De ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031

.

Cartea de identitate este cel mai important document pe care îl deținem. După cum îi spune și numele, este actul prin care ne identificăm, atât pe teritoriul țării noastre, cât și în spațiul Uniunii Europene. Însă, există o curiozitate în ceea ce privește cărțile de identitate emise de câțiva ani încoace. Este vorba despre de ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031.

Încă din data de 2 august 2021, a fost lansat un proiect referitor la cărțile de identitate electronice. Până la finalizarea implementării acestui proiect la nivelul întregii țări, toate cărțile de identitate simple emise au termen maxim de valabilitate data de 3 august 2031. Iată de ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031.


Ce este cartea de identitate

Pe vremuri i se spunea buletin. Azi, cartea de identitate românească reprezintă documentul care atestă identitatea, cetăţenia română şi domiciliul stabil în România. Și se eliberează începând cu vârsta de 14 ani. Începând cu 1 ianuarie 2007, cartea de identitate poate fi folosită şi ca document de călătorie, în special în interiorul Uniunii Europene.

Cartea de identitate se eliberează cetăţeanului român cu domiciliul în România. Și se eliberează numai de către serviciul public comunitar pentru evidenţa persoanelor din raza de domiciliu a solicitantului.

Persoanele cu domiciliul stabilit în străinătate pot solicita autorităților de evidența populației, în ţară, o carte de identitate provizorie, pe durata şederii în România. Mențiunea domiciliului din străinătate apare în paşaportul românesc. Iar cei ce doresc cartea de identitate provizorie trebuie să se adreseze autorităţilor de evidenţa populaţiei pe raza cărora şi-au stabilit temporar rezidenţa.


În sensul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.97/2005, republicată, cu modificarile si completarile ulterioare, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Cadrul legal în vigoare stabilește condiţiile şi documentele necesare eliberării actelor de identitate. Acestea sunt reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi de Normele Metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutul actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil, aprobate prin H.G. nr. 295/2021.


Cum se eliberează

Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal. Minorii trebuie să depună cererea pentru eliberarea actului de identitate, însoţiți de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament.


În situaţia cetățenilor români care au domiciliul în România și se află temporar în străinătate, eliberarea cărții de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procură specială. Aceasta trebuie să fie autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Cetățenii români aflaţi temporar în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.


Primul act de identitate nu se eliberează pe bază de procură specială. În conformitate cu prevederile legale, cetățenii sunt obligaţi să se prezinte, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reședința, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.


Nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea contravenţională. Și se sancţionează cu amenda cuprinsă între 40 lei şi 80 lei. Conform dispoziţiilor art. 15 alin. (5) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este până la 30 de zile. Acesta poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Tipuri de cărți de identitate


Cetăţenilor români li se eliberează acte de identitate începând cu vârsta de 14 ani, în baza cărora se face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă. În cazul minorului căruia nu i s-a eliberat primul act de identitate, dovada identităţii se face cu certificatul de naştere. Dovada cetăţeniei acestuia se face cu certificatul de naştere însoţit de actul de identitate sau paşaportul unuia dintre părinţi.

În prezent, cetăţenilor români li se eliberează cărţi de identitate sau după caz, cărţi de identitate provizorii.

Cartea de identitate

Se eliberează în situaţia în care persoana fizică depune cererea pentru eliberarea actului de identitate însoţită de toate documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă.

Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este, după cum urmează:

  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;
  • nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Cartea de identitate provizorie

Se eliberează atunci când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România. Termenul de valabilitate a cărţii de identitate provizorie este de un an.

De ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031

De la data începerii proiectului cărții de identitate electronice până la finalizarea implementării acestuia la nivelul întregii țări, toate cărțile de identitate simple se emit cu termen maxim de valabilitate 03.08.2031.

Acest termen este reglementat de articolul 5, alineatul 1 din Regulamentul 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

Noile documente au dimensiunea unui card bancar și conțin date personale. Pe document, nu mai apar la vedere, ca până acum, locul nașterii și adresa de domiciliu. Acestea sunt stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Un proiect pilot cu noile cărți de identitate a fost implementat din 2021 în județul Cluj.

Noile cărți de identitate vor înlocui, până în luna august a anului 2031, documentele actuale de identitate. Excepție vor face cei care vor solicita cărți de identitate simple, fără cip. Numai că, acest tip de carte de identitate nu va putea fi folosit decât pe teritoriul României.

Tot de la data realizării condițiilor tehnice, cererea pentru obținerea unei vize de flotant va putea fi formulată electronic. Procedura evaluării și aprobării va fi stabilită prin normele metodologice de aplicare unitară a prevederilor legale. Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Date fiind noile condiții, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea cărții de identitate electronice. Iar valabilitatea acestora este după cum urmează:

  • 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  • 4 ani, pentru persoanele cu vârsta până în 14 ani;
  • 5 ani, pentru persoanele cu vârsta 14 – 18 ani;
  • 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
  • după împlinirea vârstei de 70 de ani valabilitatea este nelimitată.

Când se eliberează o nouă carte de identitate

Potrivit legislației în vigoare, cazurile în care se eliberează o nouă carte de identitate sunt:

  • la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
  • dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul naşterii, iar în cazul titularului unei cărţi electronice de identitate, şi prenumele părinţilor;
  • în cazul schimbării domiciliului;
  • în cazul schimbării denumirii sau rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
  • în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
  • în cazul deteriorării actului de identitate;
  • în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
  • când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
  • în cazul schimbării sexului;
  • în cazul anulării;
  • pentru preschimbarea, la cerere, a actelor de identitate care nu se mai emit, dar sunt valabile.

Documente necesare pentru obținerea cărții de identitate

Pentru a solicita cartea de identitate, sunt necesare următoarele documente:

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate;
  • actul de identitate, după caz;
  • certificatul de naştere, original şi copie;
  • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor, original şi copie;
  • certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, original şi copie;
  • certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care îşi schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;
  • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
  • documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.

Pe lângă documentele mai sus enumerate, în funcţie de motivul pentru care se solicită eliberarea cărții de identitate, sunt necesare și alte documente.

Pentru înscrierea în actul de identitate a mențiunii de stabilire a reședinței este nevoie de:

  • cererea pentru înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documentul cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor. Accesează rubrica „Informaţii Utile – Evidenţa Persoanelor’, la secţiunile „Documente necesare’ şi „Formulare de completat’. Atenție! Persoanele care au deţinut, anterior, un act de identitate, trebuie să-l prezinte lucrătorului de evidență a persoanelor, dacă nu a fost pierdut, furat ori distrus. Toate documentele care sunt necesare se prezintă în original şi copie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte surse: avocatnet.ro, mae.ro, mai.gov.ro,

Citește și Care sunt țările în care românii au nevoie de viză