De ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci

Ai ajuns, în sfârșit, acasă, după o zi lungă. Iei ce apuci din bucătărie și te trântești în fața televizorului. Uneori, ai și telefonul în la vedere, pentru orice eventualitate. Și ronțăi ceva, mai mănânci un pic, mai bei ceva… Totul în timp ce atenția e la ecranele care te acaparează. Ce poate fi mai satisfăcător?! Ei bine, nici nu știi cât de dăunător este acest obicei. Iată de ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci.

Hai, recunoaște, când ai luat masa ultima dată fără să fi avut compania unui ecran? Pe vremuri, cărțile erau companionii ideali în timpul meselor. Și e drept că mâncatul fără vreo sursă de distragere a atenției e cam plictisitor. Altfel privești serialul preferat cu furculița-n mână sau ciugulind dintr-un bol cu ronțănele. Și e cam greu de înțeles de ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci.

De ce asociem mâncarea cu ecranele

E greu de găsit o explicație pentru asta. Unele persoane simt nevoia să facă ceva mereu. Dacă e prea multă liniște în jur, simt cum creierul lenevește. Drept urmare, în timpul mesei, au nevoie de companie. Altfel, se simt stresate, înfulecă rapid ce au de mâncat, tocmai pentru a reveni cât mai repede la ceea ce făceau anterior.

Pentru alții, obiceiurile căpătate în copilărie joacă rolul crucial. Dacă obișnuiai să iei masa în tihnă, cu toată familia, în sufragerie, așa vei vrea să fie și în viața de adult. Pe de altă parte, mesele luate în grabă, pe blatul din bucătărie, ți-au inoculat idea că masa nu e chiar cel mai important moment.

Apoi, mai ține și de cultura tradițională. Noi nu am crescut cu asta, dar acum e obligatoriu să ai tot felul de gustărele și de băuturi pe măsuța din fața canapelei. Fie pentru a urmări seriale, fie pentru campionatele sportive. În plus, mai toate restaurantele au televizoare uriașe, pe care le poți privi din orice unghi. Așadar, nici nu e de mirare că am ajuns să asociem mâncatul cu ecranele.

O explicație științifică plauzibilă constă în faptul că această combinație duce la dependență. De ce? Pentru că atât mâncarea, cât și ecranele ne oferă o doză dublă de dopamină. Mâncărurile delicioase eliberează așa-numiții hormoni ai fericirii, la fel ca și ceea ce urmărim pe ecrane. Drept urmare, primim o porție uriașă de plăcere, căreia nu-i putem rezista.

De ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci

Mâncatul în fața televizorului, a telefonului, tabletei, computerului sau a oricărui alt ecran este o acțiune dăunătoare întregului organism, la orice vârstă. Și asta pentru că nu ne mai concentrăm asupra mâncării, ci la ceea ce se întâmplă în fața ochilor. Și ajungem să mâncăm inconștient, fără să mai simțim cu adevărat gustul sau aroma. Și mai grav, pierdem senzația de sațietate.

S-a demonstrat științific că persoanele care mănâncă în fața ecranelor au tendința de a mânca mult peste capacitatea obișnuită, atât în momentul respectiv, cât și în restul zilei. Și nu își dau seama cât au mâncat decât atunci când se termină ce aveau în față. Cu alte cuvinte, imginează-ți că te uiți la un meci. Pe toată durata lui, ronțăi încontinuu. Dacă nu ai fi fost distras de acțiunea meciului, ai fi reușit să mănânci toate pungile de ronțănele pe care le-ai devorat? În alte condiții, ai putea mânca o oră încontinuu?

Un alt studiu a demonstrat că în familiile în care se ia masa în fața ecranelor se mănâncă mai mult și mai prost. Iar copiii sunt predispuși la obezitate, indiferent de vârstă, rasă sau condiție socială. Se consumă alimente cu conținut exagerat de zahăr și grăsimi. Iar acesta poate fi unul dintre răspunsurile la întrebarea de ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci. Și iată și altele:

Mănânci exagerat de mult

Este unul dintre principalele răspunsuri la întrebarea de ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci. Nici nu îți dai seama când dispar din fața ta pungi întregi de ronțănele, boluri de pop-corn, tablete de ciocolată, bomboane și altele ca ele. Și, ca să „alunece' mai bine, adaugi niște băuturi dulci acidulate, bere sau cine știe ce alt lichid deloc sănătos. În alte condiții, nu ai reuși să consumi nici jumătate din cantitatea de alimente pe care o poți înghiți cu atenția distrasă de acțiunea din ecran.

Încetinești metabolismul

Se știe că sedentarismul face foarte rău. Or, stând pe canapea, mâncând și uitându-ne la TV, nu facem decât să ne creștem roscul de îmbolnăvire. În plus, reducem rata metabolică, cea care ar trebui să ne faciliteze, în mod normal, digestia și să ne dea energie. Astfel, pot apărea tulburări digestive și disconfort.

Nu te mai saturi

În ciuda cantităților mari de alimente nesănătoase pe care le consumi în timp ce te uiți la TV, pe telefon sau la oricare alt tip de ecran, pierzi senzația de sațietate. Distras de ceea ce vede, creierul nu mai percepe actul hrănirii. Și te va face să-ți fie foame întruna. Mai mult decât atât, nu vei mai simți nici satisfacția gustului.

Câștigi kilograme care te îmbolnăvesc

Consecința firească a tuturor celor menționate deja este acumularea kilogramelor în plus. Și apare și dependența de obiceiuri complet nesănătoase. Până la urmă, mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm. Or, privind ecranele care ne distrag atenția, nici nu mai știm ce și de ce mâncăm. Iar aceste deprinderi sunt extrem de periculoase pentru copii. Un copil obez va fi un adult bolnav, cu siguranță.

Capeți dureri de spate

Fără să-ți dai seama, poziția în care stai pe canapea, pe scaun sau în pat, în timp ce privești ecranele care te captivează, afectează coloana vertebrală. Să nu te miri dacă ai dureri de spate sau la nivelul gâtului. Și, cu cât iei în greutate, cu atât acestea se accentuează.

Îți tulburi somnul de noapte

Utilizarea aparatelor electronice înainte de culcare are un impact negativ asupra somnului. Cu atât mai mult crește riscul de a suferi de insomnii și chiar de apnee în somn pentru cei predispuși, dacă se consumă alimente nesănătoase chiar înainte de a adormi. În plus, te poate fura somnul în timp ce te uiți la TV, iar apoi să nu mai poți dormi toată noaptea.

Ce poți face ca să scapi de acest obicei prost

Înțelegând de ce nu este bine să folosești telefonul sau să te uiți la TV cât timp mănânci, e cazul să și iei măsuri în acest sens. Numai că, la fel ca oricare altă dependență, necesită răbdare și multă voință. În primul rând, ar trebui să rupi răul de la rădăcină, cum se spune. Și să încetezi să mai consumi ceva în timp ce citești, te uiți la TV sau pe telefon. Transformă măsuța din sufragerie într-un spațiu liber, pe care să nu existe niciun fel de produs alimentar.

Când simți că ai ronță ceva, trage aer adânc în piept și gândește-te bine dacă îți este cu adevărat foame sau nu. Dacă simți că nu mai poți de poftă, lasă cartea sau telefonul, ridică-te din fața ecranului și mergi până în bucătărie. Mănânci acolo ceea ce-ți dorești și apoi revii pe canapea sau în pat, unde continui să citești sau să privești serialul preferat. Un alt pas important este să acorzi mai multă atenție ronțănelelor. Și să renunți la cele nocive în favoarea celor sănătoase.

Niște biscuiți din cereale integrale, făcuți în casă, fără zahăr adăugat, te pot ajuta să ai un somn mai bun. La fel de bine ar fi să ronțăi un morcov sau câteva tije de țelină. Dar contează și cantitatea. Drept urmare, e indicat să-ți stabilești limite și să nu te abați de la ele nicicum.

De ce ar trebui să mănânci conștient

Conștientizarea actului hrănirii este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului. Iar asta înseamnă să trăiești experiența mâncării din plin. Cu alte cuvinte, ar trebuie să acorzi atenție maximă fiecărei îmbucături, să înțelegi ce, când și cum mănânci.

De altfel, conceptul „mindful eating' (n.r. mâncat conștient) se bucură de popularitate în toată lumea. Și e principala armă împotriva kilogramelor în plus și a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Te ajută să îți dai seama când îți este cu adevărat foame, să nu mai mănânci emoțional și să renunți la gustările nocive.

Și nu e nimic savant în acest concept. Pur și simplu înseamnă să-ți concentrezi toată atenția asupra momentului în care mănnci și asupra hranei. Fără să te lași distras de nimeni și de nimic. Da, pare simplu, dar nu este deloc așa, mai ales dacă ai apucat să ai deja deprinderi nesănătoase.

Încearcă să începi prin a renunța la asocierea între mâncare și lectură sau ecrane. Notează-ți undeva fiecare „ciuguleală' de pe parcursul unei zile. Vei avea surpriza să vezi că, deși ți se pare că nu ai mâncat mai nimic, ai consumat de fapt o cantitate impresionantă. Analizează culorile, texturile și aromele din farfurie. Pune-ți toate simțurile la treabă încă de dinainte de a începe să mănânci.

De fiecare dată când începi să mănânci, numără de câte ori mesteci fiecare îmbucătură. Cu cât mesteci mai mult, cu atât te vei sătura mai repede. Masa e un moment de introspecție, de liniște, așa că ia-ți timp să o savurezi pe îndelete. Eventual, mănâncă împreună cu familia sau cu un prieten și folosește-te de conversație ca unică sursă de distracție în timpul mesei.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nlm.nih.gov, Times Food, BBC,

Citește și Cum să folosești corect aerul condiționat

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton