Care este diferența dintre varză albă și varză roșie

Care este diferența dintre varză albă și varză roșie în afară de culoare? Există vreo diferență între ele? Sunt întrebări la care ai căutat răspuns, cu siguranță, măcar o dată. De ce una se folosește preponderent în salate și cealaltă la mâncare? Vei avea o surpriză să afli care este diferența dintre varză albă și varză roșie.

Varza este una dintre legumele preferate în meniul tradițional românesc. Fie că e consumată în salate, fie în mâncăruri sau murată, varza e nelipsită din bucătărie. În plus, se bucură și de un bun renume pentru proprietățile ei curative. Dar e interesant de știut care este diferența dintre varză albă și varză roșie în afară de culoare.

Ce trebuie să știi despre varză

Cu un conținut ridicat de apă, dar valoroasă din punct de vedere nutrițional, varza este una dintre cele mai apreciate legume. Este bogată în vitamine, minerale și fibre. Aproximativ 100 g de varză crudă 22 calorii, 1 g proteine, 2 g fibre, 85% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K, 54% din DZR de vitamina C, 10% din DZR de folați, 7% din DZR de mangan, 6% din DZR de vitamina B6, câte 4% din DZR de calciu și potasiu și 3% din DZR de magneziu.

Mai conține și alți nutrienți valoroși, printre care vitamina A, fier și riboflavină. În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și compuși de sulf. Varza este și un aliat de nădejde al tractului digestiv. Este plină de fibre insolubile prietenoase cu intestinele, un tip de glucide care nu poate fi descompus în intestine.

Fibrele insolubile ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv prin adăugarea de volum în scaune și promovarea mișcărilor regulate ale intestinului. Dar conține și acele fibre solubile, care măresc numărul de bacterii benefice din intestin. Acestea din urmă protejează sistemul imunitar și produc nutrienți esențiali, precum vitaminele K2 și B12.

Sucul de varză ameliorează problemele de stomac, inclusiv ulcerul. Varza combate anemia, susține imunitatea și fortifică organismul. Ba chiar se spune că gustul delicios de varză călită combate stările depresive și stimulează apetitul. În același timp, ajută și la pierderea kilogramelor în plus.

Care este diferența dintre varză albă și varză roșie

Dacă te întrebi care este diferența dintre varză albă și varză roșie în afară de culoare, ei bine, răspunsul te va surprinde. Căci, deși varza albă este cel mai frecvent consumată pe la noi, varza roșie o depășește ca valoare nutrițională. Varza roșie este o adevărată bombă de antioxidanți, vitamine și minerale. În plus, conține și carotenoid.

Varza roșie este mult mai bogată în vitamine și micronutrienți sănătoși decât varza albă. Pigmenții care colorează varza roșie fac parte din gama antocianilor și antioxidanților prezenți în fructele roșii și negre. Iar acești compuși au rolul de a combate procesele inflamatorii din organism, răspândirea infecțiilor și apariția unor forme de cancer, precum cel de stomac.

Pe lângă culoare și textura frunzelor, cele două tipuri de varză se deosebesc și prin nivelul de nutrienți. Varza roșie are de 10 ori mai multă vitamina A decât cea albă. Această vitamină este prezentă în varză sub formă de beta-caroten, luteină și zeavantină. Varza albă, pe de altă parte, conține mai multă vitamina K decât cea roșie.

Varza roșie are mai multă vitamina C decât varza albă. O porție de 90 de grame de varză roșie asigură necesarul a 56% din doza zilnică recomandată de Vitamina C și 28% din DZR de vitamina K. Varza roșie este câștigătoare la puncte și atunci când vine vorba despre conținutul de fier.

Varza roșie mai conține și sulforafan, un compus bogat în sulf. Acesta se formează când varza crudă este tăiată sau zdrobită. Sulforafanul contribuie la menținerea sănătății inimii și are proprietăți de combatere a cancerului.

Ca o curiozitate, varza roșie se mai folosește și pentru a vopsi ouăle de Paști. Din bătrâni, s-a profitat de pigmentul puternic al verzei roșii pentru colorarea oălor în mod complet natural.

Care sunt beneficiile consumului de varză

Varza roșie este de opt ori mai bogată în vitamine decât varza albă. Și conține un procent mai ridicat de betacaroten, antociani, licopen și resveratrol, pigmenți care susțin activitatea cardiacă, reglează tensiunea, întăresc sistemul imunitar și combat apariția cancerului. Dar indiferent care este diferența dintre varză albă și varză roșie, consumul de varză este benefic pentru sănătate.

Protejează inima

Varza roșie conține anumiți compuși numiți antociani. De altfel, aceștia îi și dau culoarea specifică. Căci antocianinele sunt pigmenți vegetali care aparțin familiei flavonoide. Multe studii au descoperit o legătură între consumul de alimente bogate în acest pigment și un risc redus de boli de inimă. Într-un studiu care a inclus 93.600 de femei, cercetătorii au descoperit că cei cu un aport mai mare de alimente bogate în antocianină au avut un risc mult mai mic de atac de cord. Creșterea aportului de antociani reduce tensiunea arterială și riscul de boli coronariene. Varza roșie conține mai mult de 36 de tipuri de antociani.

Reduce nivelul colesterolului

Persoanele care au colesterol ridicat tind să aibă un risc crescut de boli de inimă. Mai ales dacă au și niveluri ridicate de colesterol LDL „rău'. Varza conține două substanțe despre care studiile au dovedit a scădea nivelurile nesănătoase ale colesterolului LDL: fibrele solubile și fitosteroli.

Combate inflamația

S-a constatat că anumite soiuri de varză purpurie au redus markerii inflamației intestinului cu 22-40%. În plus, studiile pe animale raportează că sulforafanul, compusul benefic al sulfului găsit în multe legume crucifere, poate fi de răspunzător pentru efectele sale antiinflamatorii. Mai mult decât atât, aplicarea frunzelor de varză pe locurile afectate este un leac cunoscut din bătrâni. Reduce inflamația la nivelul articulațiilor dureroase.

Adulții cu artrită, care și-au înfășurat genunchii în frunze de varză o dată pe zi, în cadrul unui studiu de 4 săptămâni, au raportat că au simțit dureri semnificativ mai mici. De asemenea, frunzele de varză par să reducă durerile, umflăturile și inflamațiile sânilor cauzate de aportul crescut de lapte și de fluxul sangvin, în perioada postnatală timpurie.

Întărește oasele

Varza roșie este bogată în vitaminele C și K1, ambele esențiale pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase. Varza roșie conține, de asemenea, cantități mai mici de substanțe nutritive benefice pentru os, cum ar fi calciu, mangan și zinc.

Îmbunătățește tranzitul intestinal

Există dovezi că varza poate reduce inflamația intestinului și reduce mucozita intestinală. Este o afecțiune în care leziunile se dezvoltă în intestin, adesea ca efect secundar al tratamentului împotriva cancerului. Varza este o sursă bună de fibre, ajutând la menținerea sănătății intestinelor și la facilitarea digestiei.

Fibrele insolubile reprezintă aproximativ 70% din fibrele conținutului de varză. Acestea dau volum scaunului și ajută alimentele să se deplaseze mai ușor prin intestin. Astfel se reduce și riscul de constipație. Varza roșie poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului prin prevenirea leziunilor intestinale și tratarea ulcerelor.

În varza murată se găsesc așa-numitele „bacterii prietenoase', care combat constipația, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde și efectul ei de „mătură' a colonului.

Luptă împotriva cancerului

Varza roșie poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer. Totuși, încă sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga aceste efecte. Experții consideră că acest lucru se poate datora faptului că conține sulforafan și antociani.

Cercetările leagă aportul mare de legume crucifere, inclusiv varza, cu un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer de colon. Dietele bogate în legume crucifere au fost, de asemenea, corelate cu un risc mai scăzut de cancer de sân. Mai mult, există dovezi care sugerează că sulforafanul găsit în varza roșie și în alte legume crucifere, poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase sau la prevenirea creșterii și răspândirii acestora.

Varza roșie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Dar varza roșie mai conține și un aminoacid numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor.

Susține sistemul imunitar

Varza roșie este bogată în vitamina C, care este un foarte puternic antioxidant. Vitamina C catalizează producția de celule albe din sânge care formează prima linie de apărare împotriva microbilor dăunători. Producerea necontrolată de radicali liberi în organism poate afecta sistemul imunitar. Antioxidanții precum Vitamina C ajută la înlăturarea radicalilor liberi înainte ca ei să poată provoca deteriorări grave. Ajută și la formarea colagenului, esențial în protejarea țesuturilor.

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele și cu multe substanțe cu efect antioxidant, varza roșie este un adevărat medicament imunostimulator. Cu ajutorul ei se previn răcelile, infecțiie bronșice, pulmonare și urinare recidivante. Dar se pot trata și infecțiile deja instalate. Pigmenții blochează replicarea virușilor gripali, dar și a celor care produc hepatita sau herpesul.

Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă și varza roșie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv și pentru contracararea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În caz de febră este indicat sucul de varză roșie.

Și alergiile pot fi prevenite cu o cură cu salată de varză roșie crudă sau murată, pe timpul iernii. Bogăția de vitamina C și de antioxidanți din această legumă ajută la reglarea reacției sistemului imunitar la interacțiunea cu factorii externi.

Întârzie îmbătrânirea

Varza roșie are un număr de antioxidanți care acționează împotriva radicalilor liberi dăunători. Și anulează semnele de îmbătrânire pe care acești radicali liberi le pot provoca. Antioxidanții prezenți în varza roșie ajută la reducerea ridurilor, la regenerarea celulelor pielii. Protejează pielea de daunele provocate de soare. Și îi păstrează elasticitatea datorită abundenței de vitamina A.

Menține sănătatea ochilor

Consumul de varză roșie aduce în organism 33% din necesarul zilnic de vitamina A. Iar aceasta vine în trei forme diferite: betacarotenul, luteina și zeaxantina. Betacarotenul este transformat în retinol, o formă de vitamina A, ce ajută celulele oculare să detecteze lumina și să o transforme în impulsuri nervoase. Vitamina A ajută, de asemenea, la prevenirea degenerescenței maculare și a formării cataractei.

Previne apariția bolii Alzheimer

Varza roșie poate proteja capacitatea cognitivă a oamenilor. Prin urmare, ajută la prevenirea sau cel puțin întârzierea apariției bolilor cronice, cum ar fi boala Alzheimer. Proprietățile antioxidante și anticolinesterazice ar putea ajuta la prevenirea sau atenuarea efectelor negative ale bolii Alzheimer.

Consumul de varză roșie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, plină de substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roșie are efect adaptogen și anti-oboseală. Antocianii fac minuni în prevenirea și în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central.

Ajută la eliminarea kilogramelor în plus

Crudă sau gătită, adăugată la diferite mâncăruri sau murată, varza are puține calorii. Iar conținutul nutrițional ridicat fac din varză alimentul ideal în curele de slăbire. Pe lângă faptul că este adaptabilă la multe rețete, este extrem de accesibilă. Așadar, adăugarea acestei legume crucifere în farfurie este o modalitate gustoasă de a vă ajuta sănătatea.

Varza roșie ajută la slăbit și datorită fibrelor dietetice pe care le conține. Iar asta ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinl și la combaterea constipației. De asemenea, dă senzația de sațietate și împiedică un consum exagerat de alimente. Datorită proprietăților laxative și diuretice este recomandată puternic în curele de slăbire.

Păstrează părul sănătos

Varza fiind bogată în sulf și siliciu ajută la prevenirea uscării părului. De asemenea, are un continut ridicat de vitamina A care acționează ca un antioxidant și promoveaza sănătatea părului și creșterea părului.

Bombă de vitamina C

Varza este o legumă bogată în vitamina C. Datorită vitaminei C, a sulforanilor și a celorlalte vitamine pe care le conține varza roșie, aceasta acționează ca un tonic pentru organism, pentru sănătatea cardiacă, pentru imunitate, pentru sistemul digestiv și pentru sistemul nervos. Și conține chiar mai multă vitamină C decât protocalele. Totuși, concentrația de vitamina C este mai mare în varza roșie decât în cea albă. De aceea se și recomandă să se consume varza roșie mai mult crudă. Și este și mai eficientă în combinație cu ardei gras roșu și morcovi.

Când să eviți varza

Sunt și situații în care consumul de varză poate crea și probleme. Unii pot suferi de balonare și flatulență. Mai mult, pentru că este bogată în iod, varza poate cauza probleme persoanelor cu afecțiuni ale tiroidei.

Varza roșie este inclusă în categoria alimentelor goitrogenice al căror consum inhibă absorbția iodului. De aceea nu este recomandată pacienților cu hipotiroidism, care manifestă un deficit de iod. De asemenea, consumul de varză roșie trebuie limitat de pacienții diabetici. Deoarece afectează nivelul zahărului din sânge.

Există și persoane care ar putea fi alergice la varză. O reacție alergică ușoară poate include simptome precum senzația de mâncărime la nivelul limbii sau gurii, strănutatul sau rinoreea.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: health.harvard.edu, mashed.com,

Citește și Paste Konjac – cum se consumă alimentele din konjac și ce beneficii au

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton