ți vină în minte una dintre curiozități despre Scoția. Căci nu e paradă în portul tradițional de la care să lipsească instrumentul de suflat tradițional. Cimpoiul este și el un simbol național. Și pe bună dreptate. A fost menționat pentru prima dată în scrierile secolului al XV-lea. Și este folosit atât la război, cât și la cele mai importante evenimente din viețile scoțienilor.
10.Whisky, nu whiskey!
Licoarea binecunoscută e motiv de dispută dacă nu i se scrie și se pronunță corect numele. Când vezi undeva scris „whisky' fără acel e înainte de y, e clar că băutura a fost distilată în Scoția. Și asta pentru că băutura spirtoasă a fost inventată de irlandezi. Și de acolo a ajuns și la scoțieni. Iar irlandezii îi spun „whiskey'. Pentru a diminua confuziile, pentru whisky se mai folosește și denumirea de „scotch'. Și se produce în Scoția, de peste 600 de ani, în cele peste 130 de distilerii din țară.
„Apa vie' se numără printre curiozități despre Scoția. Da, este vorba despre whisky sau scotch. Și se îmbuteliază aici peste un miliard de sticle în fiecare an. Bine de știut este că licorile produse în Highlands și Lowland au arome diferite pentru fiecare regiune. Distileria The Glenlivet este cea mai cunoscută. Și oferă tururi ghidate de vizitare, care includ și sesiuni de degustare.
11.Bucătăria scoțiană e simplă dar foarte consistentă
Alta dintre curiozități despre Scoția se referă la bucătăria tradițională. Încă de la micul dejun, scoțienii mănâncă bine. Cumva, prima masă a zilei se potrivește perfect pentru a drege sufletele chinuite de mahmureala de după beția cu whisky. Ouă ochiuri, cârnați, pâine prăjită, sângerete scoțian, iahnie de fasole, toate se înghesuie în farfuria încăpătoare pentru micul dejun. Niște biscuiți și ceai sau cafea completează festinul matinal.
Haggis este un preparat nelipsit de pe mesele scoțienilor. Și e iubit și de străini. Este un fel de caltaboș preparat din organe de oaie tocate, amestecate cu ceapă, fulgi de ovăz și multe condimente. Cu acest amestec se umple stomacul de oaie și apoi se fierbe. Din păcate, preparatul poate fi gustat numai în Scoția, căci prin alte părți este interzis importul acestuia.
Tatties & Neeps este garnitura favorită pentru haggis. Este vorba despre napi și cartofi fierți și zdrobiți, stropiți cu un pic de whisky. Este considerat preparat național al Scoției. În mod tradițional, preparatul se fierbe pe foc în aer liber, ca să capete gust de afumat. Se servește de obicei la Noaptea lui Burns (Burns Night), eveniment care îl celebrează pe poetul național scoțian Robert Burns.
Cullen skink este un alt preparat tradițional. Este un fel de supă densă, făcută din egrefin afumat, cartofi și ceapă. Acest fel provine din orașul Cullen din ținutul Moray. Este o supă foarte populară în Scoția. Și se găsește în mai toate restaurantele și cafenelele, precum și în supermarketuri.
12.Ziua lui Burns e sărbătoare națională
Poetul național Robert Burns este un simbol al culturii scoțiene. Poetul a scris în secolul al XVIII-lea, în engleza scoțiană. Toată țara îl sărbătorește pe 25 ianuarie, la data nașterii sale. Iar cea mai cunoscută și apreciată poezie a lui este Address to a Haggis'. Culmea, este despre preparatul favorit al scoțienilor.
13.Celebrul Harry Potter s-a născut în Edinburgh
Este vorba despre personajul seriei literare cu același nume, desigur. Autoarea, J.K. Rowling este englezoiacă, dar a locuit în Scoția din 1990. Încă de pe atunci a și început să scrie „Harry Potter și piatra filozofală', la Elephant House Cafe din Edinburgh. De altfel, multe scene din romane se bazează pe locuri reale din oraș. Și multe dintre secvențele ecranizate sunt filmate în Edinburgh.
14.Scoția e „capitala' tuturor roșcaților din lume
Rămânând la Harry Potter, cei familiarizați cu fenomenul știu că membrii familiei Weasley erau recunoscuți datorită culorii părului roșcat. O alta dintre curiozități despre Scoția este că aici trăiesc cele mai multe persoane cu părul roșcat. 13% din populația totală sunt roșcați. Iar asta îi face să ocupe primul loc în lume.
Există mai multe teorii referitoare la numărul mare de roșcați din Scoția. Una dintre ele sugerează că ar fi din cauza unei mutații suferite de gena MC1R, caracteristică celor cu descendenți celți. Alții spun că motivul pentru numărul mare de roșcați este carența de vitamină D. Și că ar fi cauzată de vremea neprietenoasă din zonă.
15.Și jocul de golf s-a inventat în Scoția
Scoția deține cele mai importante școli de golf. Și sunt peste 600! Dintre acestea, cea mai cunoscută este Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, care funcționează din Evul Mediu. Încă de pe atunci a început practicarea acestui sport asociat cu imaginea Scoției.
16.Un Cavaler la Zoo
Este una dintre cele mai drăguțe curiozități despre Scoția. Un pinguin de la Edinburgh ZOO a primit titlul de Cavaler. Sir Nils Olav, căci despre el este vorba, a fost și avansat și are grad militar de Brigadier. Este unicul pinguin care a primit acest titlu. Și asta s-a întâmplat în 2008.
17.Vacile din Highlands sunt simboluri naționale
Este aproape imposibil să nu zărești măcar una dintre ele în imaginile reprezentative despre Scoția. Și, pentru că tot am vorbit despre Edinburgh Zoo, le poți vedea și acolo. Vacile scoțiene sunt deosebite, au păr și coarne lungi. Se regăsesc pe toate tipurile de suveniruri care conțin imagini cu simboluri naționale.
18.Edinburgh, unicul oraș care a adoptat un câine
Capitala Scoției este remarcabilă din foarte multe puncte de vedere. Totuși, printre curiozități despre Scoția se numără și acest fapt. Acest oraș minunat este singurul din lume care a adoptat vreodată, cu acte în regulă, în calitate de unitate administrativă, un câine. Iar asta s-a întâmplat după decesul proprietarului patrupedului. Când John Gray, un ceasornicar cunoscut, a decedat, companionul lui fidel, Bobby, nu s-a mai dezlipit de mormântul stăpânului. Orașul Edinburgh l-a adoptat, i-a oferit o zgardă inscripționată și i-a construit un adăpost personal în preajma mormântului. A stat acolo vreme de 14 ani.
19.Scoția e și „capitala' OZN-urilor
Da, sună ciudat, dar e una dintre curiozități despre Scoția. Și nu degeaba e poreclită capitala OZN-urilor. Pasionații fenomenului creat de obiectele zburătoare neidentificate urmăresc Scoția cu mare interes. De altfel, în orașul Bonnybridge, se raportează minimum 300 de fenomene anual. Cu alte cuvinte, multă lume vede OZN-uri aici și anunță evenimentul.
20.Cea mai mare pătură electrică din lume e la Edinburgh
Este ultima, dar nu cea din urmă dintre curiozități despre Scoția. Multă lume nu știe despre asta. Dar The Mound este o pătură electrică poziționată sub orașul Edinburgh. A fost creată cu scopul de a da suficientă căldură cât să nu înghețe șoselele orașului pe timpul iernii. A fost montată la mijlocul secolului al XIX-lea. Deși nu mai este funcțională, aceasta există încă.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: nomadsunveiled.com, telegraph.co.uk
Citește și Curiozități despre Irlanda. Ce nu știai despre Irlanda