Curiozități despre Suedia există. Și nici nu e de mirare. Căci Suedia este o țară fascinantă, cu o istorie și o tradiție culturală bogate. Cunoscutele chifteluțe sunt doar un bonus. Iar dacă planifici o călătorie în această țară, e bine să te informezi înainte. Și ai ocazia să afli acum cele mai interesante curiozități despre Suedia.
Poate una dintre cele mai interesante curiozități despre Suedia constă în faptul că celebrele chifteluțe nu sunt de fapt suedeze. Da, s-a spart un balon de săpun. Adevărul doare, dar e mai bine să-l știm. Căci chifteluțele după care aleargă toată lumea, considerându-le delicatesă suedeză, le aparțin turcilor. Rețeta a fost adusă în Suedia de către Regele Charles al XII-lea, care a petrecut cinci ani în exil în Turcia. Și i-au plăcut atât de tare chifteluțele turcești, că a ținut morțiș să intre și în meniul Curții Suediei. Iar aceasta este doar una dintre acele curiozități despre Suedia care stârnesc interesul față de această țară. Și sunt multe altele.
Ce nu știai despre Suedia
Țările nordice sunt considerate speciale. Dar Suedia este unică în felul ei. Și numai informându-te temeinic o poți îțelege. Nu degeaba se află printre primele țări din Europa în mai toate clasamentele pozitive. De altfel, este a treia țară europeană ca mărime, cu o suprafață de peste 450.000 kilomeri pătrați. Și este cea mai mare dintre țările nordice.
Credeai că Grecia este țara cu cele mai multe insule din Europa? Ei bine, iată încă un balon de săpun spart. Căci Grecia nu se află nici măcar în top 10 la această categorie. Printre alte curiozități despre Suedia, aceasta deține peste 250.000 de insule! Da, ai citit bine. Și e pe primul loc în lume. Această țară este un arhipelag uluitor, format din peste 24.000 insule mari, restul fiind insulițe și skerry-uri. Spre deosebire de oricare altă țară europeană, Suedia deține și cea mai mare zonă de coastă marină.
Respectul față de mediul înconjurător își spune cuvântul în Suedia. Aceasta este una dintre cele mai împădurite țări din Europa. Peste 70% din suprafață este acoperită de păduri. Așa că nu e de mirare pasiunea suedezilor pentru activități în mijlocul naturii, în aer liber și curat. Suedia este locul perfect pentru cățărat, pescuit, camping și plimbări lungi. E drept că și țânțarii se simt bine în Suedia. Sunt mulți, așa că e recomandat să folosești des repelentele.
Curiozități despre Suedia care o fac unică
Când vine vorba despre curiozități despre Suedia, această țară surprinde în mod plăcut. De la istorie, la fenomene ale naturii, de la stilul de viață, la felul în care își protejează locuitorii, Suedia reușește să rămână unică.
1.Vikingii și-au creat un imperiu
Serialele cu vikingi se bucură de mare succes. Dar nu sunt mulți cei care știu că de la un grup de războinici avea să se ajungă la un adevărat imperiu. Vikingii au trăit în Scandinavia perioadei cuprinse între secolele al VIII-lea și al XI-lea. Erau cunoscuți ca fiind constructori de nave și navigatori. Totuși, vikingii au fost războinici iscusiți și cu un prost renume în ceea ce privește modul în care au invadat teritorii pe parcursul călătoriilor lor pe ape.
Cu asemenea rădăcini, Suedia avea să ajungă un mare imperiu și o adevărată forță militară. În secolul al XVII-lea, Suedia era cea mai mare putere militară a Europei. Cunoscută drept „națiunea războinică’, deținea o armată puternică și forțe navale care le-au permis să țină sub control o mare parte a regiunii de nord a Europei. Pe culmile gloriei, Imperiul Suedez includea părți din Finlanda, Danemarca și Rusia, precum și din Norvegia, Estonia, și Letonia. Totuși, la începutul secolului al XVIII-lea, imperiul a intrat în declin și a pierdut cea mai mare parte din teritoriile cucerite.
2.Și totuși sunt neutri
În ciuda renumelui de națiune războinică, Suedia și-a câștigat reputația de a fi o țară neutră. Și are un lung istoric în ceea ce privește neutralitatea. Această țară nu a fost implicată în niciun război de peste 200 de ani. Este unul dintre membrii fondatori ai Națiunilor Unite și a fost mereu un promotor al păcii și al diplomației. Până și în cel de-Al Doilea Război Mondial Suedia a rămas neutră și nu s-a implicat în nicio luptă. Chiar dacă a sprijinit unii aliați. Spre exemplu, a permis trupelor germane și britanice să traverseze teritoriul țării pentru a putea ajunge în Norvegia.
3.Femeile suedeze, printre primele cu drept la vot
Este una dintre acele curiozități despre Suedia care o fac unică. Și asta pentru că Suedia se numără printre primele țări europene care le-au oferit femeilor dreptul la vot. În 1921, femeile suedeze au fost printre primele cetățene ale Bătrânului Continent care au primit dreptul de a-și exprima votul și de a candida la alegerile parlamentare.
4.Susținători fervenți ai drepturilor LGBT
Cu aceeași mentalitate deschisă și viziune progresistă, cam 90 de ani mai târziu, Suedia a uimit lumea cu o nouă lege importantă. După ce le-a oferit femeilor dreptul de a vota, a introdus legea privind acceptarea căsătoriilor indiferent de gen. Neutralitatea de care au dat dovadă mereu a permis ca acele cupluri formate din persoane de același sex să beneficieze de exact aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale.
De altfel, Suedia este recunoscută ca fiind o țară care susține fervent drepturile comunității LGBT. Se bucură de acel pionierat în ceea ce privește permisiunea oferită partenerilor de același sex de a-și oficializa relațiile. În plus, aceste persoane se bucură de susținere și de respectarea drepturilor. În 2009, Suedia a devenit a șaptea țară la nivel mondial care a legalizat căsătoriile dintre persoanele de același sex. Și este considerată, pe scară largă, una dintre cele mai prietenoase țări din lume cu membrii comunității LGBT.
5.Copiii sunt cu adevărat protejați în Suedia
Chiar dacă multe alte state europene pretind că le respectă drepturile și își protejează copiii, știm cu toții că nu este adevărat în totalitate. Or, Suedia este prima țară care a interzis prin lege pedepsele corporale aplicate copiilor. În 1979, Suedia a devenit prima țară din lume care a interzis aplicarea pedepselor corporale asupra copiilor. Asta înseamnă că este ilegal să lovești sau să aduci corecții fizice de orice fel unui copil pe teritoriul Suediei.
6.Suedia importă gunoi
Da, ai citit bine și de această dată. Este o alta dintre acele curiozități despre Suedia care o fac unică în lume. Ei bine, importă gunoi din alte țări. Și asta pentru că are un sistem de reciclare extrem de eficient. Iar asta îi permite să facă acest lucru. Infrastructura suedeză de reciclare a deșeurilor este una extrem de performantă. La fel și cea de recuperare a energiei. De altfel, țelul Suediei este de a funcționa în totalitate fără combustibili fosili până în 2045.
7.Fika e tradiție și se respectă
Trecând la lucruri mai puțin sobre, trebuie spus că suedezii iubesc Fika. Este vorba despre un obicei foarte important din cultura suedeză. Prin Fika se înțelege o pauză de cafea. Și se poate savura în intimitate sau alături de prieteni și de cei dragi. Obiceiul implică, pe lângă consumul de cafea, și servirea unor deserturi și prăjituri specifice culturii culinare suedeze. Pe de altă parte, Fika reprezintă o ocazie importantă de a face o pauză în timpul zilei de lucru și de a socializa. Este un bun prilej de relaxare. Există chiar saloane special concepute pentru Fika în clădirile de birouri sau în spațiile de lucru. Aici, angajații se strâng în pauză și stau de vorbă cu colegii.
De altfel, cafeaua este foartă importantă în cultura suedeză. Iar localnicii iubesc cafeaua. Suedezii sunt recunoscuți ca fiind unii dintre cei mai mari consumatori de cafea din lume. Ei beau în medie câte patru căni de cafea pe zi. Nici nu e de mirare că există în această țară cele mai multe cafenele și magazine care comercializează cafea raportate la numărul de locuitori. Iar micul dejun fără o cafea bună nu există în Suedia.
8.De la ei vine vodka Absolut
Deși ai fi putut crede că alții au inventat-o, celebra vodcă le aparține suedezilor. Vodca Absolut a fost produsă pentru prima dată în Suedia, în 1879. Iar în zilele noastre este una dintre cele mai cunoscute și mai populare băuturi spirtoase din lume. Compania care produce licoarea atât de apreciată are sediul în Stockholm. Iar vodca este făcută din grâu de iarnă crescut în sudul țării.
9.Suedezii au propriile personaje de Crăciun
Că tot veni vorba despre iarnă, iată o alta dintre curiozități despre Suedia. Suedezii au propria lor versiune de Moș Crăciun. În plus, acesta trăiește în propriul lui sat din nordul țării. Numele lui este Jultomten și vine din Laponia. Potrivit tradiției suedeze, Jul înseamnă Crăciun, iar Tomten se traduce prin elf. La fel ca și Moș Crăciun pe care îl știm cu toții, Jultomten face o listă cu toți copiii din Suedia care au fost cuminți și ascultători pe tot parcursul anului. Apoi, le trimite tuturor cadouri în Ajunul Crăciunului, fie personal, fie prin intermediul curierilor și al poștașilor.
10. Sunt campioni în domeniul designului
Suedia găzduiește unele dintre cele mai mari capodopere de design din lume. Această țară unică are un lung istoric în producția de lucrări de design. În zilele noastre, găzduiește unii dintre cel mai buni designeri la nivel mondial. Designul suedez este caracterizat de simplitate și funcționalitate. Iar unele dintre cele mai cunoscute mărci de prestigiu precum Ikea sau H&M vin din Suedia.
11.Muzica lor a făcut istorie
Un alt aspect important pentru care Suedia este celebră este reprezentat de muzică. Muzicienii suedezi au avut și au un impact uriaș asupra curentului Pop. De fapt, unele dintre legendele muzicii pop au rădăcini suedeze. Și i-am putea aminti aici pe ABBA, Avicii, Swedish House Mafia și Robyn. Acești artiști și trupe au devenit celebri, dar și-au și pus amprenta în industria muzicală mondială, fiecare în domeniul său.
12.Fenomene naturale spectaculoase
Rămânem în lumea spectacolului, dar ne referim, de această dată, la cel al naturii. Ultima dar nu cea din urmă dintre curiozități despre Suedia este prezența a două fenomene naturale luminoase impresionante. Această țară este una e extremelor când vine vorba despre lumina naturală. În timpul lunilor de iarnă, părți din teritoriu intră complet în întuneric, cu maximum șase ore de lumină naturală pe zi. Pe de altă parte, pe timpul verii, în regiunea nordică a Suediei se produce fenomenul cunoscut sub denumirea de „soarele de la miezul nopții’. Cu alte cuvinte, soarele nu apune deloc și te poți bucura de el 24 de ore din 24. Ca și cum nu ar fi fost destul, Luminile Nordice sau spectacolul aurorei boreale poate fi admirat iarna în nordul Suediei.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: nomadsunveiled.com
Citește și Curiozități despre Albania