Curiozități despre Slovacia. Ce nu știai despre Slovacia

 Barba Mirela
.

Curiozități despre Slovacia există. Și tocmai acestea fac din Slovacia o țară unică în felul ei. Căci asemenea lucruri interesante nu se mai găsesc niciunde în lume. Iar dacă îți dorești să vizitezi această țară, e bine să le afli înainte, ca să o poți înțelege mai bine. Și găsești în cele ce urmează unele dintre cele mai interesante curiozități despre Slovacia.

Când vine vorba despre curiozități despre Slovacia, sunt multe lucruri interesante de menționat. De la arhitectura specifică, castele și peisaje, până la muzica populară, dansuri și tradiții, toate se pot considera curiozități despre Slovacia. Și fac din această țară una specială, unică. Poate că e o destinație subestimată și nu este apreciată la adevărata ei valoare. Dar Slovacia se numără printre perlele turistice care merită descoperite în detaliu.

Ce nu știai despre Slovacia

Istoria acestei țări este absolut fascinantă. Și este cu atât mai interesantă cu cât își are rădăcinile în vremuri de mult apuse. Pe teritoriul Slovaciei există încă anumite crâmpeie din trecut. Și merită să afli despre ele încă dinainte de a păși în această țară.

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Slovacia ne atrage mai ales pe noi, românii. Căci Bratislava se numără printre capitalele europene prin care trece Dunărea. Slovacia se învecinează și are granițe cu Austria și Ungaria. Viena se află la numai 60 kilometri distanță de Bratislava. Așa că o escapadă în regiune te poate ajuta să vizitezi mai multe locuri spectaculoase în timpul aceleiași călătorii. Și sunt destule locuri minunate de văzut în regiune.

Un alt lucru interesant despre Slovacia constă în faptul că și-a câștigat independența în 1918. În acel an, Slovacia a devenit Republica Slovacă. Totuși, dobândirea independenței nu a însemnat și pacea țării sau a regiunii. Și asta pentru că țara a avut de trecut prin multe schimbări economice, prin instabilitate politică și războaie. În zilele noastre, însă, slovenii se bucură de liniște și de un spațiu sigur.

Mai mult decât atât, în ciuda dimensiunilor reduse ale țării, Slovacia se bucură de adevărate comori ale naturii. Și se numără și ele printre curiozități despre Slovacia. În acest ținut binecuvântat se regăsesc diferite forme de relief. Sunt spectaculoase văile care duc spre mlaștini, canioanele, peșterile, rezervațiile naturale. Iar peisajele îți taie respirația prin frumusețea lor.

Curiozități despre Slovacia care merită cunoscute

Slovacia este o combinație de natură luxuriantă, izvoare termale binefăcătoare, arhitectură tradițională, castele, spa-uri și folclor. Există locuri de vizitat și câte ceva de făcut pentru fiecare, indiferent de vârstă sau de preferințele turistice. Și tocmai aceste curiozități despre Slovacia o fac să fie atât de atractivă. Unele intrigă, altele sunt informații utile, dar toate contribuie la înțelegerea spiritului local.

Căci, după cum vei descoperi la fața locului, sunt doar o mică parte din ceea ce are Slovacia de oferit cu adevărat. Mai ales când vine vorba despre cultură, tradiții și istorie. Această nestemată subestimată a Europei este o destinație care chiar merită vizitată. Chiar dacă nu se bucură încă de popularitatea altor țări din regiune. Și e bine să le cunoști înainte de a păși în această țară. Cultura slovacă e unică și plină de elemente folclorice, ceea ce nu se mai întâlnește prea des. Și iată care sunt cele mai interesante curiozități despre Slovacia:

1.Deține unele dintre cele mai frumoase rezervații naturale

Natura spectaculoasă se numără printre acele curiozități despre Slovacia care merită știute. Mai ales că slovacii țin foarte mult la mediul înconjurător și îl protejează cât de mult pot. Așa că nu e de mirare că Slovacia deține 14 zone naturale protejate și nouă parcuri naționale. Și acestea sunt printre cele mai frumoase din lume. Cea mai mare parte sunt destul de greu accesibile. Și asta pentru că se află în centrul țării. Totuși, există mijloace de transport către aceste locuri minunate. Dar trebuie să ții cont că acestea circulă mai rar în extrasezon.

2.Există cam 30 de stațiuni balneoclimaterice

Noțiunea de spa este la ea acasă în Slovacia. Dacă îți dorești să găsești relaxarea totală și să beneficiezi de servicii de wellness, aici e locul perfect. Sunt în jur de 30 de spa-uri în Slovacia. Iar izvoarele termale sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra stării de sănătate și pentru starea de bine pe care o oferă.

3.Peste 6.000 de peșteri se vor explorate

Toată regiunea este recunoscută pentru numărul uriaș de peșteri existente. Iar Slovacia se bucură peste 6.000 astfel de locuri, descoperite încă din vremuri de mult apuse. Cele mai multe dintre ele se află în parcurile naționale Tatra de Jos, Paradis și Carstul slovac. Așa că, dacă ajungi în aceste locuri, nu ezita să explorezi măcar una dintre aceste minuni ale naturii.

4.Peste 1.600 de izvoare minerale

Printre alte curiozități despre Slovacia se numără și faptul că există peste 1600 de izvoare cu ape minerale pe tot teritoriul țării. Și acestea sunt numai cele înregistrate oficial. Așa că e posibil să fie mult mai multe. Iar apa minerală de la aceste izvoare se găsește îmbuteliată sub diferite forme în mai toate magazinele de profil.

5.Viața tradițională înseamnă agricutură și ferme

O mare parte a populației slovace trăiește încă în stilul tradițional. Iar asta înseamnă că își muncesc pământurile, cresc animale și se bucură de lucrurile mărunte. Totuși, la fel ca și pe la noi, populația rurală este în scădere. Căci tentația vieții urbane este mult mai mare. Mai ales că oferă și posibilitatea obținerii unor venituri mai mari.

6.Dansurile folcorice merită văzute

Așa cum dansurile populare românești sunt extrem de apreciate, la fel și cele slovace sunt considerate spectaculoase. Și există chiar festivaluri destinate dansurilor populare în Slovacia. Să participi la un asemenea festival este un adevărat răsfăț pentru ochi, minte și suflet. Căci muzica și dansurile populare sunt părți importante ale culturii tradiționale. Fiecare regiune are propriul stil de dans, unic și spectaculos în felul său. Totul începe pe acorduri de bas, vioară și țambal, continuându-se cu sunetele celorlalte instrumente de taraf cu care suntem atât de familiarizați și noi.

7.Colțunaşii cu cartofi, mâncare tradițională

Mâncarea se numără printre elementele culturii tradiționale ale unui popor. Iar, în acest caz, preparatul în discuție se numără și printre curiozități despre Slovacia. Ar fi păcat să ajungi în această țară și să nu guști colțunași cu cartofi. Este vorba despre Bryndzove Halusky. Colțunașii sunt umpluți cu un amestec de bacon și brânză de oaie, iar aluatul conține cartofi. Acest preparat se găsește în aproape toate restaurantele. Așa că nu-ți lăsa vizita în Slovacia incompletă, fără să testezi măcar colțunașii cu cartofi.

8.Un sat dedicat arhitecturii tradiționale

În vreme ce, pe la noi, satul autentic românesc a cam început să dispară, slovacii își conservă trecutul. Și chiar există aici un sat dedicat arhitecturii folclorice. Comuna Čičmany se află în districtul Žilina, din regiunea Žilina. Localitatea este la o altitudine de 655 m și se întinde pe o suprafață de 25,61 km². În 2017, în acest loc minunat trăiau 127 de locuitori. Ca să-ți faci o idee, e cam ca Bucovina sau Maramureșul vechi. Sunt case foarte vechi, care păstrează arhitectura tradițională. Se pare că primele case construite în acest stil de pe aceste meleaguri datează de prin secolul al XIII-lea. Felul în care arată te trimite într-o atmosferă de poveste. Căci toate par căsuțe din turtă dulce, decorate cu zahăr colorat. Este una dintre curiozități despre Slovacia care nu trebuie ratată în timpul unei vizite în această țară.

9.Bisericile din lemn din Carpații slovaci sunt adevărate bijuterii

Ai citit bine. Pe lângă Dunărea care ne unește, și munții Carpați ne leagă. Iar în această regiune muntoasă sălășluiesc unele dintre bijuteriile arhitecturale tradiționale slovace.

Da, poate că pentru noi nu se numără printre curiozități despre Slovacia. Căci avem și noi bisericile noastre din lemn absolut superbe. Totuși, bisericile din lemn slovace au un stil aparte. Și pot fi zărite pe tot teritoriul țării. Fac parte din patrimoniul cultural și relgios al Slovaciei. Iar cea mai veche construcție de acest gen datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Se află în Hervartov și poartă hramul Sfântului Francisc de Assisi. Este construită în stil gotic, cu o structură înaltă și îngustă.

10.Un adevărat tezaur

În secolul al XVII-lea, pe teritoriul Slovaciei a fost descoperit un adevărat tezaur. Este vorba despre monede din aur, lanțuri și coliere, medalii și alte obiecte prețioase. Au fost scoase la lumină în timpul construirii localității Cașovia sau Košice. Au fost descoperite atunci, printre altele, în jur de 3.000 de monede din aur, medalii și un lanț din aur lung de doi metri. Toate acestea pot fi văzute și azi în Muzeul Vychodoslovenske din Košice.

11.Oraș medieval în patrimoniul UNESCO

Orașul medieval Levoca se numără printre curiozități despre Slovacia. Și asta pentru că face parte din patrimoniul cultural mondial al UNESCO. Aici se află cel mai înalt altar din lemn din întreaga lume. Iar cea mai interesantă trăsătură a acestui altar este că nu s-au folosit deloc cuie pentru ridicarea lui.

12.Cam 200 de castele te așteaptă

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Slovacia este faptul că există aici vreo 200 de castele. Și asta în ciuda dimensiunilor reduse ale țării. Ai șansa să admiri aceste frumuseți istorice și culturale oriunde te-ai întoarce. Oricare pasionat de arhitectură va fi fascinat de vizitarea acestor castele. Și, dacă nu reușești să le vezi pe toate în timpul unei vizite, merită din plin să vizitezi măcar câteva dintre ele.

13.Peste 10.000 de poduri

Da, sunt peste 10.000 de poduri în Slovacia! Unele dintre acestea se disting prin trăsături unice și prin designul care reflectă istoria și cultura diferitelor regiuni ale țării. Așa că merită să explorezi în detaliu aceste monumente arhitecturale și să nu le ignori pe parcursul vizitei în Slovacia.

14.Slovacii circulă gratuit cu trenul

E drept că nu întreaga populație slovacă beneficiază de acest drept. Totuși, un anumit procent poate călători gratuit cu trenul în Slovacia. Dar îi implică doar pe rezidenți. Și este vorba despre studenții mai tineri de 26 de ani, seniorii peste 62 de ani, persoanele văduve cu vârste sub 62 de ani și persoanele cu dizabilități. Toți aceștia pot călători cu trenul, pe rutele naționale, fără să plătească nimic.

15.Femeile domină piața muncii

În Slovacia, femeile reprezintă peste 50% din forța de muncă. Femeile slovace contribuie din plin la dezvoltarea culturii și a economiei din țară. Ele au, totodată, un rol esențial în domenii precum literatura, muzica și arta în general.

16.Se sparg farfurii la nunți

Ei bine, nu doar grecii se pot lăuda cu acest obicei păgubos. Una dintre curiozități despre Slovacia constă tocmai în această tradiție. Este vorba despre spargerea farfuriilor la nunți. Iar obiceiul este menit să aducă noroc mirilor, tinerilor căsătoriți. Farfuriile se sparg de podea, în timp ce mirii pătrund în încăpere, în fața lor. Cuplul va trebui să adune cioburile și să încerce să recompună farfuria, ca un simbol al eforturilor pe care trebuie să le facă fiecare și împreună într-o relație pe termen lung.

17.Maratonul Păcii

Ultima dar nu cea din urmă dintre curiozități despre Slovacia este Maratonul Păcii de la Košice. Este o aventură fără egal. Are loc în fiecare an, în luna octombrie. Este considerat cel mai vechi maraton din Europa. Iar dacă te numeri printre pasionați, trebuie să participi măcar o dată în viață. Toți se îndreaptă în acele zile către estul Slovaciei, ca să participe la această aventură.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nomadsunveiled.com,

Citește și Curiozități despre Slovenia. Ce nu știai despre Slovenia

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton