Diferența dintre meditație și mindfulness este una substanțială. Cu toate că cele două noțiuni sunt adesea confundate. Totuși, există și puncte comune care le unesc. Iar dacă te numeri printre cei care doresc să obțină liniștea sufletească și să scape de stresul cotidian, aceste practici te ajută. Și e bine să știi să faci diferența dintre meditație și mindfulness.
Cuprins
Despre meditația de tip mindfulness se vorbește tot mai mult. De aici a apărut și confuzia pentru cei care nu cunosc diferența dintre meditație și mindfulness. Așa că, dacă ai citit sau ai auzit despre meditația de tip mindfulness sau pur și simplu despre mindfulness, cu siguranță vrei să afli care este diferența dintre meditație și mindfulness. Și sigur vei vrea să știi mai multe despre beneficiile dovedite ale acesteia.
Care este diferența dintre meditație și mindfulness
Ca să poți face diferența dintre meditație și mindfulness, trebuie să știi, înainte de toate, ce înseamnă aceste noțiuni. Căci, fără a cunoaște ce înseamnă meditația, nu se poate practica mindfulness. Și asta pentru că mindfulness este un tip de meditație. Doar că în cadrul procesului de mindfulness concentrarea este axată pe conștientizarea intensă a senzațiilor și a sentimentelor resimțite în momentul prezent respectiv.
Nu există interpretări și nici critici. Este vorba exclusiv de conștientizare și constatare. Practica de mindfulness presupune exerciții de respirație, de imaginație ghidată. Dar implică și alte metode și practici menite să relaxeze trupul și mintea. Iar asta duce la reducerea substanțială a stresului.
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), meditația înseamnă „reflectare, cugetare adâncă; meditare, reflecție'. Poate fi și o specie a genului liric, cuprinzînd reflecții despre condiția umană. Dar meditația mai înseamnă și starea de concentrare mentală sau spirituală. Aceasta are drept scop obținerea eliberării spirituale, după atingerea unor niveluri succesive.
Așadar, mindfulness este o parte din meditație. Iar această practică vine cu multe benficii. Căci timpul petrecut preponderent gândindu-ne la problemele cotidiene, la visele neîmplinite sau la grijile altora ajunge să ne copleșeaască. Și așa apar tulburările cauzate de stres, precum anxietatea și chiar depresia. Or, prin mindfulness, putem învăța să ne distragem atenția de la tot ce ne stresează. Și ne ajută să trăim clipa prezentă cu tot ce conține ea.
Care sunt beneficiile meditației
Aflând care este diferența dintre meditație și mindfulness, e important să știm și care sunt beneficiile acestora. Căci s-au făcut multe studii clinice, de-a lungul anilor, cu acest scop. Iar rezultatele acestora sunt de necontestat.
S-a dovedit că, prin meditație și mindfulness, se ameliorează și chiar dispar simptomele cauzate de stres, de anxietate și chiar depresie. Exercițiile de meditație alină durerile, alungă insomnia și reglează tensiunea arterială. Până și pacienții cu astm și fibromialgie și-au îmbunătățit starea de sănătate în urma practicării meditației.
Meditația și mindfulness pot ajuta în acceptarea mai ușoară și echilibrarea gândurilor și emoțiilor. S-a mai dovedit că meditația ajută și la îmbunătățirea atenției, la scăderea nivelului de epuizare psihică provocată de locul de muncă. De asemenea, îmbunătățește calitatea somnului și controlul diabetului.
Rezultatele practicării mindfulness se văd în numai câteva ședințe. După câteva săptămâni, stresul se reduce considerabil. La fel se ameliorează și depresia. Interesant este că acest tip de meditație contribuie și la întărirea sistemului imunitar. Ajută la sporirea capacității de învățare, memorare și de concentrare. Mai mult, dacă ai nevoie, te ajută să scapi și de kilogramele în plus. Și asta pentru că elimină tendința de a mânca excesiv și compulsiv.
Mindfulness este un stil de viață
Încă te întrebi care este diferența dintre meditație și mindfulness? Ei bine, cel mai important aspect care le diferențiază este faptul că mindfulness este un stil de viață. Asta presupune să trăiești „mindful'. Este un mod de a te privi pe tine și pe ceilalți cu atenție sporită și mai ales conștient. Te face să vezi mai bine ce se întâmplă în jurul tou și mai ales de ce. Te ajută să-ți conștientizezi emoțiile, cauzele și efectele lor. Îți aduce acel echilibru interior atât de necesar. Este, poate, ceea ce numeau bunicii „liniște sufletească'. Pe de altă parte, este, în același timp, o formă de meditație și de psihoterapie.
Ca să trăiești mindful este nevoie de exercițiu și de răbdare. Trebuie să știi să acorzi atenție respirației. Mai ales atunci când emoțiile intense te copleșesc. Trebuie să observi fiecare stare simțită pe moment, atât din punct de vedere vizual, cât și olfactiv. Și sunetele contează în acest context. Toate fac parte din conștientizarea prezentului imediat. E foarte important să conștientizezi că toate emoțiile sunt trecătoare. Prin trăirea clipei prezente și acceptare, obții claritatea lucrurilor din jur. Ai acces la o nouă perspectivă asupra relațiilor. Și înțelegi mai bine dorințele și intențiile celor din jur față de tine.
Exerciții care te ajută să trăiești mindful
Există mai multe tipuri de exrciții prin care poți ajunge să trăiești mindful. Meditația în mers și scanarea trupului se numără printre ele. Dar sunt și câteva metode simple pentru a practica mindfulness. Și acestea fac diferența dintre meditație și mindfulness. Iată câteva dintre ele:
1.Fii atent
În lumea aglomerată și accelerată în care trăim, e foarte greu să-ți încetinești ritmul. Și parcă nici timp să observăm nu avem. Încearcă să-ți faci puțin timp, totuși. Și simte tot ceea ce te înconjoară atingând, ascultând, văzând, mirosind și gustând. Spre exemplu, mănâncă felul tău preferat de mâncare. Savurează preparatul pe îndelete. Ia-ți timp să-l miroși, să-l guști și să te bucuri cu adevărat de ce îți place.
2.Trăiește momentul prezent
În urmă cu peste două milenii, poetul latin Horațiu avea să scrie aceste vorbe în poemul „Odele'. Iar expresia „carpe diem' avea să devină aforism. Cu toate astea, încă nu am învățat adevăratul sens al îndemnului „Trăiește clipa!'. Or, cumva, aceasta este esența ideii de mindfulness. Încearcă să te deschizi intenționat față de prezent. Acceptă, discerne și fii cu adevărat atent la tot ceea ce faci. Găsește acea plăcere din lucrurile și gesturile mici.
3.Acceptă-te!
Fii de acord cu ceea ce ești și cu cine ești acum. Tratează-te pe tine așa cum ai face-o cu un prieten drag. Răsfață-te și acordă-ți toată dragostea de care simți că ai nevoie. Acceptă-ți lipsurile și observă-ți calitățile. Sunt pași simpli, dar atât de impirtanți!
4.Controlează-ți respirația
În practica mindfulness este foarte importantă respirația. Și mai ales cum te concentrezi asupra ei. Când îți vin în minte gânduri negre, negative, așează-te și trage aer adânc în piept. Închide ochii și concentrează-te asupra respirației. Observă exact fiecare mișcare a trupului, pe măsură ce aerul intră și iese din corp. Chiar și un singur minut de practicare a acestui exercițiu ajută enorm de mult.
5.Scanează-ți trupul
Meditația de tip „body scan' este o practică des utilizată. Presupune să te întinzi pe spate, cu picioarele întinse și relaxate. Brațele se așază pe lângă corp, cu palmele în sus. Acordă atenție detaliată fiecărei părticele a trupului, în ordine, din cap până-n picioare. Fă acest lucru foarte lent și concentrează-te. Conștientizează fiecare senzație, emoție și gând asociat cu fiecare parte a corpului.
6.Meditează stând
Meditația în poziția șezut are și ea efecte remarcabile. Trebuie să te așezi confortabil pe un scaun. Spatele se ține drept. Picioarele se așază perfect pe sol, iar palmele se țin în poale. În timp ce respiri pe nas, concentrează-te asupra respirației. Observă cum trece prin trup, cum intră și iese aerul. În cazul în care ceva îți întrerupe exercițiul, notează-ți ce s-a întâmplat. Este important să observi ce te-a deconcentrat. Fie că este vorba despre un zgomot, fie despre un gând sau o senzație. Apoi, începe exercițiul de la capăt. Și concentrează-te profund asupra respirației.
7.Meditează în mers
Meditația în mers este încă una dintre metodele cunoscute și frecvent practicate. Ai nevoie de un loc liniștit, cu o lungime de cam 5-10 m. Începe să pășești ușor, încet. Concentrează-te asupra experienței de a păși. Conștientizează senzația de a sta în picioare și mișcările subtile care îți mențin echilibrul. Când ajungi la capătul distanței, întoarce-te și continuă. Păstrează-ți starea de conștiență asupra senzațiilor pe care le simți în acele clipe.
Cum te ajută exercițiile de mindfulness
Cum ai observat deja, să practici exerciții simple de mindfulness nu este greu deloc. Se pot face oriunde și în orice moment. Important este numai să-ți dorești și să te concentrezi cu adevărat. Specialiștii consideră, însă, că cele mai eficiente practici trebuie să aibă loc în natură, în aer liber. Aici ai șansa să-ți lași să lucreze absolut toate simțurile. Iar beneficiile sunt mult mai mari.
Când vine vorba despre exercițiile structurate, profunde, trebuie să-ți rezervi timp. La scanarea trupului sau la meditația în poziția șezut, ai nevoie, în schimb, de locuri liniștite, tăcute. E indicat să nu fii distras de la exercițiu și să te poți concentra în voie. Și cel mai bun moment al zilei pentru practicarea lor ar fi dimineața devreme, înainte de a începe rutina zilnică.
Propune-ți să practici exerciții de mindfulness în fiecare zi, timp de șase luni. Cu timpul, vei observa că practicarea acestor tehnici intră în rutină. Și nu mai pare că depui vreun efort. Consideră asta drept o promisiune pe care ți-o faci cu scopul de a te reconecta cu propria-ți ființă și de a-ți oferi răsfățul de care ai nevoie.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: mayoclinic.org,
Citește și Cum să te relaxezi după o zi obositoare