De ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta

De ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta este important să știi. Chiar dacă ai certitudinea că nu le-a mai purtat nimeni înainte și că nu ai ce să pățești. Ca să nu ai parte de suprize neplăcute, e foarte important să te informezi despre de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta.

Fie că le-ai cumpărat direct din magazin, fie că le-ai comandat online, hainele noi sunt o reală bucurie. Arată impecabil și stârnesc admirația celor din jur. Așa că de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta? Mai degrabă riști să le strici chiar înainte de a te bucura de ele. Căci știm cu toții că, după spălare, culorile pălesc, materialele se modifică, unele haine necesită călcate…

De ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta

Dacă te numeri printre cei care, din diferite motive, preferă să le îmbrace sau să le depoziteze ca atare, e cazul să afli de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta sau a le pune în dulap. Altminteri, s-ar putea ca prețul plătit să fie unul mult mai mare, chiar dureros, decât cel al achiziției. Nu degeaba recomandă specialiștii spălarea obiectelor vestimentare înainte de purtare.

Mai ales lenjeria intimă, tricourile, pantalonii și tot ce intră în contact direct cu pielea trebuie igienizate temeinic. Și iată de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta:

Coloranții pot intra în piele

Unul dintre motivele pentru a nu purta hainele noi fără a le spăla înainte este conținutul ridicat de coloranți din materiale. Majoritatea materialelor se fac din fibre sintetice, precum poliesterul sau acrilicul. Iar pentru colorarea acestora se folosesc vopseluri cu azoaniline.

Aceste substanțe pot provoca reacții agresive la nivelul pielii, în special la copii și bebeluși. Dacă alergia este severă, erupția la nivelul pielii poate să semene cu cea provocată de iedera otrăvitoare. Chiar și în cazurile mai puțin grave pot apărea pete uscate, inflamate, ce dau mâncărimi insuportabile.

Hainele noi pot fi contaminate

Știai că păduchii, bacteriile, ciupercile și chiar râia se pot transfera de la o persoană la alta prin obiectele de îmbrăcăminte, fie ele și noi? O simplă probă în magazin îți poate aduce surprize extrem de neplăcute. Trebuie să te gândești că, încă din fabrică, materialele intră în contact cu diferite persoane.

Apoi, trec prin procesul de ambalare și urmează să fie transportate. În tot acest lanț, nu se respectă condiții stricte de igienă. Ba mai mult, pe parcurs, se pot contamina cu tot felul de germeni, paraziți, bacterii, ciuperci ori virusuri. Dacă nu se văd cu ochiul liber, asta nu înseamnă că ele nu există. În plus, aducându-le acasă și depozitându-le, fără a le spăla înainte, alături de celelalte haine din șifonier, e posibil să-ți contaminezi întreaga garderobă.

Materialele pot conține substanțe chimice periculoase

Mulți dintre producători utilizează diferite substanțe chimice menite să confere textură materialelor, să reducă șifonarea sau să mențină structura. Or, acestea pot fi foarte periculoase pentru pielea sensibilă. Ureea-formaldehidă este cel mai frecvent folosită. Are un miros foarte intens, dar îmbunătățește textura materialelor și reduce cutele provocate de șifonare.

Mirosul poate să nu dispară nici după prima spălare. Dar e utilă pentru a anihila posibilitatea mucegăirii în timpul transporturilor foarte lungi, în containere pline de umezeală. Deși nu face rău tuturor, cei mai sensibili se pot confrunta cu erupții cutanate severe, mai ales în zona axilelor, pe gât, talie și la nivelul coapselor. Și este considerată și cancerigenă.

Pe de altă parte, PFC, o substanță hidrofugă pe bază de fluorocarbon, se utilizează cu scopul de a face materialele impermeabile. Și aceasta poate fi periculoasă. O altă substanță carcinogenă sintetică, foarte ușor absorbită în piele, este AZO, un colorant dispersant. Și adesea a fost asociată cu apariția dermatitei de contact. Dermatologii atrag atenția și asupra chinolinei care se găsește în cantități mari cu precădere în poliester. Aceasta nu cauzează numai alergii, ci poate duce și la apariția cancerului.

Ce boli poți lua de la hainele noi

Reziduuri din mașinile de cusut, reziduuri de vopsea rămân în materiale. Și tot felul de germeni patogeni se pot dezvolta în hainele noi. Mai ales dacă au fost ținute luni de zile prin depozite. Dacă încă nu te-ai lămurit de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta, trebuie să continui lectura. Căci riscul de îmbolnăvire în urma purtării hainelor noi nespălate este crescut. De la coronavirusul care ne-a speriat pe toți, până la boli de piele greu de tratat și chiar cancer, există o sumedenie de boli cu care ne putem pricopsi.

Erupții cutanate

Riscul de a face boli de piele de la hainele noi este destul de mare, mai ales în cazul hainelor de o calitate mai slabă. Hainele noi, oricât de bine călcate ar fi și oricât de curate ar părea, pot ascunde multe bacterii și reziduuri de la vopselele folosite, care pot provoca iritații. Procesele chimice prin care trec materialele textile implică folosirea unor substanțe și vopsele iritante pentru piele și pentru sistemul respirator.

„De obicei, la prima purtare, se pot observa pete roșii în zonele unde transpiri mai mult, la subraț, pe abdomen, în jurul gâtului sau între picioare', a explicat dr. Donald Belsito, profesor dermatolog la Centrul Medical al Universității Columbia din New York. Dr. Belsito a atras atenția și asupra îmbolnăvirilor cu râie. Se poate transmite foarte ușor prin hainele probate de un individ bolnav. Acarienii, principalii vinovați, pot trăi în cutele hainelor până la 4 zile, fără să se hrănească, până găsesc o gazdă nouă.

Paraziți

Riscul de a lua paraziți este minim dacă speli hainele noi imediat după cumpărare. Dr. Belsito avertizează și asupra paraziților, care pot rezista săptămâni întregi ascunși printre haine. „Am văzut cazuri de infestare cu păduchi pe care pacientul i-a luat probabil probând haine în care se aflau paraziții și ouăle lor. Păduchii sau puricii par să fie atrași mai mult de hainele din fibre naturale, decât de cele din materiale sintetice'.

Dermatita alergică

Este una dintre afecțiunile cel mai greu de controlat. De altfel este o reacție a sistemului imunitar la alergenii care intră în contact cu pielea. Coloranții dispersanți sunt principalii responsabili pentru declanșarea acesteia. Or tocmai aceștia se află în cantități foarte mari pe hainele noi.

Transpirația și frecarea fac ca transferul acestora în piele să fie mai rapid. În plus, dacă avem o rană deschisă sau altă leziune, riscul ca substanța să pătrundă mai repede și să rămână mai mult în corp este mai mare. Și ne alegem cu mâncărimi, iritații, înroșirea și pătarea pielii. Așa că iată de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta.

Cancer

Un studiu realizat de către cercetătorii suedezi de la Universitatea din Stockholm a testat 31 de obiecte vestimentare diferite, cumpărate din magazinele mari. Au fost alese haine din diferite materiale, de la diferite mărci, confecționate în diferite țări. În 29 din cele 31 de obiecte vestimentare au găst chinolină. Și conținutul a fost mai ridicat în cele care conțineau poliester. Substanța este considerată carcinogenă.

Printre potențialele cauzatoare de cancer se numără și nitroanilinele și benzotiazolii, alte două substanțe prezente în compoziția hainelor, potrivit profesoarei de chimie analitică Ulrika Nilsson, membră a grupului de cercetători suedezi.

Boli respiratorii

La fel ca și dermatita de contact, și astmul alergic se poate declanșa din cauza chimicalelor din hainele noi. Acestea pot conține compuși organici volatili ai substanțelor utilizate la confecționare. Pe lângă faptul că pot irita pielea, atacă și ochii, dar și căile respiratorii și plămânii. În plus, există și situații în care pot duce la dereglări hormonale și tulburări endocrine.

Un alt aspect important este faptul că mulți comercianți utilizează parfumuri speciale, bețișoare sau lumânări parfumate, pentru a odoriza spațiul comercial. Aceste arome se impregnează cu timpul în materiale. Și pot duce la apariția problemelor, chiar dacă nu hainele nu au fost probate de nimeni niciodată.

Cum să speli hainele noi ca să nu le strici

Acum că ai aflat de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta, e cazul să știi și cum să le speli. Și e important să știi că și lenjeriile de pat și prosoapele ar trebui să fie tratate la fel ca și hainele noi în acest context. În plus, și textilele achiziționate din magazinele second-hand au nevoie de atenție sporită.

Acestea trebuie spălate și lăsate la uscat, în scopuri igienice și pentru a preveni, așa cum am explicat anterior, iritarea pielii. Când vrei să speli diverse articole vestimentare, ține cont și de instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire a acestora. Optează pentru programul de spălare potrivit, la temperatura recomandată de specialiști.

Chiar și numai un ciclu la mașina de spălat, cu apă rece, fără detergent, va reuși să elimine o mare parte din elementele toxice din materiale. Și vei avea surpriza să vezi cât de multă spumă colorată va fi în cuvă în timpul clătirii, chiar dacă nu ai folosit detergent.

Un alt aspect important este să speli hainele noi separat pentru prima dată. Eviți astfel atât transferul de culoare, cât și posibila contaminare a celorlalte rufe. În general, se recomandă spălarea hainelor pe dos, pentru a evita deteriorarea. Dacă ai de-a face cu haine din materiale sensibile, spălatul de mână este foarte eficient. Vei urma instrucțiunile de pe etichetă și vei folosi un detergent delicat.

Chiar dacă ți se pare amuzant sau ciudat, un dezinfectant nontoxic poate face minuni. Un pic de vodcă pulverizată peste hainele noi poate reduce substanțial numărul bacteriilor prezente și neutralizează mirosurile. Poți clăti hainele cu o soluție din vodcă, oțet alb și apă tot în același scop.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: thespruce.com, cslaundry.com, nypost.com,

Citește și Cum să speli rufele colorate ca să-și păstreze strălucirea

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton