De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare?

.

De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare? Mulți își pun această întrebare, mai ales că „un păhărel' înainte de a te băga în pat pare să aducă cel mai dulce somn. Totuși, în ciuda a ceea ce credeam că știm deja, consumul de alcool înainte de a adormi poate face mult rău. Așa că iată de ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare.

Consumul de alcool dăunează grav sănătății. Tot auzim asta și nu înțelegem de ce. Căci, din bătrâni, alcoolul se tot folosește ca panaceu universal. Ba chiar ai putea spune că „bunicul a trăit peste 80 de ani și a băut toată viața'. Dar nu putem face astfel de comparații în zilele noastre. Căci stilul de viață al omului modern este complet diferit.

Pe lângă sedentarism, alimentația nepotrivită și stresul cotidian ne-au făcut mult mai vulnerabili. În plus, somnul adecvat a devenit un lux. Drept urmare, ajungem să considerăm că „un păhărel' nu are cum să ne facă rău. Dimpotrivă. Or, tocmai ceea ce credem a fi doza de relaxare la pahar nu face decât să ne accentueze problemele. Așa că iată de ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare.

Cât de important este somnul adecvat

În ciuda vieții extrem de active pe care o ducem, suntem, de fapt, preponderent sedentari. Cu toate astea, ne simțim mai mereu obosiți. Punem starea de somnolență din timpul zilei pe seama stresului, a muncii sau a cine știe cărui alt motiv. Pe de altă parte, când vine ora de culcare, nu reușim să punem geană pe geană, cum se spune. Și apelăm la tot felul de trucuri care să ne aducă somnul mai repede. Dintre acestea, alcoolul pare a fi opțiunea ideală. Dar oare chiar ne ajută?

În vreme ce cam 6% dintre adulții din țările industrializate suferă de insomnie cronică, în România, prevalența insomniei este estimată la 15.8%. Există un consens al experților din cercetarea somnului asupra unui program normal de somn pentru un adult. Adică, ar trebui să dormim neîntrerupt măcar între 7 și 9 ore pe noapte. Dacă avem treziri frecvente pe parcursul nopții, ne chinuim să adormim sau avem un somn agitat, înseamnă că avem probleme.

Drept urmare, vom fi somnoroși toată ziua, vom simți oboseală persistentă, vom avea probleme de concentrare și atenție, modificări ale dispoziției. Potrivit specialiștilor, depresia, tulburările de anxietate și dependența de alcool sunt asociate cel mai frecvent cu tulburări ale somnului. Așadar, iată de ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare.

Ce este somnul de fapt

Pentru a înțelege de ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare, e indicat să știi mai întâi ce este somnul de fapt. Ei bine, somnul este un comportament de bază. Și face parte dintre necesitățile vitale ale organismului. Este un proces foarte complex, cu mecanisme biologice și fiziologice care implică numeroase substanțe neurochimice secretate la nivel neuronal.

O structură normală de somn presupune patru etape, cu trecere din stare de veghe către somn profund. Exista somnul de tip NREM (non-rapid-eye-movement), alcătuit din trei etape (N1, N2, N3). N3 este somnul profund, în care se produc o parte din procesele de regenerare. După somnul NREM, vine somnul REM (rapid-eye-movement), caracterizat de o stare de relaxare a musculaturii, o fază importantă pentru consolidarea memoriei. Este și etapa în care visăm. Somnul REM apare la aproximativ nouăzeci de minute după adormire. Pe parcursul nopții, aceste cicluri se repetă între trei și cinci ori.

De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare

Efectele alcoolului asupra somnului au fost intens studiate. Și s-a încercat identificarea modului în care alcoolul perturbă somnul. S-a dovedit astfel că alcoolul alterează structura normală a somnului, oferind un somn de calitate inferioară.

Or, somnul neodihnitor determină somnolența excesivă pe parcursul zilei. Și aceasta atrage consumul de substanțe cu efect psihoactiv, precum cafea, ceai, tutun. Acestea se consumă cu precădere în a doua jumătate a zilei. Drept urmare, determină creșterea excitabilității nervoase și insomnie pe parcursul nopții ulterioare.

Pe de altă parte, mai mult de 1 din 10 persoane apelează la alcool pentru a învinge insomnia. Studiile arată ca mai puțin de două pahare de alcool la bărbați pe zi și mai puțin de un pahar pe zi la femei se asociază cu scăderea calității somnului cu aproximativ 9%. Dacă doza crește, scade și calitatea somnului direct proporțional. Din păcate, alcoolul acționează ca un sedativ pentru mulți.

Dacă nu ai înțeles încă de ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare, explicăm mai aprofundat. Consumul de alcool înainte de culcare duce la supresia somnului de tip REM. Scade calitatea somnului, ducând la treziri pe parcursul nopții.

Drept urmare, pentru a preveni efectele nocive, alcoolul ar trebui consumat, în cantitate redusă, cu minimum 4-6 ore înainte de culcare. Așa încât să poată fi metabolizat până la adormire. S-a observat că mulți dintre cei care suferă de insomnie fie consumă prea mult alcool, fie prea aproape de ora de culcare.

Cum te îmbolnăvește alcoolul înainte de somn

Sindromul de apnee în somn (SAS)

Este o boală respiratorie asociată somnului. Și constă în pauze respiratorii repetate în timpul somnului. Persoanele care suferă de această boală sunt, în general, persoane care sforăie zgomotos și se îneacă în somn. Or, alcoolul amplifică relaxarea apăruta în mod natural în timpul somnului, ducând la agravarea obstacolului în calea aerului prezent la nivelul căilor respiratorii. În plus, alcoolul crește riscul apariției SAS cu până la 25%.

Sindromul de picioare neliniștite

Este caracterizat de apariția unor senzații neplăcute (arsuri, furnicături, mâncărimi) în membrele inferioare, care apar seara, înainte de culcare. Acestea determină mișcarea picioarelor, pentru a se diminua. Alcoolul agravează această afecțiune.

Boli cardiovasculare

Alcoolul perturbă relaxarea cardiovasculară normală și determină hiperexcitabilitate. Astfel, inima este suprasolicitată inutil exact când ar trebui să se odihnească.

Tulburări de memorie

Consumul de alcool înainte de culcare duce, cum spuneam, la un somn fragmentat. Or, trezirile dese pe parcursul nopții au drept consecință afectarea memoriei. Cercetările au demonstrat că poate contribui, în timp, la apariția deficitelor cognitive cunoscute în boli precum Alzheimer sau alte tipuri de demență a vârstnicilor.

Dureri musculare

Consumul de alcool înaintea somnului duce la apariția durerilor musculare, mai ales în zona cefei. Și asta pentru că alcoolul a anestieziat într-atât mușchii și creierul, încât corpul uită să se mai miște noaptea. În mod normal, ne schimbăm poziția de somn de câteva ori pe noapte. Astfel, avem o poziție confortabilă și ne trezim fără dureri.

Steatoza hepatică

Boala „ficatului gras' este o boală a omului modern. Și este determinată de modificarea alimentației, de stilul de viață sedentar, de creșterea incidenței bolii diabetice și de consumul de alcool. Ceea ce numim „ficat gras' reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice.

Se asociază frecvent cu obezitatea, diabetul, dislipidemia și sindromul ovarelor polichistice. Este o boală reversibilă în timp, însă doar dacă pacientul își modifică stilul de viață. Nu există un tratament țintit, ci doar al factorilor predispozanți.

Pancreatita acută

Supranumită și „marea dramă abdominală', este una dintre acele boli din cauza căreia riscăm să ajungem de la bal direct la spital. Asta pentru că se declanșează în urma consumului de alcool și de alimente grase. Fumătorii sunt de trei ori mai expuși riscului de îmbolnăvire, la fel ca și consumatorii de alcool și de alimente bogate în grăsimi.

În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilitățile de tratament sunt destul de reduse. Astfel încât aceste forme au o evoluție mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat. Formele grave de pancreatită necesită un regim de terapie intensivă sau chiar o intervenție chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima și a treia săptămână. Cei care trec de acest interval au șanse mai mari de supraviețuire și de evoluție fără complicații.

Combinația alcoolului cu energizante poate fi fatală

Un obicei cât se poate de prost al zilelor noastre este acela de a combina băuturile energizante cu alcoolul. Poate ți se pare o alegere bună seara, dar îți poate face foarte mult rău. Băuturile energizante conţin, în general, pe lângă apă, zahăr, cafeină şi coloranţi, o mulţime de alte ingrediente ca taurină, efedrină, guarana etc.

Iar atunci când sunt consumate împreună cu alcool, organismul primeşte dintr-o dată extrem de multă energie, asemeni unui şoc. De aceea, consumul frecvent, mai ales pe fondul altor afecţiuni, poate avea efecte grave.

Substanţele din băuturile energizante forţează organismul să funcţioneze la capacitate maximă. Cresc ritmul cardiac şi tensiunea arterială, dar şi şansele de apariţie a hipersensibilităţii, inclusiv a atacurilor de panică. Alcoolul influenţează, şi el, activitatea inimii. Ceea ce face să crească serios riscul de apariţie al tulburărilor cardiace severe.

Combinaţia este nocivă şi pentru ficat, deoarece este greu de metabolizat. Iar excesul poate duce la ciroză sau hepatită. De altfel, întregul organism are de suferit. Combinația produce o serioasă deshidratare şi sunt perturbate funcţiile sistemului nervos central.

În ceea ce priveşte cantitatea care devine periculoasă, nu este aceeaşi pentru fiecare persoană în parte. Variază în funcţie de vârsta, alimentaţia şi de afecţiunile indivizilor. Însă, cu siguranţă, cei mai predispuşi riscului sunt tinerii şi persoanele în vârstă, deoarece au un sistem nervos mai sensibil.

Care sunt dozele zilnice de alcool recomandate

Se tot vorbește de ceva vreme despre consumul moderat de alcool, care ar putea avea beneficii asupra sănătății. De fapt, ce-i prea mult strică în toate cele. Acum, important este să știm ce înseamnă de fapt consumul moderat de alcool. Ei bine, indiferent de vârstă, dozele maxime acceptate zilnic sunt mult sub așteptările celor „antrenați'.

Potrivit specialiștilor, paharul de vin se traduce prin 150 ml! Fie că este vin roșu, fie alb ori rose. Cât despre tării, 50 ml pe zi înseamnă deja prea mult, în vreme ce doza zilnică maximă recomandată de bere este de 330 ml pentru femei și 600 ml pentru bărbați.

Așadar, pentru o viață sănătoasă, limitați-vă la maxim o băutură pe zi pentru femei şi 2 băuturi pe zi pentru bărbaţi, unde o băutură se traduce prin 350 ml bere sau 150 ml vin, sau 45 ml tărie. Apă, cu cât mai multă, cu atât mai bine!

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: bbc.com, medicalnewstoday.com, sleepcycle.com,

Citește și Alimente care cresc colesterolul și trigliceridele

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton