De ce torc pisicile și ce înseamnă fiecare tip de tors

.

De ce torc pisicile suntem curioși cu toții. Căci nu e un comportament comun tuturor speciilor. Și nici nu se întâmplă constant în viețile lor. Care este rolul acestui tip de „vocalize' pisicești și ce încearcă drăguțele feline să comunice prin el? Unii ar spune că sunt fericite, dar există și alte răspunsuri la întrebarea de ce torc pisicile.

Majoritatea pisicilor obișnuiesc să toarcă. Și este vorba despre sunetele acelea mocnite pe care le emit, atât de liniștitoare pentru oamenii care li se află prin preajmă. Dar de ce torc pisicile numai ele știu. Căci sunt mai multe motive pentru care drăgălașele feline „vocalizează' astfel.

Mulți spun că ar face asta când sunt fericite. Alții atribuie acestor sunete o sumedenie de alte posibile stări emoționale ale pisicilor. Și există chiar dovezi că piscile ar toarce ca să se vindece mai rapid. Pentru că nu este foarte clar pentru toat lumea de ce torc pisicile, încercăm să deslușim împreună acest mister.

Cum toarce o felină

Toate rasele de pisici domestice, precum și mai multe feline sălbatice, precum râșii, oceloții ori pumele, obișnuiesc să toarcă. Felinele mari, care scot urlete puternice, cum sunt leii, tigrii și jaguarii, nu torc. Doar gheparzii fac excepție de la ceastă regulă, ei mai și torcând în anumite circumstanțe. Dar de ce torc pisicile și felinele în general?

Dr. Benjamin Hart, de la Școala de Medicină Veterinară UC Davis din SUA, are o ipoteză interesantă. Consideră că felinele mari, care scot răgete puternice, nu dețin flexibilitatea vocală necesară pentru a putea toarce. Iar torsul nu le-ar fi specific exclusiv felinelor. Ci și genetele, zibetele, mangustele, porcușorii de Guinea, ratonii și chiar hienele pot să toarcă. Iar dacă sunetul propriuzis este emis prin intermediul mușchilor corzilor vocale, torsul în sine își are originile în creier.

Un stimul banal, precum atingerea umană, detrmină creierul să trimită semnale către laringe, care începe să vibreze. Pe măsură ce animalul inspiră și expiră, aerul trece prin mușchii laringieni care vibrează. Asta face ca și corzile vocale să vibreze și să rezulte sunetul pe care îl recunoaștem drept tors. De fapt, pisicile pot toarce atât când inspiră, cât și când expiră. Iar acest lucru le deosebește în mod special de majoritatea mamiferelor. Pentru că acestea, precum și oameni, pot produce sunete doar când expiră.

Pisicile învață să toarcă din primele zile de după naștere. Nici ele nu știu exact de ce torc pisicile și de ce li se întâmplă asta. Totuși, se folosesc de acest atu pentru a-și comunica nevoile către mamă. Mai ales înainte de a „face ochi' cum se spune în popor. Dar efortul micuților merită. Căci torsul este extrem de util, atât pentru psihic, cât și pentru structura musculară și osoasă. Spre deosebire de mieunat, pe care îl folosesc când comunică cu oamenii, ele folosesc torsul și independent de oameni.

Ceea ce pare atât de ușor este, de fapt, un efort anatomic uriaș. Și chiar dacă puii torc deja când sug de la mama lor, durează ceva timp până reușesc să scoată aceleași sunete ca părinții lor. Deși omul crede că torsul este un zumzet constant și de lungă durată, sunetele individuale diferă. De exemplu, sunetul de toarcere este mai scurt și mai puternic atunci când felina inspiră la o frecvență de 27-40 hertzi. Și este mai liniștit și mai lung atunci când expiră, având o frecvență de 16-28 hertzi.

Ce se întâmplă când torc pisicile

Atunci când pisica toarce, întregul ei corp intră în vibrație. Aceste vibrații stimulează musculatura. Astfel, susțin creșterea oaselor, după cum a descoperit Prof. Dr. Leo Brunnberg de la Clinica și Policlinica pentru animale domestice mici de la Universitatea Liberă din Berlin, în cadrul cercetărilor sale asupra morfologiei pisicilor. Această descoperire uimitoare cu privire la mecanismul de autovindecare al torsului explică și faptul că pisicile au fracturi osoase relativ rare. Iar atunci când acestea au loc, se vindecă de obicei foarte repede.

Medicina folosește acest principiu în antrenamentul prin vibrații de ceva vreme. Prin generarea unei game de frecvențe cuprinse între 15 și 60 de hertzi, antrenamentul întărește structura osoasă a pacienților cu probleme musculare sau osoase. Acesta nu este singurul efect pozitiv asupra sănătății pisicilor. Studii recente au arătat că torsul are un efect pozitiv și asupra rănilor, bolilor și durerii.

Oricât de diferite ar fi situațiile de tors', scopul pisicii este de a se relaxa și de a promova starea de bine. Chiar și oamenii de știință au reușit să dovedească aceste funcții. Pisica eliberează serotonină, hormonul fericirii, prin emiterea unui zumzet profund și continuu. Serotonina este un neurotransmițător important care influențează în mod pozitiv diverse procese din sistemul nervos. Influențează emoțiile, sistemul central de recompensă, conștiința și evaluarea durerii.

Și „părinții' bipezi ai pisicilor au de câștigat. Căci nu doar pisica eliberează serotonină atunci când toarce, ci și cel care îi este alături. Sunetul are un efect calmant și relaxant asupra oamenilor. În același timp, scade tensiunea arterială, reduce simptomele de stres și poate ameliora problemele de somn. Așadar, torsul pisicilor poate avea efect calmant nu numai asupra lor, ci și asupra stăpânilor lor.

De ce torc pisicile

Majoritatea celor care au pisicuțe acasă spun că micile feline ar toarce când sunt fericite. Torsul ar fi o metodă de comunicare a stării lor de bine. Numai că pisicile nu torc numai de plăcere. Poate fi un mecanism de combatere a stresului, de manifestare a necesităților. Dar poate fi și un fel prin care îi comunică omului nevoia de hrană, de atenție sau de liniște. S-a remarcat chiar că până și pisicle care sunt pe moarte torc. Iar o pisică ce toarce într-un spital veterinar este foarte stresată și speriată. Așa că torsul este o manifestare prin care se autoliniștește sau își arată neputința.

Dacă stai să te gândești, și omul zâmbește pentru a-și masca teama, îngrijorarea sau starea de nervozitate, nu numai atunci când este fericit. Așadar, cam la fel e și cu torsul la pisici. Prin tors însoțit de alte sunete și mișcări ale corpului comunică între ele. Totuși, mieunatul rămâne principala „limbă' prin care le transmit oamenilor ce vor.

Pisica toarce când o mângâi sau când trage un pui de somn pe burta ta. Felinele torc și când mănâncă sau când își alăptează puii. Torc când se simt bine. Dar pisicile exprimă și emoții negative, cum ar fi frica, suprasolicitarea, durerea și foamea atunci când torc. Pisica reușește să se liniștească prin tors. În timpul nașterii, ele torc pentru a-și controla durerea și pentru a conduce puii încă orbi și surzi la mameloane. Pisicile dominante torc și pentru a arăta unei feline inferioare și nervoase că se poate relaxa. Așa că torsul nu numai că ajută la calmare, ci și la ameliorarea durerii și menținerea controlului.

Ce transmit pisicile prin tors

Potrivit Dr. Sarah Wooten, medic veterinar și jurnalist medical veterinar, de la Pethealth Services (USA) Inc., oricine poate decoda mesajele transmise de pisici când torc. Și iată care sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de toarcere și cum se traduc:

1.Torsul de fericire

Este torsul clasic. Pisica este relaxată, visătoare și ține ochii leneși pe jumătate deschiși. Pare că nimeni și nimic pe lumea asta nu o poate afecta în vreun fel. Se răsfață sau acceptă răsfățul celor din jur. Poate să-și lingă lăbuțele în același timp sau să se întindă alene. Este un tors pur și simplu dezinteresat.

2.Torsul mieunat

O pisică ce toarce și miaună în același timp încearcă să-ți atragă atenția dintr-un motiv anume. De obicei, cere mâncare astfel. Este felul lor de a solicita și de a se aștepta să fie servite. Pot adăuga gesturi la vocalize. Adică, se pot târâi cu căpșorul și chiar cu tot trupul de picioarele stăpânului, în vreme ce miaună și torc. Ba chiar îți pot arăta din priviri ce-și doresc. Aruncă o privire către frigider sau spre locul în care se află hrana lor, spre exemplu. Acesta este torsul de „cerșit', căci pisica anunță că are nevoie de ceva.

3.Torsul de frică sau de durere

Când le este rău, le doare ceva sau sunt foarte speriate, pisicile încearcă să se calmeze sau chiar să se vindece prin tors. Îți poți da seama că se întâmplă ceva cu felina dacă are privirea agitată și nu mai este la fel de vioaie. Dacă toarce în timpul somnului, atunci înseamnă că încearcă s-și repare singură problema din organism.

4.Torsul de alarmă

Ești cu pisica la veterinar, spre exemplu. Iar ea e pur și simplu înțepenită de frică, încearcă să se ascundă, are pupilele dilatate și ține coada în poziții ciudate. Totuși, toarce. Atunci e cazul să-i explici medicului toate acestea, căci pisica este foarte stresată, anxioasă chiar, și are nevoie de ajutor medical.

Există și alte semnale de alarmă care trebuie să te trimită urgent cu pisica la veterinar:

-Dacă nu prea mai are poftă de mâncare și și-a pierdur din voioșie

-Lenevește mai mult decât de obicei

-Pierde din greutate

-Se ascunde tot mai des și evită interacțiunea cu oamenii din familie

-Are febră sau răni

-Vomită sau are diaree

-Urinează și defechează în afara litierei

-Bea mai multă apă decât de obicei.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: newscientist.com, 24petwatch.com,

Citește și Cum alegi animalul de companie potrivit pentru tine

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton