Floriile 2022 - tradiții și obiceiuri

 Lupescu Anca
.

Floriile ortodoxe, în anul 2022, vor avea loc duminică, 17 aprilie. Duminica Floriilor este prima zi din Săptămâna Mare. Este momentul în care creștinii își amintesc cum Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un măgar.

Se numește Duminica Floriilor pentru că oamenii erau foarte fericiți să-l vadă pe Iisus și știau că este foarte important, așa că au luat ramuri din palmierii și măslinii care mărgineau drumul. Le-au fluturat în aer strigând „Osana” (care înseamnă „Dumnezeu salvează” în ebraică) și au pus unele dintre ele pe drum pentru a ușura mersul măgarului pe drumul pietros.

Floriile 2022 – tradiții și obiceiuri

Astăzi, pentru a ne aminti de acea zi, creștinii din întreaga lume merg la slujbe speciale la biserică în Duminica Floriilor. Ei primesc adesea cruci mici făcute din frunze de Palmier sau din alte lemne locale. Duminica Floriilor este ultima de dinaintea Săptămânii Patimilor, deoarece Săptămâna Sfântă ne amintește de pasiunea sau moartea lui Iisus. 

Postul Paștelui 2022 începe pe 7 martie. Tradiții, superstiții, ce se mănâncă în post

În Duminica Floriilor, creștinii sărbătoresc intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de moartea și învierea sa. Pentru multe biserici creștine, Duminica Floriilor, marchează începutul Săptămânii Sfinte, care se încheie în Duminica Paștelui.

Este o zi de binecuvântare a florilor, a ramurilor de măslin, de palmier și a altor ramuri în timpul tuturor slujbelor din biserică și semnifică anunțarea Evangheliei care vorbește despre intrarea festivă a lui Iisus în Ierusalim. 

Buna Vestire, obiceiuri și superstiții. Prima dezlegare la peşte din Postul Paștelui

Este o tradiție să se ia acasă ramurile mici, sau o bucată dintr-o ramură mai mare, și să fie așezate pe crucifixul care de obicei este atârnat pe perete, sau să fie băgate în rama unui tablou al unui sfânt din casă, în timp ce alte bucăți sunt duse în grajduri și pe câmp.

Oamenii își fac coroane cu ramuri de sălcii sfințite și le agață de uși sau de porți. 

Dar, pe lângă aceste tradiții religioase, există o tradiție străveche de a se spăla pe față, pe mâini și pe brațe (mai ales copiii) în dimineața zilei de Duminicii Floriilor în apă cu flori proaspete în ea. Tradiția include și urări de bine, succes și toate intențiile bune pentru anul care vine, pentru viața proprie, a familiei, a prietenilor, a vecinilor și a tuturor celor apropiați. De aici și denumirea: Duminica Floriilor.

Cui îi este interzis să țină postul intermitent: „Nu este pentru toată lumea’

Biblia ne dezvăluie că atunci când Iisus a intrat în Ierusalim, mulțimile l-au întâmpinat fluturând ramuri de palmier și acoperindu-i calea cu ramuri de palmier. Imediat după acest mare moment de sărbătoare în slujirea lui Isus, el își începe călătoria pe cruce.

Dimineața, credincioșii duc ramuri de salcie la biserică, unde sunt sfințite de preoți. Ele sunt luate acasă și puse lângă icoane sau la uși, dacă se formează coroane. 

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul al intrarea în Ierusalim.

Obiceiuri de Florii

Obiceiurile din ziua de Florii au legătură cu norocul și cu gospodăria, iar la sate oamenii păstrează o serie dintre aceste obiceiuri.

În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Pâinile se împletesc din aluat de grâu și se decorează  cu figuri sau cruci tot din același aluat. 

Când începe postul Sfintei Mării și cât ține

Pâinile se dau de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Fetele trebuie să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu busuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. 

Apa o aruncă apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!'

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Semnificație și obiceiuri

În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte pentru a se aerisi și a fi purificate și scăpate de cele rele. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton