De ce se sperie câinii de petarde și artificii

Părinții adoptivi ai lătrătorilor așteaptă cu inima strânsă perioada sărbătorilor de iarnă. Și asta pentru că, în ciuda restricțiilor impuse de legislația în vigoare, petardele și artificiile se aud peste tot. Iar patrupedele au mult de suferit de pe urma zgomotelor puternice. E drept că nu toți resimt teroarea bubuiturilor, dar majoritatea da. Și iată de ce se sperie câinii de petarde și artificii.

Cu urechile pe spate, tremură din toate încheieturile, salivează puternic și caută cu disperare un ascunziș în baie, sub pat sau în oricare alt colț sigur al casei. Ba chiar o iau razna și fug încotro văd cu ochii, doar-doar scapă de zgomotele asurzitoare. Sunt numai câteva dintre stările prin care trec animăluțele de companie la auzul accesoriilor pirotehnice utilizate de sărbători sau al tunetelor.

Posesorii lor suferă alături de ele, neștiind cum să gestioneze situația. Căci, oricât s-ar strădui, nu pot controla frica exagerată a patrupedului. Pe de altă parte, sunt și câini care manifestă indiferență la astfel de zgomote. În același timp, alții reacționează lătrând, în încercarea de a-și proteja familia de un potențial pericol. Și ei sunt diferiți ca și noi, oamenii.

Și mai curios este faptul că reacția la zgomotele puternice poate diferi de la an la an. S-ar putea ca un cățel care a fost mereu relaxat la bubuituri să reacționeze ciudat la zgomotele de petarde și de artificii. Și să devină dintr-o dată foarte anxios. Așa că nu fi surprins dacă, din senin, câinele se sperie de petarde și artificii deși în anii anteriori a fost indiferent. Așa că e indicat să știi de ce se sperie câinii de petarde și artificii.

De ce se sperie câinii de petarde și artificii

Fie că lătrătorul tău se află la prima experiență de acest fel, fie are deja o vârstă, anxietatea este o problemă atât pentru el, cât și pentru tine ca părinte adoptiv. Și sigur și-a dovedit-o până acum în timpul unei furtuni cu tunete puternice. Cercetătorii din întreaga lume au efectuat deja și au încă în lucru diferite studii referitoare la de ce se sperie câinii de petarde și artificii și de alte zgomote puternice. Căci, în vreme ce pentru oameni bubuiturile și luminițele colorate din văzduh sunt distractive, unor câini le pot cauza chiar moartea.

O scurtă privire la organele de simț ale câinelui te vor ajuta să îi înțelegi reacțiile. Câinii sunt mai sensibili la lumină decât oamenii. În plus, au și un auz și un miros mult mai dezvoltate decât noi. Iar această suprasaturație senzorială le cauzează panică.

Auz prea sensibil

Oamenii aud frecvențe între 20 și 20.000 hertz, în timp ce un câine aude frecvențe între 15 și 50.000 hertz. Prin urmare, câinii percep sunete mai înalte, pe care noi nu le putem auzi. Așa că zgomotul artificiilor și al petardelor este înmiit mai puternic în urechile lătrătorilor. În plus, ei sunt capabili să perceapă și mai multe sunete decât auzim noi.

O altă chestiune de luat în seamă este că omul își poate opri auzul în timpul somnului profund. Or, acest lucru nu se întâmplă și la câini. Aceștia pot fi treziți de cel mai mic zgomot. Probabil îți e familiară apariția instantanee a câinelui ce părea să doarmă neîntors în altă cameră la auzul deschiderii ușii de la frigiderul din bucătărie. Drept urmare, îți dai seama cam la ce intensitate se aud zgomotele puternice în urechile lui.

Potențial pericol

Anxietatea și frica exagerată apar și din cauză că lătrătorii percep zgomotele ca pe un posibil pericol, ca pe o amenințare. Combinația dintre volumul și frecvența sunetului cu luminile foarte puternice le amplifică panica. Iar asta le declanșează instinctul de „luptă sau fugi'. Este și motivul pentru care unii câini fug de acasă, alții ripostează vehement, iar alții tremură și caută ascunzișuri sigure.

Dacă tu știi că e firesc ca, în anumite perioade din an, să se sărbătorească zgomotos, pentru câine astfel de evenimente sunt mereu surprinzătoare. El știe doar că e o altă zi din an, care ar trebui să se deruleze normal, după un tipic anume. Iar când încep bubuiturile, nu înțelege ce și de ce se întâmplă.

Nas fin

Omul are, în general, între 5 și 20 de milioane de celule olfactive. Ei bine, un câine poate avea între 125 și 220 de milioane! Și dacă te gândești că numai zgomotul sperie animăluțul, greșești. Căci nu numai sunetele și luminile puternice le fac rău, ci și mirosurile emanate în urma exploziilor acestora. Mirosul și fumul reprezintă alți factori de stres, mai ales pentru câinii care se bazează mult pe aceste simțuri.

Trebuie să ții cont și de faptul că pentru câini frica are miros. Și o resimt în tot trupul. Căci creierul lor încearcă să facă diferența dintre ceea ce ar putea fi un potențial pericol și zgomotele obișnuite. Iar asta le consumă toată energia și le dă o stare de confuzie. Dar asta nu se întâmplă și în cazul câinilor special antrenați de mici, utilizați pentru diferite misiuni, a căror viață depinde de diferențierea zgomotelor, oricât de puternice ar fi ele.

Traume din copilărie

Pentru unii căței, ca și pentru unii oameni, copilăria este perioada definitorie a comportamentului ulterior. Lătrătorilor le este crucială pentru stabilizarea sensibilității la zgomote. Dacă, spre exemplu, un muncitor dădea găuri cu bormașina în apartamentul vecin pe când puiul de câine se afla singur acasă, acel cățel va asocia involuntar zgomotul cu abandonul și cu spaima provocată. Și va suferi de anxietate mai târziu fără ca posesorul lui să știe măcar de ce. Drept urmare, de fiecare dată când va auzi un zgomot puternic, va reacționa ca atare.

„Puii trec printr-o perioadă în care creierul învață ce este bine și ce nu, de ce ar trebui să se teamă și de ce nu. Apoi, după vârsta de 12 săptămâni, cam atunci când majoritatea cățeilor sunt adoptați, încep să-și manifeste răspunsul la frică. Așadar, dacă se confruntă cu ceva nou după aceste prime trei luni de viață și le provoacă frică, atunci ei vor învăța să se tot teamă de acel ceva până la sfârșitul vieții.' spune Naomi Harvey, Director de Cercetare în comportamentul canin la Dogs Trust.

Temperamentul moștenit

Spre deosebire de personalitate și stare, care sunt trăiri fluide, temperamentul este un sistem mult mai profund și înrădăcinat, influențat de genetică și de dezvoltarea primară. Temperamentul se șlefuiește prin epigenetică sau prin felul în care genele unui animal sunt influențate de factorii externi. Și poate juca un rol crucial în predispoziția moștenită de un animal la a fi stresat, anxios sau speriat.

Studii efectuate pe oameni și pe animale au demonstrat că mamele care au trăit cu niveluri ridicate de stres pe durata sarcinii le pot transmite copiilor starea de anxietate prin intermediului hormonului de stres numit cortizol. Drept urmare, nivelurile ridicate de cortizol au efecte negative asupra dezvoltării copiilor și puilor. Și s-a mai demonstrat că nivelul de cortizol este mult mai ridicat la câinii care aud bubuiturile de petarde, de tunete sau alte zgomote puternice decât la cei care sunt expuși la sunete obișnuite.

Cum să-ți liniștești câinele când aude zgomote puternice

Acum că știi de ce se sperie câinii de petarde și artificii, e cazul să afli și ce ai de făcut ca să-l calmezi. Presupunerea că încurajezi frica patrupedului dacă îl consolezi este greșită. Sentimentele pozitive nu pot provoca sentimente negative. La fel ca oamenii, corpul câinelui secretă oxitocină imediat ce experimentează afecțiune. Acest lucru reduce cantitatea de hormoni de stres și câinele se relaxează. Așa că nu îi răpi animalului afecțiunea de care are nevoie în astfel de momente înfricoșătoare.

Nu-l lăsa singur!

Chiar dacă ești nevoit să părăsești locuința în timpul zgomotelor puternice, asigură-te că animăluțul anxios rămâne în casă, în siguranță. Închide toate ușile și ferestrele și îndepărtează potențialele obstacole din calea lui. Asta îl va împiedica să fugă de acasă și să se accidenteze în cazul în care se agită prea mult.

Creează-i un loc sigur, ferit de sunetele puternice. Dacă știi că se simte bine în baie, lasă-i acces acolo și recompensează-l pentru asta. Eventual, du-i acolo pătuțul și jucăriile preferate, pentru a nu se simți singur. Lasă televizorul sau radioul pornit, așa încât să se atenueze zgomotele de afară. Dar nu exagera cu volumul, pentru că l-ar putea stresa și mai mult.

Lesa este obligatorie

Câinii trebuie scoși la plimbare chiar și în perioada sărbătorilor. Și cel mai bine ar fi să plimbi patrupedul în locuri liniștite și pe timp de zi. Du-l în parcuri retrase și evită locurile în care există riscul de a bubui petarde chiar lângă voi. „Exploziile' încep de obicei cu ore întregi înainte de miezul nopții. În plus, chiar și după ce s-a lăsat liniștea, rămân pe străzi gunoaie, sticlă spartă și petarde care nu au pocnit.

Așa că nu lăsa câinele nicio clipă liber în aceste zile. Poți fi surprins oriunde de pocnitura zgomotoasă a unei petarde. Nu subestima riscul ca patrupedul să fugă de frică, să nu poată să găsească drumul spre casă sau chiar să alerge în mijlocul șoselei. În plus, asigură-te că patrupedul este microcipat și că are o zgardă inscripționată cu numele lui și cu numărul tău de telefon.

Nici câinii crescuți la curte nu ar trebui legați în lanț sau lăsați de izbeliște. Frica îi poate ucide în diferite moduri. Cel mai bine ar fi să îi băgați în casă în perioada în care zgomotele puternice îi pot înspăimânta.

Radiază calm și relaxare

Cel mai important lucru este să fii calm și relaxat în tot ce faci. Arată-i câinelui că totul este bine și că zgomotele de afară sunt complet normale. Dacă și tu devii nervos și agitat față de reacția câinelui, toate celelalte măsuri vor fi degeaba. Dacă patrupedul este anxios, ar trebui în primul rând să fii calm. Aceasta este cea mai bună modalitate de a ajuta un câine speriat.

Desensibilizare pe termen lung

Este o formă de terapie numită desensibilizare cu ajutorul sunetului. Te poți folosi de un CD sau de fișiere audio corespunzătoare de pe internet. Asta înseamnă să îi pui câinelui să asculte sunete de pocnitori, la un volum scăzut la început, în timp ce vă jucați împreună.

Apoi, vei crește volumul pas cu pas. Și, pe măsură ce câinele dă dovadă de calm, încurajează-l cu recompense. Dacă, pe de altă parte, este tot nervos și fricos, ignoră-l. Astfel poți desensibiliza pas cu pas câinele față de zgomotele artificiilor. Însă e nevoie de timp pentru o astfel de metodă și ar trebui să începi cu săptămâni întregi înainte de sărbători.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: zooplus.ro, purina.com, smithonianmag.com

Citește și De ce toate cărțile de identitate emise până acum expiră pe 3 august 2031

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton