De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși

.

De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși e bine să știi. Căci multă lume nu poate înțelege cum unul dintre cele mai sănătoase alimente, complet natural, poate să-i facă rău cuiva. Ei bine, nu tot ce vine din natură este permis în alimentație și mai ales pentru hrana micuților. Așadar, iată când și de ce este periculoasă mierea pentru bebeluși!

Când vine vorba despre alimentație sănătoasă, părerile sunt mereu împărțite. Iar dacă ne referim la bebeluși și la ce ar trebui să primească în perioada diversificării, se iscă discuții aprinse. Și unul dintre motive este una dintre comorile naturii, mierea. Căci, fără a-i fi contestate proprietățile, mierea nu este recomandată la vârste foarte mici. Așa că iată și de ce este periculoasă mierea pentru bebeluși.


Ce trebuie să știi despre miere

Mierea este produsul rezultat în urma transformării și prelucrării nectarului de către albine. După ce depozitează nectarul în faguri spre a servi drept hrană întregului stup, albinele ne oferă elixirul dulce și plin de proprietăți. De altfel, mierea este și prima substanță dulce utilizată de om. Și mai ales preoții se bucurau de ea în cadrul anumitor ritualuri.

Există suficiente mărturii că, în civilizațiile antice, mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri. Cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii. Babilonienii și diferitele civilizații străvechi din India și China utilizau mierea atât ca medicament, cât și la ritualuri și ceremonii.

Despre miere se vorbește chiar și în Vechiul Testament. Iar în vremea Greciei Antice, Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni gastrointestinale, renale, respiratorii și pentru tratarea rănilor. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de pește la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală. Așadar, cum ar putea fi dăunător un asemenea aliment miraculos? De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși?


De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși

Bătrânii nu o consideră deloc periculoasă. Dimpotrivă, consideră mierea un aliment extraordinar pentru buna dezvoltare a copiilor. Însă, în zilele noastre, chiar și un strop de miere pus pe suzetă pentru a alina un bebeluș poate fi fatal. De altfel, nu se recomandă deloc în alimentația copiilor cu vârste de sub un an. De unde această panică?

De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși? Ei bine, pentru că sistemul digestiv al micuților nu este încă pregătit să înfrunte bacterii periculoase. Or, în miere, se poate afla temuta Clostridium botulinum, o bacterie ai cărei spori colonizează intestinele. Iar asta poate duce la intoxicație la sugari. Iar intoxicația poartă numele de botulism infantil, cu consecințe deosebit de grave.


Potrivit nutriționiștilor, bebelușilor care au mai puțin de un an, nu trebuie să li se administreze niciodată niciun tip de miere. Fie că este vorba de miere naturală, crudă, nepasteurizată, fie de miere produsă în masă, miere locală sau oricare alt produs care conține miere. Deși poate fi o alternativă sănătoasă la zahăr, este totuși considerată o formă de zahăr adăugat. Drept urmare, este de evitat până la vârsta de doi ani.

La ce riscuri sunt expuși bebelușii

Botulismul infantil este cel mai grav risc asociat cu mierea oferită sugarilor. Botulismul infantil afectează de obicei copiii care au mai puțin de 6 luni. Dar toți bebelușii sunt expuși riscului până la vârsta de un an. Deși o boală rară, poate fi fatală. „Deoarece microbiomul bebelușului este încă în dezvoltare, sporii de botulinum pot crea toxine care atacă sistemul nervos, explică nutriționistul și creatorul „The Nest: Nutriție pentru mamă și copil, Aimee Tyler-Smith.


Semnele botulismului infantil includ constipație, deshidratare, alimentație deficitară, letargie și slăbiciune. Pot apărea și probleme respiratorii și de înghițire, precum și un exces de salivă. Simptomele apar, de obicei, între 18 și 36 de ore de la ingerarea bacteriei. Dar boala se poate manifesta și după 6 ore. Uneori, nu se declanșează decât la 10 zile după expunere. La bebeluși, manifestările pot întârzia până la 14 zile.

În plus, prea mult zahăr în alimentația copiilor duce la apariția multor probleme de sănătate, printre care boli de inimă, colesterol ridicat, tensiune arterială ridicată, carii dentare, obezitate și diabet de tip 2. Totuși, nu e cazul să abordăm cu panică introducerea mierii în alimentația copiilor.


După ce au trecut de vârsta de un an, organismul lor este mai pregătit să lupte cu infecțiile. În cantități limitate și la o vârstă sigură, mierea are multe beneficii nutriționale. Este bogată în antioxidanți, are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, contribuind la gestionarea unor boli.

Ce ai de făcut la primele semne de îmbolnăvire

Dacă bebelușul sau oricare alt membru al familiei are simptome de botulism, trebuie apelat imediat numărul de urgență 112. Monitorizarea atentă este foarte importantă. Iar diagnosticarea și tratamentul trebuie făcute rapid. Medicii vor examina pacienții în detaliu. Se vor efectua analize de sânge și de scaun pentru a confirma diagnosticul.


Bebelușii cu botulism infantil au nevoie de îngrijire într-un spital, de obicei în unitatea de terapie intensivă. Medicul va încerca să limiteze problemele pe care toxina le provoacă în corpul copilului. La sugari, botulismul se tratează cu imunoglobulină. Aceasta blochează acțiunile neurotoxinelor care circulă prin sânge. Tratamentul nu vindecă paraliziile apărute, dar oprește agravarea acestora.

De ce este mierea un produs valoros pentru sănătate

Mierea este un adevărat elixir. Are o valoare nutrițională ridicată și este considerată chiar aliment-medicament. Conținutul bogat de zaharuri (70-80%) o face un energizant de excepție. Iar majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie. Sunt direct asimilate și arse complet, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec.


De asemenea, conține microelemente, enzime, acizi organici și vitamine, care își exercită efectul pozitiv atât prin acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și contribuind la conferirea calităților gustative specifice. Atât aspectul, culoarea, consistența și gustul fac din miere un aliment mult apreciat.

Cu scop terapeutic, se recomandă în afecțiuni digestive, hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate.

Pe de altă parte, cei care suferă de obezitate, diabet, tulburări glicoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină, alergii, trebuie să evite consumul de miere. Terapiile cu produse din stup se fac numai la recomandarea medicului specialist, sub supraveghere directă, la fel ca și în cazul medicamentelor.

Ce trebuie să știi despre mierea toxică

Chiar dacă pare greu de crezut, există și un tip de miere numită în popor „mierea nebunilor’. Și este un produs rezultat în urma hrănirii albinelor de pe anumite specii de plante care secretă un nectar cu proprietăți toxice. Aceasta afectează organismul uman, fiind psihoactivă. Toxina din această miere conține anumite tipuri de glucoze toxice pentru organismul uman. Totuși, aceste substanțe nu au nici un efect asupra albinelor.

Mierea toxică este, din punct de vedere chimic, foarte similară mierii florale. În general, nu se deosebește în niciun fel de mierea obișnuită. Numai în unele cazuri poate avea un gust amărui, care provoacă o senzație de arsură în gât imediat după înghițire. De asemenea, toxina nu poate fi degradată prin încălzire ori procesare a mierii.

Ce plante otrăvesc mierea

Cum am spus deja, mierea toxică este un produs rezultat în urma hrănirii albinelor de pe anumite specii de plante care secretă un nectar cu proprietăți otrăvitoare. Și există mai multe familii de plante cu proprietăți toxice. Solanaceae este o familie de plante ce conțin toxine și acestea sunt cunoscute ca producătoare de miere toxică:

-Coriaria arborea (Tutu), Melicope ternata din Noua Zeelandă

-Rhododendron ponticum, Rhododendron luteum, Rhododendron groenlandicum sau azalee din regiunea Trabzon, Turcia

-Tripetalieia paniculata și Ledum palustre, din Japonia

-Atropa Belladonna sau mătrăguna, Fatura metel, Hyoscyamus niger sau măselarița, Datura inoxia, Datura stramonium sau ciumăfaia, în Europa

-Gelsemium sempervirens sau iasomia galbenă, Kalmia latifolia sau laurul de munte, în S.U.A.

-Cannabis Sativa sau cânepa, Turbin corymbosa, Rivea corymbosa, datura, Serjania lethalis, din America de Sud

-Senecio jacobaea, Juncus effusus sau rugina.

Consumul de miere toxică poate duce la apariția unor manifestări ciudate și chiar grave. Există simptome de otrăvire în urma consumului de miere toxică. Consumată în exces, mierea toxică poate provoca scăderea tensiunii arteriale, greață, amețeală, leșin, tulburări de vedere.

Efectele sunt similare cu cele ale ingerării unui drog. Pot să dureze chiar și câteva ore. Și pot include de asemenea paralizie a membrelor și a gurii, salivare abundentă, transpirație, vomă, pierderea echilibrului, excitabilitate ridicată, slăbiciune musculară, halucinații, convulsii violente și chiar deces.

Cu toate acestea, în anumite situații, mierea toxică este folosită și ca tratament împotriva hipertensiunii arteriale, a bolilor de stomac, a diabetului. Dar este recunoscută și pentru sporirea perfomanțelor sexuale, datorită efectului puternic afrodiziac pe care îl are.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: kidshealth.org, wikipedia.org,

Citește și Ce este botulismul și cât de periculos este