De ce se înnegrește pielea de la aur

.

Ai investit în bijuterii din metale prețioase de înaltă calitate. Sau ai primit în dar asemenea giuvaieruri. Și observi, la un moment dat, că pielea se pătează de la ele. Ajungi să crezi că nu sunt tocmai valoroase așa cum credeai, dar e posibil să te înșeli. Căci până și cele mai prețioase metale ne pot juca feste la contactul cu pielea. Așa că e înnteresant de știut de ce se înnegrește pielea de la aur.

Pătarea pielii în contact cu bijuteriile metalice poate fi una dintre reacțiile chimice surprinzătoare și absolut deloc plăcute pentru purtători. Mai ales atunci când este vorba despre metale prețioase precum aurul. E drept că, din fericire, nu se întâmplă asta foarte des. Dar există persoane care s-au confruntat cu situații în care fie bijuteriile și-au schimbat culoarea în contact cu pielea lor, fie pielea s-a pătat în contact cu bijuteriile. Și nu e cazul să fie pusă la îndoială mereu calitatea giuvaierurilor sau a metalului din care sunt făcute. Atunci de ce se înnegrește pielea de la aur și de la alte metale prețioase? Ei bine, poate fi vorba despre o banală reacție chimică.


De ce se înnegrește pielea de la aur

Dacă te frământă chestiunea referitoare la de ce se înnegrește pielea de la aur și de la alte metale prețioase, atunci trebuie să știi, înainte de toate, că aurul folosit la bijuterii nu este niciodată 100% pur. Există și alte aliaje în compoziția lui, care pot declanșa anumite reacții în contact cu pielea purtătorului. Aurul pur de 24 karate este mult prea moale pentru a putea fi prelucrat în formă de bijuterii. Drept urmare, necesită anumite aliaje care să-i sporească duritatea, maleabilitatea și trăinicia. Și se utilizează în acest sens cupru, argint, nichel, zinc și altele.

Pe de altă parte, compoziția secrețiilor pielii poate declanșa reacții ciudate în contact cu anumite bijuterii. Și până și clima și mediul înconjurător au răspuns la dilema referitoare la de ce se înnegrește pielea de la aur și de la alte metale prețioase. Iată câteva cauze pentru care se pătează pielea în contact cu bijuteriile din aur:


Cauze biologice

Transpirația, secrețiile pielii și acizii grași intră în contact cu metalele care compun aliajele folosite la prelucrarea aurului. Transprația conține și multă sare care afectează metalul prețios. O consecință poate fi deteriorarea în timp a bijuteriei. Dar este și un răspuns la întrebarea de ce se înnegrește pielea de la aur.

Pe lângă transporație, pielea secretă și anumiți hormoni. Cum nivelurile acestora fluctuează pe parcursul săptămânilor, lunilor sau anilor, pot duce la apariția unor reacții la contactul cu metalele prețioase din bijuteriile purtate. Drept urmare, e firesc să apară, la un moment dat, pete negre pe pielea din zona unde s-a aflat bijuteria.


PH-ul pielii

Un aspect foarte important în interacțiunea dintre bijuteriile din aur și piele este pH-ul acesteia. De ce? Pentru că influențează cât de repede se oxidează metalele din aliajele de aur cu care vin în contact. În mod normal, pielea umană are un pH care variază între 4,7 și 5,75. Și este ușor acid. Un pH mai scăzut, adică mai acid, oxidează mult mai repede metalele din bijuterii. Or, tocmai procesul de oxidare face ca pielea să se înnegrească în contactul cu bijuteria respectivă.


Cuprul, utilizat frecvent în aliajele de aur pentru a-i crește rezistența, reacționează cu aciditatea pielii. Și accelerează formarea de compuși care pătează pielea. Așadar, persoanele cu un pH acid vor observa înnegrirea pielii în contact cu bijuteriile din aur mai des decât cei care nu au această problemă. Și important de reținut este că pH-ul pielii nu este constant. Dimpotrivă, poate fi influențat de diferiți factori precum alimentația, nivelul de hidratare, produsele cosmetice și starea generală de sănătate.


Reacții chimice

Aurul este un metal nobil și nu reacționează în mod obișnuit cu pielea. De aceea nici nu prea apar reacții alergice din cauza lui. Dar, cum spuneam anterior, bijuteriile nu sunt făcute din aur pur. Interacțiunea între compușii folosiți la prelucrare și piele poate duce la apariția petelor negre în zona de contact cu bijuteria. De altfel, aceștia pot interacționa și cu acizii și sărurile din transpirație și chiar cu ingredientele din parfumuri și alte produse cosmetice.


Interacțiunea chimică dintre aur și piele poate varia de la o persoană la alta. Și asta deoarece compoziția chimică a transpirației și tipul pielii pot influența reacțiile chimice. Astfel, unii pot observa înnegrirea pielii mai des sau mai intens decât alții, deși poartă aceleași tipuri de bijuterii din aur. Prin urmare, ceea ce poate cauza înnegrirea pielii la o persoană poate să nu aibă același efect la alta.

Pe de altă parte, dacă obișnuiești să porți inele și brățări din aur sau alte metale prețioase atunci când folosești detergenți casnici, când te scalzi în piscină sau când ești la spa, bijuteriile se vor deteriora. Și asta pentru că detergenții casnici conțin clor și alte substanțe corozive. Iar apa din piscine și bazine este tratată cu clor de obicei. Oxidarea bijuteriilor va face ca, în contact cu pielea, să se înnegrească și să o păteze. Același lucru se întâmplă și în contact cu ingredientele produselor cosmetice, de machiaj și de îngrijire, mai ales cu cele care conțin particule abrazive.


Mediul înconjurător

Clima foarte caldă și umiditatea crescută pot favoriza oxidarea bijuteriilor, fie ele și din metale prețioase. Și poți observa asta în timpul sejururilor la tropice sau lângă mare. Clorul, sarea și umiditatea excesivă accelerează procesul și e posibil să observi, cum în timpul vacanței, bijuteriile din aur se comportă ciudat pe pielea ta. În plus, în aceste regiuni, se utilizează frecvent creme, loțiuni și sprayuri specifice care interacționează cu aliajele din aur și pătează pielea.

Nivelul ridicat de umiditate face ca pielea să stea mult mai lipită de bijuteriile din aur și din alte metale. Tot umiditatea face ca temperaturile exterioare să fie mai ridicate, ceea ce duce la apariția transpirației abundente. În regiunile de lângă mări sau oceane, mediul exterior este foarte sărat din cauza vaporilor de apă cu sare care se evaporă în aer. Iar acele particule de sare din aer acționează asupra bijuteriilor și a pielii la fel ca și transpirație. Așa că nu ar trebui să te miri de ce se înnegrește pielea de la aur în astfel de zone.

Cum previi înnegrirea pielii de la bijuterii

Prevenirea și îngrijirea adecvată a bijuteriilor sunt esențiale pentru a păstra strălucirea și aspectul lor impecabil, dar și pentru a evita reacțiile neplăcute cu pielea. Acum că știi de ce se înnegrește pielea de la aur, e cazul să afli și cum poți evita asta pe termen lung. Cel mai important pas ar fi să optezi, dacă îți permiți, pentru bijuterii din aur de 18 karate, în detrimentul celor de 14 k sau mai jos. Cu cât bijuteriile sunt mai de calitate, cu atât scade și riscul de a te confrunta cu înnegrirea pielii în contact cu ele.

Pudra de talc

Dacă locuiești într-o zonă cu umiditate ridicată sau atunci când mergi în vacață în asemenea regiuni, ai grijă să ai mereu la tine pudră de talc. Și folosește-o cu încredere pe zonele în care pui bijuteriile. Spre exemplu, dă cu pudră de talc pe și între degetele de la mâini, înainte de a pune inelele și pe închietura mâinii la care urmează să pui brățara. Astfel, se reduce secreția de transpirație și pielea nu se va mai înnegri în contact cu bijuteriile.

Evită contactul cu substanțe chimice

La duș, atunci când înoți în piscină, bazin sau la mare, când faci sport, speli vasele sau faci alte treburi casnice, se recomandă să nu porți niciun fel de bijuterii. Nici atunci când aplici creme, loțiuni, farduri sau alte tratamente cosmetice ori parfum nu ar trebui să ai bijuterii în contact imediat cu pielea. Altfel, să nu te miri de ce se înnegrește pielea de la aur sau de la alte metale prețioase ori că se deteriorează giuvaierurile.

Este esențial să alegem bijuterii de dimensiuni adecvate, care să nu fie prea strâmte. Se evită astfel acumularea de umiditate și murdărie sub bijuterie, ceea ce poate duce la iritații ale pielii sau la deteriorarea bijuteriei.

Placarea poate fi de folos

Aurul alb pare să nu înnegrească pielea. Și asta pentru că, pentru a se obține aspectul alb specific, este placat cu rodiu. Dacă știi că suferi din cauza înnegririi pielii de la bijuterii, le poți duce la un specialist pentru a le placa pe interior, sau acolo unde intră în contact cu pielea, cu rodiu. Asta va crește și durata de viață a bijuteriei, protejând-o.

O variantă mult mai ieftină și mai la îndemână este lacul incolor pentru unghii. Poți aplica lac de unghii incolor pe zonele în care bijuteriile din aur sau din alte metale prețioase care îți creează neplăceri intră în contact cu pielea. Există și lac special pentru bijuterii, dar trebuie să ceri opinia unui bijutier înainte.

Curăță bijuteriile periodic

Curățarea regulată a bijuteriilor este foarte importantă. Utilizarea unei soluții de curățare special concepute pentru tipul de metal din care este făcută bijuteria poate preveni acumularea de murdărie și grăsime, care o pot deteriora. Este recomandat să se folosească o cârpă moale pentru a evita zgârieturile. Pe lângă curățare, depozitarea bijuteriilor într-un loc uscat și întunecat, în cutii separate sau în pungi de pânză, poate preveni contactul și frecarea între ele, prelungind astfel durata de viață a bijuteriilor.

Sursa foto: Freepik.com

Alte surse: kenanddanadesign.com,

Citește și La cât timp trebuie să schimbi periuța de dinți și de ce