De ce întârzie menstruația. Posibile cauze

 Lupescu Anca
.

De ce întarzie menstruația? Sarcina este de departe cea mai frecventă cauză a lipsei menstruației, dar există și alți factori medicali și factori legați de stilul de viață care vă pot afecta ciclul menstrual. Pierderea extremă în greutate, neregulile hormonale și menopauza se numără printre cele mai frecvente cauze, dacă nu este vorba despre o sarcină.

De ce întarzie menstruația

Este posibil să vă lipsească menstruația timp de una sau două luni sau să aveți amenoree completă – adică să nu aveți menstruație timp de trei sau mai multe luni la rând. Iată câteva motive comune pentru care menstruația poate întârzia.

Tratamentul endometriozei prin chirurgia robotică

Stres

Stresul intens întrerupe producția de hormon de eliberare a gonadotrofinei (GnRH) – un hormon care reglează ovulația și ciclul menstrual.

Atât stresul fizic, cât și cel psihologic pot cauza o menstruație întârziată. Dar nivelul de stres capabil să provoace acest efect este, de obicei, mai sever decât o zi proastă.

Lipsa unei menstruații în timp ce treceți printr-o situație foarte stresantă nu este neobișnuită. Cu toate acestea, dacă sunteți supusă unui stres prelungit și vă lipsește mai mult de o menstruație, luați în considerare programarea unei vizite la medic.

Dacă nu există niciun alt motiv medical pentru lipsa menstruației, medicul vă poate sugera consiliere pentru a vă ajuta să faceți față situației. Odată ce stresul revine la un nivel controlabil, este posibil să dureze câteva luni sau mai mult până când ciclurile vor redeveni regulate.

Exerciții fizice extreme

Exercițiile fizice extreme pot provoca modificări ale hormonilor hipofizari și ale hormonilor tiroidieni, care pot avea un impact asupra ovulației și menstruației.

Exercițiile fizice timp de una sau două ore pe zi nu ar trebui să vă afecteze ciclul menstrual. Este nevoie de ore în șir de exerciții fizice solicitante în fiecare zi pentru ca aceste modificări hormonale să apară.

Dacă intenționați să faceți atât de multă mișcare, poate doriți să vă consultați cu un medic de medicină sportivă.

Alimente bogate în fier. Ce ar trebui să consumi dacă ai deficiențe

Afecțiunile cronice care vă pot afecta ciclul menstrual includ:

  • Boala tiroidiană
  • Sindromul ovarelor polichistice (PCOS)
  • Tumorile hipofizare (care pot fi sau nu cancer)
  • Boli ale glandei suprarenale
  • Chisturi ovariene
  • Disfuncții hepatice
  • Diabet

Afecțiuni medicale

Anumite afecțiuni care sunt prezente la naștere, cum ar fi sindromul Turner și insensibilitatea la androgeni, cauzează în mod obișnuit probleme menstruale și de fertilitate. Aceste afecțiuni congenitale sunt adesea asociate cu amenoreea.

O boală acută, cum ar fi pneumonia, un atac de cord, insuficiența renală sau meningita, poate duce la o pierdere rapidă în greutate, deficiență nutrițională sau disfuncție hormonală. Aceste afecțiuni pot duce, de asemenea, la o lipsă a menstruației.

O schimbare de program

Schimbarea programului vă poate dezechilibra ceasul corpului. Dacă schimbați frecvent turele de lucru de la zi la noapte sau dacă programul dumneavoastră este în general haotic, menstruația dumneavoastră poate fi destul de imprevizibilă.

Cele mai periculoase alimente de post. Cât de nocive sunt

O schimbare în program nu ar trebui să provoace lipsa completă a menstruației, dar poate face ca aceasta să înceapă mai devreme sau mai târziu decât era de așteptat. De asemenea, ciclul se poate schimba cu câteva zile dacă vă confruntați cu un decalaj de fus orar.

Medicamente

Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele, medicamentele pentru tiroidă, anticonvulsivantele și unele medicamente pentru chimioterapie, pot face ca menstruația dvs. să lipsească sau să întârzie.

Contraceptivele hormonale numai cu progesteron pot, de asemenea, să vă influențeze ciclul.

Diferitele tipuri de contraceptive pot afecta ciclul menstrual în moduri diferite. Unele contraceptive sunt asociate cu menstruații abundente, altele cu menstruații ușoare, iar altele cu amenoree.

Modificări de greutate

Faptul de a fi supraponderală, subponderală sau de a suferi schimbări drastice de greutate are un impact asupra ciclului dumneavoastră. Obezitatea influențează reglarea estrogenului și a progesteronului și poate duce chiar la probleme de fertilitate.

Indicele de masă corporală (IMC) foarte ridicat este asociat cu lipsa menstruației, iar pierderea în greutate poate ajuta la reglarea ciclului menstrual pentru femeile obeze.

Top alimente anti atac de panică. Ce să mănânci când ești stresată

Faptul de a fi foarte subponderală interferează, de asemenea, cu ciclurile menstruale regulate. Atunci când organismului îi lipsesc grăsimile și alte substanțe nutritive, acesta nu poate produce hormoni așa cum ar trebui.

Femeile care suferă de anorexie (aport caloric foarte scăzut) sau care ard mult mai multe calorii prin exerciții fizice decât cele pe care le consumă pot avea amenoree. În mod obișnuit, creșterea în greutate va ajuta la revenirea menstruației.

Modificările rapide de greutate datorate bolii, medicamentelor sau schimbărilor de dietă pot interfera cu producția sau eliberarea de hormoni. La rândul lor, acest lucru vă poate face să nu aveți o menstruație sau mai multe.

Perimenopauza și menopauza

Perimenopauza este perioada de tranziție între vârsta de reproducere și cea de ne-reproducere. Menstruațiile dvs. pot fi mai ușoare, mai abundente, mai frecvente sau mai puțin frecvente în această perioadă.

În cele mai multe cazuri, vor fi pur și simplu diferite de cele cu care sunteți obișnuită.

Menopauza este momentul în care ați ajuns la punctul din viața dumneavoastră în care nu veți mai ovula sau nu veți mai avea menstruație. Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani.

Alăptarea

Este posibil să aveți menstruații ușoare, menstruații rare sau amenoree atunci când alăptați, în special dacă alăptarea îi asigură copilului toate sau aproape toate caloriile.

Multe femei cred că alăptarea este o formă de contracepție, dar nu este așa. Chiar dacă nu aveți menstruație atunci când alăptați, puteți rămâne însărcinată. Dacă nu sunteți pregătită pentru un alt copil, ar trebui să folosiți totuși un contraceptiv.

Citește și: Ce alimente să nu bagi în cuptorul cu microunde

Sarcina ectopică

Dacă credeți că nu puteți fi însărcinată pentru că aveți un dispozitiv contraceptiv, există o mică șansă ca lipsa menstruației să fie un semn al unei sarcini ectopice.

Sarcina ectopică se poate întâmpla uneori din cauza formei DIU (dispozitiv intrauterin) și este posibil să nu aveți nici un rezultat pozitiv la un test de sarcină. Medicul o poate verifica cu ajutorul unui examen pelvian sau al unei ecografii.

Simptomele sarcinii ectopice includ crampe în partea inferioară a abdomenului, dureri de umăr, slăbiciune sau amețeli, greață și sensibilitate la nivelul sânilor. Unele femei nu au menstruație, în timp ce altele au sângerări vaginale sau pete.

Lipsa menstruației din când în când nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare. Acestea fiind spuse, ar trebui să consultați un medic dacă vă lipsește mai mult de o menstruație sau dacă menstruația lipsă este însoțită de simptome noi sau neobișnuite.

Când trebuie să mergeți de urgență la medic

  • Dureri de cap noi sau înrăutățire a durerilor de cap
  • Modificări ale vederii
  • Greață sau vărsături
  • Febră
  • Pierderea părului
  • Scurgerea sânilor sau producția de lapte
  • Creșterea/căderea excesivă a părului

Medicii ginecologi întreabă de obicei femeile când au avut ultima menstruație. Cu toate acestea, multe femei pur și simplu nu țin evidența menstruației lor și, în unele cazuri, pot fi prea ocupate pentru a observa că nu le-a venit deloc ciclul. 

Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani

Dacă acest lucru vi se pare a fi cazul dumneavoastră, luați în considerare plasarea unui punct roșu pe zilele de ciclu în calendarul dumneavoastră. 

De asemenea, puteți descărca o aplicație pentru smartphone pentru a vă face urmărirea ciclului menstrual mult mai ușoară.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton