E bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte?

În noianul de superstiții adânc împământenite pe la noi se află și aceasta legată de sărbătorirea zilei de naștere. Interesant este că și alte nații cred cu tărie că nu e de bun augur să primești urări sau să petreci înainte de aniversare. Are sens să crezi în așa ceva sau e doar încă o găselniță populară? Vezi în continuare dacă e bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte.

Celebrarea zilelor de naștere are o istorie îndelungată. Și nu e de mirare că, de-a lungul secolelor, în jurul acesteia, au luat naștere o sumedenie de superstiții. Încă din urmă cu peste patru milenii oamenii își sărbătoreau aniversările. Și până și Biserica a ajuns să le recunoască și să le celebreze ca atare. Acum, rămâne însă întrebarea dacă e bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte sau nu.

De unde vine obiceiul celebrării zilei de naștere

Se pare că prima atestare documentară a unei zile de naștere apare chiar în cărțile sfinte. Și a avut loc în Egiptul Antic. În Geneza 40:20, se menționează că „A treia zi, era ziua nașterii lui Faraon. El a dat un ospăț tuturor slujitorilor săi…'. Pe de altă parte, într-un articol din Schwäbische Zeitung (supliment al periodicului Zeit und Welt), din aprilie 1981, se spune că:

„Diversele obiceiuri care însoţesc astăzi aniversarea zilei de naştere au o lungă istorie. Ele îşi au rădăcinile în magie şi religie. Obiceiurile de a transmite felicitări, de a oferi daruri şi de a sărbători evenimentul — la lumina lumânărilor — aveau în vechime rolul de a-l ocroti de demoni pe cel sărbătorit şi de a-i garanta siguranţa pentru următorul an de viaţă. (…) Până în secolul al patrulea, creştinismul a respins sărbătorirea zilei de naştere, considerând-o un obicei păgân'.

Ei bine, da, la început, creştinii au considerat ziua de naştere un ritual păgân. Și Biserica a considerat multă vreme celebrarea zilei de naștere ca fiind ceva rău. Abia prin secolul al IV-lea, creştinii s-au deschis la schimbare și au început să celebreze ziua de naştere a lui Iisus, sărbătoarea Crăciunului. Atunci, și Biserica a făcut un pas înainte spre acceptare. Și asta mai degrabă pentru a-și atrage adepți din rândurile romanilor care celebrau Saturnaliile.

Totuși, potrivit Scripturilor, niciun apostol ori profet nu și-ar fi serbat ziua de naștere. Și nici nu s-a lăsat de înțeles că cineva ar trebui să facă asta. Dimpotrivă, Enciclopedia Catolică afirmă: „Dintre toţi sfinţii din Scripturi, nu se relatează despre nici unul că ar fi sărbătorit sau ar fi organizat un mare banchet cu ocazia zilei sale de naştere. Numai păcătoşii erau cei care făceau o ocazie de mare bucurie cu privire la ziua în care s-au născut în această lume de pe pământ.'

Cu toate astea, calendarele religioase conțin date de naștere importante, care se celebrează cu fastul cuvenit. Spre exemplu, în afară de data nașterii Domnului Iisus Hristos, pe 25 decembrie, se mai sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. Și sunt date care coincid și cu hramurile unor biserici, și cu sărbători populare din satul românesc.

Grecii au adus tortul și lumânările

Dacă e bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte sau nu rămâne de văzut. Până la urmă, orice prilej de petrecere e binevenit. Chiar dacă superstițiile știrbesc bucuria. Oricum, vedeta oricărei aniversări este tortul. Și să-ți pui o dorință, în vreme ce sufli în lumânările aprinse și ceilalți îți cântă, e chiar emoționanant. Dar cum s-a ajuns și la acest obicei?

Grecii sunt cei care au făcut din tort și lumânări vedete aniversare. Și asta pentru că ei obișnuiau să-i ducă ofrande Lunii lui Artemis, în semn de prețuire. Și îi ofereau prăjituri în forma rotundă, în care înfigeau lumânări. Asta pentru a-i reda Lunii strălucirea şi frumuseţea. În cartea „The Lore of Birthdays' (Tradiția zilelor de naștere), autorii americani Ralph și Adelin Linton explică:

„Grecii credeau că orice persoană are un spirit ocrotitor, sau demon, care asistă la naşterea ei şi veghează asupra ei în cursul vieţii. Acest spirit avea o relaţie mistică cu zeul a cărui zi de naştere corespundea cu cea a persoanei. Romanii împărtăşeau şi ei această concepţie. Această idee s-a înrădăcinat în gândirea religioasă a oamenilor, iar o reflectare a ei este credinţa în îngerul păzitor, în zâna bună şi în sfântul patron. (…)

Obiceiul lumânărilor aprinse, înfipte în tort, a început la greci. Pe altarele din templu [dedicat lui Artemis] se puneau prăjituri cu miere, rotunde ca luna, şi se aprindeau lumânări. Potrivit credinţei populare, lumânările de la sărbătoarea zilei de naştere aveau o putere magică specială de a îndeplini dorinţele. Lumânările şi focurile sacrificiale au avut o semnificaţie mistică deosebită încă de pe timpul când omul a început să le înalţe altare zeilor săi.

Lumânările sunt deci un omagiu adus copilului care-şi sărbătoreşte ziua de naştere; ele îi aduc onoare şi noroc… Felicitările şi urările de fericire fac parte din sărbătorirea acestei zile. Iniţial, ideea îşi avea rădăcinile în magie. Felicitările transmise cu ocazia zilei de naştere au puterea de a influenţa în bine sau în rău, fiindcă în această zi cel sărbătorit este mai aproape de lumea spiritelor.

E bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte?

Sunt mai multe popoare care cred că nu e bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte. Iar germanii sunt pe primul loc atunci când vine vorba despre această superstiție. De altfel, să îi urezi cuiva „La mulți ani!' în avans poate fi chiar o insultă. Și asta pentru că un astfel de gest ar aduce ghinion și chiar moarte. De aceea, se așteaptă ziua aniversară pentru urări și daruri. Și nici măcar copiii nerăbdători nu își primesc cadoul mai devreme. Căci părinții nu vor să atragă ghinionul în viața micuților.

Și nu numai că nu e bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte, dar și momentul zilei în care faci urări e important. Se crede că numai urările venite în prima jumătate a zilei sunt cu adevărat de bun augur. Și că ar aduce noroc și veselie în viața sărbătoritului. În cazul copiilor, urările ar trebui făcute chiar la prima oră, la trezire. Astfel, copiii vor fi binecuvântați și norocoși.

Pe de altă parte, există și superstiția potrivit căreia nu trebuie să lași ziua de naștere să treacă fără o sărbători sau ignorând-o. Se spune că astfel îți grăbești moartea. Și cum, de obicei, petrecerile se țin la final de săptămână, parcă e cam greu să respecți toate credințele. Dacă găsești rezervare la un restaurant drăguț în weekendul de dinainte, parcă e și păcat să nu profiți, nu-i așa?

Totuși, se mai crede că dacă dai o petrecere de ziua ta înainte de data nașterii, vei avea numai ghinioane. Ba mai mult, spiritele rele se adună în jurul tău și îți creează numai probleme. Așadar, dacă îți pică ziua în cursul săptămânii, fie o sărbătorești atunci, fie la finele săptămânii respective. Și să ții minte că, dacă te împiedici cu piciorul drept de ziua ta, vei avea parte de mare noroc.

Superstiți legate de ziua de naștere

Pentru că nimeni nu poate spune cu exactitate dacă e bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte sau nu, e interesant să știi și alte superstiții legate de aniversare.

Lumânările de pe tort

Se crede că pe tort trebuie aprinse exact atâtea lumânări câți ani împlinești. Dacă sunt în minus, e semn de boală și de ghinion. Unii, însă, consideră că o lumânare aprinsă în plus ar fi de bun augur. Alții se leagă de momentul în care se suflă în lumânări pentru a fi stinse. Și cred că numărul celor rămase aprinse reprezintă numărul anilor rămași până la căsătorie.

Un alt obicei legat de suflatul în lumânări este să-ți pui o dorință. Dacă toate lumânările se sting dintr-o suflare, înseamnă că dorința va deveni realitate. Dar asta numai dacă ai grijă să nu spui nimănui ceea ce ți-ai dorit.

Trasul de urechi

Probabil că nici ție nu-ți place acest obicei, însă de la italieni pare să vină. Și asta pentru că ei cred că lobul urechii lung e semn de viață îndelungată. Drept urmare, consideră că dacă tragi de lobul urechii în fiecare an, acesta se alungește și, implicit, prelungește viața. Așadar, e cu atât mai bine cu cât contribuie mai mulți la acest ritual.

În vreme ce americanii obișnuiesc să-și dea unii altora câte o palmă peste fund, simbolic, la aniversare, germanii își dau mâna cu putere, scuturând temeinic. Așa că, dacă ești prin Germania, să nu te miri că, de ziua ta, ți va scutura mâna pe tot parcursul zilei și ți va spune: Wir schütteln ohne Ende deine Hände. În traducere liberă, înseamnă că „Ne dăm mâna pentru totdeauna', adică rămânem prieteni pentru eternitate.

Nuntă

Se spune că nu e bine să te căsătorești de ziua ta. Și asta pentru că vei avea parte de un mariaj dezastruos și numai de ghinion. În plus, e bine să eviți să te căsătorești cu cineva născut în aceeași lună cu tine, căci vei avea parte de o căsnicie plină de probleme.

Înmormântare

În unele culturi, se consideră că cineva care moare la data la care s-a născut a fost iertat de toate păcatele. Nu știu cât de fericit ar trebui să fie un om la gândul ăsta, dar există și această superstiție. Pe de altă parte, se spune că nu e de bun augur să mergi la o înmormântare de ziua ta. Totuși, dacă cineva drag a plecat pentru totdeauna, e indicat să-l conduci pe ultimul drum și lași superstițiile la o parte.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: medium.com, howstuffworks.com, yeshuaistheway.org

Citește și De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton