De ce nu este bine să combini pepenele roșu cu pâine sau brânză. Ce se întâmplă în organism. Nu mai este un secret faptul că mulți români aleg să nu mănânce pepenele gol, ci să-l combine fie cu pâine, fie cu brânză. În timp ce ei consideră că așa se vor sătura sau se vor delectea cu o gustare sănătoasă, nutriționiștii au venit cu o serie de argumente pentru care este bine să evităm astfel de combinații, nefiind deloc benefice corpului nostru.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Pepenele este unul dintre cele mai căutate fructe vara, asta mai ales pentru faptul că ne ajută să ne hidratăm foarte bine în perioada caniculară. Chiar dacă este bogat în zahăr, îl consumăm în primul rând pentru sucul lui bogat și pentru hidratare, însă are și o serie de beneficii și proprietăți. De exemplu, pepenele este excelent pentru rinichi și sporește diureza, dar are și multe vitamine.
Citește și: Beneficiile pepenelui roșu și ale pepenelui galben pentru organism. Ce avantaje are fiecare
Citește și: Rețetă de limonadă cu pepene roșu. Cea mai răcoritoare rețetă a verii
Tot despre pepene știm cu toții că se consumă adesea în dietele de slăbit, deoarece zahărul și fibrele din pepene oferă senzația de sațietate și nu mai este necesară o altă mâncare. Totuși, în combinație cu alte alimente, penele poate face mai mult rău decât bine când vine vorba despre siluetă.
De ce nu este bine să combini pepenele roșu cu pâine sau brânză
Conform nutriționiștilor, pepenele este un fruct acid, care încetinește digestia, de aceea trebuie consumat singur. Specialiștii au explicat că este de evitat pe cât de mult posibil combinarea lui cu alte alimente, asta deoarece încetinește digestia celor pe care le consumi împreună cu el. De asemenea, se recomandă să fie consumat cu o oră după masă sau cu o oră înainte de masă.
De ce este de evitat această combinație
Atunci când este combinat cu brânză, pâine sau alte mezeluri, pepenele încetinește digestia, provoacă balonare, flatulență, dureri de stomac și chiar indigestie, astfel că trebuiesc evitate aceste combinații pentru o stare de sănătate bună.
De asemenea, acest obicei îngrașă, fiindcă zahărul concentrat din pepene și grăsimea concentrată din brânza bogată în colesterol îți aduc numeroase kilograme în plus, ceea ce sigur nu îți dorești, mai ales în sezonul estival.
De ce e bine să consumi pepene roșu – beneficii
Așa cum se poate observa în tabelul de mai jos, o porție de 100 gr de pepene roșu ne oferă tot ceea ce corpul are nevoie, în mare parte, pentru o dietă echilibrate. Există o serie de avantaje și beneficii pentru care trebuie consumat, mai ales pentru conținutul mare de licopen, care este un antioxidant puternic, ce combate apariția cancerului, întârzie îmbătrânirea țesuturilor și ajută la susținerea sistemului imunitar.
Principiu activ | Valoare nutrient | Procent DZR (sau doza zilnica recomandata) |
---|---|---|
Energie | 30 Kcal | 1.5 % |
Carbohidrati | 7,6 g | 6,0% |
Proteine | 0.6 g | 1% |
Grasimi | 0.15 g | 0.5% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre alimentare | 0,4 g | 1% |
Vitamine | ||
Acid folic | 3 mcg | 1.5% |
Niacina (B3) | 0.178 mg | 1% |
Acid pantotenic (B5) | 0.221 mg | 4.5% |
Piridoxina (B6) | 0.045 mg | 3,5% |
Tiamina (B1) | 0.033 mg | 3% |
Vitamina C | 8.1 mg | 13.5% |
Vitamina A | 569 UI | 19% |
Vitamina E | 0,05 mg | 0,5% |
Electroliti | ||
Sodiu | 1 mg | 0% |
Potasiu | 112 mg | 2.5% |
Minerale | ||
Calciu | 7 mg | 0.7% |
Cupru | 42 mcg | 4,5% |
Fier | 0.24mg | 3% |
Magneziu | 10mg | 2.5% |
Mangan | 0.038 mg | 1.5% |
Zinc | 0,10 mg | 1% |
Sursă foto: Freepics