La ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei

.

La ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei? Există destule opțiuni. Mai ales că dafinul nu este numai un condiment excelent în preparate culinare. Utilizarea frunzelor de dafin cu scop terapeutic și în romaterapie este cunoscută de multă vreme. Așa că iată la ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei.

Dafinul sau laurul este una dintre plantele legendare, veșnic verzi. Științific i se spune „Laurus nobilis'. Și nu degeaba este considerat o plantă nobilă. Este simbol al gloriei, al învingătorilor și al păcii. Dar se numără și printre plantele aromatice, care se bucură de mare succes în bucătărie și în aromaterapie. Cum orice gospodină îi cunoaște virtuțile de condiment, e cazul să știi și la ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei.

De ce este dafinul plantă nobilă

Povestea spune, potrivit mitologiei grecești, că dafinul ar fi apărut când nimfa Daphne a fost transformată în acest arbore pentru a se ascunde de zeul îndrăgostit Apollo care o urmărea. Tot în mitologie, dafinul este planta zeului Apollo, personificarea soarelui. Ulterior, coroana de dafin a devenit simbol al victoriei pentru învingătorii luptelor, pentru sportivi, poeți și împărați. De unde și expresia „a fost încununat cu lauri', utilizată pentru a descrie un campion.

Frunzele lucioase, verde închis, se pot recolta pe tot parcursul anului. Și se culeg manual, fiind uscate numai la umbră, pentru a nu fi deteriorate de lumina soarelui. Cea mai mare parte a producției de dafin provine, în zilele noastre, din regiunea mediteraneană. Iar Turcia este unul dintre principalii exportatori din lume ai acestui condiment savuros. Frunzele de dafin se armonizează cu busuiocul, cuișoarele, măghiranul, oregano, pătrunjelul, salvia, muștarul, cimbrișorul, ienupărul și scorțișoara.

Nu se știe cu exactitate când au fost utilizate foile de dafin pentru prima dată în bucătărie. Cert este că reprezintă unul dintre cele mai apreciate condimente în bucătăria universală. Și este căutat nu numai pentru aroma deosebită, ci și pentru virtuțile terapeutice. Din frunzele și fructele de dafin se prepară infuzie, decoct, unguent. De altfel, uleiul eteric și derivatele acestuia sunt căutate mai ales de către persoanele care suferă de reumatism. Căci are proprietatea de a le alina durerile articulare. Uleiul de dafin este întrebuințat și în industria farmaceutică.

La ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei

Ei bine, dacă te întrebi la ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei, ești în locul potrivit. Poate că tot în bucătărie vei petrece puțin timp pentru a prepara aceste remedii. Dar scopul nu este cel obișnuit. Căci frunzele de dafin pot aduce beneficii nebănuite.

1.Cu scop medicinal

Dafinul ajută întreg tractul gastro-intestinal, precum și sistemele respirator, muscular și chiar nervos. Este și un diuretic activ. Dar poate contribui și la declanșarea ciclului menstrual. Sub formă de infuzie sau decoct, revigorează activitatea stomacală și intestinală. Ajută în bronșitele cronice, gripă, insomnii, infecții buco-faringiene, dureri de piept, sinuzite. Este un aliat de nădejde și pentru sănătatea inimii și în calmarea durerilor menstruale.

Dafinul se folosește în ședințele de aromaterapie ca agent inductor de relaxare. Acest lucru se datorează componentelor sale organice, precum pinenul, care eliberează uleiuri esențiale capabile să reducă nivelul de cortizol din corp. Iar asta ajută la ameliorarea anxietății.

Stimulează digestia

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale frunzelor de dafin este cel digestiv. Compușii volatili din frunze ajută la stimularea secrețiilor gastrice. Mai mult, îmbunătățesc digestia și previn balonarea și flatulența. Pot ajuta și la reducerea inflamației intestinale, prevenind probleme precum sindromul colonului iritabil.

Frunzele de dafin au și efect diuretic și emetic (antivomitiv). Pot fi folosite în caz de intoxicație, ajutând organismul să elimine substanțele toxice. Substanțele active din dafin ușurează crampele abdominale, calmează simptomele sindromului de colon iritabil și stimulează digestia. Enzimele unice prezente în aceste frunze ajută la facilitarea digestiei și metabolismului eficient al proteinelor complexe.

Antioxidant puternic

Frunza de dafin conține 2% ulei esențial bogat în antioxidanți. Antioxidanții protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Astfel, se previn îmbătrânirea prematură și o serie de boli cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare. Acidul cafeic din frunzele de dafin, precum și alți antioxidanți îmbunătățesc sănătatea inimii, fortificând pereții venelor capilare și contribuind la eliminarea colesterolului rău din sânge. Ceaiul din frunze de dafin este benefic pentru activitatea cardiacă, datorită combinației puternice de potasiu, antioxidanți și fier. Acești nutrienți ajută la ritmul cardiac și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Antiinflamator natural

Frunzele de dafin pot contribui la reducerea procesului inflamator din organism. Conțin un fitonutrient care poate reduce atât inflamația, cât și iritația. Sunt eficiente atât în ușurarea durerilor articulare, cât și în tratarea erupțiilor cutanate. Poate ajuta la reducerea durerii și a rigidității musculare și articulare. Și se folosește ca remediu pentru artrită și alte afecțiuni musculo-scheletale.

Adjuvant în afecțiunile respiratorii

Dafinul este un aliat și în caz de răceală. Uleiul esențial de dafin, aplicat direct pe piept și masat ușor, poate ameliora simptomele afecțiunilor aparatului respirator. Se recomandă lăsarea uleiului peste noapte, pentru a acționa în continuare. Inhalarea vaporilor acestui ulei poate stimula expectorația, ameliorand astfel tusea și accelerând procesul de vindecare a pacientului. În plus, conține o serie de compuși cu proprietăți expectorante și antiinflamatoare. Ajută la curățarea căilor respiratorii și la reducerea oboselii.

2.Pentru a alunga energiile negative

Deși poate părea dubios, frunzele de dafin sub pernă aduc o serie de beneficii pentru starea de bine. Și nu trebuie să dormi neapărat cu frunzele sub pernă. Ci poți lăsa acolo frunzele în timpul în care nu te afli în pat. Parfumul eliberat aduce relaxare și alungă gândurile rele. Când este timpul să adormi, pur și simplu înlături frunza și te odihnești confortabil.

Frunzele de dafin pot fi utilizate și pentru a scăpa de energiile negative. Se spune că dacă arzi o frunză de dafin, fumul acela alungă energiile negative din casă. Experții ezoteriști susțin că această plantă, în timp ce arde, are o semnificație spirituală care aduce o vibrație mai bună în casă. Aroma plăcută se va răspândi prin încăperi, parfumându-le și reînnoind energia casei.

3.Cu scop cosmetic

Cum spuneam, antioxidanții împiedică îmbătrânirea prematură a celulelor. În plus, frunza de dafin a fost folosită din vremuri străvechi pentru a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului. Planta conține o serie de substanțe benefice, precum acizii grași și vitaminele, care pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și a căderii părului. Poate fi folosită și ca remediu împotriva uscăciunii și mâncărimii scalpului. Clătirea părului cu infuzie din frunze de dafin înlătură mătreața și îmbunătățește calitatea firului de păr.

4.Pentru atragerea succesului financiar

Pentru mulți, frunzele de dafin sunt pline de misticism. Se crede că, așezate sub pat sau sub pernă, frunzele de dafin atrag norocul și fericirea. Ținute în portofel, atrag ca un magnet banii și prosperitatea.

5.Ca repelent natural pentru insecte

Frunzele de dafin conțin acid lauric, care ține la distanță insectele. Așa că le poți folosi în zilele petrecute în aer liber, în drumeții sau dacă lucrezi afară într-o zonă cu insecte. Se prepară o pastă din frunze zdrobite și un ulei vegetal, care se aplică direct pe piele.

6.Pentru pierderea kilogramelor în exces

În timpul curei de slăbire, frunzele de dafin pot fi asociate cu scorțișoara. Ambele stimulează ușor metabolismul și ajută la pierderea în greutate. De asemenea, pot reduce nivelul de stres asociat perioadei în care se impune respectarea unui regim alimentar.

Cum să folosești frunzele de dafin în scop terapeutic

Fie că le adaugi în mâncăruri, fie sub formă de ceai sau în smoothie-uri, frunzele de dafin contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. În general, ceaiul este varianta favorită. Și se prepară adăugând 2-3 frunze în apa care fierbe, lăsându-le să fiarbă 3 minute. Ceaiul poate fi băut în fiecare zi. Ajută la prevenirea multor afecțiuni comune, precum răceala, tusea și gripa. De asemenea, este un bun relaxant, util în perioadele de stres. Reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui și scade nivelul colesterolului. Ajută chiar și în pierderea în greutate, alături de o alimentație adecvată și mișcare. Se poate bea de două ori pe zi, câte o cană.

Pentru răceli și tuse se poate prepara un decoct. Se pun frunzele în apă clocotită pentru câteva minute, apoi se strecoară și se bea lichidul fierbinte. În caz de dureri articulare sau musculare, uleiul esențial de dafin poate fi folosit pentru masajul zonei afectate. Astfel, proprietățile antiinflamatorii ale plantei vor acționa direct asupra zonei dureroase.

Rețetă populară de ceai din foi de dafin

Ingrediente:

3 frunze de dafin

500 ml apă

2 lămâi

Mod de preparare:

Într-un ibric, se pun apa, frunzele de dafin și zeama de la cele două lămâi. Se lasă să dea în clocot. Apoi, se acoperă și se lasă să se răcorească. Se consumă călduț. Se poate îndulci cu miere naturală.

Când să NU folosești frunzele de dafin

Foarte important de reținut este că frunzele de dafin pot interacționa cu unele medicamente. În plus, nu le sunt recomandate femeilor însărcinate. Așa că, înainte de a folosi dafinul ca remediu natural, este indicat să consulți medicul.

În cantități reduse, frunzele de dafin nu reprezintă, în general, niciun pericol pentru sănătate. Totuși, în timpul sarcinii și al alăptării este contraindicată folosirea dafinului în scopuri medicinale. Frunzele de dafin pot influența nivelul de zahăr din sânge. Drept urmare, diabeticii ar trebui să își monitorizeze glicemia dacă le folosesc în scop medicinal. Și să solicite avizul specialistului.

Cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, se recomandă oprirea utilizării frunzelor de dafin. Căci acestea încetinesc sistemul nervos central și, în combinație cu anestezia, pot crea probleme. Consumul de ceai de frunze de dafin poate provoca somnolență. De aceea, se recomandă a fi consumat seara, pentru a ajuta la inducerea relaxării și a unui somn profund. Ar trebui evitat înainte de a te urca la volan. În plus, nu se recomandă asocierea cu medicamente sedative pentru că poate provoca o somnolență accentuată.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: journals.ww.com, flushinghospital.com,

Citește și Top 9 condimente simplu de folosit pentru preparate delicioase

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton