De ce nu e bine să te freci la ochi

Fără să-ți dai seama, te trezești că duci mâna la ochi, din diferite motive. Fie că te deranjează ochelarii, fie se încețășează vederea, fie simți nevoia să te scarpini sau să scoți ceva ce pare că ți-a intrat în ochi. Micuții obișnuiesc să-și frece ochii și din cauza somnului. Or, de cele mai multe ori, acest gest se face cu mâinile murdare. Și poate fi foarte periculos. Așa că iată de ce nu e bine să te freci la ochi.

Ai putea spune că sunt de vină telefonul mobil, tableta sau orele lungi petrecute în fața monitorului. Or, nimic nu e mai greșit decât autodiagnosticarea. Te-ai gândit că ar putea fi vorba despre o alergie, de conjunctivită sau chiar de o boală virală? Iar acestea din urmă se numără printre bolile care se iau foarte ușor. Și asta pentru că se transmit cu rapiditate. Iar vizita la oftalmolog e obligatorie, căci complicațiile îți pot fura vederea. Cum spălatul pe mâini, pe la noi, nu este o practică atât de frecventă pe cât ar trebui, bolile transmisibile sunt foarte ușor de luat. Drept urmare, găsești în continuare de ce nu e bine să te freci la ochi.

Cum îmbolnăvesc ochii mâinile murdare

Cine mai stă să se gândească la faptul că spălatul pe mâini poate fi la fel de important precum antibioticele sau vaccinurile? Cine ține cont că apa cu săpun reduce riscul de apariție a infecțiilor respiratorii cu 25% și al diareei infecțioase cu până la 50%? Procentul celor care chiar se spală pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori pot este destul de mic.

Și iată cum 80% dintre bolile infecţioase precum gripa, hepatita, infecţiile respiratorii și oculare, parazitozele sau bolile digestive reușesc să se răspândească lejer. Din nefericire, cel mai mult au de suferit copiii. Poate că ar fi mai bine dacă am fi precauți. Căci microbilor și virusurilor le place umiditatea. Și supraviețuiesc într-un astfel de mediu zile întregi. Așa se face că, deși o suprafață poate părea curată, aceasta este gazda multor bacterii dăunătoare. Prin urmare, dezinfecția joacă un rol important în igiena personală, dar și a locuinței.

Virusurile sunt diferite de bacterii. Sunt extrem de mici și au nevoie de o gazdă pentru a se reproduce. Odată instalate în organism, produc boli. Chiar și o particulă de virus e suficientă pentru a te îmbolnăvi. Iată de ce spălarea frecventă a mâinilor şi dezinfectarea suprafeţelor sunt măsuri importante pentru combaterea răspândirii bolilor. Spălatul pe mâini este de fapt arma redutabilă împotriva infecțiilor. Iar copiii învață asta de la noi. Unde mai pui că, în zilele noastre, avem la dispoziție și dezinfectante destinate distrugerii microbilor de pe mâini, chiar și când nu avem la dispoziție apă sau prosoape.

De ce nu e bine să te freci la ochi

De ce nu e bine să te freci la ochi când facem asta cu toții încă de foarte mici? E o întrebare pertinentă și răspunsul este pe măsură. Căci, înainte de toate, e indicat să afli cauza pentru care simți nevoia să faci acest gest. Spre exemplu, mâncărimile pot fi indicii ale unor boli, la fel ca și senzația de nisip în ochi sau de uscăciune. Potrivit Dr. Mark Mifflin, profesor de oftalmologie la Universitatea din Utah, mâncărimea cronică poate duce, în timp, la daune ireversibile la nivelul ochilor. Așa că, dacă te întrebi de ce nu e bine să te freci la ochi, citește în continuare.

Keratocon

„Cu siguranță, frecatul ocazional al ochilor nu e chiar atât de periculos, cu mici excepții. Însă, obiceiul de a freca ochii mai tot timpul poate duce la subțierea și deformarea corneei, afecțiune numită keratocon. În general, afectează persoanele cu conjunctivite alergice severe. Și provoacă o asemenea mâncărime, că singura soluție pentru a scăpa de ea este să te freci la ochi. Keratoconul afectează vederea și deformează suprafața ochiului. Și se manifestă prin astigmatism care, în stadii avansate, nu poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact.', spune Dr. Mark Mifflin.

Slăbirea pleoapelor

O altă problemă de luat în seamă când te gândești la de ce nu e bine să te freci la ochi constă în slăbirea elasticității pleoapei. Pielea foarte fină a pleoapelor își pierde repede elasticitatea. Și, odată cu înaintarea în vârstă, fenomenul poate afecta și capacitatea vizuală.

Boli transmisibile

De la gripă, hepatită, până la conjunctivită și chiar COVID-19, o sumedenie de boli transmisibile se pot lua prin banalul gest de frecare a ochilor. Și asta pentru că multe dintre bacterii și virusuri se transmit prin aer. E suficient ca o persoană infectată să strănute sau să tușească într-un spațiu aglomerat. Particulele infime de salivă infectată ajung peste tot și se absorb în organism prin mucoase. De obicei, pătrund prin căile respiratorii, dar și membrana oculară e o poartă deschisă.

Conjunctivita

În general, se manifestă prin inflamația conjunctivei. Este vorba despre membrana protectoare a peliculei lacrimale, care acoperă fața posterioară a pleoapelor și globul ocular, până la marginea corneei. Sunt mai multe cauze care determină apariția ei. Iar simptomele și tratamentul diferă de la caz la caz. Poate fi cauzată de infecții virale, precum cea cu herpes simplex, Varicela zoster, Epstein Barr.

Dar conjunctivita poate fi și urmare a unei infecții microbiene de natură bacteriană (stafilococ, streptococ, gonococ), fungică sau cu Chlamydii. Alți factori declanșatori pot fi de natură alergică sau iritanți (cosmetice, fum de țigară, clorul din apa piscinelor).

În conjunctivitele bacteriene, usturimea, hiperemia sau înroșirea ochilor, senzația de corp străin, secrețiile cu lipirea pleoapelor sunt semnale de alarmă. În conjunctivitele virale, apar secreții apoase și inflamarea ganglionilor. În conjunctivitele alergice e predominantă senzația de mâncărime, umflarea pleoapelor, secreția apoasă, simptome cărora li se adaugă rinita, tusea seacă. În cazuri mai grave, se complică prin infecții ale corneei (keratoconjunctivită), când scade acuitatea vizuală și apare fotofobia.

Prin urmare, numai specialistul poate pune diagnosticul precis. În situația în care nu este tratată corespunzător, conjunctivita poate duce la blefarite, infiltrate corneene sau ulcere marginale. De aceea, e foarte important ca cel diagnosticat să fie izolat de colectivitate și să fie tratat corect. Apoi, respectarea regulilor elementare de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, folosirea obiectelor personale pentru igienă, a compreselor sterile sunt factori esențiali pentru prevenirea bolii.

Ce este „ochiul urban'

Aerul viciat pe care îl respirăm în marile aglomerări urbane nu afectează numai plămânii și căile respiratorii, așa cum ai putea crede. Iată că și ochii au mult de suferit de pe urma poluării. Tot mai multe cercetări din ultimii ani evidențiază legătura între aerul poluat și apariția glaucomului și a cataractei.

Cercetătorii britanici, care au urmărit schimbările produse în retină, au concluzionat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%. Mai mult, pe măsură ce creștea expunerea la particule mai mari, cum ar fi dioxidul de azot, riscul de orbire a crescut până la 12%.

După cum ne explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, „poluarea acționează asupra vederii prin particulele poluante din sânge care se concentrează în regiunea centrală a vederii ca factor de risc al degenerescenței maculare, principala cauză a pierderii vederii. Mai frecvent însă, se manifestă 'ochiul urban' sau sindromul de ochi uscat evaporativ secundar desfășurării activității în fața ecranelor, expunerii la praf, fum și alte noxe, expunerii la radiații ultraviolete.'

Cum scapi de prostul obicei al frecatului ochilor

Acum că știi de ce nu e bine să te freci la ochi, e cazul să și renunți la acest obicei prost. Înainte de toate, este esențial să respecți cu strictețe normele elementare de igienă a mâinilor. Dacă nebunia perioadei coronavirusului s-a estompat, nu înseamnă că nu ne mai putem îmbolnăvi de la mâinile murdare. Înainte de atinge fața și părțile intime ale corpului trebuie să ne spălăm riguros mâinile cu apă și săpun din abundență, timp de miimum 20 de secunde.

Dacă simți nevoia urgentă de a pune mâna la ochi, la nas sau la gură și nu ai la îndemână dezinfectant sau acces la apă și săpun, folosește un șervețel. Nu duce degetele murdare direct spre locul care îți creează disconfort. Înearcă să ai mereu la tine picături sau lacrimi artificiale, pentru a menține constant nivelul de umezeală adecvat la nivelul ochilor și a preveni senzația de ochi uscați.

Stilul de viață contează

Se recomandă ca, în cazul în care expunerea la poluanți este inevitabilă, să fie luate măsuri de protecție în special la persoanele cu risc crescut de alergie, afecțiuni rino-sinusale sau atopice. Și cel mai important este să nu ne autodiagnosticăm și nici să folosim metode de tratament găsite te miri unde, în vasta lume a mediului online. Ceea ce credem noi că avem și tratăm „după ureche' ar putea fi ceva grav. Drept urmare, vizita la oftalmolog e obligatorie, căci complicațiile îți pot fura vederea.

Se mai recomandă și administrarea sistemică de suplimente nutritive antioxidante și administrarea locală, rațională, pe suprafața oculară de coliruri lubrifiante, antiseptice, antialergice, cu protecție la UV. Ce nu trebuie să uităm, însă, este că sănătatea oculară poate fi influențată și de dietă. Consumul adecvat de lichide, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, luteină, zeaxantină și mezozeaxantină și evitarea consumului exagerat de alcool, cafea și energizante poate influența pozitiv sănătatea oculară.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: University of Utah, healthline.com,

Citește și Câtă sare este recomandat să consumi pe zi

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton