Diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum este consistentă. În principal, are legătură cu concentrația de esență pe care o conține fiecare produs. Iar asta îi conferă și persistența pe care și-o dorește oricine achiziționează produsul. Ca să nu ai surprize neplăcute, e bine să știi să faci diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum.
Care este diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum? Este întrebarea care ne vine imediat în minte atunci când nu ne putem hotărî asupra produsului pe care dorim să-l cumpărăm. Fie că ne dorim așa ceva pentru noi, fie vrem să oferim un cadou deosebit, trebuie să știm să facem diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum.
E drept că, în primul rând, ne atrage mirosul. Notele unui parfum sunt cele care ne fac să dorim să-l purtăm. Acest amestec de ingrediente atent selectate formează acordul, caracterul unui parfum de calitate. Iar concentrația lor face diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum.
Ce face diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum
În lumea parfumierilor, există patru tipuri de produse: parfum, apă de parfum, apă de toaletă și apă de colonie. Dar ce face diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum și apa de colonie? Principala diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum și apa de colonie constă în concentrație.
Apa de colonie conține între 3 și 6% parfum pur. Apa de toaletă conține între 5 și 15% parfum pur. Pe de altă parte, apa de parfum vine cu 15-20% parfum pur, în vreme ce parfumul are o concentrație de până la 40%. Așadar, concentrația de parfum pur face diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum și apa de colonie.
Totuși, și persistența în timp contribuie la diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum și apa de colonie. Spre exemplu, apa de toaletă este subtilă și rezistă între 3 și 5 ore pe piele. Este preferata celor care-și doresc să nu iasă în evidență și să răspândească totuși un miros plăcut. În plus, este bună pentru cei cu pielea sensibilă, datorită concentrației slabe de alcool. Și se potrivește foarte bine vara.
Apa de parfum, însă, ține cam 6 ore. Și este o opțiune bună pentru persoanele care își doresc un parfum de calitate, care să reziste, dar în concentrație mai slabă. Spre deosebire de celelalte, parfumul este puternic. Rezistă pe piele ore în șir, fără să își piardă caracteristicile, chiar dacă se pulverizează doar puțin. O trăsătură distinctivă a parfumului este așa numita trenă’. Este capacitatea aromei de a se transforma odată cu trecerea timpului. Aceasta se datorează concentrației ridicate de uleiuri esențiale, care interacționează și creează la diferite intervale de timp arome noi.
În general, chiar și cei care cunosc diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum și apa de colonie folosesc cu precădere apa de toaletă și apa de parfum. Și asta pentru că au o durată de rezistență pe piele satisfăcătoare, nu miros deranjant de puternic și reprezintă o opțiune bună în raportul calitate-preț.
Parfumul și apa de parfum sunt ideale pentru cei pasionați de mirosuri intense, îmbătătoare și marcante, cei și cele cărora le place să le iasă parfumul în evidență, să persiste ore întregi.
Ce mai diferențiază apa de parfum de apa de toaletă
Apa de parfum sau Eau de Parfum (EDP) și apa de toaletă sau Eau de Toilette (EDT) sunt cele mai populare produse. Sigur că, atunci când ne place cu adevărat un miros anume, nu ne mai interesează neapărat forma sub care îl cumpărăm.
Și ne referim aici atât la marcă, ambalaj și prezentare, precum și la categoria din care face parte. Cum spuneam și mai sus, principala diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum este dată de concentrația de esență pură. Parfumurile de calitate conțin o concentrație mare de uleiuri și puțin alcool, fapt ce dă și longevitatea aromei.
Totuși, concentrația despre care vorbim diferă de la produs la produs, în funcție de marcă. Așa se face că e posibil ca EDT de la o marcă să fie aproximativ aceeași cu cea a unei EDP de la o alta. De aceea, e important să urmărești concentrația de parfum. Căci apa de parfum trebuie să fie întotdeauna mai concentrată decât apa de toaletă.
Denumirea de apă de toaletă vine din Franța. Cum altfel?! În limba franceză, se folosește expresia „a-și face toaleta’ (faire sa toilette), când vine vorba să te pregătești pentru merge undeva. De obicei, EDT este mai ieftină, rezistă mai puțin pe piele și este opțiunea ideală pentru zi.
Sunt mulți factori care contribuie la diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum, dar niciodată felul în care miros. Faptul că diferă concentrația de esență nu înseamnă că au aceeași combinație de ingrediente care formează notele. Așadar, dacă ne place un parfum cu miros de lavandă, putem utiliza și apa de toaletă din aceeași gamă. Va mirosi mai subtil și va rezista mai puțin pe piele, dar mirosul rămâne același. Sau putem folosi pe timp de zi o EDT, iar seara EDP sau chiar parfum.
Parfumurile expiră?
Majoritatea parfumurilor de calitate au o durată de viață de minimum cinci ani. În rest, depinde de calitatea ingredientelor utilizate, de felul în care au fost depozitate sau păstrate. Spre deosebire de variantele mai concentrate, apa de toaletă are o capacitate de rezistență în timp ceva mai mare. Și asta datorită concentrației mai mari de alcool, care acționează ca un conservant.
Pe partea cealaltă, aromele pure, fără alcool, își pierd foarte repede intensitatea și se deteriorează ușor în timp. În general, poți avea un parfum ani buni. Dar, dacă observi că i s-a modificat culoarea sau mirosul, și-a închis nuanța sau are aspect ciudat, e vremea să-l arunci.
Ingredientele dau rezistența în timp
Că tot vorbim despre diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum, vom mai demonta un mit. Se spune că parfumurile rezistă mai mult pe piele, în vreme de EDT nu merită băgată în seamă. Ei bine, e adevărat doar parțial. Căci ingredientele sunt de fapt cele care fac un parfum să fie mai puternic sau mai persistent. Spre exemplu, nu putem compara la intensitate un parfum floral, fructat, foarte fresh, cu o EDT orientală, lemnoasă.
Notele proaspete, fructate se evaporă foarte rapid, chiar dacă sunt utilizate în concentrații mari. În astfel de situații, o banală apă de toaletă poate fi mai puternică decât un parfum. Un alt aspect de neignorat este felul în care aderă ingredientele parfumului la pielea utilizatorului. Cei cu piele uscată au nevoie de o cantitate mai mare de parfum ca să aibă cu adevărat impact aroma. În plus, și hormonii au rolul lor. Ai observat, cu siguranță, că un parfum care miroase extraordinar pe o persoană poate deveni o povară pe pielea altcuiva.
Când și cum le folosim face diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de parfum
Cumva e deja cunoscut faptul că un parfum puternic, lemnos e mai potrivit pentru iarnă, în vreme ce o EDT este alegerea ideală pentru vară. La fel, o apă de parfum intensă se potrivește mai bine evenimentelor de seară. Iar aromele florale, fructate, proaspete sunt opțiuni perfecte pentru zi.
Parfumurile, în toate formele lor, se pulverizează discret pe punctele de pe corp unde se poate simți pulsul. Așadar, încheturile și gâtul nu sunt alese la întâmplare pentru a fi parfumate. Se pulverizează în punctele calde: pe gât, după ureche, pe pliul cotului, la nivelul încheieturilor mâinilor, în spatele genunchilor.
Când folosim un parfum puternic, de seară, e indicat să pulverizăm un „puf’ în aer, la final, și apoi să trecem prin el. Astfel, parfumul se va distribui uniform și va căpăta o notă suavă. Pentru persoanele cu păr lung, e recomandat să pulverizăm ușor și părul, ca să păstrăm aroma mai mult timp. Nu se recomandă pulverizarea parfumurilor pe haine!
Cât despre apa de parfum, aceasta se poate folosi și ca parfumul, dar poate fi și pulverizată direct pe haine. Desigur, dozajul ține de preferințele fiecăruia.
Esențele parfumate proaspete sunt recomandate primăvara. Vara, sunt potrivitele notele florale ale unei ape de toaletă, pentru că ai nevoie de prospețime frecvent. Toamna, parfumurile ușor condimentate sunt alegerea ideală pentru a face trecerea spre sezonul rece. Atunci, sunt necesare parfumurile cu note mai bogate și tonuri profunde.
În funcție de ocazie și de impresia pe care dorești să o lași, poți alege un parfum, o apă de parfum, de toaletă sau de colonie. Oricare dintre notele de bază favorite se pot regăsi în aceste produse, sentimentele, emoțiile și aroma amintirilor își vor pune amprenta asupra achiziției.
Știi ce este apa de colonie?
Deși prea puțin populară în zilele noastre, apa de colonie poartă parfumul vremurilor de odinioară. Ba chiar se spune că apa de colonie a fost primul parfum din lume. A fost inventată în secolul al 18-lea de un parfumier italian. Acesta s-a instalat ulterior în Germania, în orașul Cologne (Koln). De aici și denumirea. Cu o concentrație scăzută, aceasta este cel mai adesea alcătuită dintr-o singură notă dominantă, florală, fructată sau aromatizată.
Aceasta are o latură revigorantă care este foarte apreciată, îndeosebi de către bărbați. Ușurința cu care este fabricată o face să aibă un preț foarte accesibil. Intensitatea și persistența acesteia pot varia în funcție de notele de bază din compoziție. Notele de vârf sunt adesea acorduri de citrice. Însă există numeroase alte versiuni.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: InStyle.com, fasingur.info
Citește și Parfumuri de lux – ce parfum să alegi pentru a mirosi foarte bine