Diferența dintre CAS și CASS este una substanțială. Din păcate, acestea sunt confundate adesea, motiv pentru care sunt calculate incorect. Așadar, e foarte important să cunoști diferența dintre CAS și CASS și cum se calculează acestea corect.
Pentru mulți, CAS și CASS reprezintă același lucru. Or, nu e deloc așa. Dimpotrivă, diferența dintre CAS și CASS este mare. În primul rând CAS se traduce prin Contribuția la Asigurările Sociale, în vreme ce CASS înseamnă Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate. Ambele sunt contribuții din salariul brut, însă în procente și cu scopuri diferite. De aceea, este important să știi care este diferența dintre CAS și CASS.
În ce constă diferența dintre CAS și CASS
Ca să înțelegem diferența dintre CAS și CASS, trebuie mai întâi să știm ce sunt fiecare în parte și cum se calculează conform legilației actuale.
Ce este CAS
Potrivit legislației în vigoare, Contribuția la Asigurări Sociale (CAS) reprezintă un procent de 25% din venitul brut, pentru pensie. Oricine estimează sau obține, în anul curent, venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației, trebuie să plătească CAS.
Așadar, se vor supune regulilor atât cei care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, precum și cei care desfășoară activități independente și obțin venituri din una sau mai multe surse, sau persoanele care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Termenul de plată a CAS este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.
Contribuția de asigurări sociale (CAS) se aplică la o bază de calcul reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor de peste 24 salarii minime brute pe țară.
Încadrarea în plafonul anual se efectuează prin cumularea următoarelor venituri care se estimează a se realiza în anul curent:
-venituri nete și/sau norme anuale de venit din activități independente determinate potrivit art. 68 și 69 din Codul fiscal,
-venit brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă, potrivit art. 68 din Codul fiscal,
-venituri nete din drepturi de proprietate intelectuală determinate potrivit art. 72 și 73.
Cum se calculează CAS în 2023
În anul 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 lei. Astfel, persoanele care desfășoară activități independente sau obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au obligația de a plăti CAS după cum urmează:
-minimum 9.000 lei (3.000 lei x 12 x 25%) dacă veniturile realizate sunt cuprinse între 36.000 și 72.000 lei,
-minimum 18.000 lei dacă veniturile depășesc 72.000 lei.
Există însă și anumite categorii de contribuabili care reprezintă excepții specifice. Se încadrează aici persoane care au venituri din activități independete și din drepturi de proprietate intelectuală. Acestea sunt:
– persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii. Nici persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează CAS pentru veniturile din activități independete și din drepturi de autor;
– persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.
Ce este CASS
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) reprezintă contribuția de 10% din venitul brut la sistemul de sănătate. Persoanele fizice datorează CASS dacă estimează și/sau realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 6 salarii minime brute pe țară. Veniturile trebuie să provină din una sau mai multe surse, din următoarele categorii:
- venituri nete din activități independente,
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
- venituri din asocierea cu o persoană juridică,
- venituri nete din cedarea folosinței bunurilor,
- venituri din investiții,
- venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
- venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.
Cum se calculează CASS
CASS se aplică la o bază anuală de calcul astfel:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate, cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară (10% x 3.000 lei x 6 = 1.800 lei);
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară (10% x 3.000 lei x 12 = 3.600 lei );
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară (10% x 3.000 lei x 24 = 7.200 lei).
În cazul PFA, dacă venitul va fi sub 6 salarii minime, nu vor fi obligate la plata CASS.
De ce este importantă diferența dintre CAS și CASS
Ai aflat care este diferența dintre CAS și CASS și felul în care se calculează aceste contribuții. CAS reprezintă contribuția la sistemul de pensii care, în situația standard este egală cu 25% din salariul brut. CASS este o contribuție la sistemul medical care, în situația standard, înseamnă 10% din salariul brut.
Pentru fiecare salariat, un angajator trebuie să plătească statului impozite, dar și o serie de contribuții în numele acestuia, conform Codului Muncii. Așadar, înainte de a ajunge salariul net către un angajat, firma la care lucrează acesta virează către stat contribuțile sociale care sunt CAS și CASS.
Drept urmare, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor nu datorează CAS sau CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Dar persoanele fizice autorizate au obligația depunerii Declarației unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate datorează, după caz, CASS pentru veniturile din România și din afara țării.
Foarte important de știut este faptul că organul fiscal competent poate stabili din oficiu plata CAS și CASS. Potrivit Ordinului ANAF 2547/2019, organul fiscal „stabileşte din oficiu contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul persoanelor fizice care nu şi-au îndeplinit obligaţia declarării acestor contribuţii’. Conform normei citate, „stabilirea din oficiu a CAS: se aplică persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
A. au realizat venituri din activităţi independente şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează CAS;
B. au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile menţionate mai sus, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice estimativă;
C. nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative privind CAS datorată pentru anul fiscal de impunere.’
CAS și CASS mai mari, pentru veniturile din activități independente
Noile plafoane pentru plata contribuțiilor sociale vizate prin declarația unică (CAS – pensii – și CASS – sănătate), valabile pentru veniturile din 2023 încolo, nu îi vor afecta pe toți contribuabilii. Dar îi vor afecta pe toți cei care depășesc cu mult actualul plafon de 12 salarii minime pe economie din venituri independente sau altele asemenea.
În cazul CAS, spre deosebire de CASS, legea fiscală impune un minim de plată, nu o sumă fixă. Iar fiecare poate contribui după cum crede de cuviință. Cu alte cuvinte, chiar dacă se obțin venituri mult mai mari, legea nu obligă decât la plata contribuției minime. Spre exemplu, la CASS, în Codul fiscal scrie că baza anuală de calcul o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice.
Cine obține venituri nesesalariale vizate de declarația unică și pentru care se aplică CASS, depășind plafonul de 12 salarii din aceste venituri, plătește 10% din 12 salarii minime, adică 3.060 lei. Aceasta este suma de plată chiar și dacă are venituri cu mult peste acest plafon. Dacî obține sub 30.600 de lei, nu e obligat să plătească CASS și plătește doar opțional.
De menționat că cei care, anul acesta, se situau sub plafonul de 30.600 de lei nu erau obligați să plătească CASS. De anul viitor, însă, vor fi și vor plăti o sumă deloc neglijabilă. Și în cazul CAS, cei care obțin venituri peste 12 salarii minime brute nu-și pun problema să plătească mai mult. Dar de la anul, cei cu de două ori mai multe venituri vor plăti și o contribuție cel puțin de două ori mai mare.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: legislatiamuncii.manager.ro, avocatnet.ro
Citește și Schimbări în Codul Muncii: cum se acordă 10 zile libere în cazul unor urgențe apărute în familie