De unde vine tradiția Iepurașului de Paște

 Oana Pantazi
.

Cu siguranță nu puțini sunt cei care s-au întrebat de unde provine tradiția Iepurașului de Paște. Ei bine, ca origine, simpaticul urecheat este de proveniență germană luterană, rolul său inițial fiind acela de a decide, la începutul Paștilor, dacă copiii au avut un comportament buni sau au fost neascultători.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

De unde vine tradiția Iepurașului de Paște. Unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale Paștelui, Iepurașul, provine, paradoxal, din tradițiile păgâne și a devenit un simbol al unei sărbători creștine. Cum s-a ajuns la asta? Iepurasul aducător de ouă colorate provine de pe meleaguri germane și simbolizează fertilitatea. Prima oară, simpaticul urecheat a apărut ca simbol al Pastelui în Germania, fiind menționat în cărți în jurul anului 1500, deși probabil exista de multă vreme în tradiția populară. De altfel, germanii sunt primii care au dat dulciurilor de Paște formă de iepuraș, la 1800. Tot atunci, în Germania, dar și în Franța au apărut primele ouă de ciocolată.

De unde vine tradiția Iepurașului de Paște

Personaj fictiv din tradiția multor țări occidentale și un simbol comercial al Paștelui, Iepurașul de Paște este, cu siguranță, cea mai îndrăgită imagine pascală. Și dacă Nașterea Domnului are un emisar grozav, pe Moș Crăciun, a avut nevoie și Învierea Domnului de un simbol pe măsură – și iată că venirea Iepurașului, însoțită de ouă de ciocolată și cadouri de sezon, este așteptată de milioane de copii, mai mult sau mai puțin cuminți…

Citește și: Floriile și Paștele catolic 2023- tradiții și obiceiuri

Citește și: Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta. Cele mai bune trucuri

Citește și: Actorul Mihai Coadă, care îl interpreta pe Nelu Curcă din La Bloc, s-a retras într-o mânăstire. Ce face și cum arată acum, la 70 de ani

Chiar dacă la noi obiceiul e de dată mai recentă, tradiția Iepurașului de Paște a fost îmbrățișată cu bucurie atât de copii, cât și de adulți, devenind foarte popular. În Germania însă, acest obicei s-a născut cu mai bine de 5 secole. În unele regiuni din această ţară, se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui. De altfel, În Germania, iepuraşii de Paşte erau albi şi exista credința că, dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraş îi va aduce un coş plin de ouă colorate. 

Cum s-a născut legenda Iepurașului de Paște

Prima poveste despre tradiția Iepurașului de Paște a fost publicată la finele anilor 1600, iar de atunci s-a răspândit istoria simpaticului iepuraș care ascunde darurile Pascale în grădină. Conform legendei germane luterane germane, rolul acestuia era de a judeca dacă copiii au avut au fost cuminți sau neascultători.

De unde vine tradiția Iepurașului de Paște. De-a lungul secolelor, tradiția Iepurașului de Paște s-a răspândit pe mai multe continente și au început să circule și poveștile. Una dintre cele mai emoționante este legată de o comunitate săracă, unde niște mame fără posibilități materiale s-au gândit să le făcă micuților lor o surpriză de Paște dăruindu-le ouă colorate, fierte. Le-au ascuns însă undeva la marginea pădurii, pentru a nu fi descoperite înainte de vreme. Copiii însă au dat peste ele, iar din tufișul unde erau ascunse a țâșnit atunci un iepuraș. Puștii au fost convinși că iepurașul a fost cel care le-a adus în dar ouăle de Paște, iar mamele au luat decizia să nu le dezvăluie adevărul. Astfel ar fi început tradiția Iepurașului de Paște.

Simbolul iepurelui, de proveniență păgână

De unde vine tradiția Iepurașului de Paște. Astăzi, Iepurașul de Paște este așteptat cu nerăbdare de copii în această perioadă, însă puțini știu că acest simbol provine chiar din timpul festivalurilor păgâne destinate zeiței Eastre, scrie crestinrortodox.ro. Conform legendei, zeița a găsit, într-o iarnă, o pasăre rănită pe câmp și, pentru a-i salva viața, a decis să o transforme într-o iepuroaică. Deși transformată, iepuroaica a continuat să depună ouă. Pentru a-i mulțumi zeiței, iepuroaica decora ouăle făcute înainte de a i le dărui. Așa a luat, de altfel, naștere și legenda iepurașului care dăruiește ouă copiilor.

Tradiția a fost adusă în America de imigranții germani, perpetuându-se apoi în mai multe țări de pe glob.

Deși nu este un animal impresionant, paradoxal, iepurele este mesager al divinității în mai multe culturi. De exemplu, în China, iepurele este considerat o creatură care trăiește pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esența vieții în cultura chineză.

Și budiștii îl consideră pe slicatul animăluț o creatură selenară. Conform legendei, neavând ce jertfă să-i aducă zeiței Indra, iepurele s-a gătit pe el în focul sacru, iar drept răsplată a fost așezat în Lună.

Și în America iepurele este un personaj legendar. Unele triburi trăiesc cu convingerea că iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce mayașii îl legau de inventarea scrisului.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton