Să își învețe copilul să fie generos și să își ajute semenii fără a aștepta nimic în schimb este un lucru extrem de important pentru părinți și oferă ambelor părți un sentiment de împlinire. Este, de asemenea, un lucru destul de dificil de făcut, pentru că lumea din jur pare din ce în ce mai nesigură. Poate că cele mai bune metode de a insufla copilului astfel de valori sunt participarea împreună la diverse acțiuni de voluntariat și oferirea de exemple prin diverse gesturi, lăudându-i atunci când arată generozitate și compasiune față de alții. Încă de la vârste fragede, copiii trebuie învățați că fac parte dintr-o comunitate și că, într-un fel, sunt responsabili pentru cei din jurul lor.
Ține cont de vârsta copilului
Conceptele de caritate si de voluntariat nu pot fi însușite decât după ce copiii încep să își dea seama că persoanele din jurul lor au sentimente și emoții. Abia după ce împlinesc trei-patru ani ajung să înțeleagă și să respecte aceste lucruri și să dezvolte sentimentul de compasiune, care este chiar baza acțiunilor caritabile.
Ce activitate de voluntariat este mai potrivită
Înainte de a implica un copil într-o astfel de activitate, trebuie luate în considerare câteva aspecte importante. Primul ar fi timpul care poate fi alocat voluntariatului, apoi ar trebui analizate activitățile de care s-ar simți mai atras copilul și, nu în ultimul rând, care sunt resursele locale. De exemplu, în momentul în care are grijă de un animal, copilul învață, de fapt, să aibă grijă de o altă ființă și să pună nevoile acesteia mai presus de cele proprii. Voluntariatul practicat la un adăpost pentru animale poate fi o bună modalitate de a îngriji o astfel de ființă. Există posibilitatea și numai de a dona mici sume de bani unui astfel de adăpost, dacă există temeri că micuțul se poate atașa emoțional prea tare.
Fii un bun exemplu
Este mai natural și ușor pentru copil să își însușească ideile de caritate și voluntariat dacă părinții sunt un exemplu în acest sens. Copiii trebuie să vadă momentele în care ei fac donații, de exemplu, și în același timp să fie învățați că este un privilegiu să poți face acest lucru. De exemplu, este bine să i se explice de ce părintele a ales să lase niște bani într-o cutie pentru colectare de fonduri. Sau poate fi încurajat să doneze una dintre multele lui jucării ori o hăinuță la un eveniment special organizat pentru copii defavorizați. Ori poate asista de pe margine în timp ce un părinte participă la un maraton în interes caritabil.
Și timpul poate fi donat
În afară de donațiile în obiecte și bani, copilul poate fi învățat că și timpul poate fi oferit celor în nevoie. Unii copii ar putea să nu vadă niciun avantaj în a petrece timpul ajutându-i pe alții, mai ales când au la dispoziție atâtea ocazii de a se distra. Copiii nu trebuie forțați, ci pur și simplu trebuie să li se explice faptul că timpul lor nu este oferit degeaba, pentru nimic.
Explică ce înseamnă voluntariatul în mod practic și concret
Mai ales în cazul copiilor mai mici, este mai ușor să vii cu exemple practice și concrete. De pildă, li se poate explica faptul că există copii care nu sunt atât de norocoși să aibă jucării. Pot fi încurajați ca, în momentul în care au depășit o anumită vârstă, să doneze jucăriile pe care nu le mai folosesc, obiecte (evident în stare bună) care vor bucura un alt micuț. Sau se pot realiza alături de ei cutii cu alimente care să fie oferite celor nevoiași.
Voluntariatul îi poate ajuta pe copii nu numai să devină oameni mai buni, mai generoși, ci și să le ofere importante lecții de viață și să îi facă să aprecieze cu adevărat ceea ce au.
Sursa foto: Pexels.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu unitedway.ro