Din ce este făcută hârtia de copt. Cât de sănătos este să o folosești

E nelipsită din bucătărie și de mare ajutor. Deși se presupune, datorită denumirii, că e dedicată exclusiv cuptorului, poate fi utilizată în diferite feluri. Numai că, în ultima vreme, se tot vorbește că ar fi periculoasă. Așa că e cazul să aflăm împreună din ce este făcută hârtia de copt și cât de sănătos este să o folosești.

Din ce este făcută hârtia de copt

Fie că o folosești la o prăjitură, la un blat de tort, fie la o friptură sau pentru pește ori pui „en papillote', hârtia de copt este una dintre cele mai bune prietene în bucătărie. Și asta pentru că nu lasă preparatele să se lipească, le înăbușă corespunzător și ne scutește de curățarea murdăriei arse în cuptor. În plus, nu costă o avere și se găsește în toate magazinele. Dar oare este sănătoasă utilizarea acesteia? Din ce este făcută hârtia de copt? Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează.

Fie că este sub formă de rulou, fie porționată pe dimensiunea unei tăvi, hârtia de copt se găsește în magazine, alături de folia de aluminiu și cea cerată. Mai este cunoscută și sub numele de „pergament'. În general, este confecționată dintr-o fibră vegetală, numită celuloză, primind apoi un înveliș neaderent, alunecos. Are o culoare maronie, dar există și hârtie copt înălbită.

Cum cea care a trecut prin procesul de albire a fost tratată cu clorină, varianta cu tentă caramel rămâne de preferat. Indiferent din ce este făcută hârtia de copt, învelișul neaderent este făcut dintr-un strat foarte fin de silicon alimentar. Acesta o face rezistentă la temperaturile foarte ridicate. Și asta pentru că siliconul este stabil la temperatura de gătit, nu eliberează substanțe nocive și este sigur în contactul cu alimentele.

Totuși, există și anumite tipuri de hârtie de copt cu învelișul neaderent făcut din substanțe așa-numite PFAS (per- și polifluoralchil). Or, acestea substanțe chimice sunt, la fel ca și plasticul, foarte rezistente. Și reprezintă o amenințare pentru ecosistem și, implicit, pentru sănătatea umană.

La ce se folosește hârtia de copt

Pergamentul are numeroase utilizări în bucătăria modernă. Și se folosește, de obicei, la tapetarea tăvilor, dar și pentru rularea cu ușurință a aluaturilor. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebuințări:

Tapetare

Pe vremuri, pentru ca o prăjitură să nu se prindă de vasul de preparare în cuptor, acesta se tapeta cu grăsime și făină. Acum, hârtia de copt ne scutește de acest pas. În plus, ne ajută să obținem brioșe spectaculoase, fără riscul de a le distruge când le scoatem din formă.

Prăjire

Este una dintre utilizările mai recente și mai puțin cunoscute. Dar este extrem de practică. Și asta pentru că hârtia de copt se poate așeza în tigaia în care urmează să prăjim ceva. Astfel, preparatul nu se va lipi, iar tigaia se va curăța foarte ușor la final.

Fie că vrei să faci ouă-ochiuri, fie omletă sau chiftele, poți încerca această metodă cu încredere. Și se poate utiliza cu succes și în friteuza cu aer cald. Pur și simplu tapetezi vasul friteuzei cu hârtie de copt și la final îți vei mulțumi că ai mai puțin de curățat.

Gătire la abur sau en papillote

În traducere liberă, tehnica franțuzească de gătire „en papillote' presupune introducerea unei porții într-un „plic' din hârtie. Se pretează perfect la gătirea peștelui sau a cărnii de pui împreună cu legume și condimente. Astfel, carnea se înăbușă perfect și capătă gust deosebit. În plus, nu mai este nevoie de grăsime sau de ulei în exces.

Întinderea aluaturilor

Dacă te numeri printre pasionații de patiserie, știi deja cât de complicat poate fi uneori să întinzi un aluat și câtă mizerie se face din cauza excesului de făină. Or, întinderea aluatului între două coli de hârtie de copt este o găselniță excepțională. Nu mai ai nevoie de făină în plus și obții o foaie perfectă.

Ambalaj

Chiar dacă nu aceasta îi este menirea, din ce este făcută hârtia de copt poate fi de folos și ca protecție pentru sandvișuri. Poți să uiți de caserolele și pungile din plastic. Pur și simplu învelești sandvișul în hârtie de copt și se păstrează perfect. O fi de modă veche, dar funcționează.

Separator pentru congelator

Dacă ți-au rămas burgeri cruzi sau alte preparate feliate și vrei să le congelezi, atunci hârtia de copt poate fi de mare ajutor. Tot cei ai de făcut este să tai pătrate din hârtie și să le folosești ca separatoare pentru felii, așa încât acestea să nu se lipească între ele. După ce ai așezat feliile una peste alta, separate între ele cu hârtie, le poți introduce în pungi speciale la congelator.

În cuptorul cu microunde

Chiar dacă se folosește mai rar, hârtia de copt este foarte utilă și în cuptorul cu microunde. Te-ai gândit vreodată să faci ouă poșate la microunde în hârtie de copt? Ei bine, este una dintre cele mai apreciate utilizări. Dar se poate folosi și pentru încălzirea alimentelor, pentru a evita murdărirea cuptorului.

Cât de sănătos este să folosești hârtie de copt

Acum că știi din ce este făcută hârtia de copt și la ce se utilizează, e important să afli și cât de sănătos este să o folosești. Dat fiind că se comercializează peste tot, teoretic, hârtia de copt este sigură pentru sănătate. Dar asta numai dacă este utilizată corect. În funcție de marcă, poate rezista la temperaturi de până la 250°C.

Totuși, cum am menționat anterior, hârtia de copt albită este tratată cu clorină, ceea ce o face mai puțin sănătoasă la utilizarea la temperaturi ridicate. La fel se întâmplă și în cazul hârtiei de copt cu înveliș din PFAS. Drept urmare, e de preferat să se folosească mai ales tipurile ecologice, compostabile.

Și asta pentru că așa-numitele PFAS sunt supranumite „chimicale eterne', datorită proprietăților lor neaderente. Or, la temperaturi ridicate, eliberează compuși care pot duce, în timp, la apariția cancerului și a disfuncțiilor glandei tiroide. În plus, hârtia de copt cu PFAS nu se descompune. Hârtia de copt albită cu clorină eliberează dioxine, substanțe asociate cu diferite probleme de sănătate și cu poluarea mediului. Totuși, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 90% din cantitatea de dioxine provin din carne, lactate și pește.

Pe de altă parte, hârtia de copt cu înveliș din silicon este cât se poate de sigură. Aceasta nu eliberează substanțe nocive și rezistă bine la temperaturile ridicate. De altfel, siliconul este utilizat la fabricarea ustensilelor moderne pentru gătit. În plus, siliconul folosit este special conceput pentru a se descompune în timp.

Ce să nu faci când folosești hârtie de copt

Pentru o utilizare cât mai sigură pentru sănătate, este foarte important să nu faci greșeli. Și iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când utilizăm hârtia de copt în bucătărie:

Temperatura mult prea ridicată

Înainte de a folosi hârtia de copt, analizează cu atenția eticheta produsului. Acolo ar trebui să fie trecute limitele de temperatură la care se poate întrebuința fără probleme. Majoritatea tipurilor existente pe piață rezistă până la 250°C. Dar la temperaturi mai mari riscă să se ardă sau să se distrugă.

Utilizarea pe foc deschis

Hârtia de copt este rezistentă la temperaturi ridicate. Dar asta nu înseamnă că poate fi pusă direct pe flacără. Până la urmă, este tot hârtie. Drept urmare, ca să nu declanșezi un incendiu, e indicat să nu o utilizezi direct pe foc deschis, fie pe grătar, fie în friteuza cu aer cald goală.

Înlocuirea cu hârtia cerată

Pergamentul și hârtia cerată sunt complet diferite. Și nu se pot utiliza ca înlocuitori una pentru cealaltă. Hârtia cerată nu este rezistentă la temperaturi ridicate. În plus, în cuptor, ceara se topește și poate elibera fum și substanțe nocive. Dacă ai de făcut un preparat la cuptor sau care necesită temperatură ridicată, folosește întotdeauna hârtia de copt.

Reutilizarea

Poate că ți se pare că hârtia utilizată o dată nu este deteriorată și merge refolosită. Mai bine arunc-o direct la gunoi, chiar dacă pare curată. Orice urmă rămasă duce la alterarea produsului inițial. În plus, urmele de grăsime sau de arsură afectează învelișul neaderent și poate duce la deteriorarea vasului în care se folosește.

Cu ce poți înlocui hârtia de copt

Știind din ce este făcută hârtia de copt și cât de sănătos este să o folosești, e bine să afli și ce alternative ai. În cazul în care ți se pare că hârtia de copt nu e chiar ceea ce îți dorești, o poți înlocui cu succes cu alte produse:

Foi de silicon

Există o sumedenie de „covorașe' din silicon, de diferite dimensiuni, forme și culori. Iar acestea sunt complet sigure pentru sănătate și reutilizabile. Se pot spăla chiar și în mașina de spălat vase și sunt prietenoase cu mediul.

Folia de aluminiu

Când ai nevoie de hârtie de copt pentru fripturi sau preparate la temperaturi ridicate în cuptor, poți folosi în loc folia de aluminiu. Numai că aceasta nu este neaderentă, așa că e nevoie de grăsime în plus pentru un produs finit impecabil.

Tapetarea tradițională

Dacă îți dai seama că nu ai în casă hârtie de copt exact atunci când trebuie să bagi un preparat la cuptor, poți apela la metoda clasică de tapetare. Tot ce ai de făcut este să ungi vasul de copt cu grăsime și apoi să presari un strat fin de făină sau pesmet fin, după caz. Efectul nu va fi același ca cel al hârtiei de copt, dar funcționează.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: foodess.com,

Citește și Care este diferența dintre cafea americano și espresso

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton