De ce sunt roșiile roșii

 Lupescu Anca
.

Te-ai întrebat vreodată de ce sunt roșiile roșii? Ele pornesc de la culoarea verde, devin mai apoi galbene și portocalii și, în cele din urmă, se fac roșii și pot fi culese pentru a fi mâncate. În cele care urmează vom discuta despre elementul din roșii care le oferă culoarea aparte. 

Istoria roșiilor

Roșiile sunt originare din America de Sud și au fost cultivate pentru prima dată de azteci și incași în jurul anului 700 d.Hr. Ulterior, au fost introduse în Europa de exploratorii spanioli în secolul al XVI-lea.

În Europa, roșiile au fost cultivate inițial ca plante ornamentale datorită fructelor lor strălucitoare și colorate. 

Cu toate acestea, abia în secolul al XVIII-lea roșiile au început să fie utilizate pe scară largă în bucătăria europeană. 

La început, se credea că sunt otrăvitoare, deoarece aparțin aceleiași familii ca și nightshades. (nightshade este o familie de plante care include roșiile, vinetele, cartofii și ardeii. Tutunul face parte, de asemenea, din familia nightshade. Ele sunt unice deoarece conțin cantități mici de alcaloizi toxici. Alcaloizii sunt substanțe chimice care se găsesc în principal în plante, în rădăcini și frunze, nu în fruct). 

Dar, pe măsură ce oamenii au început să le mănânce fără efecte nocive, roșiile au devenit treptat mai populare.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Roșiile au fost introduse în America de Nord de primii coloniști, dar nu au devenit un aliment consumat pe scară largă până la mijlocul secolului al XIX-lea. 

La începutul secolului XX, roșiile erau o cultură de bază în Statele Unite, producția comercială pe scară largă fiind concentrată în California.

Astăzi, roșiile sunt unul dintre cele mai consumate fructe din lume și sunt folosite într-o mare varietate de preparate culinare. 

De asemenea, ele reprezintă o cultură importantă în multe țări, China, Statele Unite și India fiind cei mai mari producători.

De ce sunt roșiile roșii?

Roșiile nu sunt doar roșii, ele pot fi aproape albe sau verzi, maronii, indigo, violet, maro, galbene, portocalii și roșii (sau combinații ale acestora). Culoarea lor este determinată de o combinație între culoarea cojii și culoarea pulpei. 

Coaja poate fi galbenă sau incoloră, în timp ce pulpa poate avea toate culorile de mai sus.

Culoare roșie

Roșiile clasice de culoare roșie stacojie au pulpa roșie și pielița galbenă deasupra. Pigmentul roșu provine din licopenul antioxidant fitochimic, iar în timpul coacerii se înregistrează o creștere de 500 de ori a nivelului de licopen din fructe. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Dar producția de licopen este redusă odată ce temperatura aerului depășește 32ºC, astfel încât fructele pot fi mai palide pe vreme caldă.  

Roșiile roșii conțin cantități mari de licopen și cantități mai mici de betacaroten.

Roz

 Aceste roșii au pulpa roșie cu pielea albă. Există mai puține roșii roz, deoarece pielea albă este o caracteristică recesivă. Deși roz este descrierea folosită, culoarea variază adesea între diferite nuanțe de roz și purpuriu. Aceste roșii au un conținut ridicat de licopen antioxidant atunci când sunt coapte și conțin, de asemenea, betacaroten.

Portocalii

Acestea variază de la galben-portocaliu pal până la portocaliu dovleac. Au mai puțin licopen decât alte roșii, dar sunt bogate în betacaroten și conțin și prolicopen. 

Există, de asemenea, unele roșii portocalii care sunt portocalii din cauza unei forme diferite de licopen, cunoscută sub numele de cis-licopen. A

cest licopen este de 8 ori mai ușor de absorbit decât licopenul (este un trans-licopen) care face ca roșiile roșii să fie roșii.

Galbene

Roșiile cu pielița transparentă variază de la galben lămâie strălucitor până la fildeș palid, în timp ce roșiile galbene cu pielița galbenă pot fi un galben pal sau unul strălucitor.

 Atunci când este tăiată, pulpa este adesea de o culoare mai palidă decât pielița. Multe dintre roșiile galbene cu coaja incoloră sau galbenă devin mai portocalii pe măsură ce se coc. Roșiile galbene au mai puțin licopen decât soiurile roșii, dar au și alți carotenoizi, cum ar fi delta-carotenul și luteina.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Albe

 Unele roșii sunt atât de palide încât par a fi albe, mai ales atunci când nu sunt complet coapte. Pulpa este aproape albă, iar pielița este transparentă. Ele devin galben pal atunci când sunt complet coapte. Aceste roșii sunt în general delicate și au o aromă ușoară.

Verzi

Roșiile cu pulpa verde la maturitate pot avea coaja galbenă sau clară. Roșiile verzi cu pielița galbenă devin, de obicei, de un galben intens atunci când sunt coapte, dar atunci când sunt tăiate pulpa este de un verde strălucitor.

 Cele cu pielița transparentă vor rămâne verzi la maturitate; deoarece schimbarea de culoare care indică maturitatea este foarte subtilă, fructele trebuie să fie stoarse ușor pentru a detecta ușoara „cedare” a unui fruct copt. Culoarea verde a roșiilor provine din clorofilă.

Mov și maro închis

Aceste roșii au o genă a pulpei verzi, care previne descompunerea clorofilei care ar avea loc în mod normal la roșiile care se coc. Acest lucru duce la formarea unui compus maro cunoscut sub numele de feofitină. 

Când acest compus se combină cu rozul sau roșul licopenului, se obține o roșie de culoare maro sau violet, în funcție de culoarea pielii. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Combinația de licopen, feofitină, mai puțin beta-caroten și o parte din clorofilă oferă o gamă de culori. 

Atunci când aceste roșii au coaja transparentă, culoarea pare violet; când pielea este galbenă, culoarea este percepută ca fiind maro/maronie. 

Culoarea pulpei este substanțial purpurie/maronie, cu un pigment verzui, în special în partea moale care înconjoară semințele. 

Multe dintre aceste roșii poartă în mod confuz numele de „negre”, când, în realitate, nu sunt deloc negre, nici la pieliță, nici la pulpă.

Soiuri încrucișate

Există multe alte soiuri de roșii încrucișate care pot fi albastre/negre. Acestea au fost create prin încrucișarea fie cu roșii normale, fie cu soiuri care au derivat dintr-o altă încrucișare. 

Suprafața de piele albastră/indigo este determinată de cantitatea de lumină solară care lovește roșia pe măsură ce aceasta se dezvoltă. De obicei, antocianul se găsește doar în piele, dar uneori poate apărea și în pulpă, chiar sub piele. 

Pulpa poate fi verde, galbenă, roz, portocalie sau roșie. Antocianina este, în esență, lipsită de gust, așa că nu contribuie la profilul de aromă.

Combinații de culori

Unele roșii prezintă combinații de culori. În general, dungile apar doar pe pieliță, în timp ce roșeața și vârtejurile pot fi observate atât pe pieliță, cât și în pulpă.

Curiozități despre roșii

  • Plantele de tomate sunt originare din America de Sud, dar acum sunt cultivate în multe părți ale lumii.
  • Roșiile sunt un fruct, nu o legumă.
  • Există multe tipuri diferite de roșii, inclusiv cherry, roma și heirloom.
  • Roșiile sunt bogate în vitaminele C și K, potasiu și licopen, un antioxidant puternic.
  • Aciditatea roșiilor poate varia în funcție de tipul de roșii și poate varia de la dulce la ușor acru.
  • Roșiile sunt utilizate în mod obișnuit în salate, sosuri, supe și tocănițe.
  • Roșiile pot fi consumate crude sau gătite și sunt adesea prăjite sau la grătar.
  • În unele părți ale lumii, roșiile sunt folosite ca bază pentru băuturi precum Bloody Marys și Micheladas.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

  • Roșiile sunt adesea asociate cu alte ingrediente precum busuiocul, mozzarella și oțetul balsamic.
  • Roșiile sunt un ingredient popular în bucătăria italiană și sunt folosite în preparate precum pizza și sos pentru paste.
  • Este demn de remarcat faptul că unele persoane sunt alergice la roșii, iar pentru altele, consumul unor cantități mari de roșii poate provoca reflux acid sau tulburări de stomac.

Lucruri interesante despre roșii

  • Roșiile au fost odată considerate otrăvitoare în Europa.
  • Roșiile au fost introduse pentru prima dată în Europa în secolul al XVI-lea și au fost cultivate inițial ca plante ornamentale.
  • În Statele Unite, roșiile erau cunoscute cândva sub numele de „merele dragostei”, deoarece se credea că au proprietăți afrodisiace.
  • Cea mai mare roșie cultivată vreodată a cântărit aproximativ 3,5 kilograme potrivit Guinness World Records.
  • Roșiile sunt de fapt fructe de pădure, conform clasificării botanice. Ele sunt considerate fructe în termeni culinari, datorită gustului dulce și a utilizărilor culinare.
  • Roșiile pot ajuta la îndepărtarea clorului din păr. Frecarea sucului de roșii pe păr poate ajuta la eliminarea clorului acumulat și poate lăsa părul strălucitor.
  • Cea mai mare bătaie cu roșii din lume, numită La Tomatina, are loc în fiecare an în orașul Bunol din Spania. Mii de oameni aruncă cu roșii unii în alții într-o bătaie uriașă cu mâncare. Străzile sunt acoperite de roșii și totul devine roșu. Oamenii se distrează, iar unii turiști vin special aici pentru a participa la un festival unic în lume.

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

  • Cel mai mare producător de roșii din lume este China, urmată de Statele Unite și India.
  • Roșiile pot fi folosite ca un repelent natural pentru insecte. Alcaloizii din frunzele de roșii pot respinge afidele și alte insecte atunci când sunt plasate în jurul plantelor.
  • Roșiile au fost primul aliment modificat genetic care a fost disponibil în comerț, roșiile Flavr Savr fiind aprobate pentru vânzare în Statele Unite în 1994.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton