De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion în unele țări

.

De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion în unele țări se întreabă mulți. Și este un obicei preluat și pe la noi în ultimii ani. De altfel, rodia este un fruct bogat în elemente nutritive, foarte sănătos. Și nu ar trebui să lipsească din coșul cu fructe. Așa că iată de ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion!

„Câte bordeie, atâtea obiceie' zice o vorbă străveche. Și e adevărat. Căci fiecare nație își are tradițiile și superstițiile proprii. Iar în ceea ce privește Noaptea dintre Ani, oamenii și-au format credințe care s-au transmis din generație în generație. Și se păstrează chiar și în zilele noastre. Cumva, așa se explică și de ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion în unele țări.

Ce trebuie să știi despre rodii

Foarte bogată în elemente nutritive, cu proprietăți vindecătoare, rodia nu ar trebui să lipsească din coșul cu fructe. Cei care au probleme digestive, pot consuma chiar și sâmburii. Cel mai ușor i se poate extrage sucul savuros și răcoritor după o metodă veche. Se presează rodia ușor, prin rulare, fără a o coji. Se taie apoi un capac la un capăt și se stoarce bine sucul într-un pahar. Culoarea sucului savuros este asociată cu sângele și cu inima sănătoasă.

Fructele roșii și apetisante sunt pline de antioxidanți, de vitamine și minerale benefice pentru sănătate. Se pot consuma ca atare sau cu rol de condiment în diferite preparate dulci sau sărate. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre rodie este faptul că se numără printre cele mai vechi fructe cuoscute de oameni. De mii de ani, rodia sau pomegranate (Punica granatum) este utilizată în scop nutritiv și medical.

Deși romanii i-au atribuit inițial origini africane, se pare că rodia vine din Iran, din regiunea de sud-vest a Pakistanului și din anumite părți din Afganistan. Și tot romanii i-au spus „Malum granatum', adică „măr cu boabe'. Oricum i s-ar spune și de oriunde s-ar trage, rodia conține compuși chimici benefici pentru organism. Polifenolii ajută la tratatarea unor boli. Acidul folic și vitamina C o fac un aliat de nădejde pentru imunitate și sănătatea inimii și a ficatului. În unele culturi străvechi se utiliza pentru piele sau împotriva paraziților intestinali.

Curiozități despre rodii

Poate le credeai banale și prea puțin utile. Dar rodiile fac parte din cultură, istorie și civilizație. Pe lângă efectele benefice pentru sănătate, le-au fost atribuite și alte calități speciale:

1.Fructul oprit

Ceva extrem de interesant și mai puțin cunoscut despre rodie este faptul că e posibil ca ea să fi fost de fapt „fructul păcatului' din Grădina Edenului. Așadar, poate fi fructul primordial, din care s-a înfruptat Eva. Se pare că s-ar fi creat o confuzie cu mărul din cauza traducerii. Căci, cum spuneam, romanii au numit-o „Malum granatum', adică „măr cu boabe'.

Supoziția e întărită cumva de versetele cărții sfinte a Coranului. Iar în Coran, rodiile cresc în Grădina Paradisului și fac parte din creația divină. Și populația creștină iraniană crede că rodia a fost fructul oprit și că ar fi originară din Grădina Edenului.

2.Inspirație de război

Poate că nu ți-a trecut prin minte că grenadele utilizate în războaie ar fi fost inspirate de… rodie. Se pare că denumirea de grenadă ar veni din franceză, unde rodiei i se spune „pomme-grenade'. Iar muniția cu pricina a fost concepută după structura internă a fructului de rodie. Căci, în interiorul unei grenade, există bucățele mici de șrapnel, care se aseamănă izbitor cu sâmburii de rodie.

3.Sunetul le trădează

Deși ai crede că prin culoare îți dai seama dacă sunt copte sau nu, rodiile mai au un secret ascuns. Cum îți dai seama dacă o rodie este suficient de coaptă pentru a fi delicioasă de mâncat? Ei bine, „bați' în coaja ei. E cam ca la pepeni verzi procedeul. Doar că rodia coaptă bine va scoate un sunet metalic, ca de cutie de conservă.

De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion în unele țări

Acum că am aflat câte ceva despre acest fruct, rămâne să aflăm și de ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion. Tradiția se păstrează cu precădere în Turcia și Grecia. Dar există și o tradiție iraniană, Yalda. În cadrul Nopții de Yalda, la solsițiul de iarnă, oamenii se adună și mănâncă împreună fructe de rodii pentru a celebra victoria luminii asupra întunericului.

Pe de altă parte, rodia este considerată un simbol al morții, dar și al fertilității. În mitologia greacă, i se spunea „fructul morții și se credea că ar fi apărut din sângele lui Adonis. Dar apare în prim-plan și în legenda lui Hades și a Persefonei. Hades, zeul infernului, s-a folosit de semințele de rodie pentru a o atrage pe Persefona să îl urmeze în infern, timp de câteva luni, în fiecare an.

Dar tot în Grecia antică, precum și în Imperiul Roman, rodia era simbol al fertilității. Și a fost asociată cu Afrodita, Zeița Iubirii, precum și cu Hera, zeița greacă a căsniciilor și a nașterilor. În Roma Antică, femeile proaspăt căsătorite purtau cununi din frunze de rodii. Sucul fructelor era utilizat pentru tratarea infertilității.

Și mai există o explicație pentru de ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion. Chiar și în cultura noastră se crede că este bine să ai în casă fructe rotunde în noaptea dintre ani.

Forma sferică este considerată perfectă. Și este asociată cu infinitul și continuitatea. În ce privește rodiile, ea simbolizează vitalitate, sănătate. Iar forma ei rotundă sporește șansele la lucrurile bune din viață să continuie să apară și să se dezvolte.

Cum se folosesc rodiile de Revelion în diferite țări

În Turcia, Grecia și în zona mediteraneană în general, rodiile joacă un rol foarte important în noaptea de Revelion. Și asta pentru că grecii le asociază cu zeități din mitologia lor, precum Demetra, Persefona, Afrodita și Atena. Fiecare legendă dă noi simboluri acestor fructe magice. Și se pare că aduc noroc, căsnicii reușite și feritilitate în cupluri. Drept urmare, sunt nelipsite de pe masa de Revelion. Și turcii mănâncă rodii de Revelion. Pentru ei, simbolizează belşug pentru anul următor.

O altă tradiţie legată de rodie constă în a zdrobi fructele aruncându-le cu putere în uși, exact la miezul nopții. Cu cât mai multe semințe se împrăștie, cu atât va fi anul nou mai norocos și mai îmbelșugat. Pentru cei ce vor, este posibil să fie binecuvântați cu apariția unui copil.

De altfel, tradiția care implică rodiile începe din prima zi de Crăciun. Atunci, familiile agață o rodie, binecuvântată în prealabil la biserică, deasupra ușii de la intrarea în casă. Apoi, când se sfârșește numărătoarea inversă, la miezul nopții dintre ani, cel considerat cel mai norocos membru al familiei trebuie să dea jos rodia și să o izbească de ușă. Și persoana trebuie aleasă cu grijă, așa încât să reușească să împrăștie cât mai multe semințe din rodie, pentru ca anul să fie norocos. Turcii care își doresc copii obișnuiesc să intre în Noul An cu multe rodii în mâini. Apoi, le consumă cu poftă.

Ce trebuie să ai pe masa de Revelion de pe la noi

Noaptea dintre Ani e încărcată de magie. Fiecare își pune în gând o dorință, crezând că se va împlini, și se supune superstițiilor aducătoare de noroc. Ca să te bucuri de un An Nou perfect, și masa festivă trebuie să fie ca la carte. Căci foarte important e și ce avem pe masa îmbelșugată și ce mâncăm în primele minute de după miezul nopții, ca să avem parte de tot ce-i mai bun.

Indiferent că petreci Revlionul la restaurant, în deplasare, ori alegi să fii gazdă în propria casă, pentru rude și prieteni, aprovizioneaza-te din vreme cu cele de trebuință și ai grijă ca de pe masa de Revelion să nu-ți lipsească nimic din cele ce urmează. Dsr evită cât poți carnea de pasăre în Noaptea dintre Ani! Căci găinile scurmă înapoi și dau afară din casă norocul.

1.Crenguțe de vâsc

Acestea aduc noroc și țin duhurile rele la distanță. În plus, au puterea de a ține inimile îndrăgostiților una lângă cealaltă, pentru totdeauna.

2.Lumânărele aprinse

Pentru ca Anul Nou să fie unul pașnic, liniștit, calm și luminos, lasă să ardă pe masa festivă, până-n zori, măcar una dintre lumânările decorative.

3.Pește

E bine să faci în așa fel încât prima înghițitură de mâncare din Noul An să fie din pește, ca să te strecori ușor printre greutăți și să ai succes. Sunt preferați crapul, păstrăvul, somonul și tonul, căci sunt mai ageri și luptă împotriva curentului de apă.

4.Preparate din carne de porc

Pentru că râmă cu râtul în pământ, mereu înainte, porcul nu trebuie să lipsească din meniu, căci ajută ca toate să meargă numai bine în anul ce vine.

5.Mazăre, fasole și linte

Atâtea boabe câte mănânci, de atâția bani vei avea parte în anul viitor. Și tot pentru spor la bani, se pune sub farfurie câte o monedă, de preferat din argint.

6.Plăcințele cu surprize

Fie că le umpli cu răvașe, fie cu bănuți împachetați în hârtie de copt, plăcințelele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion.

7.Struguri albi

Cu 12 minute înainte de miezul nopții, se mănâncă, pentru fiecare minut, câte o boabă de strugure. Și, pentru fiecare boabă, se pune câte o dorință. Se spune că dorințele puse astfel se împlinesc.

8.Rodii, smochine, curmale

Simbolizează abundența, bogăția, bunăstarea, fertilitatea, așa că vor trebui așezate la loc de cinste în fructieră.

9.12 feluri de mâncare

E foarte important ca meniul festiv să conțină neapărat 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună din an.

10.Plante decorative

Plantele nu trebuie să lipsească din decorul mesei și al casei, mai ales de Anul Nou. Ca să atragi bunăstarea, norocul şi sănătatea, aşază la loc de cinste o Crăciuniţă. Agaţă vâsc peste tot în casă şi, în special, la uşi. Ține bolile departe, aduce echilibru şi iubire. Narcisele aduc noroc, dar nu cele pitice. Pentru fidelitate şi încredere, pinul e ideal.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: kew.org, mashed.com

Citește și Superstiții și obiceiuri în noaptea de Revelion

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton