De ce își lasă bărbații barbă

.

De ce își lasă bărbații barbă ? Ai putea spune că pentru că așa vor ei sau pentru că pot. În plus, ultimii ani au adus această modă pentru reprezentanții masculinității. Totuși, barba și părul facial pot avea conotații nebănuite. Și pot avea legătură cu nivelul hormonilor sau cu starea psihică. Dar iată ce se spune referitor la de ce își lasă bărbații barbă.

Când vine vorba despre de ce își lasă bărbații barbă, se iscă discuții în contradictoriu. Unii ar spune că barba îi face mai atractivi pe bărbați pentru sexul opus. Dar nu toate femeile sunt de acord cu asta. Alții cred că barba e semn de virilitate. Dar nici cu asta e toată lumea de acord. Până la urmă, femeile, copiii și bărbații lipsiți de păr facial trăiesc foarte bine și fără. Totuși, unde privești, zărești măcar câțiva bărbați cu bărbi care mai de care mai mari, mai dichisite sau mai rebele. Și nu poți să nu te întrebi de ce își lasă bărbații barbă.

Ce spun specialiștii

Când vezi că un bărbat acordă mai multă atenție aspectului exterior, te gândești că face asta pentru a atrage pe cineva. Numai că studiile oamenilor de știință ne trimit înapoi în timp. Și arată că e posibil ca barba să fie un semn de superioritate a purtătorului față de ceilalți bărbați. Este cumva o moștenire genetică. Și care îi diferențiază de ceilalți reprezentanți ai speciei. Până și la primate părul facial face diferența între sexe.

În ciuda prejudecăților, femeile nu se simt foarte atrase de bărboși. Unora le plac bărbile, altele se simt atrase sexual de purtătorii lor. Dar marea majoritate consideră atractivă fața fină, îngrijită, fără păr. Atunci, de ce își lasă bărbații barbă? Cercetătorii consideră că ar putea fi o cale de a ieși în evidență din mulțime. Căci nu e ușor să găsești un partener în zilele noastre. Mai ales când concurența este mare. Iar pentru un tip timid dar amuzant e mai greu să se evidențieze printre atâția „masculi feroce'.

Pe de altă parte, specialiștii spun că atât bărbații, cât și femeile îi văd pe cei care poartă barbă ca find mai în vârstă, mai puternici și chiar mai agresivi decât restul. Or, aspectul dominant intimidează rivalii. Iar asta s-a dovedit pe parcursul istoriei. Căci puterea și atitudinea dominatoare au ușurat împerecherea oamenilor. Există evidențe genetice care demonstrează că aproape 8% din populația masculină a Asiei de azi sunt descendenți ai lui Ginghis Han și ai familiei acestuia.

Un alt studiu, efectuat de cel cu nume predestinat parcă, Nigel Barber, a asociat moda părului facial la britanici între anii 1842 și 1971 cu procentele căsătoriilor. Și a scos la iveală faptul că, în vremuri în care un număr mare de bărbați concurează pe o piață cu puține femei disponibile, bărbile și mustățile intră în modă. În plus, oamenii tind să și voteze pentru lideri cu voci impunătoare și care poartă barbă sau mustață.

De ce își lasă bărbații barbă

Potrivit unor studii realizate în SUA, bărbații care poartă barbă sunt mai susceptibili de a fi sexişti, agresivi şi infideli în raport cu parteneriele lor. La un studiu au participat 500 de bărbaţi cu vârste între 18 şi 72 de ani, din India şi SUA. Aveau cu toții bărbi diferite ca mărime sau formă. Subiecții au fost rugați să aleagă una dintre cele mai potrivite forme de barbă pentru ei. Și au fost întrebaţi dacă acceptă sau nu un şir de declaraţii cu privire la rolurile de gen.

Rezultatele au demonstrat că 86% dintre bărbaţii indieni şi 65 % dintre cei americani au păr facial. Indiferent de lungimea bărbii, cei care au păr pe faţă sunt bărbații care pot face mai multe declaraţii sexiste ostile decât cei fără niciun fir de păr. Sexism ostil, în termeni ştiinţifici, înseamnă acceptarea, în mod deschis, a convingerilor negative despre femei. Sexismul binevoitor se referă la cei cu convingeri aparent pozitive despre femei, dar totuși dăunătoare.

Al doilea studiu a presupus analiza unui sondaj on-line realizat de un furnizor de software pentru afacerişti şi academicieni, Qualtrics. Și a ajuns la următoarele concluzii: „există o legatură între bărbile şi rolurile de gen, dar nu este evident ce anume cauzează această asociere.' „Este posibil ca bărbaţii cu atitudini negative faţă de femei să fie mai predispuşi să poarte barbă. Fiindcă părul facial accentuează masculinitatea aparentă şi dominarea.', potrivit studiului realizat de Qualtrics.

O altă abordare a cercetării a relevat faptul că bărbaţii care nu-şi rad părul facial au mai multe şanse de a-şi înşela partenerul, de a fura sau de a se implica în bătăi. 47% dintre bărbaţii cu barbă şi-au înşelat partenerele în comparaţie cu 20 % dintre cei care-şi rad cu regularitate părul facial. De asemenea, s-a constatat că 40% dintre bărbaţii cu păr pe faţă au recunoscut că au furat ceva în comparaţie cu doar 17% din cei care nu au barbă.

Ce se spune despre bărbații care poartă barbă

Lăsând la o parte motivele pentru care unii bărbați poartă barbă, există totuși niște efecte ale acestui obicei, demonstrate științific.

Barba este o extensie murdară

De ce își lasă bărbații barbă când mulți o consideră ca fiind ceva grețos? Bine, dacă avem de-a face cu persoane care își îngrijesc podoaba cu meticulozitate și o igienizează corect, atunci nu e o problemă. Totuși, există studii care arată că în bărbile stufoase sălășluiesc mai multe bacterii decât pe blana câinilor. Drept urmare, dacă te numeri printre purtătorii mândri de barbă, ai grijă la igienă!

În caz că nu știai, tricologia este știința care se ocupă cu afecțiunile părului și ale scalpului. Ei bine, expertul tricologist Carol Walker, de la Birmingham Trichology Centre, spune că părul facial poate duce la apariția infecțiilor pielii mai frecvent. În plus, barba este purtătoare de germeni care pot fi transmiși și altora. Și asta pentru că părul facial este de obicei mai gros și mai des. Și poate reține mizeria și bacteriile mult mai ușor.

„Părul din barbă este mai dur. Are forma unei baionete, cu o bază convexă. Se încrețește și devine mai fin, ceea ce îl ajută să atragă și să rețină mizeria. Cuticulele firului, care sunt precum țiglele de pe acoperiș, atrag bacteriile și grăsimea. Părul din nas și cel din jurul gurii sunt plasate bine, tocmai cu scopul de a împiedica germenii să intre în corp. Dar dacă mâinile sunt murdare, toți germenii sunt răspândiți cu ușurință. Și ajung și în propriul corp. În timpul unei răceli, se pot aduna în barbă o mulțime de stafilococi. Unii pot dezvolta infecții ale pielii și eczeme cauzate de părul facial neîngrijit.', explică expertul tricologist Carol Walker.

Barba protejează de cancerul de piele

Potrivit studiului realizat de cei de la University of Queensland din Australia, barba oferă o protecție de 90% în timpul expunerii la razele ultraviolete periculoase. Drept urmare, asta înseamnă că bărboșii nu au un risc atât de mare de a dezvolta cancer de piele, cel puțin în partea inferioară a feței și pe gât.

„Chiar dacă nu sunt la fel de sigure precum cremele cu efect de ecran solar, bărbile sunt, cu siguranță un factor blocant pentru razele UV.', spune Profesor emerit Dr. Alfio Parisi, autorul studiului, citat de The Independent. Așadar, bărboșii trebuie să folosească și protectoare solare pe zonele lipsite de păr, mai ales pe nas și urechi. Căci riscul de arsură este la fel de ridicat ca și la ceilalți.

Bărboșii sunt mai atrăgători

Unul dintre motivele de ce își lasă bărbații barbă este tocmai pentru a capta atenția potențialilor parteneri sexuali. Iar unele studii au demonstrat că unii bărboși chiar sunt mai seducători. Dar asta depinde și de alți factori. Spre exemplu, dacă tatăl femeii pe care o doresc a avut sau are barbă. Cercetătorii cred că are legătură cu amprenta genetică a reproducerii. Și se asociază cu preferințele pentru un anumit tip de partener, create la vârste fragede, după modelul părinților. Dacă crezi că merită efortul, aruncă o privire pe albumele cu fotografii de familie, ca să-ți faci o idee.

Barba dă un plus de masculinitate

Cum am mai spus deja, bărboșii sunt priviți ca fiind mai maturi și cu un statut social ridicat. Dar tot ei afișează și mai multă dominanță. În plus, se numără printre cei cu comportamente sexiste exagerate. Pe de altă parte, bărboșii sunt reprezentanții masculinității și ai virilității. Ceea ce nu s-ar întâmpla dacă barba ar lipsi din peisaj.

Bărboșii mor tineri

Ciudat sau nu, se pare că bărboșii mor mai devreme decât ceilalți. S-a dovedit că părul facial are directă legătură cu decesele premature cauzate de boli cardiovasculare. Cercetătorii cred că riscul de deces este cauzat mai degrabă de stilul de viață dezordonat și de alți factori. Căci bărbații cu barbă sunt de obicei mai scunzi, supraponderali, nu se căsătoresc, fumează și au mai puține orgasme pe parcursul vieții. Și hormonii joacă un rol important în acest context.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: bbc.com, fatherly.com, dailymail.co.uk

Citește și De unde vine denumirea de restaurant

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton