Geamurile termopan reprezintă alternativa modernă și mai eficientă a ferestrelor tradiționale. Numai că, uneori, investiția pare compromisă din cauza unor neplăceri provocate fie de greșelile de montare, fie de calitatea geamurilor în sine. Mai sunt și situații în care chiar noi suntem principalii responsabili, neutilizându-le corespunzător. Drept urmare, e bine să știi de ce transpiră geamurile termopan pe interior și cum să remediezi acest inconvenient.
Cuprins
În sezonul rece, mai mult ca oricând, geamurile termopan „transpiră'. Se aburesc nefiresc și creează disconfort atât vizual, cât și pentru cei care stau în locuința respectivă. Pe cât de mult ne bucură efectul lor izolant, pe atât ne supără picăturile de apă care șiroiesc în voie. Iar de vină pare să fie umiditatea în exces. Totuși, există și alți factori care răspund la întrebarea de ce transpiră geamurile termopan pe interior.
Ce sunt geamurile termopan
Potrivit Everest.co.uk, un geam termopan este un ansamblu format din două foi de sticlă, unite la margini printr-o baghetă specială, de obicei din aluminiu. Sigilarea acestora se face prin utilizarea unor sigilanți elastici, precum membranele cauciucate. Acest tip de geam formează un spațiu etanș între cele două straturi de sticlă. Și are proprietăți remarcabile de izolare termică, fără a compromite transparența suprafeței vitrate.
Calitatea unui asemenea geam variază în funcție de calitatea materialelor folosite. Iar tipul de sticlă utilizat face diferența. Sticla trasă și sticla float sunt cel mai utilizate. Prima este fabricată printr-o metodă rudimentară. Și are drept rezultat un produs mai puțin clar și predispus la diverse defecte optice. Drept urmare, pot apărea deformări ale imaginii sau efectul vizual de curcubeu. Deși mai accesibilă din punct de vedere al costurilor, aceasta nu oferă aceeași performanță estetică sau tehnică.
Sticla float este realizată printr-un proces de fabricație modern și mult mai precis. Iar asta asigură o suprafață perfect netedă și transparentă. Deși este mai costisitoare, această opțiune oferă beneficii semnificative atât din punct de vedere vizual, cât și al durabilității și eficienței energetice.
Cum influențează umiditatea excesivă
Aburirea geamurilor apare dacă izolarea termică este deficitară sau dacă locuința nu este aerisită corespunzător. De obicei, condensul se formează pe geamul interior, pe cel exterior ori chiar între cele două foi de sticlă ale geamului termopan. Fenomenul nu este doar inestetic. Poate chiar duce la apariția unor probleme grave, precum igrasia, cauzată de scurgerile de apă.
În plus, facilitează dezvoltarea mucegaiului, care are consecințe nefaste asupra sănătății. Și mobilierul, electrocasnicele, pereții și pardoselile au de suferit. Umiditatea excesivă influențează negativ și calitatea aerului din interior. Iar asta poate duce la apariția afecțiunilor respiratorii, a alergiilor și chiar a astmului.
Unele persoane sunt mai afectate de condens decât altele. Bebelușii, vârstnicii, cei care suferă de boli respiratorii sau de probleme ale pielii, cei cu un sistem imunitar slăbit pot fi grav afectați. De aceea, e important să descoperi de ce transpiră geamurile termopan pe interior și să iei măsuri imediat. Sunt metode simple, eficiente, pentru a preveni aburirea geamurilor termopan.
De ce se face condens
Condensarea ferestrelor este o reacție neplăcută, care poate afecta întreaga locuință și membrii familiei. Pentru toate tipurile de condens cauza este, de cele mai multe ori, temperatura redusă de afară și umiditatea excesivă din casă. Așadar, condensul apare la diferențele de temperatură din sezonul rece, când în casă aerul este cald ș duce la aburirea geamurilor reci.
Cu alte cuvinte, condensul are loc atunci când vaporii de apă trec la starea lichidă și se depun pe diverse suprafețe, în exteriorul sau în interiorul locuinței. Pe geamuri, se produce atunci când temperatura atinge punctul de rouă și umiditatea este foarte ridicată. Cantitatea variază în funcție de temperatura aerului și umiditatea din atmosferă.
Daca este vorba despre un grad de umiditate ridicat, condensarea are loc la temperaturi mai înalte. Dacă este vreme friguroasă, condensul se produce și în caz de umiditate redusă. Cu cât aerul este mai cald, cu atât cantitatea vaporilor de apă crește. Drept urmare, vaporii, în contact cu o suprafață cu o temperatură mai scăzută, se depun sub formă de picături.
De ce transpiră geamurile termopan pe interior
Cum am mai spus deja, condensul pe geamurile termopan se poate produce atât la exterior, în interior, cât și între foile de geam. În exteriorul ferestrei are loc atânci când se atinge punctul de rouă, adică temperatura la care se formează condensul. Și e semn bun. Căci înseamnă că geamul izolează perfect. Și pierderile de căldură sunt mici sau inexistente.
Când abureala apare între foile de geam, înseamnă că sigiliul dintre ele este rupt sau gazul intert din interior devine saturat. Plantele, uscarea hainelor în incintă, gătitul cu ferestrele închise în exces, prezența mai multor persoane simultan în aceeași încăpere pot duce la condensul ferestrelor pe interior.
Iată de ce transpiră geamurile termopan pe interior:
Gătitul cu geamurile închise
Dacă de fiecare dată când gătești observi că geamurile termopan sunt transpirate sau se creează condens în bucătărie, atunci ai răspunsul la de ce transpiră geamurile termopan pe interior la tine în casă. Căldura excesivă și umiditatea determină producerea condensului.
Ventilație insuficientă
De fiecare dată când faci baie, un duș mai fierbinte sau când lași apa să curgă la chiuvetă ceva mai mult timp se umple încăperea de abur? Ei bine, înseamnă că baia nu este aerisită suficient. Iar asta duce la producerea condensului și chiar la apariția mucegaiului.
Renovarea locuinței
Dacă ai zugrăvit și renovat recent locuința și observi că apar frecvent picături de apă pe geamurile termopan, atunci s-ar putea ca pereții să nu se fi uscat complet. Umiditatea crește semnificativ în această perioadă.
Uscarea rufelor in interior
În cazul în care nu beneficiezi de un spațiu exterior, de un balcon sau de un loc special amenajat pentru uscarea rufelor, cel mai probabil va fi nevoie să le pui la uscat în interiorul casei. Acest lucru poate duce la creșterea umidității în locuință, mai ales dacă nu sunt deschise geamurile sau nu există nicio sursă de ventilație.
Prezența plantelor în exces
Asemeni oamenilor, plantele la ghiveci respiră. Cu cât sunt mai multe plante în casă, cu atât sunt produși mai mulți vapori în aer. Ceea ce poate crește umiditatea în locuință și duce la fenomenul de transpirație a geamurilor.
Utilizarea aparatelor cu abur
Călcarea hainelor, aspirarea și dezinfectarea podelei cu un aparat cu aburi și chiar gătitul la aburi pot influența pe termen lung umiditatea din locuință.
Cum previi transpirația geamurilor termopan
Iată ce ai de făcut dacă știi deja de ce transpiră geamurile termopan pe interior:
Ține umiditatea sub control
Investește într-un dezumidificator, în cazul în care nu ai făcut-o deja. Pentru locuințele cu o umiditate excesivă, dezumidificatorul este un aparat indispensabil. Acesta nu doar elimină vaporii, dar oferă și o atmosferă mai plăcută, mai aerisită. Dezumidificatorul contribuie la eliminarea condensului. Pe de altă parte, dacă utilizezi frecvent un umidificator, e posibil ca acesta să fie cauza aburelii geamurilor.
Ventilează casa corespunzător
Circulația aerului previne apariția condensului. De aceea, este necesar să aerisești frecvent casa și să folosești hota când gătești. Un ventilator ar trebuie să fie nelipsit în baie, pentru a evita formarea aburilor. Un sistem de ventilație care să circule aerul, să elimine umiditatea în exces, aburul și căldura, poate fi de mare ajutor. Totodată, poți înlocui ventilatorul cu un geam pe care să-l păstrezi permanent deschis sau rabatat.
Gătește mereu cu hota deschisă
Aragazul nu este întotdeaua amplasat în apropierea unei ferestre. Asta poate duce la crearea condensului deoarece aburii calzi rămân mult timp în încăpere. Folosește hota de fiecare dată când gătești. Astfel eviți apariția condensului și, implicit, a igrasiei și a mucegaiului.
Repoziționează plantele la ghiveci
Dacă ai multe plante în preajma geamului, s-ar putea să favorizeze formarea condensului. Caută-le un alt loc, mai departe de geam.
Alege ferestre de calitate
Montarea corespunzătoare sau înlocuirea ferestrelor au un rol important în prevenirea condensului. E indicat să optezi pentru modele care susțin eficiența energetică a locuinței și diminuează riscul de apariție a condensului. Ferestrele de calitate dețin un sistem de microventilare în rama geamurilor, care permite deschiderea la 2-3 milimetri. Astfel, aerul poate circula în voie permanent. Se recomandă și poziționarea caloriferului direct sub geam, dar fără un pervaz care să îl acopere. Astfel, căldura va încălzi și geamul și va diminua condensul.
De ce aburesc geamurile între foile de sticlă
În cazul în care apare condens între foile de sticlă ale geamului, înseamnă că garnitura din jurul acestora a început să se degradeze. Sau a apărut o fisură în geam. Astfel, gazul de umplere se pierde prin acea crăpătură. Uneori, chiar ramele de PVC se fisurează și permit umezelii să pătrundă între geamuri. În același timp, majoritatea ferestrelor cu geam termopan au un așa-numit „distanțier' între cele două foi de sticlă. Și acesta conține desicant, un material care absoarbe umiditatea din golul de aer. Dacă există chiar și cea mai mică imperfecțiune în etanșare, desicantul poate fi saturat rapid de orice aer umed și, astfel, apare condensul. Această problemă se poate rezolva fie prin schimbarea garniturilor, fie a geamului.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: termopansalamender.eu, eygwindows.co.uk, everest.co.uk,
Citește și Maranta leuconeura, planta care se roagă – îngrijire, beneficii și înmulțire