Curiozităţi despre petrecerea de Revelion

 Lupescu Anca
.

De mii de ani, civilizațiile din întreaga lume au sărbătorit sosirea noului an. Petrecerile de Revelion încep în seara de 31 decembrie, zi numită în mod obișnuit „Ajunul Anului Nou”. Tradițiile comune includ participarea la petreceri, vizionarea de focuri de artificii și multe preparate tradiționale, dar și mici superstiții despre această noapte.

Curiozităţi despre petrecerea de Revelion

Rezoluții de anul nou

Rezoluțiile de Anul Nou se învârt de obicei în jurul ruperii unor obiceiuri proaste sau începerii unora bune. Cei mai mulți oameni care își fac rezoluții de Anul Nou le încalcă până la jumătatea lunii ianuarie.

Când a început

Cele mai vechi sărbători de Anul Nou cunoscute datează din anul 2000 î.Hr. în Mesopotamia antică.

Anul Nou era pe 1 martie în Roma Antică

În Roma Antică, Anul Nou era pe 1 martie. Calendarul roman era alcătuit din 10 luni și 304 zile, iar noul an începea la echinocțiul de primăvară. Cu toate acestea, calendarul s-a desincronizat, iar în anul 46 î.Hr. Iulius Caesar a creat calendarul iulian, care seamănă foarte mult cu calendarul nostru gregorian modern.

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Sacrificiul lui Janus

Romanii sărbătoreau noul an prin oferirea de sacrificii lui Janus, zeul roman al schimbărilor și al începuturilor, în speranța de a primi noroc pentru anul în curs. Ei își decorau casele cu ramuri de laur și participau la petreceri.

Superstiții

Superstiția spune că la miezul nopții, în ajunul Anului Nou, toate ușile casei trebuie deschise pentru a-l ajuta pe bătrânul an să își găsească drumul spre ieșire. Până când vechiul an nu va ieși, noul an nu va putea intra.

Sunetul clopotelor

În Japonia, templele budiste din toată țara trag clopotele de 108 ori la miezul nopții pentru a simboliza și a scăpa de cele 108 tipuri de slăbiciuni umane.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită 

Italienii își aruncă lucrurile vechi pe geam

În unele părți ale Italiei, oamenii întâmpină Anul Nou aruncând lucrurile vechi pe fereastră. Aruncând cele vechi, ei fac loc pentru lucruri noi și norocoase care să intre în gospodăriile și viețile lor în anul care vine.

Șampania

Savurarea unui pahar de șampanie este o tradiție comună de Anul Nou. Popularizată inițial la curtea lui Ludovic al XIV-lea, asocierile cu bogăția și regalitatea s-au scurs până la clasele de mijloc ca o formă de „băutură aspirațională”. 

Cu timpul, șampania a fost asociată cu sărbătoarea, iar în secolul al XIX-lea, ziarele au început să asocieze șampania cu întâlnirile de familie de sărbători. Până în secolul XX, șampania a devenit o necesitate pentru noaptea de Anul Nou, iar acum este un element de bază al sărbătorilor de Anul Nou.

Cine sărbătorește prima oară anul nou

Primele țări care sărbătoresc Anul Nou sunt cele situate imediat la vest de Linia Internațională a Datei.

Națiunile insulare Samoa, Tonga și Kiribati intră în noul an cu 16 ore înaintea României.

Struguri la miezul nopții

În Spania, mâncatul strugurilor la miezul nopții este atât o tradiție, cât și o superstiție. La miezul nopții, spaniolii mănâncă 12 struguri care simbolizează 12 luni norocoase care urmează. În unele zone, se crede, de asemenea, că strugurii alungă vrăjitoarele și răul în general. Această tradiție este ținută și în România.

Artificii

Ajunul Anului Nou este adesea sărbătorit cu focuri de artificii și zgomote. În antichitate, se spunea că focul și zgomotul alungă spiritele rele și aduc noroc. Focurile de artificii au fost inventate de chinezi și li se atribuie acestora legătura cu sărbătorile de Anul Nou.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Obiceiuri în New York

Aruncarea bilei în Times Square este un ritual de lungă durată de Anul Nou, iar tradiția a început în urmă cu peste 100 de ani. În 1907, focurile de artificii au fost interzise în New York, așa că orașul a decis să încerce ceva diferit. În loc de focuri de artificii, au coborât o minge de 700 de kilograme făcută din lemn și fier.

Cântec pentru un an nou

Cântecul „Auld Lang Syne” este sinonim cu noaptea de Anul Nou. Versiunea cântecului care este cel mai mult cântată astăzi se bazează pe un poem al poetului scoțian Robert Burns. Titlul se traduce literal prin „vechi de mult timp”, dar în realitate se referă mai degrabă la „vremuri vechi” sau „vremuri de demult”.

Cea mai mare petrecere în pijama din lume

În ajunul Anului Nou din 2009, 1075 de persoane au participat la o petrecere în pijama la clubul de noapte Metropolis Fremantle din Perth, Australia. Petrecerea a fost ideea proprietarului clubului și a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai mare petrecere în pijamale din lume.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Tradiții ciudate

În unele părți din Columbia, Cuba și Puerto Rico, familiile umplu cu lucrurile lor o păpușă masculină în mărime naturală și o îmbracă cu haine vechi de la fiecare membru al familiei. Când ceasul bate miezul nopții, păpușa, numită Dl. Old Year, este incendiată. Credința este că în păpușă sunt îndesate amintiri și asocieri rele, iar arderea ei va scăpa oamenii de toate lucrurile rele întâmplate anul trecut și va aduce fericire pentru noul an.

Primul pas

„Hogmanay” este cuvântul scoțian care desemnează ultima zi a anului. Obiceiurile variază în toată Scoția, dar cel mai răspândit obicei se numește „first-footing”, care începe imediat după miezul nopții. 

Tradiția presupune să fii prima persoană care trece pragul unui prieten sau vecin, iar oferirea de cadouri simbolice aduce noroc celui care le primește.

În mod tradițional, bărbații înalți, cu părul negru, sunt preferați pentru a fi cei care fac primul pas.

Sparge o farfurie

În Danemarca, este o tradiție să spargi farfurii de ușa de la intrare a prietenului tău la miezul nopții. Să găsești o grămadă mare de porțelanuri sparte la ușa ta este considerat norocos, pentru că înseamnă că ai mulți prieteni loiali.

Revelion pe plajă

Plajele braziliene sunt un loc unde trebuie să fii în noaptea de Anul Nou, în special plaja Copacabana din Rio. Plajele sunt populare, pe de o parte pentru că pot găzdui milioane de petrecăreți și, pe de altă parte, pentru că este locul unde se desfășoară ritualul Iemanja. 

Când se taie porcul. Tradiții si obiceiuri de Ignat 2022

Lemanja este zeița mării, iar în ajunul Anului Nou, flori albe, bijuterii, orez, parfum și alte cadouri sunt aruncate în ocean ca ofrandă, iar dacă ofranda ta se întoarce, înseamnă că zeița nu este mulțumită și nu îți va îndeplini dorința.

O noapte excelentă pentru o ședință de spiritism

În Mexic, ajunul Anului Nou este considerat a fi cel mai bun moment pentru a transmite un mesaj unei persoane dragi pierdute. La Taos Inn din New Mexico, oamenii pot plăti 15 dolari pentru o sesiune de 15 minute de spiritism și meditație.

Sursa foto: 123rf.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton