Îmbraci tricoul preferat, galben, firește, sau lime neon. Ieși din casă cu bucuria de a fi admirat în toată splendoarea. Numai că, la primul contact cu natura, zeci de punctulețe negre îți „decorează' piesa vestimentară favorită. Nimic nu pare mai enervant, mai ales în zilele de vară. Și nu poți să nu te întrebi de ce sunt atrase musculițele de culoarea galben.
Cuprins
Lumea care ne înconjoară e plină de culoare. Sunt mii de nuanțe pe care le vedem în fiecare zi. Și fiecare dintre noi are măcar câte o culoare preferată, dacă nu chiar mai multe. În special în copilărie, suntem atrași de obiecte datorită culorilor lor. Ei bine, deși procesează imaginile altfel decât noi, și insectele au preferințe cromatice. Și nu ar trebui să te mire de ce sunt atrase musculițele de culoarea galben. Mai toate insectele au tendința să ne „atace' în funcție de culorile hainelor pe care le purtăm.
Insectele disting culorile?
Înainte de a afla de ce sunt atrase musculițele de culoarea galben, poate ar fi bine să știm dacă ele sunt capabile să distingă de fapt culorile. Că au anumite preferințe cromatice e clar. Numai că insectele nu văd culorile așa cum le vedem noi. Pot să le diferențieze cumva, dat fiind că fiecare specie e atrasă de anumite culori, în funcție de hrana pe care o consumă și de mediul în care trăiește.
În general, insectele percep culorile prin spectrul UV. Asta înseamnă că se simt atrase instinctiv de nuanțele strălucitoare. Cumva e firesc. Căci sursele de hrană fie sunt în culori stridente, fie sunt înconjurate de astfel de tonuri cromatice. Or, hrana lor constă preponderent în flori, plante, polen, nectar, larve sau insecte mici. Drept urmare, culorile preferate de insecte sunt portocaliul, galbenul și albul.
Mai mult decât atât, prădătorii obișnuiți ai insectelor nu au un colorit puternic. Liliecii, broaștele, șopârlele, păsările, șerpi și păianjenii sunt închise la culoare. Iar dacă se întâmplă să aibă pete colorate, se camuflează în așa fel încât să poată ataca fără să fie văzuți. Drept urmare, culorile „țipătoare' sunt prietenoase pentru insecte.
Verdele și albastrul sunt ignorate, căci ochii insectelor nu le percep. De fapt, albastrul pare să le respingă de cele mai multe ori. Așa că poate fi o idee bună să porți haine albastre atunci când preconizezi o ieșire în natură. Cu cât culorile sunt mai închise, cu atât șansele ca insectele să-și facă apariția sunt mai mici.
De ce sunt atrase musculițele de culoarea galben
Un alt lucru care poate contribui la atragerea insectelor este parfumul. Și de foarte multe ori ignorăm acest aspect. Poate că nu numai hainele și coloristica lor atrag musculițele năbădăioase. Majoritatea parfumurilor conțin alcool și arome florale, care atrag gâzele ca un magnet. Și tot aroma potențialei surse de hrană e cea care le atrage. Așadar, o haină colorată și un parfum floral sau fructat sunt combinația perfectă pentru a atrage toate musculițele din peisaj.
Totuși, cercetătorii de la Universitățile din Bonn și Kassel au descoperit care sunt culorile preferate ale insectelor, prin intermediul unei noi metode de analiză a vederii acestor viețuitoare. Afidele au fost în centrul atenției. Și asta pentru că sunt cele mai supărătoare vizitatoare. Pot provoca daune importante în agricultură și sunt foarte enervante pentru oameni.
Cercetătorii s-au întrebat de ce sunt atrase musculițele de culoarea galben, cum își aleg plantele și de ce mecanisme folosesc. Studiul a fost publicat în jurnalul științific „Philosophical Transactions of the Royal Society B'. Este cunoscut faptul că afidele se simt atrase în mod particular de culoarea galben. De aceea, agricultorii se folosesc de această culoare pentru a atrage micile insecte și a le monitoriza. Pentru studiul despre care am menționat, s-au folosit peste 200 de capcane de diferite culori, pe parcursul a două sezoane de primăvară.
Cu ajutorul unui spectrometru, cercetătorii au măsurat așa-numita reflectanță spectra a fiecărei culori, pentru fiecare lungime de undă. Potrivit Prof. Dr. Thomas F. Döring, conducătorul studiului, de la Universitatea din Bonn, „Spectrometrul permite evaluarea obiectivă a culorilor. Este important pentru că oameni percep culorile în mod diferit față de insecte, așa că nu ne putem baza pe propriii ochi pentru asta.'.
De ce tocmai galben?
Cu datele obținute din reflectanța spectra și din numărul de afide prinse pe fiecare capcană, s-au pus bazele a două modele matematice. Scopul a fost corelarea datelor și aflarea lungimii de undă decisive pentru răspunsul afidelor.
În primul model, oamenii de știință au încorporat date deja cunoscute despre fotoreceptorii stimulați atunci când afidele caută hrană. Al doilea model, fără datele fiziologice, a luat în considerare doar comportamentul vietăților și parametrii de reflectanță pe culoare. Pentru acesta, s-a aplicat o metodă statistică specială.
Ambele modele au dus la aceeași concluzie. Musculițelor le place galbenul. În plus, acestea dețin un mecanism neuronal care le controlează comportamentul vizual. „Faptul că, în cele din urmă, rezultatele ambelor evaluări au fost atât de asemănătoare ne-a surprins. Dar concluzia e atât de relevantă că poate fi considerată un artefact matematic.', spune Dr. Sascha M. Kirchner de la Universitatea din Kassel.
De ce sunt atrase musculițele de culoarea galben? Oamenii de știință au reușit să explice fenomenul din punct de vedere fiziologic. Dar de ce sunt atrase musculițele de culoarea galben și ce beneficii au ele de la această culoare încă se studiază. Și se intenționează ca, pe viitor, să se cerceteze și efectul razelor UV.
Pe de altă parte, explicația pare mult mai simplă. În natură, florile își schimbă culorile pe măsură ce se maturizează. În general, cele galbene devin roșii. Și au nevoie de factori externi care să le faciliteze polenizarea. Or, insectele sunt cei mai buni polenizatori. Și preferă stadiul în care florile sunt galbene, pentru că au mai mult nectar și polen decât cele roșii. Așadar, cele care se îndreaptă spre galben sunt și mai inteligente.
Ce culori preferă insectele
Albinele, bondarii, fluturii și viespile sunt atrase în mod deosebit de parfumul florilor. Și asta pentru că florile le sunt principala sursă de hrană. De aceea se și îndreaptă către oamenii care poartă culori vii și parfumuri florale. Pentru că ne-am lămurit de ce sunt atrase musculițele de culoarea galben, e cazul să vedem și care sunt culorile preferate de insecte în general.
Țânțarii
Sunt printre cele mai nesuferite insecte. Înțeapă, transmit boli și simpla lor prezență într-o încăpere duce la insomnie. Totuși, un studiu realizat de Nature Communications arată că au un comportament aberant în ceea ce privește culorile. Sunt atrași în egală măsură de tonurile închise și de cele puternice. Cumva, nu e nimic ciudat în asta. Căci culorile, deși în nuanțe mai închise, își păstrează strălucirea. Or, pentru țânțari, reprezintă semnale care îi atenționează cu privire la o potențială sursă de hrană.
Dar sunt mai mulți factori care îți îndreaptă pe țânțari către sursa de hrană. Pe lângă culori, ei sunt atrași de mamiferele cu sânge cald. În plus, orice emite dioxid de carbon, transpirație și căldură devine o țintă pentru țânțari. Este și motivul pentru care suntem mai atacați în zilele caniculare, cu multă umezeală. Totuși, s-a observat că acestor insecte le cam displac anumite culori. Și par să ignore violetul, albastrul, verdele și albul. Căci majoritatea inamicilor lor din natură au aceste culori.
Albinele
E evident că sunt atrase de toată paleta cromatică a florilor. Și le place orice combinație regăsită în natură din culorile curcubeului. Adoră în mod special galbenul, albastrul și portocaliul, cu tonurile și subtonurile lor, căci reprezintă nuanțele florilor lor favorite. Totuși, evită nuanțele închise la culoare, din instinct de supraviețuire. Mai toți prădătorii au culori închise. În plus, albinele sunt suficient de inteligente pentru a analiza dacă purtătorul culorii care le atrage este o floare sau nu. De aceea, ne și lasă în pace după ce ne dau târcoale o vreme, când suntem îmbrăcați cu haine colorate strident.
Muștele
Par să fie cea mai nepretențioasă categorie în materie de culori. Totuși, se simt ceva mai atrase de nuanțele albastre, reci și urăsc tonurile calde. Poate de aceea se și aciuază pe ecranele computerelor sau ale televizoarelor dintr-o încăpere în care intră. Lumina albastră le este mai prietenoasă și simt nevoia să o studieze îndeaproape.
Pe de altă parte, muștele obișnuiesc să se hrănească și să-și depună ouăle în gunoaie și hoituri, care nu sunt deloc frumos colorate. Spre deosebire de țânțari, orice are sânge cald care pulsează și emană căldură nu reprezintă o atracție pentru muște. Dar asta nu înseamnă că nu te poți trezi cu ele aterizând pe tricoul galben preferat, mai ales dacă ai în față o farfurie cu mâncare.
Gândacii de polen
Sunt acei gândăcei mici care acaparează florile din grădini și nu pleacă decât dacă sunt înlăturați cu forța. Se hrănesc cu polen, așa că adoră culorile vii. Din nefericire, din cauza numărului lor mare, devin dăunători pentru flori. Și pentru ei galbenul este culoarea favorită. De aceea, mulți grădinari obișnuiesc să planteze câte un șir de flori galbene la extremitățile grădinilor, pentru a atrage gândăceii acolo și a proteja restul culturilor. Dar acești gândaci de polen nu au nicio treabă cu oamenii.
Tăunii și muschiii
Spre deosebire de celelalte insecte, tăunele și muschiul sunt destul de agresivi. Înțeapă rău și se bucură să simtă gustul sângelui uman. În ciuda dimensiunilor diferite, tăunele fiind uriaș, iar muschiul foarte mic, înțepăturile lor sunt foarte dureroase. Ambii sunt atrași de culorile închise. Și asta pentru că sursa lor favorită de hrană e reprezentată de mamiferele mari, precum caii, caprele, vitele, de obicei cu blană în nuanțe închise. Evită culorile aprinse, așa că e o idee bună să porți haine viu colorate dacă te afli pe teriotoriul sau în apropierea unei ferme.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: uni-bonn.de, harvard.edu, greenpestservices.net
Citește și Ce sunt cicadele – curiozități despre cicade