Curiozități despre Slovenia. Ce nu știai despre Slovenia

 Barba Mirela
.

Curiozități despre Slovenia sunt destule pentru cei interesați. Mai ales că țările mici și tinere sunt adesea ignorate. Deși sunt adevărate comori pentru pasionații de călătorii. Chiar dacă ești doar în tranzit prin această țară, merită să îi acorzi atenția cuvenită. Iar în cele ce urmează ți se va deschide apetitul cu aceste curiozități despre Slovenia.

Poate că ai trecut prin Slovenia în drum spre Italia. Poate că ai auzit lucruri despre ea. Dar nu ai luat în calcul un sejur în această țară. Ți se pare că nu merită prea mult interes? Greșești. Căci aflând curiozități despre Slovenia ți se va deschide apetitul, cu siguranță. Există lucruri interesante în Slovenia. Așa că nu o subestima. În ciuda dimensiunilor mici, țara a fost binecuvântată cu o natură spectaculoasă. Este o țară verde, cu râuri, lacuri și munți, cu peisaje de vis. E drept că nu se bucură de popularitatea altor destinații turistice. Dar, pentru unii dintre noi, e chiar mai bine așa. De ce să nu descoperim noi înșine curiozități despre Slovenia?

Ce nu știai despre Slovenia

Minuni ale naturii, munți semeți, peșteri, lacuri, păduri și multe altele îi așteaptă pe cei ce vor s-o viziteze. Iar aceste curiozități despre Slovenia te vor surprinde plăcut. Mai ales că Slovenia s-a făcut cunoscută prin diverse lucruri interesante. În primul rând, trebuie să știi că e o țară foarte tânără. Drept urmare, istoria ei este relativ recentă, spre deosebire de a altor locuri. Abia în 1991 și-au împlinit slovenii visul de a-și câștiga independența. Iar acest lucru s-a întâmplat după separarea de fosta Iugoslavie. De atunci, Slovenia a aderat la multe dintre organizațiile mondiale puternice, precum NATO sau Uniunea Europeană.

Slovenia reprezintă un amestec format din diferite culturi europene. Se regăsesc aici elemente romane, germanice și slave. Iar printre acele curiozități despre Slovenia pe care trebuie să le știi se numără și Ljubljana. Este vorba despre capitala țării, dar și cea mai verde capitală din Europa. A obținut chiar și un premiu, în 2016, cu titlul Capitala Europeană Verde. Și asta pentru că slovenii s-au implicat intens în campanii de conștientizare asupra problemelor de mediu. Iar cetățenii au înțeles ce au de făcut. Ai șansa să simți acest lucru la tot pasul și să te bucuri de spectacolul naturii. Uriașul parc Tivoli, situat foarte aproape de centrul orașului, demonstrează asta din plin.

Slovenii sunt oameni cărora le place aventura. De-a lungul timpului, au luat parte la multe dintre marile expediții mondiale. Un exemplu relevant îl oferă faptul că Davo Karnicar, sloven, a fost primul om care a coborât pe schiuri de pe Muntele Everest. Și primul cuplu din lume care s-a căsătorit pe Everest tot din Slovenia se trage.

Curiozități despre Slovenia

Când vine vorba despre curiozități despre Slovenia, această țară are cu ce se mândri. Iar natura joacă rolul principal în această poveste.

1.Este o țară extrem de prietenoasă cu mediul înconjurător

În 2017, Slovenia a obținut 96 din 100 puncte posibile la indicatorii de sustenabilitate. Acești parametri acoperă diferite arii, precum biodiversitatea, clima, mediul înconjurător și multe altele. Localnicii sunt foarte serioși atunci când vine vorba despre sustenabilitate. Este motivul pentru care vei descoperi că Slovenia este o țară extrem de curată și plină de vegetație.

2.Slovenia deține trei zone climatice

Deși mică, Slovenia se bucură de climat continental, alpin și mediteranean deopotrivă. Într-o singură zi, poți experimenta trecerea de la unul la altul. Spre exemplu, îți poți savura cafeaua de dimineață în mijlocul pădurii, te poți îmbăia în mare la prânz și poți schia mai pe seară. Este una dintre cele mai interesante curiozități despre Slovenia, care îi oferă țării unicitate.

3.Spectacolul naturii este uluitor

Mai bine de jumătate din suprafața țării este acoperită de păduri. Este una dintre cele mai împădurite țări din întreaga regiune europeană. Oriunde te-ai duce în Slovenia, te înconjoară vegetația luxuriantă. Pădurile de fagi și de stejari sunt superbe. Chiar nu ar trebui ratată o plimbare printr-o astfel de pădure, mai ales pentru aerul extrem de curat, dar și pentru a contempla frumusețea naturii.

Slovenia a fost binecuvântată și cu o rețea de peste 30.000 km de râuri și ape curgătoare. Nici nu e de mirare că oferta de sporturi nautice este foarte variată. Râurile oferă peisaje care taie respirația. Așa că o plimbare în caiac poate fi una de vis. Mai mult decât atât, Slovenia deține și o bucățică de coastă la Marea Adriatică. E mică, ce-i drept, de numai aproximativ 45 km. Dar riviera slovenă oferă tot ce ai nevoie pentru o vacanță la mare inedită. Plajele Portoroz și Koper City nu te pot lăsa indiferent. Dar mai sunt multe altele. Iar peisajul care te înconjoară aduce relaxare totală.

4.Peșterile se vor explorate

Mică, mică, dar Slovenia are în jur de 8000 de peșteri. Și, în calitate de vizitator, trebuie să pătrunzi în măcar una dintre ele. Majoritatea peșterilor coboară foarte adânc sub nivelul solului. Din păcate, în ciuda numărului uluitor de mare, numai vreo 20 dintre peșteri sunt deschise accesului publicului. Restul sunt închise din motive de siguranță. Sunt peșteri extrem de vechi, așa că există riscul să se prăbușească.

5.Cel mai bun loc pentru cununia religioasă

Lacul Bled deține singura insulă naturală a țării. Și are mai puțin de 4000 metri pătrați.Munții semeți care îl înconjoară, apele limpezi de un albastru infinit și tot peisajul în ansamblu te fac să te simți într-o altă lume. Acesta este, cu siguranță, unul dintre cele mai cunoscute locuri din Slovenia. Și trebuie văzut măcar o dată în viață. Și ce prilej mai bun ar fi dacă nu chiar nunta? Dacă te gândești la un loc perfect din Europa pentru a-ți uni destinul cu al jumătății tale, atunci acesta este. Biserica de pe superba insuliță oferă o vedere mirifică spre Castelul Bled, cocoțat în vârf de munte. Ba chiar există și o superstiție legată de nunți pe insuliță. Se spune că dacă mirele urcă mireasa în brațe cele 99 de trepte până sus, vor avea o căsnicie fericită și durabilă. Ce poate fi mai romantic?

6.Cea mai veche roată din lume

Deși Slovenia e tânără ca stat, oamenii trăiesc aici de milenii. Iar dovada e dată de cea mai veche roată din lume Aceasta a fost descoperită la cam 20 km distanță de Ljubljana, în 2002. După cercetări meticuloase și verificări, s-a declarat autenticitatea acesteia. Și se pare că are mai bine de 5100 de ani. Mai mult, este și singura roată de o asemenea vechime existentă undeva în lume.

7.Și una dintre cele mai vechi farmacii europene este în Slovenia

Pe teritoriul european nu au supraviețuit prea multe farmacii din vechime. Dar Farmacia Veche din Olimje a trecut bariera timpului. Este o farmacie monahală, localizată în ținutul Podcetrtek. Merită vizitată, chiar și numai pentru a bifa câteva curiozități despre Slovenia. Este considerată a treia cea mai veche farmacie din Europa, după cele din Paris și Dubrovnik.

8.Podul Solkan

Este o capodoperă inginerească și se află în Slovenia. A fost construit la începutul secolului al XX-lea. Podul Solkan are mai bine de 85 metri și este cunoscut ca cel mai lung arc de piatră cu șosea funcțională din lume. Experiența de a merge cu mașina pe acest pod este unică. Mai ales că traversează râul Soca, iar panorama este splendidă.

9.Mâncăruri și băuturi alese

Potica este un desert de zile mari. Potica este pentru sloveni ce este pentru noi cozonacul. De altfel, se aseamănă puțin ca gust. Doar că Potica seamănă mai mult cu o ruladă, cu foi de cocă mai subțiri alternând cu umplutura. Este una dintre cele mai savuroase mâncăruri slovene. Iar localnicii o prepară numai la zile festive sau cu ocazii speciale. Oricum, ai de unde încerca o varietate de preparate culinare absolut delicioase.

Unde mai pui că unele dintre cele mai bune vinuri din lume vin tot din Slovenia. Și asta pentru că o bună parte din terenuri este acoperită de viță de vie. Localnicilor le place să experimenteze, așa că au creat și creează tot felul de vinuri după rețete proprii. Le place atât de mult încât nu exportă decât numai 8-9 procente din producția totală de vin.

În plus, slovenii sunt mari iubitori de albine. Și le îngrijesc cu mult drag. Mulți dintre sloveni dețin stupine, iar țara este locul ideal pentru dezvoltarea acestora. Aici are condiții ideale de viață albina din specia Carniolan, care produce mierea cea mai bună.

10.Se poate dormi la închisoare

Dacă vizitezi Ljubljana și te atrage ideea, aici ai ocazia să-ți petreci noaptea într-o închisoare veche. Este vorba despre Celica Hostel. Este una dintre acele curiozități despre Slovenia care atrage turiști ca un magnet. Vechea închisoare a fost utilizată pentru deținuți politici și a fost și închisoare militară. În zilele noastre, singura diferență față de trecut este că poți pleca de acolo când vrei. În plus, a fost renovată, iar camerele sunt confortabile. De altfel, se numără printre spațiile de cazare de top din Ljubljana.

11.Hollywood-ul iubește Slovenia

Multe dintre scenele foarte cunoscute din filme celebre au fost filmate în Slovenia. Și asta pentru că țara este extrem de ofertantă din punct de vedere al peisajelor. Cronicile din Narnia, Captain America și multe alte filme celebre conțin secvențe filmate pe tărâmuri slovene. Așa că ai un motiv în plus să le cauți pe traseu, în timp ce vizitezi această țară minunată.

12.Satele se aprind pe 30 aprilie

În seara zilei de 30 aprilie, există obiceiul de a se aprinde focuri mari în satele slovene. Este o tradiție străveche, cunoscută și pe la noi. Numai că, la sloveni, a pornit ca un semn de aducere aminte a drepturilor muncitorilor. În zilele noastre, nu mai are aceeași semnificație, însă oamenii păstrează tradiția. Și e mai mult un prilej de socializare.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nomadsunveiled.com,

Citește și Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton