Flori nobile, cu un parfum inconfundabil și un aspect maiestuos, crinii se bucură de popularitate. De altfel, pe seama lor au luat naștere o sumedenie de superstiții dar și legende uimitoare. Crinii au diferite semnificații în diferite culturi, în funcție de culoare. Cum se bucură de atâtea calități și parfumează atât de plăcut orice încăpere, nu ai cum să nu te întrebi de ce nu e bine să dormi cu crini în cameră.
Cuprins
Simboluri herladice, cu origini istorice îndepărtate, semnificând puritatea și regenerarea, perfecțiunea, lumina și viața, crinii sunt unele dintre cele mai populare flori din lume. Reprezintă poate cel mai cunoscut simbol al regalității. Crinul poate fi considerat regele florilor. În creștinism, este asociat cu Sfânta Treime și Sfânta Fecioară Maria, cu imaculata creație.
În multe culturi, crinul este considerat simbol al feminității și al frumuseții. Și este adesea asociat cu zeițe și figuri mitologice feminine. Aspectul maiestuos, simetria, gingășia și forța se completează perfect cu parfumul amețitor. Nici nu e de mirare că oricine se bucură de prezența acestor flori minunate. Așa că e inevitabilă întrebarea: „ de ce nu e bine să dormi cu crini în cameră ?'.
Ce trebuie să știi despre crini
Sunt răspândiți și apreciați în toată lumea. Dar prima reprezentare a unei flori de crin datează din anul 1580 înainte de Hristos. Și a fost descoperită în Creta. De unde și legenda potrivit căreia Hera, soția lui Zeus, ar fi creat-o de fapt. De altfel, în mitologia greacă, floarea de crin ocupă un loc important.
Crinul este numele popular al genului Lilium, din familia Liliaceae. Este un tip de plante cu flori erbacee, care cresc din bulbi. Există aproximativ 110 specii în familia crinilor, cele mai multe dintre ele fiind native emisferei nordice temperate.
Se cultivă pe scară largă, în grădini, în regiunile temperate, tropicale și subtropicale. Spre deosebire de alte plante și flori, crinii conviețuiesc în armonie cu toate plantele de grădină. Deși sunt renumiți pentru parfumul lor amețitor, nu toate speciile de crini sunt parfumate.
Au fost creați și numeroși hibrizi ornamentali. Unii crini, în special Lilium longiflorum, formează importante culturi de flori tăiate sau plante în ghiveci. Aceștia sunt forțați să înflorească în afara sezonului normal de înflorire pentru anumite piețe. Și asta pentru că, în anumite culturi, este tradițional „crinul de Paști', iar Lilium longiflorum e specific.
Cum am menționat deja, crinii u o importanță culturală și literară în cea mai mare parte a lumii. Unele specii sunt, uneori, cultivate sau recoltate pentru bulbii comestibili. Iar egiptenii au fost primii care i-au speculat aroma pentru a extrage parfum. În creștinismul apusean, Lilium candidum e asociat cu Fecioara Maria, din Evul Mediu, și cu Sfântul Anton de Padova. De altfel, există numeroase reprezentări ale Sfintei Fecioare în prezența crinilor, mai ales la Buna Vestire. Dar și în reprezentările religioase ale Învierii lui Iisus Hristos există crini.
Ce simbolizează culorile crinilor
În funcție de culoare, crinii pot transmite mesaje. Mai ales atunci când sunt oferiți în dar.
Crinii albi
Sunt simboluri ale purității, ale renașterii. Deși în multe culturi sunt asociați cu funeraliile și sunt considerați aducători de ghinion, sunt unele dintre cele mai potrivite flori pentru nunți și botezuri.
Crinii roz
Reprezintă feminitatea și adorația. Un buchet de crini roz este cadoul perfect pentru persoana iubită sau pentru prietenii foarte apropiați.
Crinii roșii
Roșul e culoarea iubirii și a pasiunii. Dacă vrei să-ți surprinzi iubita și vrei să ieși din tiparul trandafirilor, atunci crinii roșii sunt opțiunea ideală.
Crinii portocalii
Sunt simboluri ale încrederii și ambiției. Dacă simți că cineva are nevoie de o încurajare în timp ce trece prin momente mai grele din viață, oferă-i un buchet de crini portocalii.
Crinii galbeni
Se crede că ar reprezenta recunoștința și sănătatea. Așadar, când simți nevoia să-i mulțumești cuiva pentru ce a făcut pentru tine sau să-ți exprimi recunoștința, oferă-i acelei persoane crini galbeni și cuvintele vor fi de prisos. Și pentru persoanele aflate în convalescență sau care trec prin boală, crinii galbeni le transmit „Fă-te bine repede!'.
Crinii aduc sănătate
În ciuda tuturor „gurilor rele' care enumeră motive referitoare la de ce nu e bine să dormi cu crini în cameră, specialiștii nu sunt întru totul de acord. Dimpotrivă, susțin că parfumul crinilor ar avea de fapt efecte benefice asupra sănătății. Unii spun că ar ajuta la sporirea concentrării și atenției, precum și la limpezirea gândurilor. Ba chiar ar avea capacitatea de a îmbunătăți memoria și de a aduce bună-dispoziție.
E drept că persoanele alergice la crini sau sensibile la parfumuri puternice ar putea avea de suferit, dar nu e vina crinilor pentru asta. Dimpotrivă. S-a dovedit că aceste flori minunate au capacitatea de a purifica aerul din încăperi. Pot absorbi cu ușurință formaldehidele din aer, acele substanțe chimice organice care pot cauza iritații ale ochilor și gâtului. De altfel, formaldehidele se găsesc peste tot în casă, de la mobilier, la covoare și până la saltelele de pat și draperii.
Mai mult decât atât, crinii sunt utilizați cu mare succes în medicină, industria farmaceutică și în cosmetică. Iar pentru că reușesc să purifice aerul din încăperi, sunt chiar companioni benefici pentru alergici și cei care suferă de anumite tipuri de astm.
De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră
După ce am expus toate aceste lucruri despre crini, e inevitabilă acum întrebarea: „Și totuși de ce nu e bine să dormi cu crini în cameră ?'. Un răspuns plauzibil ar fi că aceste flori emană un parfum poate prea puternic pentru simțurile noastre. Pentru unele persoane poate fi chiar neplăcut. De altfel, astfel de mirosuri vin de la multe plante, frunze, flori ori rădăcini.
Pe de altă parte, însă, unele plante sunt recunoscute pentru toxicitatea lor în spații închise. Dacă, în exterior, în grădini, nu sunt deloc periculoase, la interior pot face rău. Și asta pentru că produc anumite substanțe toxice pe care le eliberează constant în spațiul închis. Iar acestea duc la apariția alergiilor dar la alte probleme de sănătate mai grave.
Cum am menționat anterior, crinii le pot face rău numai celor care sunt alergici la ei sau sensibili la parfumul lor. Și asta pentru că afectează persoanele respective pe termen îndelungat. În rest, nu fac decât bine sistemului respirator.
Totuși, pot crea disconfort în timpul somnului, scăzând calitatea orelor de odihnă. Drept urmare, e important să-ți cunoști foarte bine organismul și să știi cum reacționează la prezența acestor flori nobile. Iar dacă știi că-ți fac rău, evită-le. Și nu-ți mai face griji cu privire la de ce nu e bine să dormi cu crini în cameră, dacă prezența lor în dormitor îți face plăcere.
Când pot fi crinii otrăvitori
Dacă s-ar număra printre plantele otrăvitoare, nu s-ar bucura de popularitate și în bucătărie. Mai toate speciile de crini sunt comestibile, dacă li se înlătură staminele. Marii chefi au reușit să înnobileze preparate cu petalele lor delicate, precum și cu bulbii delicioși. În China, bulbii de Lilium brownii, Lilium regale, Lilium lancifolium și Lilium speciosum sunt prezenți în bucătăria tradițională de zi cu zi.
În Asia de Nord-Est, bulbii de Lilium martagon și Lilium debile țin loc de legume, de secole. Și nici americanilor nu le sunt străini în farfurie. Petalele se utilizează frecvent în salate. Iar crinii au și numeroase proprietăți benefice: purifică sângele, ameliorează tusea, relaxează musculatura. Au și efect analgezic, mai ales pentru durerile menstruale, dar și de vindecare a rănilor.
Totuși, în anumite condiții, crinii pot fi periculoși. Mai ales pentru copilași și pisici. De ce? Copiii foarte mici sunt întotdeauna imprevizibili. Și au tendința de a băga în guriță tot ce ating. La vârste foarte fragede, o cantitate mare din planta de crin ingerată poate fi periculoasă. Unii copilași pot prezenta simptome de otrăvire chiar și după ce au mâncat câteva frunze sau petale.
Unele specii de crin sunt toxice pentru pisici. Cei mai cunoscuți sunt Crinii longiflorum și cei sălbatici. Mecanismul real de toxicitate este nedeterminat. Dar implică afectarea epiteliului tubular renal (care compune substanța rinichiului și secretă, colectează și conduce urina). Iar asta poate duce la insuficiență renală acută. Trebuie consultat de urgență un medic veterinar pentru orice pisică suspectată că a mâncat dintr-un crin. Și asta chiar și numai dacă și-a lins blănița pe care a căzut polen.
Simptome ale intoxicației la pisici
Florile de crin sunt printre cele mai toxice 20 de plante de apartament în care viețuiesc feline. Pentru pisici, chiar și ingerarea accidentală a unor fragmente din plantă poate fi fatală. Cățeii și rozătoarele, deși pot fi afectați, nu sunt în pericol de moarte. În cazul în care pisica a intrat în contact planta de crin, simptomele de intoxicație pot fi: sete accentuată, urinare frecventă, pierderea apetitului, vomă, deshidratare.
Deși la prima vedere astfel de simptome nu par să pună viața animăluțului în pericol, otrăvirea se produce rapid. Și asta pentru că degradează funcția renală, în maximum trei zile. Nu există deocamdată un antidot specific. Așa că numai veterinarul poate interveni eficient, prin administrarea unor tratamente specifice. În unele cazuri, funcționează cărbunele medicinal.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: mylilylife.com, plantura.garden,
Citește și Ce flori sunt comestibile