De ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet

De ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet chiar ar trebui să știi. Căci, pe lângă faptul că ar putea fi ilegal, le poți face mult rău și micuților. Oricât de drag ți-ar fi puiul de om pe care îți dorești să-l faci vedetă online. Consecințele pe termen lung pot fi devastatoare. Așa că iată de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet!

Fotografiile din copilărie sunt amintiri neprețuite. Totuși, nu întotdeauna ne mândrim cu ele. Mai ții minte vremurile în care mai toți părinții simțeau nevoia să-și imortalizeze odraslele nud pe carpete din blăniță, pe păturici înflorate sau în alte ipostaze jenante? Ei bine, ani mai târziu, acele imagini alb-negru nu stârnesc decât amuzamentul familiei. Căci vedetei din imagine nu-i provoacă plăcerea la care s-au așteptat părinții.

Acum, că tehnologia a evoluat și oricine are acces la camere foto performante, imaginile cu copii au invadat pur și simplu mediul online. Și nu o dată s-a întâmplat ca acestea să fie preluate și folosite ilegal în scopuri diverse. Cu siguranță nu ți-ai dori să-ți vezi copilul subiect al unei campanii de strângere de fonduri pentru o operație în străinătate. Mai ales dacă e perfect sănătos și tu nu ai nimic de-a face cu asta. Așa că e bine să te gândești de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet.

De ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet

Poate că tu vrei să te mândrești cu puiul de om căruia i-ai dat naștere. Poate crezi că îi faci un bine arătându-le tuturor cât de frumos sau de talentat este. Sau poate ai descoperit că se pot face bani frumoși de pe urma năzbâtiilor micuțului tău. Fenomenul ‘sharenting e tot mai amplu. Și se referă la împărtășirea vieții de părinte în mediul online. Vine din limba engleză, unde „share' înseamnă „a împărtăși, a distribui' și „parenting' care nu mai are nevoie de prezentare. Dar ar trebui să iei în considerare și de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet.

Potrivit Dr. Tali Shenfield, doctor în psihologie la Universitatea din Toronto, „distribuirea fotografiilor cu copii în social media le poate viola intimitatea și îi poate expune unor riscuri în viitor'. În plus, trebuie să te gândești că le încalci drepturile și că imaginile rămase online le pot periclita parcursul. Dacă nici Mark Zuckerberg, fondatorul și deținătorul Facebook-ului nu-și expune copiii online, poate că nici noi nu ar trebui să facem asta. Chiar dacă ceea ce se numește ‘sharenting e la modă.

Trevor Cooke, expert în protecția datelor cu caracter personal la EarthWeb, explică de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet:

Pierzi controlul asupra datelor

Odată ce ai postat o imagine pe social media ți-ai și dat acordul ca platforma respectivă să dețină controlul asupra ei. Drept urmare, platforma respectivă o poate utiliza după cum dorește. „Ei folosesc licența pentru găzduirea pozei și se asigură că se afișează corect. Dar aceeași licență le dă dreptul să o utilizeze după bunul plac, inclusiv să o vândă către terți (cum ar fi companiile de publicitate).', spune Trevor Cooke.

Chiar și acceptând așa-numitele „privacy settings' extrem de stricte, imaginile pot fi furate, copiate, prelucrate sau distribuite la nesfârșit pe Internet. Așadar, pierzi complet controlul asupra imaginii și, mai ales, asupra celor care o pot vedea și utiliza în diferite scopuri.

Identitatea poate fi furată

Deși un gest nevinovat și plin de candoare, distribuirea unei imagini cu bebelușul nou-născut, însoțită de nume și locație, poate fi extrem de periculoasă. Infractorii cibernetici se pot folosi de imagine, de numele micuțului, de data și de locul nașterii, în scopuri mârșave. Fenomenul poartă numele de „răpire digitală'.

Potrivit spuselor lui Trevor Cooke, „infractorii pot folosi imaginea copilului tău și detaliile menționate pentru a crea un profil fals și o altă identitate online. Ulterior, pot utiliza datele pentru conturi bancare neautorizate, pentru credite sau alte activități în numele copilului tău.'

Pe de altă parte, Dr. Tali Shenfield consideră că „deși vei utiliza filtre pentru distribuirea imaginii copilului tău, e foarte posibil să oferi mai multe informații personale ale familiei decât ți-ai putea da seama. Mulți au în listele de prieteni persoane complet necunoscute, care au acces la vizualizarea fotografiilor'. Drept urmare, nu știi niciodată cum se pot scurge informațiile personale în mediul online și cum pot ajunge pe mâna hoților de identitate.

Expunere la exploatare sexuală

Oricât de ciudat ar părea, nu e nimic bun în distribuirea imaginilor copiilor pe plaje sau dezbrăcați. Părădătorii sexuali există și stau la pândă. De altfel, abia așteaptă „marfă proaspătă', ca să se folosească de imagini, să le prelucreze sau să le vândă altor pedofili sau unor site-uri specializate în exploatarea sexuală a copiilor.

Odată cu dezvoltarea Inteligenței Artificiale (AI), manipularea imaginilor și a filmulețelor a devenit ceva la îndemâna oricui. Cu ajutorul tehnologiei, infractorii digitali pot crea imagini, le pot anima. Așa că gândește-te cam în ce impostaze s-ar putea afla micuțul tău odată ce imaginea lui intră pe mâna unui infractor cibernetic.

„Astfel de imagini le violează copiilor intimitatea și le pune la risc siguranța fizică și psihică. Căci astfel de imagini, în contexte dăunătoare, pot circula la nesfârșit. Și îți pot urmări copilul chiar și la vârsta adultă, afectându-i negativ viața personală și profesională.', subliniază Trevor Cooke. Înțelegi acum de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet?

Hrănești frica

Trevor Cooke spune că „dacă nu postezi astfel de fotografii, nu ai de ce să-ți faci griji. Să-ți păstrezi doar pentru tine amintirile dragi înseamnă să-ți oferi cel mai prețios dar: liniștea'. Odată ce ai distribuit deja imagini cu copiii tăi, vei fi mereu speriat la gândul că cineva, undeva, se poate folosi de datele lor. Sau, și mai rău, că îi va urmări sau le va pune viața în pericol.

Pe de altă parte, copiii dezvoltă anxietate din cauza faptului că se gândesc la ce fotografii mai distribuie părinții lor. Iar asta îi face să se rușineze și chiar să se teamă de potențialele reacții ale celorlalți. Imaginile și anecdotele distribuite de părinți pot fi subiectele principale de bullying pentru cei care își doresc să-i amenințe, să-i umilească sau să le facă rău.

E important să le ceri acordul

Deși caracterizați adesea drept „digitali nativi', cărora nu le pasă de intimitatea în mediul online, tinerii zilelor noastre sunt mult mai preocupați de acest aspect decât ai putea crede. Studii efectuate la London School of Economics au scos la iveală faptul că, încă de la frageda vârstă de patru anișori, copiii își doresc să fie consultați înainte ca imaginile cu ei să ajungă în mediul online. Ba chiar unii dintre ei și-ai exprimat dorința ca părinții lor să nu mai pună poze cu ei.

Pe măsură ce cresc și devin adolescenți, sporește și dorința de a deține controlul asupra imaginii create în jurul lor. Potrivit Dr. Tali Shenfield, „adolescenții conștienți din punct de vedere social depun efort pentru a-și gestiona prezența online. Și merg chiar până la a-și crea conturi false pe rețelele de socializare, pentru a distrage atenția de la conturile reale, unde își împărtășesc trăirile cu prietenii și persoanele apropiate. Astfel, evită riscul de a fi judecați. Mai mult decât atât, distribuirea unor imagini care nu îi pun în valoare așa cum își doresc ei sau care contravin personalității pe care și-au creat-o în fața prietenilor le violează intimitatea și autonomia'.

E doar un mit faptul că adolescenții adoră să-și dezvăluie viața personală pe net. Unii evită să distribuie fotografii personale, în vreme ce alții nu folosesc deloc social media. E drept că sunt și unii care fac orice pentru un selfie, riscându-și uneori chiar viața. Așadar, de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet? Gândește-te că îi privezi de dreptul de a-și alege nivelul de prezență online.

Cum să distribui fotografii în siguranță

Știind de ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe Internet, să vedem cum putem totuși să facem asta fără prea multe riscuri. Căci social media poate fi și un spațiu util și benefic pentru familii și prieteni aflați la distanță unii de ceilalți. Ca să te poți bucura de aspectele benefice ale spațiului virtual, iată câteva sfaturi:

-Distribuie fotografiile și filmulețele care au drept personaje copiii numai cu membrii familiei și cu prietenii foarte apropiați. Și roagă-i pe toți să nu le distribuie mai departe.

-Încearcă să eviți, pe cât posibil, să folosești serviciile de distribuire a locației și de recunoaștere facială. Ai grijă să eviți distribuirea imaginilor care oferă detalii, precum adresa, numărul casei, detalii ale locuinței. În plus, nu distribui niciodată imagini de la zilele de naștere, în care se poate vedea vârsta exactă a copilului.

-Șterge tot ce înseamnă EXIF metadata din imaginile digitale. Astfel, scapi de toate informațiile ascunse și încifrate în fotografii.

-Discută cu copiii tăi, încă de când sunt foarte mici, despre ceea ce înseamnă intimitatea și siguranța online. Asigură-te că micuții înțeleg pericolele distribuirii informațiilor personale în spațiul virtual. Astfel de discuții vă vor întări relația și le vor spori copiilor încrederea în voi ca părinți.

-Cere-le copiilor, indiferent de vârstă, acordul cu privire la imaginile pe care le distribui pe Internet și care îi au pe ei drept personaje.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: psy-ed.com, huffingtonpost.co.uk,

Citește și Cât de bine este să dormi cu animalul de companie în pat

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton