Dieta din Postul Paștelui. Ce alegeri alimentare să faci pentru a evita kilogramele în plus

.

Dieta din Postul Paștelui. Deși par restrictive, perioadele de post se încheie nu de puține ori cu niște kilograme în plus, aduse, de obicei, de abuzul de carbohidrați. Și cum puțini sunt fideli preceptului „mănânc ca să trăiesc, nu trăiesc ca să mănânc”, de cele mai multe ori ieșim din post pe plus. Iată ce sfaturi ne dă nutriționista Cori Grămescu pentru o alimentație echilibrată!

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!


Dieta din postul Paștelui. Postul Paștelui oferă o oportunitate de purificare spirituală și fizică, însă fără o planificare adecvată, există riscul acumulării de kilograme nedorite și apariția carențelor nutriționale. Nutriționistul Cori Grămescu oferă sfaturi valoroase pentru a menține o alimentație echilibrată în această perioadă.


Dieta din Postul Paștelui. Consumul de legume și fructe proaspete

Pentru a asigura aportul necesar de vitamine și minerale, este esențial să includem în dieta zilnică legume și fructe proaspete. Se recomandă consumul a cel puțin 600 de grame de legume și minimum 200 de grame de fructe pe zi. Legumele sărace în amidon, precum spanacul sau broccoli, și fructele bogate în fibre și antioxidanți, precum fructele de pădure sau citricele, sunt alegeri ideale.

Citește și: Oana Sîrbu are o dietă echilibrată, dar nu poate renunța la dulciuri. Cum își menține tenul impecabil la 56 de ani: „Dușurile alternative sunt o binefacere. Folosesc…’

Citește și: Cum își pregătesc Gina Pistol și Smiley fiica, pe măsură ce crește, pentru a gestiona celebritatea lor: „Ne dorim foarte tare ca Josephine să nu se simtă diferită sau să se simtă mai ‘sus…’ / EXCLUSIV

Citește și: Ce spune Principele Nicolae despre perioada comunistă și ce face în prezent pentru promovarea României: „E o rană deschisă pentru cetățenii care au trăit acele vremuri. Să schimbăm imaginea țării din străinătate… / EXCLUSIV


„Este important să mâncăm diversificat și sezonier, iar ca obiectiv intermediar în demersul nostru de a avea o viață echilibrată este recomandat să mâncăm legume la fiecare masă principală. În perioada postului și nu numai, se recomandă consumul a cel puțin 600 de grame de legume și minimum 200 de grame de fructe pe zi. Importanța integrării legumelor și fructelor în alimentația zilnică ne asigura un aport optim de nutrienți și ajută în același timp la menținerea unei greutăți corporale sănătoase’, spune Cori Grămescu.


Integrarea leguminoaselor în alimentație

Leguminoasele, precum lintea, năutul și fasolea, sunt surse excelente de proteine și fibre, oferind sațietate și energie. Pentru a asigura un aport optim de aminoacizi esențiali, este important să le asociem cu cereale integrale și pseudo-cereale la fiecare masă. De exemplu, la 300 g de leguminoase se adaugă 100 g cereale integrale și 30 g nuci sau semințe crude.

„În perioada postului este foarte important să asociem leguminoasele cu cerealele integrale și pseudo-cereale pentru a reuși să asigurăm aportul minim de aminoacizi esențiali în dieta noastră. Aminoacizii esențiali sunt acei 9 aminoacizi ce nu se pot sintetiza de către corpul nostru și care trebuie neapărat să se regăsească în meniul nostru, la fiecare masă de post. Dată fiind perioada lungă de restricție proteică de origine animală din Postul Paștelui, acest aspect este foarte important, căci lipsa proteinelor în meniurile vegane crește senzația bazală de foame și contribuie la creșterea consumului de făinoase albe și dulciuri, precum și la scăderea eficienței sistemului imunitar’, mai spune nutriționista.


Atenție la carbohidrați!

Pentru a menține o greutate corporală sănătoasă, este important să fim atenți la sursele de carbohidrați.

„Printre carbohidrații complecși cu un conținut ridicat de fibre și nutrienți benefici, se numără: pâinea integrală sau de secară; pastele din făină integrală; orezul brun, basmati sau sălbatic; quinoa, hrișcă, mei. Ei se asociază la fiecare masă cu leguminoasele (linte, năut, fasole, bob), ca să se acopere din necesarul de aminoacizi esențiali. Pentru persoanele care au probleme cu kilogramele în plus, mare atenție la cantitate, căci toate aceste surse de nutrienți sunt dense caloric’, mai transmite Cori Grămescu.


Asigurarea aportului de proteine

Dat fiind că în perioada postului nu se consumă proteină animală, este esențial să avem un aport adecvat de proteine. Pe lângă leguminoase, proteinele se găsesc și în semințe (chia, in, dovleac) și nuci. Asocierea acestor surse proteice la fiecare masă contribuie la menținerea masei musculare și a funcțiilor metabolice.


„Deoarece în perioada postului nu consumăm proteină animală, este totuși foarte important să avem un aport adecvat de proteine. Formula ideală este cea în care asociem la fiecare masă leguminoase, cereale integrale și nuci sau semințe crude, într-o rație de 3 la 1 la 0,3 – adică la 300 g de leguminoase adaugăm 100 g cereale integrale și 30 g nuci sau semințe crude, ca să avem o alimentație echilibrată nutrițional și suficient de flexibilă pentru a avea confort digestiv’, a mai spus Cori Grămescu.