De ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion

Sărbătorile parcă nu-s sărbători dacă pe masa românului nu sunt cozonaci pufoși și parfumați, cârnați, piftii și alte „porcării”. În străinătate însă, altele sunt bucatele tradiționale. Dar fiecare om din lumea asta își pune în gând o dorință, în noaptea plină de magie dintre ani. Iar superstițiile se țin cu sfințenie, mai ales cele referitoare la alimente. Așa că iată de ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion.

Poate că nicio altă perioadă din an nu e la fel de încărcată de obiceiuri, tradiții și superstiții. Trecerea către Anul Nou e plină de magie. Iar oamenii au găsit diverse metode pentru a-i amplifica puterea. Ca să te bucuri de un An Nou perfect, și masa festivă trebuie să fie ca la carte. Iată ce ai de făcut, ca să ai parte de tot ce e mai bun, și de ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion.

Ce să faci de Anul Nou ca să-ți meargă bine

Viața se împarte în multe planuri, fiecare cu obiectivele și dorințele lui. Iar superstițiile au luat naștere potrivit fiecărui aspect. Oricine poate să-şi îmbunătăţească situația, unde simte că e nevoie, în Noaptea dintre Ani. Un gest mic poate avea efecte spectaculoase.

Ca să ai parte de belșug

Ai grijă ca momentul trecerii în Noul An să te prindă cu bani, fie în buzunare, în sân, fie chiar în palmă! De pe masa de Revelion nu trebuie să lipseacă strugurii și smochinele, simboluri ale belșugului și ale vieții împlinite. Pune la colțurile mesei usturoi și mac, ca să ții la distanță farmecele și relele. Nu lua și nu da cu împrumut, mai ales bani sau sare, în prima zi a Anului Nou. Dacă speli de Sfântul Vasile, riști mari pagube. Nu arunca din casă gunoiul, nu mătura și nu scutura. Dacă trebuie să oferi cuiva un cadou, pune-l din ajun în afara casei, cum ar fi în mașină, ca să nu trebuiască să scoți ceva din casă.

Ce aduce sănătate

Dansează afară, în jurul unui copac, și vei avea o sănătate „de fier' în anul următor. În plus, vei avea noroc în dragoste și la bani. Pune în bradul împodobit și câteva conuri, ca să atragi sănătatea și să ai viață lungă. Dacă vrei să rămâi însărcinată, pune în brad două figurine berze. Coronița de brad împodobită, atârnată la ușa de la intrare, atrage energiile benefice, norocul și, mai ales, sănătatea. Ai grijă să nu-ți faci baie în prima zi a Noului An, căci te îmbolnăvești!

De iubit, să tot iubești

Pentru că unde dragoste nu e, nimic nu e, sărută-ți omul drag în primele secunde ale Anului Nou, de preferat sub vâsc. De ești singură, ai grijă să te pupi cu un bărbat brunet la miezul nopții. Căci blonzii și roșcații nu aduc noroc în acel moment. Sau privește pe fereastra dormitorului. Și, dacă pe stradă trece atunci un bărbat neînsoțit, înseamnă că te măriți la anul. Figurinele inimioare și îngerași agățate în brad fac minuni pentru viața de cuplu.

Hai, noroc!

Nu plânge, nu strănuta și nu sparge ceva de Revelion! Sunt semne rele. Lasă o lumânare să ardă până la ziuă, ca să ai parte de un an liniștit și luminos. Nu folosi foarfece în prima zi a Anului, căci îţi vei „tăia' norocul. Ca să-ți meargă bine la serviciu, trebuie să faci ceva legat de meseria ta, în prima zi a anului.

Ce trebuie să ai pe masa de Revelion

Că e neapărat să purtăm ceva roşu pentru noroc în dragoste şi sănătate, ceva galben pentru bani, să avem vâsc agăţat la grindă, bancnote în buzunare, cupa de șampanie într-o mână și palma omului drag în cealaltă, se știe foarte bine deja. Dar sunt doar o parte dintre ingredientele de bază ale rețetei succesului în Noul An. Căci foarte important e și ce avem pe masa îmbelșugată. Și ce mâncăm în primele minute de după miezul nopții, ca să avem parte de tot ce-i mai bun.

Totuși, ai mare grijă la detalii! Se spune că e semn rău să spargi ceva de Revelion sau să arunci din casă. Totuși, există obiceiul de a face țăndări, în afara casei, toate vasele ciobite și desperecheate, ca să scapi de rele, de boli și de necaz. Evită carnea de pasăre în Noaptea dintre Ani, pentru că găinile scurmă înapoi și dau afară din casă norocul!

Ingrediente obligatorii pentru festin

Indiferent că petreci Revlionul la restaurant, în deplasare, ori alegi să fii gazdă în propria casă, pentru rude și prieteni, aprovizioneaza-te din vreme cu cele de trebuință și ai grijă ca de pe masa de Revelion să nu-ți lipsească nimic din cele ce urmează:

Crenguțe de vâsc

Acestea aduc noroc și țin duhurile rele la distanță. În plus, au puterea de a ține inimile îndrăgostiților una lângă cealaltă, pentru totdeauna.

Lumânărele aprinse

Pentru ca Anul Nou să fie unul pașnic, liniștit, calm și luminos, lasă să ardă pe masa festivă, până-n zori, măcar una dintre lumânările decorative.

Preparate din carne de porc

Pentru că râmă cu râtul în pământ, mereu înainte, porcul nu trebuie să lipsească din meniu, căci ajută ca toate să meargă numai bine în anul ce vine.

Mazăre, fasole și linte

Atâtea boabe câte mănânci, de atâția bani vei avea parte în anul viitor. Și tot pentru spor la bani, se pune sub farfurie câte o monedă, de preferat din argint.

Plăcințele cu surprize

Fie că le umpli cu răvașe, fie cu bănuți împachetați în hârtie de copt, plăcințelele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion.

Struguri albi

Cu 12 minute înainte de miezul nopții, se mănâncă, pentru fiecare minut, câte o boabă de strugure și, pentru fiecare boabă, se pune câte o dorință. Se spune că dorințele puse astfel se împlinesc.

Rodii, smochine, curmale

Simbolizează abundența, bogăția, bunăstarea, așa că vor trebui așezate la loc de cinste în fructieră.

12 feluri de bucate

E foarte important ca meniul festiv să conțină neapărat 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună din an.

De ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion

Dacă te macină curiozitatea referitor la de ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion, află că acesta ar trebui să fie vedeta Nopții dintre Ani. E bine să faci în așa fel încât prima înghițitură de mâncare din Noul An să fie din pește. Și asta ca să te strecori ușor printre greutăți și să ai succes. Să aluneci precum peștele în apă printre toate problemele. Și să străpungi apa cu curaj și forță, împotriva curenților neprielnici, chiar și în amonte.

Se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Dar peştele trebuie servit întreg pe farfurii. Altminteri, potrivit tradiției populare, norocul se fragmentează.

Ce pește se mănâncă de Revelion

Știind de ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion, e important să aflăm și ce fel de pește este cel ideal. În general, pentru că e de preferat să se servească întreg, peștele preferat este cel mic, marinat sau din conservă. Dar pe mesele de sărbătoare nu lipsesc crapul, păstrăvul, somonul și tonul. Și asta pentru sunt mai ageri și luptă împotriva curentului de apă.

Pe de altă parte, în toate culturile lumii peștele e semn al abundenței și face parte din meniul de Revelion. Chinezii îl prepară întreg la aburi, în vreme ce polonezii se desfată cu hering marinat. Țările scandinave consideră heringul aducător de noroc și bogăție. Și asta pentru că acest pește are un proces de migrație neregulat și se înmulțește ușor. În zonele mediteraneene, sardinele înlocuiesc cu același succes heringul. De altfel, fac parte din aceeași familie. Și sunt extrem de gustoase și ușor de preparat.

Păstrăvul și somonul sunt preferate pe la noi, căci sunt ușor de preparat și la îndemână. De altfel, sunt pești recunoscuți pentru tenacitatea lor de a se deplasa împotriva curenților puternici ai apelor curgătoare. Au o carne ușor de digerat și se și potrivesc perfect superstițiilor referitoare la de ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion.

Sfaturi din bătrâni pentru Noul An

Bradul, vâscul, globurile şi ghirlandele sunt nelipsite din decorul de sezon. Aroma de cozonac, mere și portocale plutește în aer. Dar, pe vremuri, fără colaci arătoşi, nu era Crăciun. Străbunii noştri au găsit de cuviinţă că, prin cântec, joc şi voie bună, cu toţii laolaltă, pot alunga spiritele rele şi pot scăpa de probleme. Aşa se face că puntea dintre ani a devenit şi prilej de atragere a norocului, de alungare a demonilor şi de petreceri grandioase.

-Dă-le de pomană amărâţilor, în această perioadă, căci vei avea parte de bogăţie.

-Pe masa de sărbătoare, pune în cele patru colțuri usturoi și mac, ca să ți la distanță farmecele și relele.

-Ține pâinea sub masă în zilele de sărbători, ca să ai noroc.

-Pune pleavă de grâu sub faţa de masă, pentru belşug şi sporul casei.

-Umple-ți casa de plante verzi. Verdele e simbolul vieţii, al trăiniciei, al bogăţiei şi, mai ales, al reînvierii naturii după iarnă.

-Lasă o lumânare să ardă până la ziuă, în noaptea dintre ani, ca să ai parte de un an liniștit și luminos.

-Lasă toate ușile, ferestrele, dulapurile deschise, ca să intre peste tot aerul de An Nou.

-De ziua Sfântului Vasile, pe 1 ianuarie, nu spăla absolut nimic, nu mătura și nu arunca nimic din casă. Altminteri, ai parte de pagube mari.

-E semn bun dacă primul om care-ți trece pragul în Noul An e un bărbat brunet. O blondă sau o roșcată aduc ghinion.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și Somon sălbatic sau de crescătorie – care e mai bun. Diferențe și beneficii

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton