De ce se aburesc geamurile și cum putem rezolva problema

.

În timpul iernii, este foarte frecvent ca geamurile să fie aburite. Și dacă în casă nu e neapărat o problemă atât de mare, când trebuie să pleci cu mașina asta devine într-adevăr o chestiune care te ține pe loc. Desigur, geamurile aburite în casă înseamnă umiditate, care poate duce la mucegai, lucru deloc de dorit în locuință. Dar geamurile și ferestrele aburite nu reprezintă doar o problemă estetică. Printre principalele cauze ale acestei probleme se numără tâmplăria prea etanșă și ventilația inadecvată. Așadar, ce indică acest fenomen și cum poate fi contracarat? Este necesară înlocuirea ferestrelor sau a geamurilor mașinii?

De ce se aburesc geamurile


Mulți factori pot contribui la aburirea ferestrelor. Pentru început, este esențial să înțelegem mai întâi unde se produce ceața: în exteriorul casei/mașinii și al ferestrei, în interiorul/partea interioară a casei/mașinii și a ferestrei sau între geamurile din interiorul ferestrei.

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Condensarea exterioară pe ferestre apare atunci când temperatura din interiorul locuinței sau mașinii scade mult sub cea de afară, cum ar fi într-o zi caldă și umedă. Atunci când apar diferențe dramatice între temperaturile interioare și exterioare și nivelurile de umiditate, condensul de umiditate se poate acumula pe cea mai rece suprafață – sticla. 


Explicația științifică

Este același fenomen care face ca un pahar rece de suc sau orice alt lichid să transpire într-o zi toridă de vară.

De asemenea, atunci când umiditatea interioară este ridicată, pe măsură ce temperaturile scad în exterior, se poate produce condens pe suprafețele interioare din sticlă. 

Pentru a îți proteja investiția în casă și în mobilierul de acasă, dar și pentru a putea conduce în siguranță, trebuie să reduci nivelul de umiditate interioară din interiorul locuinței sau a mașinii. Utilizarea unui dezumidificator poate ajuta la atenuarea condensului de pe geamurile interioare.

Aburirea geamurilor de la locuință

Umiditatea și condensul dintre panourile de sticlă termoizolantă pot apărea atunci când garnitura dintre panourile de sticlă cedează și permite pătrunderea umezelii. Acest lucru se întâmplă de obicei în cazul ferestrelor sau ușilor mai vechi.

Nu este neobișnuit să intri în case mai vechi și să vezi ferestrele de pe partea însorită a casei cu o defecțiune a garniturii de sticlă care permite condensarea și aburirea între geamuri. Aceeași aburire poate apărea pe orice parte a casei, dar tinde să fie mai vizibilă pe părțile însorite, deoarece căldura suplimentară de la soare poate accelera defectarea garniturii. De asemenea, când soarele strălucește prin geam, aburirea poate fi mai vizibilă și mai ușor de observat.


Explicația aburirii dintre geamuri

Ferestrele din sticlă termoizolantă de astăzi sunt etanșate cu materiale și tehnologii îmbunătățite și conțin, de asemenea, gaze inerte precum argonul între geamuri. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Mai mult, un strat extrem de subțire de oxid de argint este aplicat pe fața interioară a geamului exterior. Acest strat cu emisivitate scăzută acționează ca un reflector pentru razele infraroșii ale soarelui. 

Utilizarea sticlei cu nivel scăzut de emisivitate este considerată, în general, minimul necesar pentru confort și economii de energie în timpul sezoanelor de încălzire și răcire.


În cele din urmă, se poate forma abur între geamurile oricărui produs din sticlă izolatoare. În timp suficient, etanșările dintre geamuri se vor rupe și vor permite pătrunderea umezelii. Materialul desicant (o substanţă care absoarbe umiditatea) va atrage și va reține atâta umiditate cât este capabil, dar în cele din urmă va deveni saturat. Când se întâmplă acest lucru, se va produce aburirea. 

Timpul exact cât va dura acest lucru depinde de condițiile reale de mediu, de materialele de etanșare și substaţele desicante utilizate, de designul geamului izolator, de designul general al ferestrei și de o mulțime de alți factori.


De ce se aburesc geamurile mașinilor și cum să rezolvi problema

Geamurile auto se aburesc atunci când aerul cald și umed intră în contact cu suprafața rece a geamului. Căldura corpului și a respirației tale încălzește aerul din interiorul mașinii și crește nivelul de umiditate. 

Când aerul cald și umed intră apoi în contact cu geamul rece, acesta se condensează și provoacă ceața sau ceața de pe parbriz și geamuri.

Ștergerea geamului cu o cârpă curată sau cu un prosop special este o soluție rapidă, dar nu va împiedica formarea unui condens mai mare și poate lăsa dungi, așa că este mai bine să folosești sistemul de ventilație dacă puteți.


Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Asigură-te că aerul este îndreptat spre parbriz și ferestre și pornește ventilatorul la maximum. Pentru început, menține temperatura scăzută – supraîncărcarea mașinii cu aer cald și umed nu va face decât să agraveze problema umidității. 

Aerul rece provenit de la ventilatoare va fi încă mai cald decât geamul și va ajuta la uscarea acestuia, după care vei putea începe să măriți temperatura.

Dacă ai aer condiționat, pornește-l. Acesta va ajuta la uscarea mai rapidă a aerului.


Nu folosi recircularea. Aceasta va încălzi mașina mai repede, dar nu face decât să mențină umiditatea prinsă în interior. Trebuie să lași aerul proaspăt și rece să intre și aerul vechi și umed să iasă.

Deschide geamul. Mai ales dacă nu ai aer condiționat pe climatizare, deschiderea unui geam va ajuta la curățarea mai rapidă a geamurilor aburite. Aerul rece și uscat de afară va ajuta la reducerea umidității din interior și apoi poți începe să ridici temperatura.

Curăță geamurile


Îndepărtarea particulelor mici de murdărie oferă apei mai puțin de care să se agațe, reducând condensul.

Nu lăsa obiecte umede în mașină

Paltoanele, umbrelele, prosoapele pentru câini etc. nu fac decât să contribuie la problema umidității și înseamnă că ceața va avea mai multe șanse să se formeze și va dura mai mult timp pentru a fi eliminată.

Utilizează un dezumidificator

Mașinile vechi pot fi vulnerabile la pătrunderea umezelii, chiar dacă nu ești în mașină. 

Un dezumidificator portabil va absorbi o parte din aceasta și va ajuta la reducerea condensului, și costă puțin.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Spumă de ras

Oricât de bizar ar suna, ștergerea părții interioare a parbrizului cu puțină spumă de ras poate fi de ajutor. Pune puțină spumă pe o cârpă, pune pe tot parbrizul, apoi șterge-l cu o cârpă curată, astfel încât geamul să fie curat. Detergentul din spumă împiedică apa să se formeze și să formeze aburul.

Cum să nu ți se mai aburească ferestrele

Spre deosebire de vară, când deschizi ferestrele pentru a aerisi o cameră, iarna poate fi prea frig pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, este bine să deschizi o fereastră pentru a lăsa aerul proaspăt să intre atunci când poți, chiar dacă este pentru scurt timp.

Dacă se face condens, umezeală sau mucegai în casa ta, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să îmbunătățești ventilația din interior. 

Deschide în mod regulat ferestrele pentru a permite aerului să circule liber și pentru a lăsa aerul umed să iasă din casă.

Dă drumul la ventilație când faci duș și la hotă când gătești

Folosește ventilatoarele din baie și bucătărie de fiecare dată când gătești sau faci duș, deoarece atât dușul, cât și gătitul eliberează multă umiditate în aer. 

Totuși, pune ventilatoarele în funcțiune doar pentru 15-20 de minute la un moment dat – și nu îl lăsa să meargă peste noapte.

Ventilatoarele sunt acum o cerință în casele nou construite, pentru a extrage aerul vechi și a-l expulza din casă. Locuințele mai vechi nu sunt întotdeauna prevăzute cu un ventilator, dar dacă încăperea are o fereastră, nu este esențial să fie instalat unul. 

Cu toate acestea, dacă încăperea în cauză nu are o fereastră, ar trebui instalat un sistem de ventilație.

Temperatură constantă

Creșterile și scăderile bruște de temperatură pot provoca condens pe ferestre, așa că ar trebui să menții căldura la un nivel mediu constant pentru a echilibra temperatura aerului și a preveni trecerea frecventă de la cald la rece.

Usucă-ți hainele în zone bine ventilate

Reducerea cantității de umiditate din aer poate avea un impact uriaș în abordarea umezelii prin condensare. Micile schimbări, cum ar fi ca uscătorul de rufe să fie pus în exterior sau agățarea rufelor în spații aerisite ori chiar în aer liber, în loc să le usuci în interiorul unor încăperi calde, pot ajuta cu adevărat la ținerea la distanță a aburului, umidității și mucegaiului.

Ține hainele umede departe de pereți pentru a preveni captarea umezelii.

Izolația casei

Cheia pentru a preveni condensul este să te asiguri că interiorul ferestrelor tale nu este mult mai rece decât temperatura din interiorul casei tale – și singura modalitate de a face acest lucru este izolarea. Deși este o investiție mare, ar putea merita dacă ți-e frică de mucegai.

Geamurile duble, izolarea pereților și izolarea împotriva curenților de aer vor ajuta la reducerea cantității de căldură care se pierde din casă.

Vopsea anticondens

Vopseaua anticondens este capabilă să prevină formarea umezelii pe suprafețe și este de obicei concepută pentru a respinge apa, precum și pentru a oferi o anumită izolație termică. 

Diferența dintre zahărul brun, zaharul tos și cel pudră

Vopseaua anticondens reușește acest lucru prin creșterea temperaturii de suprafață a pereților interiori cu ajutorul unui număr de mici perle de sticlă goale care reflectă energia termică departe de pereți.

Prin respingerea eficientă a aerului cald înapoi în încăpere, vopseaua previne formarea umezelii care duce la apariția mucegaiului.

Sursa foto: Shutterstock.com