Fie că plângi de ciudă, fie de nervi sau pentru că suferi îngrozitor de tare, plânsul declanșează reacții nebănuite în organism. Iar unii dintre noi se aleg și cu dureri de cap insuportabile după un plâns zdravăn. Deși nu se cunoaște o cauză exactă a acestui fenomen, iată câteva posibile explicații la de ce apar durerile de cap după ce plângi.
Cuprins
Aproape că nu e om care să nu fi suferit o durere de cap, măcar o dată în viață. Și știm cu toții că e greu de suportat. Din te miri ce motiv se declanșează. Iar când începe, e de rău. Și nu e o soluție să înghiți pastile cu pumnul, chiar dacă fac parte din categoria celor care se eliberează fără prescripție medicală. Căci e posibil ca durerea puternică de cap să fie un mare semnal de alarmă. Și ar trebui să ții cont și de ce apar durerile de cap după ce plângi.
Ce este plânsul și de ce se declanșază
Prin plâns, organismul își eliberează tensiunea acumulată din emoții. Și lacrimile încep să șiroiască, involuntar, fie în timpul unui film, fie ascultând o melodie ce trezește amintiri, fie la auzul unei vești triste sau când suntem extrem de nervoși ori trecem prin clipe grele. Un plâns zdravăn eliberează tensiunea, dar aduce și disconfort. Ochii și fața se înroșesc, nasul curge… Iar cel mai urât efect nedorit este durerea de cap.
Așadar, plânsul este o reacție firească a organismului uman. Oamenii de știință nu au reușit să descopere încă de ce apar durerile de cap după ce plângi. Totuși, se speculează deocamdată că tipul lacrimilor ar fi de vină. Și asta pentru că organismul e capabil să producă trei tipuri de lacrimi: bazale, reflexe și emoționale. Lacrimile bazale sunt esențiale pentru protecția și hrănirea continuă a ochiului. Sunt produse de glandele lacrimale și sunt situate sub pleoape.
Lacrimile reflexe apar ca reacție la substanțe iritante. Știi cum e când cureți sau toci ceapă ori îți intră ceva fum de țigară în ochi. Pe de altă parte, lacrimile emoționale se declanșează atunci când creierul determină corpul să elibereze hormonii de stres. La supărare, organismul eliberează hormoni de stres, precum cortizolul. Iar aceștia impulsionează neurotransmițătorii să declanșeze anumite reacții fizice. Lacrimile și presiunea de la nivelul frunții și al tâmplelor se numără printre ele.
De ce apar durerile de cap după ce plângi
Acetilcolina este unul dintre neurotransmițătorii care ajută la stimularea glandelor lacrimale. În momentul în care lacrimile încep să curgă, au loc mai multe reacții. Nările încep să se umfle, provocând congestie în sinusuri. Mușchii capului și gâtului încep și ei să se strângă. Simți presiune la nivelul frunții, care se traduce prin durere de cap.
Un alt motiv pentru care apar durerile de cap după plâns este deshidratarea. În timpul unei reprize de plâns se elimină apa din organism iar rezultatul este o durere de cap. Un masaj ușor, niște comprese, exercițiile de respirație pot fi de ajutor. Numai că există mai multe tipuri de dureri de cap care se declanșează după plâns.
Durerea de cap declanșată de tensiune
Cum am spus deja, în timpul plânsului, musculatura feței și a gâtului se contractă. Iar durerea apare atât la nivelul frunții, al mandibulei, cât și la ceafă. Este cel mai frecvent tip de durere de cap care apare după un plâns zdravăn. Și, în general, nu apare decât în aceste condiții și niciodată în rest. Îți dai seama dacă durerea de cap este declanșată de tensiune dacă o simți pe ambele părți ale capului, pe ceafă și la nivelul feței. E ca și cum ți-ar strânge cineva capul și fața cu o bandă elastică.
Durerea de cap sinusală
În timp ce plângi, lacrimile curg din glandele lacrimale, situate la îmbinarea pleoapelor. Când cantitatea de lacrimi este foarte mare, sistemul de drenare este suprasolicitat. Drept urmare, o parte dintre ele ajung în canalul nazal. Aici se află și sinusurile, care se întind de la pomeți până în mijlocul frunții. Odată ajunse la nivelul sinusurilor, lacrimile se amestecă cu mucusul și fac ca nasul să curgă abundent.
De aici până la apariția durerii de cap e numai un pas. Simți presiune puternică la nivelul frunții, între ochi și la nivelul pomeților. Și durerea se accentuează treptat. De reținut însă că acesta nu este un tip de durere frecvent. De cele mai multe ori, îl experimentează persoanele care suferă deja de sinuzită. Și se poate confunda ușor și cu anumite tipuri de migrene.
Migrena
Migrenele nu sunt niște banale dureri de cap. Iar cei ce suferă din cauza lor știu prea bine asta. Or, o criză de migrenă se poate declanșa foarte ușor în urma unei reprize de plâns cauzată de stres, frustrare sau pur și simplu pentru că te simți copleșit. S-a și demonstrat de altfel că stresul este principalul factor declanșator al migrenelor, fiind urmat de epuizare.
Un studiu aprofundat a descoperit faptul că plânsul poate activa sistemul nervos autonom. În plus, se arată că migrenele se pot declanșa din cauza dereglărilor sistemului nervos simpatic, parte a sistemului nervos autonom. Durerile sunt de la moderate la extrem de puternice și se pot confunda foarte ușor cu cele date de sinuzite. Pe lângă durerea de cap, mai pot apărea amețeli, grețuri, vomă și sensibilitate la mirosuri, lumină și zgomote.
În general, persoanele care fac des crize de migrenă primesc niște semnale înainte: tulburări de vedere sau amorțeli ale membrelor. Uneori, durerea apare doar pe o parte a capului, extinzându-se ulterior. Apoi apar senzația de greață, vărsăturile, amețelile, sensibilitatea la lumină sau la anumite mirosuri ori sunete.
Crizele încetează la fel de brusc cum apar. Iar specialiștii cred că este vorba despre un dezechilibru al serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii, sau despre faptul că fibrele nervoase din jurul vaselor de sânge devin foarte sensibile. Migrena poate fi un semnal privind funcţionarea deficitară a ficatului, boli ale coloanei sau hipertensiunea. Și poate fi și o consecință a alimentației.
Cum tratezi durerile de cap care apar după ce plângi
Știind în mare de ce apar durerile de cap după ce plângi, e important să știi și ce să faci ca să scapi de ele. Și așa suferi, dacă ai avut deja o criză de plâns, nu-i așa? Numai o durere de cap insuportabilă îți mai lipsește. Până să ajungi la un medic cu care să te consulți poți lua câteva măsuri simple:
Bea apă
Cum am spus deja, plânsul deshidratează. Iar asta poate declanșa o durere de cap. Drept urmare, bea un pahar cu apă imediat ce te mai liniștești din plâns. Apoi, hidratează-te în mod normal.
Masaj ușor
Masează-ți ușor, cu mișcări circulare, tâmplele, ceafa și fruntea. Acordă atenție și pomeților. Vei reduce astfel din tensiunea acumulată la nivelul mușchilor din aceste zone și vei ameliora și durerea.
Odihnește-te
Odihna te va ajuta să te liniștești, să îți pui ordine în gânduri. Trage jaluzelele, întinde-te și odihnește-te măcar o oră.
Comprese
Folosește comprese reci sau calde, în funcție de cum te simți mai bine, pentru a detensiona musculatura contractată.
Mișcă-te
Dacă ai posibilitatea, fă puțină mișcare după o repriză zdravănă de plâns. Poate fi vorba despre o scurtă plimbare în aer liber sau câteva exerciții ușoare. Endorfinele eliberate vor combate durerea de cap. Atenția îți va fi captată de mișcările pe care corpul le face, distragându-te de la durerea sâcâitoare.
Bea cafea
Dacă te confrunți cu o durere de cap sâcâitoare după plâns, încearcă să bei o cafea. Cofeina ajută la restricționarea fluxului de sânge care provoacă presiune în jurul creierului. Iar asta poate ajuta la diminuarea durerii de cap.
Medicamente
Dacă simți că metodele menționate anterior nu te ajută îndeajuns, ia o aspirină, un ibuprofen sau un antiinflamator ușor, care se eliberează fără prescripție medicală. Dacă te știi cu probleme la nivelul sinusurilor, folosește un irigator nazal sau fă inhalații pentru a-ți curăța nările.
Când să mergi la medic
Câte o durere de cap din când în când nu reprezintă un motiv major de îngrijorare. Totuși, dacă observi că plângi tot mai des, iar durerile de cap apar frecvent după aceea, e cazul să tragi semnalul de alarmă. Tristețea acumulată poate avea un impact negativ atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mintale. Depresia poate favoriza apariția unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și boala Alzheimer, care pot fi fatale.
Drept urmare, numai un medic poate ști care este cauza problemelor tale și de ce apar durerile de cap dupa ce plângi. Și tot el este cel care îți poate recomanda tratamentul adecvat. Iată și alte câteva cauze posibile ale durerilor de cap, la care nici nu te-ai fi gândit:
Scrâșnești din dinți
Bruxismul (scrâșnitul din dinți în somn) duce la cefalee cronică, migrene și dureri în zona tâmpelor.
Ai deviație de sept
Lipsa tratamentului deviației de sept poate determina migrene și cefalee din cauza oxigenării proaste a creierului, a somnului neodihnitor cu stare de oboseală cronică, otite și sinuzite frecvente.
Ochii nu văd bine
Pete ciudate, imagini în zig-zag, forme strălucitoare, dureri constante în fundul ochilor, toate anunță probleme cu vederea.
Anevrismul cerebral
Foarte multe dintre persoanele cu anevrism cerebral au dureri asemenea migrenelor. Hipertensiunea arterială necontrolată este unul dintre factorii declanșatori.
Nu tolerezi anumite alimente
Intoleranța alimentară se poate manifesta prin migrene, stări de oboseală permanentă, balonare sau dificultatea de a pierde kilogramele în plus.
Bila suferă
Când fierea nu face față alimentelor pe care i le oferi, se manifestă. Durerea de cap, însoțită de greață și vărsături, precum și durerea abdominală (confundată adesea cu cea de stomac) sunt semne ale unor afecțiuni biliare.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: medicalnewstoday.com,
Citește și De ce este sângele roșu. De ce se spune despre nobili că au sânge albastru