De ce sunt planetele rotunde

.

De ce sunt planetele rotunde? O astfel de curiozitate venită din partea unui copil te poate pune în încurcătură. Și poate că ți-ai pus și tu această întrebare, la un moment dat. Nu, nu este doar o reprezentare grafică această formă sferică a planetelor. Dimpotrivă, este vorba despre un fenomen cumva firesc. Așa că e bine să știi de ce sunt planetele rotunde.

Dacă te numeri printre cei curioși să știe de ce sunt planetele rotunde, e momentul să-ți clarifici acest aspect. Căci nu e vorba despre rodul imaginației cuiva, care a dorit să le reprezinte grafic în acest fel. Ci rezultatele observațiilor specialiștilor arată asta. Iar cel mai simplu răspuns pentru întrebarea de ce sunt planetele rotunde este: gravitația.


Cum influențează forța gravitațională

Gravitația este principala responsabilă pentru forma sferică a planetelor. Dar ce este gravitația? Ei bine, este o forță care acționează între două obiecte cu masă, la distanțe mari, fără să aibă o orientare anume. Cu cât un obiect este mai greu, cu atât gravitația lui este mai puternică.

Gravitația are un rol crucial în formarea Universului. Se află la baza formării planetelor, a stelelor și a galaxiilor. Datorită forței gravitaționale, se atrage materia din direcții diferite. Astfel, iau naștere acele forme sferice, care arată la fel din orice unghi ar fi privite. Această adunare a particulelor de praf din Univers formează aglomerări care se măresc treptat. Și, precum bulgării de nea, cresc în dimensiuni odată cu acumularea de noi particule. De la simple pietricele, devin roci uriașe.


În acest proces intervine și gazul din așa-numitul disc protoplanetar. Este vorba despre un disc format din gaze și praf, care duce la formarea corpurilor cerești. El este liantul care unește particulele solide și le transformă în structuri numite planetezimale. Deși, în timp, unele se pot descompune, altele persistă și servesc drept elemente fundamentale de construcție ale planetelor.


Cu cât o planetă în devenire acumulează mai multă masă și continuă să crească, cu atât îi crește și gravitația. Astfel, atrage mai multă materie. Cât timp este în formare o planetă, materia este în stare fluidă. Ceea ce îi permite să se miște ușor și să se aranjeze în forma în care o atrage forța gravitațională. Iar acest fapt răspunde la întrebarea de ce sunt planetele rotunde. Căci, în esență, devine o reprezentare tridimensională a unui cerc.

De ce sunt planetele rotunde


Cele opt planete ale sistemului nostru solar sunt diferite între ele din multe puncte de vedere. Diferă ca mărime, ca structură a rocilor din care sunt alcătuite. Sunt situate la distanțe diferite față de soare. Totuși, ceva au toate în comun. Sunt rotunde. De ce sunt planetele rotunde? De ce nu sunt cubice sau conice? La aceste întrebări am răspuns mai sus. Și forța gravitațională este responsabilă.

Dar, deși sunt toate rotunde, unele planete sunt mai rotunde ca altele. Mercur și Venus se apropie cel mai mult de perfecțiunea formei sferice. Pe de altă parte, Saturn și Jupiter sunt ceva mai consistente în mijloc. Pe măsură ce se învârtesc în jurul propriilor axe, ele se expandează pe linia ecuatorului. Cum se întâmplă asta?


Când ceva se învârte, ceea ce se află la exterior trebuie să se miște mai repede decât interiorul, pentru a putea ține pasul. Este valabil pentru orice obiect care se învârte, fie că vorbim de o roată, fie de un ventilator. De-a lungul ecuatorului, cercul care marchează jumătatea distanței dintre cei doi poli, gravitația susține marginile. Totuși, pe măsură ce se tot învârte planeta, stratul exterior are tendința de a se desprinde. Este ca și cum ar sări noroiul de pe roțile unei mașini în timpul mersului.


Rotația dă forma

Cum Saturn și Jupiter sunt planete mari cu adevărat și se învârt destul de rapid, reușesc să-și mențină compact conținutul. De aceea, se expandează la mijloc. Iar această extensie poartă numele de umflătură ecuatorială. Saturn se umflă cel mai tare dintre toate planetele din sistemul solar.

Diametrul ei de la un pol la celălalt este diferit de cel din linia ecuatorială. În vreme ce Saturn are o grosime de mijloc de 10.7%, Jupiter o are de numai 6.9%. Cu alte cuvinte, în loc să fie sfere perfecte, aceste două planete arată mai degrabă ca o minge pe care se așază cineva.


Pe de altă parte, Pământul și Marte sunt mici și nu se învârt la fel de repede ca giganții. Nu sunt nici ele sfere perfecte, dar sunt mai rotunde decât Saturn și Jupiter. În vreme ce Pământul este cu 0.3% mai gros în mijloc, Marte este cu 0.6% mai gros. Cât despre Uranus și Neptun, ele sunt cumva la mijlocul clasamentului. Nu sunt nici ele perfect sferice, dar se apropie mult de forma ideală.

Ce este sistemul solar

Prin sistem solar se înțelege soarele și tot ceea ce orbitează în jurul lui. Așadar, se includ aici și planetele și lunile lor, precum și asteroizii și cometele. Toate sunt ținute pe orbita soarelui datorită uriașei forțe gravitaționale a acestuia.


Știind de ce sunt planetele rotunde, e bine să afli și care le este ordinea în sistemul solar. În funcție de distanța față de soare, planetele sunt așezate astfel: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Pluto, care până nu de mult a fost considerată cea mai îndepărtată planetă, este acum clasificată drept „planetă pitică’. Și au mai fost descoperite astfel de planete la distanțe și mai mari față de soare. Până și unii asteroizi sunt considerați planete pitice.

Interesant este că, deși toate planetele sunt rotunde, nu toate au și inele. Numai patru dintre ele sunt „trase prin inel’. Este vorba despre Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Saturn are cel mai mare inel. Inelele din jurul planetelor Jupiter, Uranus și Neptun sunt mult mai mici, mai întunecate și mai opace.

De unde vin numele planetelor

Cu excepția Pământului, toate planetele și-au căpătat numele după zeități grecești sau romane. Cu mii de ani în urmă, au fost denumite Jupiter, Saturn, Marte, Venus și Mercur. Celelalte planete au fost descoperite mult mai târziu, după ce a fost inventat telescopul. Și s-a păstrat tradiția denumirii lor după numele zeităților.

Așa se face că Mercur a fost numită după zeul roman al călătoriilor, iar Venus, după zeița romană a frumuseții și a iubirii. Marte a fost zeul roman al războiului, iar Jupiter, regele zeilor romani. Saturn a fost zeul roman al agriculturii. Uranus era regele zeităților grecești, iar Neptun zeul roman al mării. Pluto era zeul roman al infernului.

Cum se cântăresc planetele

Ai aflat deja de ce sunt rotunde planetele și ce rol are gravitația în formarea lor. Dar te-ai întrebat vreodată cum se află greutatea unei planete? Ei bine, oamenii de știință se folosesc de două aspecte pentru a estima greutatea.

Trebuie să știe cât timp îi ia unui obiect să orbiteze în jurul planetei și ce distanță este între obiect și planetă. Durata de orbitație a obiectului depinde de distanța pe care o are față de planetă și de greutatea planetei.

În viața reală, nu avem cum să luăm o planetă și să o punem pe cântar. Așadar, se va calcula cât de tare atrage o planetă anumite obiecte. Cu cât planeta este mai grea, cu atât atrage mai puternic obiectele din preajmă. Este cea ce se numește atracție gravitațională.

Ce are gravitația cu greutatea planetelor?

Gândește-te la cum ne cântărim noi. Când te urci pe cântar, acesta măsoară de fapt forța cu care te împinge gravitația spre sol. Dacă te-ai cântări pe o altă planetă, ai avea și o altă greutate. Și asta din cauză că fiecare planetă are forță gravitațională diferită față de celelalte.

Cu alte cuvinte, dacă ai 50 kg pe Pământ, pe Mercur vei avea numai 19. Și asta pentru că Mercur este mai ușoară decât Pământul. Totuși, Jupiter nu ne avantajează deloc. Acolo, cineva cu 50 kg pe Pământ ar avea peste 125 kg.

În general, oamenii de știință se referă mai degrabă la masa planetelor decât la greutate. Și asta pentru că greutatea unui obiect depinde masa lui și de cât de puternic îl împinge gravitația. Forța gravitației depinde de cât de departe se află obiectele unele față de altele. Și este motivul pentru care fiecare obiect cântărește diferit pe fiecare planetă.

Pe de altă parte, masa rămâne aceeași indiferent de loc și de forța gravitațională. Cu alte cuvinte, avem cu toții aceeași masă, fie că ne aflăm pe Pământ, fie pe Marte ori Jupiter. Ceea ce știm cu sigurnață este faptul că masa Pământului este de aproximativ 5.970.000.000.000.000.000.000.000 kilograme.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nasa.gov, CoolCosmos,

Citește și Insule private pe care le poți închiria de pe platformele de rezervări turistice