De ce este bine să nu arunci cojile de ouă. La ce să le folosești

.

De ce este bine să nu arunci cojile de ouă? La ce să le folosești? Sunt întrebări firești pentru toți cei obișnuiți să se descotorosească de ceea ce pare inutil prin casă. Chiar dacă nu te numeri printre adepții „leacurilor băbești', există câteva motive să păstrezi cojile de ouă. Și iată de ce este bine să nu arunci cojile de ouă.

Ouăle sunt nelipsite din orice bucătărie. Ușor de preparat ca atare sau de integrat în diferite rețete și sățioase, se consumă cu plăcere la orice vârstă. Ceea ce poate nu știai este faptul că și cojile au importanța lor. Chiar dacă, de cele mai multe ori, ajung la gunoi. Așa că e cazul să afli la ce să le folosești și de ce este bine să nu arunci cojile de ouă.


De ce este bine să nu arunci cojile de ouă

Poate că sună clișeic deja că se face multă risipă, că gunoiul excesiv poluează și afectează mediul. Dar, lăsând la o parte asta, trebuie să știi de ce este bine să nu arunci cojile de ouă spre propriul tău beneficiu. De la consumul cu scop medicinal, până la cosmetică și utilizarea în scopuri domestice, sunt o mulțime de motive să nu arunci la gunoi cojile de ouă.

Îngrășământ pentru plante

Cojile de ouă, bine uscate și apoi pisate mărunt, sunt un foarte bun îngrășământ pentru plante. Și apa în care au fiert ouăle poate fi folosită în același scop, deoarece conține săruri minerale care fortifică plantele. Pentru a obține un îngrășământ bun, trebuie să speli bine cojile de ouă și să le înlături membranele interioare. Apoi, le pisezi ușor și le lași la uscat. Presărate pe sol, reprezintă o sursă ideală de carbonat de calciu și reduc aciditatea solului. Un mare avantaj este că nu miros urât ca alte tipuri de îngrășăminte naturale.


Suporturi pentru răsaduri

În loc să folosești tot felul de recipiente din plastic pentru a planta semințe, cojile de ouă pot fi cele mai bune alternative. Poți folosi ca bază chiar cartonul în care ai cumpărat ouăle. Și vei folosi jumătăți în care pui pământ și plantezi semințele din care vor ieși răsadurile. Un avantaj este că le vei putea planta ulterior cu totul în pământ, după ce ai sfărâmat puțin cojile, fără a afecta rădăcinile.

Repelent pentru dăunători

Un alt răspuns la întrebarea de ce este bine să nu arunci cojile de ouă constă în faptul că pot fi un repelent natural. Lucrează foarte bine pentru protecția plantelor, îndepărtând melcii, limacșii, râmele și alte vietăți. Trebuie doar să le pisezi și să le presari pe sol. De asemenea, țin la distanță șopârlele și păianjenii. Așa că dacă locuiești la curte, poți presăra coji pisate de ouă la ferestre și în dreptul ușilor, ca să te ferești de astfel de musafiri nepoftiți.


Detergent abraziv natural

Într-o lume plină de chimicale, cojile de ouă pot fi cel mai bun detrgent pentru curățat. Pudra abrazivă din coji de ouă nu este toxică și e foarte eficientă. Se face din coji de ouă bine uscate și măcinate apoi fin. Într-un borcan, se amestecă o parte pulbere de coji și trei părți bicarbonat. Când ai nevoie, amesteci puțin din acest amestec cu oțet sau cu apă. Tigăile, oalele, obiectele și suprafețele care necesită curățare prin frecare vor străluci.


Desfundă chiuveta

Lasă câteva coji mărunțite să cadă prin scurgerea de la chiuveta înfundată. Poți adăuga și puțin bicarbonat cu oțet. Fărâmăturile de coji vor atrage după ele toate reziduurile care au blocat scurgerea.

Curăță termosurile și sticlele

Cu siguranță te-ai întrebat cu ce ai putea curăța impecabil pe interior termosul preferat în care îți iei cafeaua la serviciu. Știi și tu că urmele dezagreabile rămase în interiorul termosurilor și al sticlelor se curăță destul de greu. Toarnă în astfel de recipiente un amestec din apă fierbinte și coji de ouă zdrobite, cât să umpli cam o treime. Închide bine vasul și apoi scutură-l în toate direcțiile câteva minute. Apoi, varsă amestecul și clătește bine. Nu-i așa că a fost ușor și de folos?


Uz cosmetic

Dacă te întrebi de ce este bine să nu arunci cojile de ouă, acesta e chiar un motiv bun. Căci le poți transforma într-un tratament cosmetic care să-ți facă tenul impecabil. Folosește pudră din coji de ouă amestecată cu albuș și aplic-o ușor pe toată fața. Las-o să se usuce și apoi curăță bine cu apă călduță. Dacă ai o piele sensibilă, care se irită ușor, poți face o altă soluție. Pune coaja de la un ou într-un pahar cu oțet de mere și las-o la macerat câteva zile. Folosește soluția obținută pentru tamponarea zonelor iritate sau cu mâncărimi.


Supliment nutritiv pentru păsări și căței

Dacă te numeri printre iubitorii necuvântătoarelor și ai reprezentanți ai acestora în grijă, trebuie să știi că pulberea din coji de ouă este foarte bună pentru ei. Nu trebuie decât să le presari în mâncarea cu care îi hrănești de obicei. Este o sursă excelentă de calciu, care le ajută digestia și dezvoltarea armonioasă.

Ajutor la gătit

Supa de găină va fi limpede, dacă în oala în care fierbi carnea, se pun cojile de la două ouă.


Tratament natural

Cojile de ouă se află la loc de cinste în lista leacurilor din bătrâni. Și se pare că au efecte extraordinare. Unii folosesc pulberea din coji de ouă diluată în lapte călduț pentru copilașii care nu se pot opri din a face pe ei în somn. Alții consideră că este un supliment de calciu extrem de eficient. Organismul absoarbe foarte bine calciul din coaja de ou. Drept urmare, pulberea se poate consuma ca atare, înghițind zilnic 2,5 g. Dar se poate și amesteca în piere, polen, sucuri sau smoothie, salate, deserturi și alte preparate.

Tonic matinal

Obișnuiești să bei cafea în fiecare dimineață dar nu te prea încântă gustul amar intens? Ei bine, fie că o prepari la filtru, fie în espresor sau la ibric, poți adăuga în cafeaua măcinată puțină pulbere din coji de ouă. Cojile bogate în carbonat de calciu neutralizează aciditatea cafelei și anihilează gustul amar. Zațul rezultat se poate folosi ca îngrășământ pentru plante.

Cum se face pulberea din coji de ouă

Acum că știi de ce este bine să nu arunci cojile de ouă, e cazul să afli și cum să prepari pulberea atât de valoroasă. Înainte de toate, ai grijă să speli foarte bine cojile de ouă. Căci pot conține bacterii extrem de periculoase dacă nu sunt curățate corespunzător. Și ai grijă să păstrezi și membrana din interior. O poți folosi ca peliculă protectoare pentru zgârieturi și tăieturi pe piele, dar și pentru a preveni încarnarea unghiilor.

Tot ce ai de făcut este să aduni mai multe coji de ouă, apoi să le fierbi câteva minute. Le lași la uscat, apoi le râșnești sau le pisezi în mojar cu pistilul. O altă metodă este ca, după fierbere și scurgere, să întinzi cojile de ouă pe o hârtie de copt într-o tavă. Le dai la cuptor, vreme de 10-15 minute, la foc mediu sau 160-180 grade Celsius. Apoi, se macină până se obține pulberea fină. Se păstrează cel mai bine într-un recipient din sticlă închis ermetic.

Totuși, e indicat să discuți cu medicul înainte de a începe cure cu suplimente de calciu.

Specialiștii recomandă suplimentarea calciului numai când există deficit. Iar acesta se observă numai în urma analizelor specifice. Excesul de calciu poate duce la formarea pietrelor la rinichi și la apariția altor probleme de sănătate.

Cum să faci îngrășământ pentru plante din coji de ouă

Cojile de ouă au un conținut bogat de carbonat de calciu ușor digerabil și microelemente importante pentru dezvoltarea plantelor. Toate plantele răspund bine la fertilizarea cu astfel de îngrășământ. Cojile de ouă pot fi folosite atât mărunțite, cât și sub formă de infuzie. Cu cât bucățile de coji de ouă sunt mai mici, cu atât substanțele din aceasta sunt absorbite mai ușor de plante.

Pentru ca plantele să se dezvolte mai repede după răsărire, peste semințele semănate se presară pulbere din coji de ouă. Cojile mărunțite se pot adăuga și în recipientele pentru răsaduri și ghivecele de flori ca supliment de îngrășământ.

Pulberea de coji de ouă reduce aciditatea solului și în același timp hrănește plantele. Pentru aceasta, se folosesc de obicei 1-2 căni de coji zdrobite pe metru pătrat. Iar dacă solul este foarte acidificat, se adaugă mai mult, până la 1 kg pe metru pătrat.

Răsadurile de plante sunt acoperite cu pulbere de coji de ouă care protejează contra putregaiului. Prin adăugarea prafului de coji de ouă în sol, rădăcinile plantelor sunt protejate de anumiți dăunători. În plus, cojile de ouă sunt un mijloc sigur de a face față insectelor.

Pentru a face acest lucru, cojile sunt măcinate, se adaugă ulei de floarea-soarelui și amestecul se îngroapă între rândurile de plante. După un astfel de tratament, insectele dăunătoare vor dispărea. Cojile plasate la baza plantelor și în jurul lor previn și invazia limacșilor, deoarece aceștia nu suportă suprafețele aspre.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: thewellnesscorner.com, readersdigest.com.au, agrointel.ro,

Citește și Alimente benefice pentru sănătatea oaselor