Unii se culcă „odată cu găinile' și se trezesc „cu noaptea-n cap'. Alții sunt adevărate „păsări de noapte' și ar prefera ca dimineața să nu existe. Fiecare are ritmul lui în care funcționează bine. Însă, când apar tulburările de somn, vin și problemele. Iar somnul joacă un rol important în menținerea sănătății. Așa că iată de ce e bine să te culci mai devreme în fiecare seară.
În zilele noastre, să ai un program de somn corespunzător este o adevărată provocare. Chiar dacă vrei, să adormi mai devreme e doar un vis frumos. Pentru alții, pare pierdere de vreme să te culci „odată cu găinile’. Alții consideră că nu sunt suficiente ore într-o zi ca să-ți permiți luxul somnului prelungit. Și sunt și aceia care se chinuie să adoarmă, chiar și la ore târzii, în ciuda oboselii acumulate. Totuși, specialiștii susțin că somnul odihnitor face minuni pentru organism. Și explică de ce e bine să te culci mai devreme în fiecare seară.
Cât ar trebui să dormim
Există un consens al experților din cercetarea somnului asupra unui program de somn pentru un adult. Și acesta înseamnă între 7 și 9 ore de somn pe noapte. „Putem considera că există o problemă atunci când o persoană raportează acuze subiective, repetitive, de calitate redusă a somnului, precum treziri nocturne frecvente, dificultăți de a adormi sau de menține somnul pe parcursul nopții, acuze de somn agitat.’, declară dr. Alexandru Pavel, medic psihiatru.
Drept urmare, dacă cineva prezintă somnolență pe parcursul zilei, oboseală persistentă, dificultăți de concentrare sau modificări ale dispoziției, ar trebui să consulte un specialist. „De altfel, aproximativ 40% dintre adulți afirmă că somnolența din timpul zilei interferă cu munca sau activitățile sociale cel puțin câteva zile pe lună ca o consecință a lipsei de somn. Astfel, somnolența diurnă, poate determina tulburări de concentrare, accidente rutiere, reducerea productivității și a performanței la locul de muncă.’, explică medicul Alexandru Pavel.
De ce e bine să te culci mai devreme în fiecare seară
Acum că știi cât ar trebui să dormi în fiecare noapte, e cazul să afli și de ce e bine să te culci mai devreme în fiecare seară. Ce înseamnă mai devreme? Ei bine, în jurul orei 21:00 ar fi ideal să mergi la culcare. Și iată ce beneficii ai putea avea:
Îți păstrezi greutatea în limite normale
Potrivit specialiștilor, există o legătură între somnul deficitar și kilogramele în plus. Cu cât dormi mai puțin, cu atât riști să te îngrași mai mult. Și nici nu-ți va fi ușor să scapi de kilograme. Vei resimți oboseală pe tot parcursul zilei, așa că nu vei mai avea chef de mișcare sau de alimente sănătoase. Dimpotrivă, îți va crește pofta de dulce și de gustări dăunătoare siluetei.
Pe lângă o dietă adecvată și exerciții fizice, somnul joacă un rol crucial în menținerea greutății. Un somn odihnitor reglează nivelul zaharurilor din sânge și stimulează metabolismul. De altfel, somnul corespunzător poate chiar să reducă riscul de apariție a dibetului de tip 2.
Ai o inimă sănătoasă
Un somn sănătos înseamnă și o inimă sănătoasă. Căci și „motorul vieții’ are nevoie de odihnă. Și se menține în formă dacă îi oferi minimum 7 ore de somn pe noapte. Culcatul devreme și somnul profund scad tensiunea arterială și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare pe termen lung. Drept urmare, scade și riscul de accident vascular cerebral și de infarct.
Îți crești imunitatea și rezistența
Regenerarea celulară se produce în timpul somnului nocturn. Iar asta stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor. Cele 7-8 ore de somn sunt cruciale pentru un sistem imunitar apt să te apere. Lipsa somnului și culcatul la ore nepotrivite nu doar afectează imunitatea ci determină și durata de recuperare în urma unei boli sau a unei intervenții chirurgicale. Așadar, un somn adecvat te protejează în fața virusurilor și bacteriilor periculoase.
Scazi riscul de boli cronice
Pe lângă alimentația sănătoasă și mișcarea regulată, somnul contribuie substanțial la scăderea riscului de a dezvolta boli cronice grave. Cum am spus deja, diabetul și bolile cardiovasculare nu se prea apropie de cei care dorm când, cum și cât trebuie.
Chiar și anumite forme de cancer sau de demență se pot preveni cu ajutorul unui program de somn bine stabilit. Și asta pentru că, în timpul somnului, celulele se regenerează și repară vasele de sânge care irigă toate organele vitale. Prea puțin somn duce la deteriorarea organelor și apariția problemelor de sănătate.
Îmbunătățești memoria
Somnul nocturn suficient ajută la absorbția și reținerea informațiilor de peste zi. Asta ne ajută să învățăm mai ușor lucruri noi și ne îmbunătățește memoria. În timpul somnului, creierul consolidează ceea ce a primit cât a fost în stare de veghe. Drept urmare, dacă ai de dat un test important mâine, în loc să stai până târziu să recapitulezi, mai bine te culci mai devreme și lași creierul să-și facă treaba în somn.
Ai mai multă energie și productivitate
Cu toții am trecut măcar o dată prin acea stare în care ne-am fi dorit să nu ne fi trezit. Suntem obosiți, abia ne mișcăm și nu reușim să ne concentrăm la nimic. Și se întâmplă asta exact atunci când avem mai multă treabă de făcut. După ce am stat până târziu cu o seară înainte.
Lipsa somnului își spune cuvântul. Când nu dormi suficient, nu mai ai timp să intri în așa-numitul somn REM, cel mai profund. Or, acesta este esențial pentru stimularea creierului în centrii dedicați rezolvării problemelor și gândirii creative. S-a și dovedit că cei care au un somn profund sunt cu peste 30% mai productivi.
Capeți stare de bine și chef de viață
Cu cât dormi mai puțin și mai prost, cu atât vei fi mai depresiv. Este și acesta un răspuns la de ce e bine să te culci mai devreme în fiecare seară. S-a dovedit că cei care se culcă foarte târziu suferă în timp de gândire negativă. Somnul redus ca durată și întrerupt este asociat cu gândirea pesimistă.
Pe de altă parte, psihologii susțin că o rutină de somn adecvată curăță mintea de gândurile negre și o ajută să se concentreze la găsirea de soluții pentru potențialele probleme. Există și o zicală străveche potrivit căreia „Culcatul devreme seara și trezitul dimineața devreme aduc omului sănătate, bogăție și înțelepciune’. Sau, cum se spune pe la noi, „Noaptea e un sfetnic bun’ și „Cine se școală de dimineață departe ajunge’.
Somnul bun alungă și anxietatea și depresia, precum și alte tulburări asociate stresului. Odihna te face să te simți mai vesel și mai plin de viață. Când ceva ne produce plăcere, creierul eliberează serotonina care ne calmează și ne face fericiți. În plus, somnul odihnitor ne crește stima de sine și încrederea în propria persoană. Ne face să ne simțim mai atrăgători și mai puternici.
Cum să procedezi ca să adormi mai devreme
Dacă te numeri printre „păsările de noapte’, vei spune că îți va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să te adaptezi unui astfel de program de somn. Totuși, Dr. Raj Dasgupta, medic de medicină internă și somnolog, spune că este esențial să obținem cantitatea și calitatea somnului adecvate pentru a avea beneficii pentru sănătate.
Calitatea somnului este determinată de cât de bine dormim pe parcursul nopții, așa încât să ajungem la somnul profund. Și ca să obținem asta e nevoie să ne culcăm devreme. Pentru început, putem să ne băgăm în pat, fără surse de distragere, la aceeași oră, în fiecare seară. Și ne vom trezi, indiferent, cât am dormit, la aceeași oră dimineața. Nu vom consuma mese bogate la cină, nu vom consuma alcool. O astfel de rutină va intra în reflex după o vreme.
Pentru „păsările de noapte’, obiceiul se poate crea treptat. Poți începe prin a scădea ora de culcare cu câte 15 minute în fiecare seară. Și trezirea se va face invariabil la aceeași oră dimineața. La fel ca și în cazul precedent, rutina va intra treptat în reflex. Dar e nevoie de foarte multă voință și complianță.
Când e cazul să ceri ajutor de specialitate
Putem vorbi despre insomnie atunci când o persoană nu poate adormi sau se trezește des sau foarte devreme. Iar această situație persistă cel puțin 3 nopți pe săptămână, pe o durată de cel puțin trei luni. Insomnia primară, care nu este determinată de boli psihice, fizice sau de consumi de substanțe, apare ca o consecință a stresului, din cauza supărării sau la gândul că nu se va putea odihni din nou.
Din acest moment, majoritatea persoanelor intră într-un cerc vicios, în care cu cât se străduiesc mai mult să adoarmă cu atât devin mai agitate. Și își cresc dificultatea de a adormi. Totuși, dacă o persoană a dormit toată viața mai puțin de 7 ore și acest lucru reprezintă o normalitate în viața sa, nu putem vorbi despre o insomnie. Dar o persoană care resimte insomnia ca fiind intens neplăcută sau deranjantă, care persistentă în timp, iar consecințele îi afectează performanța la muncă sau relațiile cu cei din jur, ar trebui să solicite o evaluare de specialitate.
„Aproape toate tulburările mintale pot asocia tulburări ale somnului. Însă cele mai frecvente care se asociază cu insomnia sunt: depresia, tulburările de anxietate și dependența de alcool. Trebuie avut în vedere că prezența unei tulburări psihice este de 2-3 ori mai frecventă la persoanele cu insomnie. Din punct vedere al bolilor fizice, insomnia este asociată cu boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică), sindrom metabolic (obezitate, toleranță alterată la glucoză), respiratorii, gastrointestinale, renale și musculoscheletale.’, subliniază dr. Alexandru Pavel.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: reva.edu.in, fortune.com, yesmd.com,
Citește și Alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași