Diferența dintre prebiotice și probiotice

.

Probioticele și prebioticele sunt ambele subiecte destul de importante în nutriție în aceste zile. Cu toate acestea, chiar dacă sună asemănător, cele două joacă roluri diferite în sănătatea ta. Probioticele sunt bacterii benefice, iar prebioticele sunt hrană pentru aceste bacterii.

Ce sunt probioticele și prebioticele?


Atât prebioticele, cât și probioticele sunt importante pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, ele au roluri diferite.

Probioticele. Acestea sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Acestea pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.

Prebioticele. Aceste substanțe provin din tipuri de carbohidrați (mai ales fibre) pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din intestin mănâncă aceste fibre.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze


Bacteriile intestinale, denumite colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală, îndeplinesc multe funcții importante în organism.

Consumul unor cantități echilibrate atât de probiotice, cât și de prebiotice, te poate ajuta să ai un echilibru corect al acestor bacterii pentru a menține microbiota intestinală sănătoasă.

De ce sunt benefice bacteriile intestinale?

Bacteriile bune din tractul digestiv te ajută să te protejezi de bacteriile și ciupercile dăunătoare.

O mare varietate a acestui tip de bacterii bune poate ajuta la funcțiile sistemului imunitar, poate îmbunătăți simptomele depresiei și poate ajuta la abordarea obezității, printre alte beneficii.

În plus, unele dintre bacteriile intestinale formează vitamina K și acizi grași cu lanț scurt.

Acizii grași cu lanț scurt sunt principala sursă de nutrienți a celulelor care căptușesc colonul. Aceștia promovează o barieră intestinală puternică care ajută la menținerea la distanță a substanțelor dăunătoare, a virușilor și a bacteriilor. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și poate avea potențialul de a reduce riscul de cancer.


Cum afectează alimentele microbiota intestinală?

Alimentele pe care le consumi joacă un rol important în echilibrul dintre bacteriile intestinale bune și rele.

De exemplu, o dietă bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ bacteriile intestinale și poate contribui la rezistența la insulină și la alte afecțiuni.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile nepotrivite, acestea sunt capabile să crească mai repede și să colonizeze mai ușor, fără a avea la fel de multe bacterii utile care să le împiedice să facă acest lucru.


Bacteriile dăunătoare și o floră intestinală mai puțin sănătoasă au fost, de asemenea, asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare.

În plus, alimentele tratate cu pesticide pot avea efecte negative asupra bacteriilor intestinale, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Studiile au arătat, de asemenea, că antibioticele pot provoca modificări permanente ale anumitor tipuri de bacterii, în special atunci când sunt administrate în timpul copilăriei și adolescenței.


Deoarece utilizarea antibioticelor este atât de răspândită, cercetătorii studiază acum modul în care acest lucru poate cauza probleme de sănătate la oameni mai târziu în viață.

Ce alimente sunt prebiotice?

Înainte de a ieși să cumperi suplimente prebiotice scumpe, aminește-ți că multe alimente le conțin în mod natural.

Asta pentru că prebioticele sunt tipuri de fibre care se găsesc în legume, fructe și leguminoase.

Oamenii nu sunt capabili să digere aceste tipuri de fibre, dar bacteriile tale intestinale bune le pot digera.


Alimentele care sunt bogate în fibre prebiotice includ:

  • leguminoasele, fasolea și mazărea
  • ovăz
  • banane
  • fructe de pădure
  • topinambur
  • sparanghel
  • frunze de păpădie
  • usturoi
  • praz
  • ceapă

Unul dintre lucrurile pe care bacteriile intestinale bune le fac cu fibrele prebiotice este să le transforme într-un acid gras cu lanț scurt numit butirat.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Studiile sugerează că producția de butirat în colon nu poate fi menținută fără un aport adecvat de fibre prebiotice.


Ce alimente sunt probiotice?

Există, de asemenea, multe alimente probiotice care conțin în mod natural bacterii utile, cum ar fi iaurtul.

Un iaurt simplu, de înaltă calitate, cu culturi vii, poate fi un adaos fantastic la dieta ta dacă vrei să adaugi bacterii benefice.

Alimentele fermentate sunt o altă opțiune excelentă, deoarece conțin bacterii benefice care se dezvoltă pe baza zahărului sau a fibrelor care apar în mod natural în alimente.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași


Exemple de alimente fermentate includ:

  • varză murată
  • kimchi
  • ceaiul kombucha
  • kefir
  • unele tipuri de murături
  • alte legume murate (nepasteurizate)

Dacă ai de gând să consumi alimente fermentate pentru beneficiile lor probiotice, asigură-te că nu sunt pasteurizate, deoarece acest proces ucide bacteriile.

Sursa foto: Shutterstock.com